Αθλητικά > Αλλα Αθλήματα - Εθνικές ομάδες

F1 2022

<< < (2/8) > >>

ΛΑΜΙΑ FANS:

--- Παράθεση ---FORMULA 1
Formula 1, GP Εμίλια Ρομάνια: Απόλυτη κυριαρχία Φερστάπεν στο σπίτι της Ferrari, ναυάγιο για Λεκλέρ - Σάινθ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν στο Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν κυρίαρχος στην έδρα της Ferrari, στο Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια, καθώς είδε πρώτος την καρό σημαία μπροστά από Πέρεζ και Νόρις. Στην 6η θέση ο Λεκλέρ, ενώ εγκατέλειψε ο Σάινθ σε έναν καταστροφικό αγώνα για τη Scuderia.


Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε το τέλειο τριήμερο στο Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια. Μετά την pole της Παρασκευής, τη νίκη στο sprint race το Σάββατο, είδε πρώτος την καρό σημαία και στον αγώνα της Κυριακής. Ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull πήρε την δεύτερη νίκη του στον τέταρτο αγώνα της σεζόν.

Οι κόκκινοι ταύροι έκαναν το 1-2, με τον Σέρτζιο Πέρεζ να τερματίζει στην δεύτερη θέση μπροστά από τον Λάντο Νόρις, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε έξοδο του Λεκλέρ για να ανέβει στο βάθρο. Καταστροφικός αγώνας για τη Ferrari, με τον Μονεγάσκο να κατατάσσεται 6ος και τον Σάινθ να εγκαταλείπει. Στην 4η θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα του ο Τζορτζ Ράσελ, ο οποίος έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην Mercedes.

Στην κατάταξη των οδηγών, ο Μαξ Φερστάπεν με τον θρίαμβό του στην Ίμολα και τον εφιαλτικό αγώνα της Ferrari κατάφερε να μειώσει τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Σαρλ Λεκλέρ στους 27 βαθμούς.

Πού κρίθηκε η νίκη
Ο αγώνας κρίθηκε ουσιαστικά στην εκκίνηση. Με την πίστα να είναι βρεγμένη εξαιτίας της βροχής που είχε προηγηθεί άπαντες άρχισαν με ενδιάμεσα ελαστικά. Ο πρωτοπόρος Μαξ Φερστάπεν ξεκίνησε πολύ καλά, κάτι που δεν έκανε ο Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος είδε τους Σέρτζιο Πέρεζ και Λάντο Νόρις να τον προσπερνούν. Στον πρώτο γύρο εμφανίστηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας λόγω επαφής του Ρικιάρντο με τον Σάινθ, ο οποίος και εγκατέλειψε εφόσον κόλλησε στην αμμοπαγίδα.


Όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας αποσύρθηκε, τα πράγματα στις δύο πρώτες θέσεις δεν μεταβλήθηκαν. Λίγο πιο πίσω ο Λεκλέρ έκανε την κίνησή του και μπόρεσε στον 7ο γύρο να περάσει τον Νόρις για την 3η θέση. Εντυπωσιακός ήταν και ο Τζορτζ Ράσελ, ο οποίος εκκίνησε 11ος, αλλά κατάφερε να σκαρφαλώσει στην 5η θέση, τερματίζοντας εν τέλει 4ος.

Η πίστα στέγνωνε, η βροχή δεν ερχόταν και στον 19ο γύρο οι οδηγοί μπήκαν για σλικς ελαστικά (μέση γόμα). Ο Λεκλέρ καθυστέρησε έναν γύρο, μήπως καταφέρει να πετύχει το undercut, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα. Στα μέσα του αγώνα ο Μαξ Φερστάπεν ανέβασε ακόμη περισσότερο τον ρυθμό του, με τη διαφορά του από τον δεύτερο Πέρεζ να είναι πάνω από δέκα δευτερόλεπτα.

Η φάση του αγώνα
Από τον 50ο γύρο και μετά οι τρεις πρώτοι μπήκαν για δεύτερη φορά στα πιτς για να βάλουν μαλακή γόμα, με τον Λεκλέρ να κάνει την αρχή και να δίνει στη συνέχεια μία μίνι μάχη με τον Νόρις, προκειμένου να ανακτήσει τον 3η θέση και να επιτεθεί στον Πέρεζ.

Ο Σαρλ Λεκλέρ πλησίασε τον Μεξικανό οδηγό της Red Bull στο μισό δευτερόλεπτο επιχειρώντας να ανέβει στη δεύτερη θέση. Ωστόσο, ο Μονεγάσκος υπέπεσε σε σοβαρό λάθος στον 53ο γύρο, όταν πάτησε άτσαλα πάνω σε ψηλό κερμπ, έκανε τετ-α-κε και προσέκρουσε ελαφρά στις μπαριέρες.


Στη συνέχεια μπήκε στα πιτς για αντικατάσταση του ρύγχους του με αποτέλεσμα να πέσει στην 9η θέση. Εν τέλει, ο Σαρλ Λεκλέρ τερμάτισε στην 6η θέση χάνοντας πολύτιμους πόντους.

Μας εξέπληξαν
Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη έκπληξη αυτού του τριημέρου, αλλά και του αγώνα, ήταν η επιτυχία της RBR και του Φερστάπεν να ανεβάζουν γρήγορα τη θερμοκρασία των ελαστικών (κάθε τύπου γόμας) και να τα διατηρούν μέσα στο ιδανικό θερμικό παράθυρο λειτουργίας. Αυτό άλλαξε, αυτή τη φορά, την πλάστιγγα προς την πλευρά του πρωταθλητή, ενώ μέχρι την Αυστραλία ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για την ομάδα του Μίλτον Κινς.

Ο Πέρεζ απέδειξε, παράλληλα, πόσο πολύ ταιριάζει η RB18 στο οδηγικό του στιλ, με το πρώτο 1-2 της RBR μετά από έξι χρόνια (!). Ο Λάντο Νόρις πήρε το μέγιστο από τη McLaren, καθώς πριν λίγες εβδομάδες ένα βάθρο έμοιαζε αδιανόητο, ενώ ο Τζορτζ Ράσελ κολάκευσε και πάλι τη δύστροπη και προβληματική Mercedes W13 με την 4η θέση. Σε αυτές τις καιρικές συνθήκες ήρθε στη ζωή και η Aston Martin, και ο Σεμπάστιαν Φέτελ αξιοποίησε μια απρόσμενα ανταγωνιστική AMR22 με την 8η θέση, πίσω από τον Γιούκι Τσουνόντα που έκανε ίσως τον καλύτερό του αγώνα στη F1.

Μας απογοήτευσαν
Ο Σαρλ Λεκλέρ άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σπασίματα υπό την πίεση του πρωταθλητισμού, καθώς είχε πλέον περιορίσει αρκετά τα λάθη την ημέρα του αγώνα. Την ίδια στιγμή, η Ferrari είχε το πρώτο της ατυχές τριήμερο φέτος, διαπιστώνοντας ίσως ότι πλέον η άρτια ρύθμιση της F1-75 δεν αρκεί για να κερδίσει τη RBR και ότι χρειάζεται να επισπεύσει τις πρώτες αναβαθμίσεις του cavallino.

Με κάθε θερμοκρασία και συνθήκη στην Ίμολα, η Ferrari ήταν ένα επίπεδο κάτω από τη RBR στη διαχείριση των ελαστικών - και πλέον μπαίνει και αυτή στον πόλεμο τη πυρετώδους εξέλιξης των μονοθεσίων. Ο Κάρλος Σάινθ ήταν απλά άτυχος, καθώς έπεσε θύμα του γλιστρήματος του Ρικιάρντο στην πρώτη στροφή.

Η μέγιστη απογοήτευση όμως ήρθε από τον Λιούις Χάμιλτον και τη Mercedes, που δέχθηκαν γύρο από τους περσινούς τους αντιπάλους, τον Φερστάπεν και την RBR. Αν και ακόμη πιο δύσπεπτο για τον Χάμιλτον ήταν το γεγονός ότι ο Ράσελ κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση. Μετά την καρό σημαία, ο Τότο Βολφ απολογήθηκε στον Χάμιλτον για το μονοθέσιο που η Mercedes του έδωσε στην Ίμολα. Η Haas φάνηκε επίσης προβληματική στη διαχείριση των ελαστικών, ενώ η Alpine ήταν όλο το τριήμερο μακριά από τον καλό της εαυτό.

O οδηγός της ημέρας
Το κοινό της Formula 1 ψήφισε τον νικητή Μαξ Φερστάπεν ως τον οδηγό της ημέρας. Ο Ολλανδός οδηγός έκανε μία καλή εκκίνηση, δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα και πήρε μία πολύ άνετη νίκη.

Οδηγός της ημέρας θα μπορούσε βέβαια να αναδειχθεί και ο Τζορτζ Ράσελ. Ο 24χρονος οδηγός της Mercedes, παρά τα ψεγάδια του μονοθεσίου του, κατάφερε από την 11η θέση να τερματίσει τέταρτος δίνοντας πολύ καλές μάχες. Μέχρι και το τέλος του αγώνα κράτησε πίσω του έναν πιο έμπειρο πιλότο, τον Βαλτέρι Μπότας, και έφτασε σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την ομάδα του.

Τι ακολουθεί
H Formula 1 ταξιδεύει σε ακόμη μία ήπειρο και μετακομίζει στις ΗΠΑ για την πέμπτη... στροφή της σεζόν. Από τις 6 έως τις 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το Grand Prix του Μαϊάμι. Πρόκειται για έναν αγώνα που άπαντες περιμένουν, καθώς η πίστα έχει μπει για πρώτη φορά στο καλεντάρι.

Εφόσον είναι ένα καινούργιο σιρκουί δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως Red Bull και Ferrari θα μεταφέρουν την μονομαχία τους στη Φλόριντα.
--- Τέλος παράθεσης ---

από Sport 24.gr

ΛΑΜΙΑ FANS:

--- Παράθεση ---FORMULA 1

Formula 1, Μαϊάμι: Ο Φερστάπεν είχε τον τελευταίο λόγο

Κώστας Παστρίμας

Το πρώτο Grand Prix του Μαϊάμι στην ιστορία είχε για νικητή τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing. Ο Ολλανδός χρειάστηκε να δώσει μεγάλη μάχη με τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari στους τελευταίους γύρους για να φτάσει στη νίκη και να αφήσει τον Μονεγάσκο στη 2η θέση. Ο Κάρλος Σάινθ επανήλθε στις καλές εμφανίσεις και εξασφάλισε την άνοδο στο βάθρο, παίρνοντας την 3η θέση.


Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Λεκλέρ έκανε καλή εκκίνηση και διατήρησε την πρώτη θέση, ενώ πίσω του ο Φερστάπεν κατάφερε να περάσει τον Σάινθ και να πάρει αυτός τη 2η θέση από τον Ισπανό της Ferrari. Οι Πέρεζ, Μπότας και Γκασλί κράτησαν τις θέσεις τους αλλά ο Αλόνσο έκανε εξαιρετική εκκίνηση και από την 11η θέση του grid πετάχτηκε στην 7η, μπροστά από τον Λούις Χάμιλτον.

Ο Λεκλέρ στην πρωτοπορία προσπαθούσε να μείνει πάνω από 1 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Φερστάπεν για να μην κινδυνεύσει στη ζώνη DRS και τα κατάφερνε στους πρώτους γύρους, αλλά δύσκολα, αφού η διαφορά δεν ξεπερνούσε το 1,5 δευτερόλεπτο. Πιο πίσω ο Χάμιλτον κατάφερε με την ταχύτερη Mercedes να περάσει τον Αλόνσο και να πάρει εκείνος την 7η θέση, ενώ οι Νόρις και Τσουνόντα έκλειναν τη 10άδα στο πρώτο στάδιο του αγώνα.

Μάχη κορυφής
Οι δύο πρώτοι άρχισαν σιγά-σιγά να ξεφεύγουν από τους υπόλοιπους και να επικεντρώνονται στη μονομαχία τους. Ήταν μια πολύ έντονη μάχη, καθώς ο Λεκλέρ έκανε ό,τι μπορούσε για να μην τον πλησιάσει ο Φερστάπεν και ο Ολλανδός τα έδινε όλα για να μπει στο DRS. Ο ρυθμός τους ήταν άπιαστος, καθώς ο Σάινθ με την άλλη Ferrari έμενε όλο και πιο μακριά και ένιωθε την ανάσα του Πέρεζ πίσω του.

Ο Χάμιλτον στο μεταξύ κέρδισε άλλη μία θέση και περνώντας τον Γκασλί είχε ανέβει στην 6η θέση. Οι δύο Haas επίσης έδειξαν την ταχύτητά τους και πέρασαν αμφότερες τον Τσουνόντα, με τον Σουμάχερ να ανεβαίνει στη 10η θέση και τον Μάγκνουσεν στην 11η.

Η ανώτερη ταχύτητα της Red Bull Racing στις ευθείες απέδωσε όταν στον 8ο γύρο ο Φερστάπεν κατάφερε να μπει στο DRS του Λεκλέρ. Ο Ολλανδός στο τέλος της ευθείας είχε το πλεονέκτημα και κατάφερε να περάσει τον Μονεγάσκο της Ferrari, ο οποίος έδειχνε να αντιμετωπίζει προβλήματα φθοράς με τα ελαστικά του, για να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα.

Η ώρα της στρατηγικής
Με τον Φερστάπεν να φτιάχνει μια καλή διαφορά στην πρώτη θέση, το ενδιαφέρον στράφηκε στη στρατηγική των ομάδων και στις αλλαγές ελαστικών, που έμοιαζε να είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Στο μεταξύ ο Πέρεζ αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με τη μονάδα ισχύος. Το πρόβλημα αποδείχτηκε προσωρινό και έτσι ο Μεξικανός επέστρεψε σε κανονικό ρυθμό, ωστόσο είχε μείνει πλέον πολύ πίσω από τον Σάινθ.

Οι ομάδες ακολουθούσαν διαφορετικές στρατηγικές, άλλες με ένα pit stop και άλλες με δύο. ΟΙ Red Bull, Ferrari και Mercedes έδειχναν να πηγαίνουν για μία αλλαγή, όπως και ο Μπότας, ενώ McLaren, Alpine, AlphaTauri και Haas πήγαιναν για δύο.

Η Ferrari έκανε την πρώτη κίνηση, καλώντας τον Λεκλέρ στον 24ο γύρο για να αλλάξει τη μεσαία γόμα με τη σκληρή. Η Red Bull αντέδρασε άμεσα και έφερε τον Φερστάπεν για τη δική του αλλαγή ελαστικών στον επόμενο γύρο. Η στρατηγική των «Ταύρων» φάνηκε να δουλεύει καλύτερα, καθώς ο Ολλανδός επέστρεψε στην πίστα μπροστά από τον Πέρεζ και με μεγαλύτερη διαφορά από τον Λεκλέρ από αυτήν που είχε πριν από το pit stop. Οι Σάινθ και Πέρεζ μπήκαν στα pit στον ίδιο γύρο. Το Pit stop του Ισπανού της Ferrari ήταν πολύ αργό αλλά διατηρήθηκε μπροστά από τον Μεξικανό.

Μια άνετη πρωτοπορία
Μετά την ολοκλήρωση των pit stop, η διαφορά που είχε ο Φερστάπεν στην πρώτη θέση ξεπερνούσε τα 7 δευτερόλεπτα, κάτι που του εξασφάλιζε καθαρό αέρα αρκετή ασφάλεια αφού ο δεύτερος Λεκλέρ δεν έδειχνε ικανός να απειλήσει. Το ίδιο συνέβαινε και λίγο πιο πίσω, με τον Σάινθ επίσηε να μην απειλείται από τον Πέρεζ.

Οι πιο μεγάλες μάχες δίνονταν εκτός 10άδας, με τους Μάγκνουσεν, Σουμάχερ, Φέτελ και Νόρις να παλεύουν με έπαθλο τη 12η θέση. Ωστόσο, οι Ράσελ, Οκόν, Στρολ και Φέτελ δεν είχαν κάνει ακόμα στάση για αλλαγή ελαστικών.

Αυτοκίνητο Ασφαλείας
Ο αγώνας εξελισσόταν χωρίς σοβαρά συμβάντα, όταν στον 40ό γύρο ο Νόρις και ο Γκασλί είχαν επαφή, όταν ο Νόρις δεν υπολόγισε καλά στην προσπάθεια να προσπεράσει, και η McLaren του Βρετανού χτύπησε στην μπαριέρα και έμεινε ακινητοποιημένη στην πίστα. Αυτό προκάλεσε την εμφάνιση του Αυτοκινήτου Ασφαλείας και φυσικά «εξαφάνισε» τις διαφορές ανάμεσα στους οδηγούς.

Ο Πέρεζ μπήκε αμέσως στα pit και άλλαξε τα σκληρά του ελαστικά με μεσαία, ενώ οι τρεις πρώτοι, Φερστάπεν, Λεκλέρ και Σάινθ, έμειναν στην πίστα. Όλοι όσοι δεν είχαν κάνει pit stop μέχρι εκείνο το σημείο βρήκαν την ευκαιρία να σταματήσουν και να χάσουν έτσι πολύ λιγότερο χρόνο.

Έτσι, όταν ήρθε η ώρα της επανεκκίνησης, με 11 γύρους να απομένουν, η 10άδα ήταν Φερστάπεν, Λεκλέρ, Σάινθ, Πέρεζ, Μπότας, Χάμιλτον, Ράσελ, Αλόνσο, Σουμάχερ και Οκόν. Ο Αλόνσο όμως είχε πάρει ποινή 5 δευτερολέπτων για μια επαφή που είχε νωρίτερα με τον Γκασλί.

Όλα από την αρχή
Στην επανεκκίνηση ο Φερστάπεν διατήρησε την πρώτη θέση, με τον Λεκλέρ όμως να μένει κολλημένος πίσω του. Ο Σάινθ χρειάστηκε να αμυνθεί όσο πιο σκληρά μπορούσε στην επίθεση του Πέρεζ, ο οποίος με τα μεσαία ελαστικά ήταν ιδιαίτερα απειλητικός.

Για πολλούς γύρους ο Λεκλέρ βρισκόταν μέσα στο DRS του Φερστάπεν αλλά η ταχύτητα της Red Bull στην ευθεία επέτρεπε στον Ολλανδό να αμύνεται και να μένει μπροστά. Στη μάχη της 3ης θέσης ο Σάινθ με νύχια και με δόντια κρατούσε πίσω του τον Πέρεζ. Ο Μπότας έκανε ένα λάθος που επέτρεψε και στις δύο Mercedes να περάσουν, με τον Ράσελ να προσπερνά και τον Χάμιλτον για να ανέβει στην 5η θέση. Ο Αλόνσο ήταν 8ος μπροστά από τους Σουμάχερ, Οκόν και Φέτελ.

Η μάχη για τη νίκη κράτησε μέχρι το τέλος, με τον Φερστάπεν να καταφέρνει να κερδίζει τον αγώνα στο Μαϊάμι, μπροστά από τον μαχητικό Λεκλέρ. Ο Σάινθ τελικά εξασφάλισε την 3η θέση και ανέβηκε στο βάθρο, μπροστά από τον Πέρεζ. Ακολούθησαν οι Ράσελ, Χάμιλτον, Μπότας, Οκόν, Αλόνσο και Άλμπον.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Ισπανίας στην πίστα της Βαρκελώνης το 3ήμερο 20-22 Μαΐου.
--- Τέλος παράθεσης ---

από Gazzetta.gr

ΛΑΜΙΑ FANS:

--- Παράθεση ---FORMULA 1
Formula 1, GP Ισπανίας: Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε την τρίτη του σερί νίκη, άτυχος ο Λεκλέρ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν στο GP της Ισπανίας

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ο νικητής του GP της Ισπανίας, με τον οδηγό της Red Bull να βλέπει πρώτος την καρό σημαία, μπροστά από τον Πέρεζ και τον Τζορτζ Ράσελ. Άτυχος ο Λεκλέρ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στα μέσα του αγώνα.

Την τρίτη του σερί νίκη πανηγύρισε ο Μαξ Φερστάπεν. Ο οδηγός πιλότος της Red Bull αντίκρισε πρώτος την καρό σημαία στο GP της Ισπανίας εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη του Σαρλ Λεκλέρ στα μέσα του αγώνα. Οι κόκκινοι ταύροι έκαναν το 1-2 στην Καταλωνία, με τον Σέρτζιο Πέρεζ να τερματίζει δεύτερος. Αυτό ήταν το δεύτερο 1-2 της Red Bull φέτος.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Τζορτζ Ράσελ, ο οποίος έκανε έναν πάρα πολύ αγώνα και φυσικά επιβραβεύτηκε, ενώ 4ος τερμάτισε ο Κάρλος Σάινθ.

Στην 5η θέση ο Λούις Χάμιλτον, ο οποίος αν και είχε επαφή με τον Μάγκνουσεν στον πρώτο γύρο μπόρεσε να επανέλθει δριμύτερος δείχνοντας γι' ακόμη μία φορά τον λόγο που έχει κατακτήσει επτά φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έχασε την 4η θέση έναν γύρο πριν από το φινάλε, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα.

Όσον αφορά στην βαθμολογία, ο Μαξ Φερστάπεν για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν κατάφερε να περάσει στην κορυφή. Έφτασε τους 110 πόντους και βρίσκεται πλέον στο +6 από τον Σαρλ Λεκλέρ, που δεν βαθμολογήθηκε.

Πού κρίθηκε η νίκη
Ο Σαρλ Λεκλέρ εκκίνησε πρώτος στο GP της Ισπανίας. Διατήρησε εύκολα την πρωτοπορία, παρά το γεγονός ότι ο Μαξ Φερστάπεν ξεκίνησε επίσης πολύ καλά. Ο Μονεγάσκος οδηγός δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, ενώ ο Ολλανδός οδηγός είχε έξοδο στον 9ο γύρο που τον έριξε προσωρινά στην 4η θέση και είχε επιπλέον ζητήματα με το DRS του.

Την ώρα που ο Φερστάπεν έδινε μάχη με τον Τζορτζ Ράσελ, όλα κυλούσαν... ρολόι για τον Λεκλέρ, μέχρι τον 27ο γύρο. Τότε, ξαφνικά έχασε ισχύ και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Αυτή ήταν και η στιγμή που κρίθηκε ο αγώνας. Ο Ολλανδός οδηγός μπήκε αμέσως στα πιτς, έβαλε μαλακή γόμα και μπόρεσε να κάνει το undercut στον 37ο γύρο και έτσι βρέθηκε μπροστά από τον Ράσελ και τον Πέρεζ.

Ο Μεξικάνος οδηγός της Red Bull πέρασε στην κορυφή, όταν ο Ολλανδός χρειάστηκε να μπει στα πιτς για να βάλει τη μέση γόμα. Στο 49ο γύρο ο Πέρεζ άφησε τον team-mate του να περάσει στην πρωτοπορία, με τον Φερστάπεν να έχει καλύτερο ρυθμό.

Η φάση του αγώνα
Μία από τις φάσεις του αγώνα ήταν στον 47ο γύρο. Ο Πέρεζ ήταν πρωτοπόρος, έχοντας βρεθεί μπροστά από τον Φερστέπαν, ο οποίος μπήκε στα πιτς. Τότε έλαβε εντολή από την ομάδα του να αφήσει τον team-mate του να τον περάσει, όταν τον πλησιάσει. Η απάντησή του ήταν: "Αυτό δεν είναι δίκαιο, αλλά οκ".

Πράγματι δύο γύρους αργότερα, με τον Φερστάπεν να έχει καλύτερο ρυθμό, ο Πέρεζ άφησε τον Ολλανδό να τον προσπεράσει και να κρατήσει την πρώτη θέση έως το φινάλε του αγώνα.

Μία όμορφη στιγμή διαδραματίστηκε και στον 24ο γύρο. Ο Ράσελ κράτησε προσωρινά με εκπληκτική άμυνα τον Φερστάπεν πίσω του. Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes δέχθηκε την προσπέραση στην πρώτη στροφή αλλά ανέκτησε τη 2η θέση αμέσως από την εξωτερική.

Μας εξέπληξαν
Ο Μαξ Φερστάπεν επιβεβαίωσε ξανά ότι στη μετά-πρωταθλήματος εκδοχή του είναι ακόμα καλύτερος, οπότε δεν μας εξέπληξε. Το έκανε, ωστόσο, ο Σαρλ Λεκλέρ. Ο Μονεγάσκος όχι μόνο έβγαλε από το καπέλο έναν ασύλληπτο γύρο στις κατατακτήριες για την pole position, αλλά το κυριότερο βρήκε λύσεις νωρίτερα το ίδιο πρωί για τον περιορισμό της φθοράς των ελαστικών της Ferrari. Μάλιστα, έσωσε και ένα σετ φρέσκιας μαλακής γόμας για τον αγώνα, τον οποίο έδειχνε να ελέγχει πλήρως και αλάνθαστα. Όμως, όλα έληξαν άδοξα με μια εγκατάλειψη μάλλον απρόσμενη, δεδομένου ότι η Ferrari έδειχνε αλεξίσφαιρη όλο το χειμώνα.

Η Mercedes, και οι δύο οδηγοί της, ήταν αναμφίβολα μεγάλες εκπλήξεις. Η βελτίωση της W13 την έφερε πλέον πολύ κοντά στη Ferrari, λύνοντας σε μεγάλο βαθμό πολλά προβλήματά της. Ο Τζορτζ Ράσελ πέτυχε την παρανοϊκή κίνηση να περάσει τον Φερστάπεν από την εξωτερική (!) της πρώτης στροφής, αμέσως μόλις τον πέρασε ο Ολλανδός. Και ο Λιούις Χάμιλτον, πέφτοντας στο τέλος της κατάταξης στον πρώτο γύρο, έφτασε μέχρι την 4η θέση (που του στέρησε μόνο ένα μηχανικό πρόβλημα στο τέλος), δίνοντας -με την απόδοση ενός επτάκις πρωταθλητή- σίγουρα κάποιες απαντήσεις.

Μας απογοήτευσαν
Ο Μαξ Φερστάπεν, αλλά όχι από την οδηγική-αγωνιστική του πλευρά. Με τα λόγια του στην ομάδα που του έχει δώσει το ταχύτερο μονοθέσιο ότι "δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα DRS που να δουλεύει", κατεβάζοντας μαζί όλο το συντακτικό της γαλλικής. Είναι, αυτός, ένας τομέας που απομένει ακόμα να γίνει πρωταθλητής.

Ο Κάρλος Σάινθ, επίσης, φαντάζει απογοητευτικός απέναντι στον Λεκλέρ. Δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό του Μονεγάσκου ούτε στην πατρίδα του, και έκανε ένα ακόμα λάθος. Αλλά, προς υπεράσπιση του Ισπανού, το ίδιο λάθος στο ίδιο ακριβώς σημείο έκανε και ο Φερστάπεν, ενώ επίσης πασχίζει από το Φεβρουάριο να φέρει τη νευρική ουρά της Ferrari F1-75 στα μέτρα του, την ώρα που το μονοθέσιο ταιριάζει σαν γάντι στο στιλ του Λεκλέρ. Ο Κάρλος δεν ξέχασε να οδηγεί.

Μεγάλη απογοήτευση του τριημέρου ήταν και η Aston Martin, που όχι μόνο αντέγραψε την RB18 αλλά και έγινε ουραγός σπαταλώντας το ταλέντο του Σεμπάστιαν Φέτελ, αλλά και εν μέρει και η Alpine που έμεινε ακόμα πιο πίσω αναβαθμίζοντας την Α522 που αναμφίβολα δεν είναι αντάξια του Φερνάντο Αλόνσο.

Ο οδηγός της ημέρας
Το κοινό ψήφισε τον Λούις Χάμιλτον ως τον οδηγό της ημέρας. Μία επιλογή απολύτως δίκαιη. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στον πρώτο γύρο είχε επαφή με τον Κέβιν Μάγκνουσεν και αναγκάστηκε να μπει στα πιτς. Επέστρεψε ουραγός και πρότεινε από την ομάδα του να εγκαταλείψει για να διαφυλάξει τον κινητήρα του.


Ωστόσο, η Mercedes δεν έδωσε το οκ, εφόσον πίστευε ότι κάτι μπορεί να πάρει από το Grand Prix, πράγμα που έγινε. Ο Χάμιλτον "κατάπινε" τους αντιπάλους του και σκαρφάλωσε μέχρι την 4η θέση δίνοντας ωραίες μάχες. Ένα γύρο πριν από το φινάλε αντιμετώπισε πρόβλημα και επέτρεψε στον Σάινθ να τον προσπεράσει. Εν πάσει περιπτώσει έδειξε στόφα πρωταθλητή.

Τι ακολουθεί
Περιθώρια ξεκούρασης δεν υπάρχουν. Το πρωτάθλημα της Formula 1 ταξιδεύει στο Μονακό για ένα ιστορικό Grand Prix, με τη μάχη της Ferrari με την Red Bull και των Λεκλέρ - Φερστάπεν να μεταφέρεται στο στενούς δρόμους του Πριγκιπάτου.

Πρόκειται για την πατρίδα του οδηγού της Scuderia, όμως τον ακολουθεί... κατάρα, την οποία θέλει να σπάσει. Ο αγώνας του Μονακό ξεκινάει στις 27 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 29.
--- Τέλος παράθεσης ---

από Sport 24.gr

PAS and stale bread:
F1 tech: Τουρμπίνες, καύσιμα και θεωρίες συνομωσίας

https://www.newsauto.gr/formula1-3/f1-tech-tourmpines-kafsima-ke-theories-sinomosias/

ΛΑΜΙΑ FANS:

--- Παράθεση ---FORMULA 1

Formula 1, Μονακό: Νικητής ο Πέρεζ μετά την γκάφα της Ferrari

Κώστας Παστρίμας


O Σέρχιο Πέρεζ πήρε μια ανέλπιστη νίκη σε ένα χαοτικό αγώνα, ο Λεκλέρ τερμάτισε 4ος.

Το GP Μονακό του 2022 ήταν ένας επεισοδιακός αγώνας, ο οποίος είχε τόσες διακοπές και καθυστερήσεις που ολοκληρώθηκε λόγω λήξης χρόνου και χωρίς να γίνουν όλοι οι προβλεπόμενοι γύροι. Ο Σέρχιο Πέρεζ ήταν ο μεγάλος νικητής του αγώνα, εκμεταλλευόμενος την πολύ καλή στρατηγική της Red Bull Racing. Ο Κάρλος Σάινθ ήταν δεύτερος και ο Μαξ Φερστάπεν ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ένα λάθος της Ferrari κόστισε ακριβά στον Σαρλ Λεκλέρ, που παρότι ξεκίνησε από την pole position τερμάτισε τελικά στην 4η θέση.

Εκκίνηση
Η βροχή που ξεκίνησε να πέφτει στο Μόντε Κάρλο λίγο πριν από την έναρξη έφερε φρενίτιδα στο γκριντ και οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να καθυστερήσουν την εκκίνηση του αγώνα για να δώσουν στις ομάδες τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τα κατάλληλα ελαστικά για τις συνθήκες. Αυτό όμως ήταν από μόνο του ένας γρίφος, καθώς δεν δεν είχε βρέξει καθόλου μέχρι στιγμής όλο το 3ήμερο και τα διαθέσιμα στοιχεία ήταν ελάχιστα, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε ότι η άσφαλτος στη διαδρομή είναι καινούρια.


Τελικά, ύστερα από μια 16λεπτη καθυστέρηση, ο γρίφος λύθηκε και τα μονοθέσια ξεκίνησαν το γύρο σχηματισμού πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, έχοντας τα ελαστικά για βροχή (μπλε), όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Η βροχή όμως συνέχισε να δυναμώνει και μέσα στα επόμενα λεπτά μετατράπηκε σε καταιγίδα και έτσι οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να βγάλουν τις κόκκινες σημαίες και να διακόψουν τον αγώνα, προτού καν ξεκινήσει επίσημα.

Εκκίνηση Νο 2
Πέρασε περίπου μία ώρα μέχρι οι συνθήκες να βελτιωθούν και τα μονοθέσια να επιστρέψουν στην πίστα, Όπως και την πρώτη φορά, μπροστά πήγαινε το αυτοκίνητο ασφαλείας και πίσω ακολουθούσαν οι οδηγοί, με τη σειρά στην οποία κατατάχθηκαν το Σάββατο. Λόγω του ενός έξτρα γύρου σχηματισμού, η διάρκεια του αγώνα μειώθηκε από 78 σε 77 γύρους.

Και τα 20 μονοθέσια είχαν τα ελαστικά για βροχή. Ακόμα και πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας δεν έλειψαν τα συμβάντα, με τους Λατίφι και Στρολ να χάνουν τον έλεγχο και να πέφτουν, με μικρή ταχύτητα, στις μπαριέρες. Και οι δύο όμως κατάφεραν να συνεχίσουν και να επιστρέψουν στα pit.

Η εκκίνηση δόθηκε εν κινήσει, όταν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε από την πίστα, και όλοι διατήρησαν τις θέσεις τους στην πολύ γλιστερή πίστα. Ο Λεκλέρ διατήρησε την πρωτοπορία, μπροστά από τον Σάινθ και τις δύο Red Bull των Πέρεζ και Φερστάπεν.


Καθώς η βροχή είχε σταματήσει, το ερώτημα ήταν πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να βγουν τα βρόχινα ελαστικά και να μπουν τα ενδιάμεσα. Στο μεταξύ, ο Λεκλέρ προσπαθούσε να φτιάξει όσο μπορούσε μεγαλύτερη διαφορά από τον Σάινθ, ο οποίος δεν ένιωθε ουσιαστική απειλή από τις Red Bull. Ο Φερστάπεν έδειχνε να είναι ταχύτερος από τον Πέρεζ αλλά ήταν αδύνατο να περάσει.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ μπήκε για να αλλάξει τα βρόχινα σε ενδιάμεσα στον 7ο γύρο, κάτι που είχαν κάνει από πολύ νωρίτερα οι Γκασλί και Λατίφι. Δεν ήταν όμως ταχύτεροι από τον Λεκλέρ στην πρώτη θέση και έτσι οι πρωτοπόροι δεν έκαναν ακόμα την κίνησή τους. Με την πίστα να στεγνώνει γρήγορα, άρχισε να εμφανίζεται το ενδεχόμενο η αλλαγή να μη γίνει από τα βρόχινα στα ενδιάμεσα αλλά απευθείας στα σλικ.


Όσο περνούσαν οι γύροι, η πίστα στέγνωνε και όσοι είχαν ενδιάμεσα άρχιζαν να κινούνται σαφώς ταχύτερα από εκείνους με τα βρόχινα ελαστικά. Το ερώτημα όμως για το ποια είναι η βέλτιστη στρατηγική παρέμενε. Η Red Bull έκανε την πρώτη κίνηση και κάλεσε τον Σέρχιο Πέρεζ στα pit για να του βάλει βρόχινα ελαστικά στον 16ο γύρο. Στη Ferrari αντέδρασαν δύο γύρους αργότερα και έβαλαν τον Λεκλέρ για ενδιάμεσα, αλλά στο μεταξύ ο Πέρεζ είχε προλάβει να κάνει δύο γρήγορους γύρους και έτσι ο Μονεγάσκος επέστρεψε στην πίστα πίσω από τον Μεξικανό.

Red Bull-Ferrari, σημειώσατε 1
Ο Σάινθ όμως έμεινε στην πίστα, με προφανή στόχο να μη βάλει καθόλου ενδιάμεσα και να πάει απευθείας στα σλικ. Ήταν το σημείο του αγώνα που τα σλικ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις πιο πίσω θέσεις, με κάποιους από τους οδηγούς να παίρνουν το ρίσκο.


Στη Ferrari αποφάσισαν να κινηθούν πιο επιθετικά και κάλεσαν και τους δύο οδηγούς στον ίδιο γύρο για να βάλουν ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή του Λεκλέρ, που αναγκάστηκε να κάνει δύο pit stop μέσα σε λίγους γύρους και επιπλέον βρέθηκε πίσω από τον Σάινθ. Ήταν ένα τραγικό λάθος στην επικοινωνία, γιατί αρχικά ο Λεκλέρ έλαβε εντολή να μπει στα pit και μετά πήρε άλλη εντολή να μείνει έξω, η οποία όμως ήρθε καθυστερημένα, όταν ο Μονεγάσκος είχε ήδη μπει στην είσοδο των pit.

Στον επόμενο γύρο μπήκαν και οι οδηγοί της Red Bull Racing για να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ο χρονισμός των «ταύρων» ήταν σαφώς καλύτερος, καθώς όταν όλος αυτός ο χαμός ολοκληρώθηκε ο Πέρεζ ήταν πρώτος, ο Σάινθ δεύτερος, ο Φερστάπεν 3ος και ο Λεκλέρ ακολουθούσε στην 4η θέση. Ο Ράσελ είχε ανέβει 5ος, μπροστά από τον Νόρις και ακολουθούσαν οι Αλόνσο, Χάμιλτον, Οκόν, Μπότας και Φέτελ.

Κόκκινη σημαια
Με τις συνθήκες στην πίστα να σταθεροποιούνται, ο αγώνας άρχισε να παίρνει τη συνηθισμένη μορφή των grand prix του Μονακό. Τα μονοθέσια κινούνταν σε παράταξη, χωρίς να μπορούν να προσπεράσουν και απλώς περίμεναν να υπάρξει ένα συμβάν που θα άλλαζε την κατάσταση.


Μια και μιλάμε για Μονακό, το συμβάν δεν άργησε να έρθει. Ο Μικ Σουμάχερ έχασε τον έλεγχο της Haas στο σικέιν της Πισίνας και έπεσε με δύναμη στις μπαριέρες, σε ένα θεαματικό ατύχημα στο οποίο το μονοθέσιο του Γερμανού κόπηκε στα δύο. Ο Σουμάχερ πάντως βγήκε από αυτό φαινομενικά άθικτος. Όπως ήταν φυσικό, το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του για να καθαριστεί η πίστα και να επισκευαστούν οι μπαριέρες.


Η ζημιά στις μπαριέρες όμως ήταν τόσο μεγάλη που οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να διακόψουν τον αγώνα με κόκκινη σημαία. Έτσι, όλα τα μονοθέσια επέστρεψαν για δεύτερη φορά στο pit lane, περιμένοντας την επανεκκίνηση. Ο Σαρλ Λεκλέρ ήταν, δικαιολογημένα, πολύ θυμωμένος από το λάθος της ομάδας του, που τον έριξε στην 4η θέση, σε έναν αγώνα που έδειχνε ικανός να κερδίσει.

Εκκίνηση Νο 3
Για τρίτη φορά σε αυτόν τον αγώνα τα μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας για άλλη μία εκκίνηση εν κινήσει. Οι πρωτοπόροι ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές με τα ελαστικά τους, με τις Red Bull να επιλέγουν τη μεσαία γόμα και τις Ferrari να μένουν με τη σκληρή γόμα που είχαν πριν από τη διακοπή.

Η επανεκκίνηση δεν είχε συμβάντα και όλοι διατήρησαν τις θέσεις τους. Με την πίστα να είναι πλέον σχεδόν στεγνή, δεν αναμένονταν άλλα προσπεράσματα και η κατάταξη έμενε σταθερή, με τους Πέρεζ, Σάινθ, Φερστάπεν και Λεκλέρ στις πρώτες θέσεις και τους Ράσελ, Νόρις, Αλόνσο, Χάμιλτον, Οκόν και Μπότας να ακολουθούν.

Τέλος χρόνου
Με όλες τις διακοπές και τις καθυστερήσεις, ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε ύστερα από 77 γύρους αλλά όταν συμπληρώθηκε ο διαθέσιμος χρόνος που προβλέπουν οι κανονισμοί, δηλαδή δύο ώρες μετά την εκκίνηση, που δόθηκε επίσημα μετά την πρώτη διακοπή. Καθώς όμως συμπληρώθηκε το 75% του αγώνα (64 γύροι), οι οδηγοί πήραν ολόκληρους τους βαθμούς.


Το μόνο ενδιαφέρον στους τελευταίους γύρους ήταν ποιος θα έκανε την προσπάθεια να πάρει τον έναν επιπλέον βαθμό που έδινε ο ταχύτερος γύρος. Αυτό το κατάφερε ο Λάντο Νόρις, που είχε την ευκαιρία να μπει στα pit και να βάλει φρέσκα ελαστικά χωρίς να χάσει τη θέση του.

Στο τέλος ο Σάινθ προσπάθησε να ασκήσει πίεση στον Πέρεζ, που αντιμετώπιζε προβλήματα με τα ελαστικά του, μένοντας κολλημένος πίσω από τη Red Bull για αρκετούς γύρους. Αυτό έφερε και τους Φερστάπεν και Λεκλέρ κοντά τους, με άλλο ένα «τρενάκι» να σχηματίζεται στην πρωτοπορία του αγώνα. Δεν είχαμε προσπεράσματα όμως.

Έτσι, ο Σέρχιο Πέρεζ πήρε στο GP Μονακό μια νίκη που μάλλον δεν περίμενε, με τον Κάρλος Σάινθ να τερματίζει στη 2η θέση και τον Μαξ Φερστάπεν να παίρνει την 3η θέση. Ο σίγουρα απογοητευμένος Λεκλέρ ήταν 4ος και ακολούθησαν οι Τζορτζ Ράσελ, Λάντο Νόρις, Φερνάντο Αλόνσο, Λούις Χάμιλτον, Βάλτερι Μπότας και Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο Οκόν τερμάτισε 9ος στην πίστα αλλά είχε ποινή 5 δευτερολέπτων και έπεσε εκτός 10άδας στην τελική κατάταξη.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Αζερμπαϊτζάν το 3ήμερο 10-12 Ιουνίου.
--- Τέλος παράθεσης ---

από Gazzetta.gr

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση