Αποστολέας Θέμα: Πόσο μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας;  (Αναγνώστηκε 4742 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.718
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Το αίσχος του αιώνα!

Ποια τελετή έναρξης στο Λονδίνο; Απίστευτα στοιχεία – σοκ ξυπνάνε τις πιο άσχημες μνήμες για το μεγάλο φαγοπότι στους Oλυμπιακούς Aγώνες της ντροπής το 2004. Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης.

Βλέποντας την τελετή έναρξης στο Λονδίνο, θα ήταν αδύνατο να μην γυρίσει η μνήμη οκτώ χρόνια πίσω. Στο ΟΑΚΑ τον Αύγουστο 2004, όταν ξεκινούσαν οι ολυμπιακοί αγώνες. Με μια, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετική – κι ανθρωποκεντρική – τελετή έναρξης. Ίσως την καλύτερη εικόνα που έχω να θυμάμαι από εκείνες τις δυο εβδομάδες.

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Κι όσο καλοδιάθετος κι αν είναι κάποιος απέναντι σε εκείνο το πάρτι μεγαλομανίας του 2004, δύσκολα κρατάει την οργή του.

Ποιος άκουγε…

Οι λίγες φωνές που προειδοποιούσαν εγκαίρως ότι κάτι δεν πάει καλά, έμεναν ως είθισται στο περιθώριο. Και τα λεφτά έρρεαν. Θα ήταν μάλλον υπερβολή αν λέγαμε ότι μια βασική αιτία της σημερινής χρεοκοπίας της Ελλάδας ήταν οι ολυμπιακοί αγώνες. Σίγουρα, όμως, παίξανε σημαντικό ρόλο! Στην Ελλάδα, πάντως, εδώ και πολλές δεκαετίες η γενικευμένη κρίση διαρκείας δεν είχε να κάνει μόνο με λεφτά, αλλά κυρίως με λερωμένες συνειδήσεις.

Τις τελευταίες μέρες άρχισα να γυρνάω προς τα πίσω. Να ψάχνω, να βρίσκω και να συγκρίνω. Τι έγινε πριν τους ολυμπιακούς, τι μετά, τι συμβαίνει σήμερα.

Παντού βλέπει κανείς πεταμένα λεφτά, με τα ολυμπιακά έργα να σαπίζουν. Το κόστος της διοργάνωσης πήγε ο κούκος αηδόνι. Και σα να μην έφτανε αυτό, τα έργα έχουν εγκαταλειφθεί στις αράχνες τους ή είναι έτοιμα να δοθούν πια κοψοχρονιά! Με λίγα λόγια, το πάρτι έγινε θρίλερ! Και μέσα σ' αυτό το χάος, ποιός θα μας πει ποιός φταίει; Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην χώρα του κουκουλώματος! Ξεκινάμε, λοιπόν…

Πανηγύρια και προσδοκίες…

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έδινε τους αγώνες στην Ελλάδα. Σχεδόν όλοι πανηγύριζαν στην χώρα μας…

Την επόμενη μέρα (6/9/1997) διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Οι αριθμοί και οι προβλέψεις ζαλίζουν. Ακόμα και σε δραχμές…

• 1 τρις δραχμές θα είναι ο τζίρος της ολυμπιάδας 2004.
• 130.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
• 2.000.000 διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών στους ολυμπιακούς θα αποφέρουν έσοδα 42 δις δρχ.
• Στο εμπόριο και την βιομηχανία ο τζίρος θα είναι 165 δις δρχ. και στις κατασκευές 110 δις.
• Τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει έσοδα 300 δις δρχ. μόνο από φόρους!

Τι πιο φυσιολογικό να πει «σωθήκαμε» ο κάθε άνθρωπος. Αμ δε!

Για παράδειγμα, οι προσδοκίες για περισσότερους τουρίστες διαψεύστηκαν παταγωδώς. Ούτε τόσοι τουρίστες ήρθαν τον μήνα των ολυμπιακών αγώνων, ούτε αρκετοί όλη την ολυμπιακή χρονιά: «Το 2004, χρονιά των Αγώνων, ήρθαν 11,7 εκατ. ξένοι τουρίστες, δηλ. 1 εκατ. ξένοι λιγότεροι σε σύγκριση με το 2003» (Ελευθεροτυπία, 13/3/2010).

Όσο για τον ελληνικό αθλητισμό, εκεί κι αν έπεσε ξεπάστρεμα. Ρόλο, φυσικά, έπαιξαν και τα σκάνδαλα ντόπινγκ που προέκυψαν από το 2004 και ύστερα, αποδεικνύοντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και πρωτύτερα.

Η εκτίναξη και η κοροϊδία

Το παιχνίδι συμφερόντων άρχισε να αγριεύει. Το κόστος των ολυμπιακών αγώνων έφτασε σιγά – σιγά, κι ενώ ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα το 1997, να είναι κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο του 2003 (σχετική δήλωση Βενιζέλου στην βουλή) στα 4,5 δις ευρώ, κι όχι δραχμές πια.

Σιγά – σιγά, όμως, αυτό το κόστος άρχισε να ανεβαίνει κι άλλο. Και να γίνεται πια δυσθεώρητο. Συν τοις άλλοις, τα κόμματα ξεκίνησαν να παίζουν με τη νοημοσύνη του κόσμου. Την κολοκυθιά, δηλαδή!

Στις 11 Αυγούστου 2005 τα δις έχουν γίνει σαν πετσετάκια και πετάνε προς τα πάνω, λες και μιλάμε για σεντς.

Παίζανε την κολοκυθιά!

Το γράφημα που βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε πιο κάτω (εφημερίδα Νέα, 11/8/2005) δείχνει τι… υπευθυνότητα έχουν τα ελληνικά κόμματα και πώς αντιμετώπισαν το θέμα των ολυμπιακών αγώνων.

Στις 19 Αυγούστου 2004 ο Πέτρος Δούκας κάνει λόγο για 7 δις ευρώ, στις 12 Νοεμβρίου 2004 οι Αλογοσκούφης – Πετραλιά μιλάνε για 8,9 δις ευρώ και στις 8 Αυγούστου 2005 πάλι η Πετραλιά κάνει λίγο για 13 δις! Απλά να υπενθυμίσω ότι σήμερα κόβονται συντάξεις για μόνο 150-200 εκ. ευρώ!

Κι όλα αυτά ενώ μέχρι το 2003 όλοι μίλαγαν για μόλις 4,5 δις! Και φυσικά οι πολιτικοί υπόσχονταν έναν φοβερό αθλητισμό, ότι τα παιδιά θα έχουν στάδια για να αθλούνται, ότι ο τουρισμός μας θα εκτοξευτεί όσο ποτέ, ότι η Αθήνα θα γίνει πόλη υπόδειγμα. Αλίμονο σε όσους τα έχαψαν τα παραμύθια ειδικά των δυο μεγαλοπιασμένων κομμάτων…

Από 3 εκ. στα 399 εκ. το ΟΑΚΑ!

Σε έκθεση του υπουργείου οικονομικών το 2005 (που αποκαλύφθηκε από την Real News στις 30/4/2011) διαβάζουμε τα εξής φρικαλέα κι ενδεικτικά:

• Ενώ τα έργα στο ΟΑΚΑ ήταν να γίνουν με 3,1 εκ. ευρώ, τελικά το κόστος τους έφτασε στα 399 εκ. ευρώ.
• Το Παναθηναϊκό Στάδιο είχε προβλεφθεί να κοστίσει 300.000 ευρώ για έργα βελτιωτικά. Η υπέρβαση δαπανών στο κόστος έφτασε στα 11,5 εκ. ευρώ! Τα ίδια γίνανε και μ’ άλλα στάδια.
• Η Real News σε εκείνο το δημοσίευμα έκανε λόγο για κόστος ολυμπιακών αγώνων στα 13,5 δις ευρώ συνολικά!

Δεκαπλάσια από τους Αυστραλούς!

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην βουλή τον Ιούνιο του 2011 υπάρχει κι ακόμα ένα εξοργιστικό στοιχείο:

• Ο κάθε Αυστραλός έδωσε για τους αγώνες του Σίδνει το 2000 το ποσό των 75 ευρώ.
• Ο κάθε Έλληνας έδωσε τουλάχιστον 844 (!!!) ευρώ, λόγω «εξωπραγματικών υπερκοστολογήσεων έργων το 2004».

Και λέμε τουλάχιστον επειδή κανένας δεν ξέρει ακόμα και σήμερα όχι πόσο έφτασε, αλλά ούτε καν αν έκλεισε ο λογαριασμός των ολυμπιακών αγώνων 2004.

Μας τσάκισε η ασφάλεια!

Από άλλα στοιχεία που βρήκαμε προκύπτουν ακόμα πιο σοκαριστικά νούμερα για το πόσο πληρώσαμε το καθετί:

• Στην Ατλάντα το 1996, που έγινε και βομβιστικό κτύπημα κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων, η ασφάλεια για κάθε αθλητή κόστισε 9,7 ευρώ και για κάθε θεατή 7,8 ευρώ.
• Το κόστος αυτό εκτινάχθηκε στην Αθήνα, εν μέρει λόγω των Δίδυμων Πύργων και της Μαδρίτης, σε 107,5 ευρώ για την ασφάλεια κάθε θεατή και 213 ευρώ για κάθε αθλητή! Έλεος…

Στα 30 δις ευρώ η σούμα;

Πόσο πήγε τελικά το μαλλί; Μόνο ο θεός γνωρίζει μέχρι και σήμερα.

Η Ελευθεροτυπία έγραφε στις 13/3/2010: «Εκτιμήσεις ανεβάζουν το τελικό κόστος (των ολυμπιακών αγώνων) μεταξύ των 20-30 δις ευρώ αν συμπεριληφθούν δαπάνες που δεν θα γίνονταν ποτέ ή θα περνούσαν από λιγότερο ταχύρρυθμες διαδικασίες αν δεν υπήρχε η χρονική πίεση και ο μεγαλοϊδεατισμός της Ολυμπιάδας».

Φυσικά, η αξιοποίηση των έργων ήταν της πλάκας. Όχι μόνο τα χρυσοπληρώσαμε, αλλά και τα περισσότερα πάνε στράφι, όπως φαίνεται. Ερείπια γίνονται.

Οι χλιδές στην πλάτη των κορόιδων

Η μεγαλομανία της Ψωροκώσταινας ελληνικής πλευράς, αλλά και η στοά αθανάτων της ΔΟΕ που, όπως μπορείτε να δείτε από το σχετικό απόκομμα πιο κάτω, πίεζε συνέχεια για περισσότερες χλιδές (αφού βρήκε κορόιδα να πληρώνουν), έκανε το φορτίο αβάσταχτο. Τα έργα μαραζώνουν. Κοστίζουν για συντήρηση, δίχως να αποδίδουν, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν.

Η κωμωδία αλά μίστερ Μπιν είναι ότι από το 2009 κιόλας είχε ξεκινήσει φαγωμάρα Παπανδρέου – Καραμανλή για το πόσο στράφι πάνε τα ολυμπιακά έργα! Οι πρώτες δηλώσεις Παπανδρέου όταν έγινε πρωθυπουργός ήταν: «Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα δοθούν στους πολίτες». Λες κι έχει όρεξη κανένας πολίτης να παλεύει με κατσαρίδες, ποντίκια κι αράχνες μέσα στις εγκαταστάσεις.

Η πυρόσβεση σε αποθήκες, πυρκαγιές παντού!

Διαβάζουμε από την Ελευθεροτυπία στις 8/5/2009, με τίτλο «2004: Φιάσκο διαρκείας μετά τους Ολυμπιακούς».

«Αναξιοποίητα παραμένουν στην ουσία και τα ολυμπιακά ακίνητα, με πιο χαρακτηριστικό τον περιβάλλοντα χώρο στο Ολυμπιακό Στάδιο με τις παρεμβάσεις του Σ. Καλατράβα, που παραμένει κλειστό και για τις επισκέψεις τουριστών απαιτείται ειδική άδεια! Υπερσύγχρονα συστήματα ελέγχου και πυρόσβεσης, που είχαν αγοραστεί το 2004, παραμένουν σε αποθήκες και δεν αξιοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Πάρνηθα και την Πελοπόννησο!!!».

Έρημα στάδια…

Για το κλου της ιστορίας, δείτε παρακάτω φωτογραφίες τωρινές ή λίγο παλιότερες από εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με τους ολυμπιακούς αγώνες. Για παράδειγμα, θα δείτε εξαιρετικές φωτογραφίες που δημοσίευσαν χθες Τα Νέα με τίτλο «Έρημα στάδια ζητούν ξεκλείδωμα». Και θα καταλάβετε πολλά…

Βλέποντας την τελετή έναρξης και στους φετινούς ολυμπιακούς αγώνες, θα μπορούσαμε – μου φαίνεται – να κλάψουμε με την ησυχία μας για όλα τα προ οκταετίας όργια που φορτώθηκαν στις πλάτες μας… Ντόπες, μπετόν, δις ευρώ να πετάνε στον αέρα!

Η Αθήνα το 2004 είναι ο χαμένος ολυμπιακός κρίκος! Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή!

απο Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Πόσο μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας;
« Απάντηση #1 στις: Σαβ 28 Ιούλ 2012 12:54 »
Nωρις το θυμηθηκε ο εν λογω κυριος %-|
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος davelis

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.469
    • Προφίλ
Απ: Πόσο μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας;
« Απάντηση #2 στις: Σαβ 28 Ιούλ 2012 13:12 »
Στα 30 δις ευρώ η σούμα.
Αν υπολογισεις οτι αυτα τα δανειστήκαμε με 5ετη κ 10ετη δανεια (ληξης απ 2009 και εντευθεν) καταλαβαινετε γιατι η Ελλάδα χρεοκόπησε.

Δυο φορες εκτοξευτηκε το χρεος μας:
Το 1984-85 οταν ο Αντρεας (συγνωμη ο λαος  ηθελε να πω ), ηθελε να μεινει στην εξουσία και εδωσε αφειδως αυξησεις, και το 2003-2004 οταν η μεγαλοαστική ταξη της Ελλαδος (λεγε με Γιαννα), ηθελε να οργανωσει Ολυμπιακους, γιατι οταν πηγαινε στο Λονδινο και συννευρισκονταν με βασιλιαδες και λοιπους γαλαζοαίματους  :stop: ενοιωθε λιγο χωριατισα
Και μαμηθηκαμε οι υπολοιποι >:( :(

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.718
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Πόσο μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας;
« Απάντηση #3 στις: Κυρ 10 Μάρ 2013 10:18 »
Το «πάρτι» του 2004!

Απίστευτες σπατάλες, χλιδάτες δεξιώσεις και μισθοί πρόκληση, ήταν το σκηνικό που είχε στηθεί στους Ολυμπιακού Αγώνες του 2004 και χρέωσε το ελληνικό δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο άκουσμα ότι δαπανήθηκαν περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ για μετακινήσεις στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, θα νόμιζε κανείς πως... αγόρασαν από ένα πολυτελές αυτοκίνητο μέχρι και στον τελευταίο υπάλληλο. Το συγκεκριμένο ωστόσο ποσό αντιστοιχεί μόνο στα καύσιμα των εταιρικών αυτοκινήτων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων! Τουλάχιστον αυτό αναφέρθηκε στα επίσημα έγγραφα, με το Ελεγκτικό Συνέδριο μάλιστα που αποτελούνταν από τους Γεώργιο-Σταύρο Κούρτη (πρόεδρος) και τους Ευστάθιο Ροντογιάννη, Ελένη Φώτη (αντιπρόεδροι) να υποστηρίζει στο πόρισμά του για τη διαχείριση, πως όλα έγιναν με τους κανόνες της... «χρηστής διαχείρισης», όπως αναφέρει η «Real»!

Μια ματιά να ρίξει μόνο κανείς στα ποσά που δαπανήθηκαν και στον απίστευτο χορό των εκατομμυρίων, είναι αρκετή για να τον πιάσει... ίλιγγος. Μιας και αναφερθήκαμε στα των μετακινήσεων, υπήρχαν κι εκείνοι που δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το εταιρικό τους αυτοκίνητο και γι' αυτό το λόγο έπαιρναν ετησίως αποζημιώσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ. Μόνο σε μια εταιρική περίοδο μάλιστα, το συνολικό ποσό έφτασε στις 144.769 ευρώ!

Από εκεί και πέρα υπήρχαν αμοιβές που ούτε... αρχηγοί κράτους δεν έχουν δει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1,3 εκα. ευρώ που δόθηκαν από την εταιρεία «Αθήνα 2004 Α.Ε.» στον P.R. για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου, σε θέματα σχεδίασης και εφαρμογής του προγράμματος ασφαλείας των Αγώνων. Παράλληλα στη σύμβαση περιλαμβανόταν κάλυψη δαπανών για ενοίκιο κατοικίας στο καστρί ως 4.000 ευρώ το μήνα, το οποίο μάλιστα ξεπεράστηκε κατά 200 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 τον δεύτερο.

Αίσθηση προκαλεί και το ύψος των δαπανών από τις πιστωτικές κάρτες που χορηγούνταν σε γενικούς διευθυντές και μέλη του Δ.Σ., με σκοπό των... επαγγελματικών εξόδων, αφού μόνο το 2003, ανήλθε σε 513.326 ευρώ! Όσο για το ύψος της ετήσιας δαπάνης κάθε διευθυντικού στελέχους, ήταν από 8.211 ευρώ ως 24.994 ευρώ, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για προσωπικές και όχι επαγγελματικές δαπάνες.

Παράλληλα υπήρχαν και οι «χρυσές» αμοιβές, που ξεπερνούσαν τις 40 και 50 χιλιάδες ευρώ, προβλέποντας παράλληλα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής! Επιπλέον υπήρξε επίδομα ισολογισμού οικονομικού έτους 2002 σε 34 υπαλλήλους συνολικού ύψους 45.000 ευρώ, ενώ στον γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας καταβλήθηκε εφάπαξ μπόνους 100.000 ευρώ!

Το «πάρτι» ωστόσο έχει και συνέχεια, αφού 16 υπάλληλοι που αποσπάστηκαν από το Δημόσιο στην Αθήνα 2004 Α.Ε το 2003, το 75% από αυτούς εισέπραξε αποδοχές ως και 85,95 % αυξημένες σε σχέση με εκείνες της οργανικής τους θέσης, ενώ τρεις εξ αυτών είχαν αυξημένες αποδοχές κατά 154,52%, 459,83% και 465,79% αντίστοιχα σε σχέση με την οργανική τους θέση! Ένα ακόμα σκανδαλώδες ποσό, αφορά στην αμοιβή του δικηγορικού γραφείου με το οποίο συνεργάστηκε η Εταιρεία, αφού έγινε συμφωνία για 180 ευρώ ανά ώρα απασχόλησης, με ανώτατο όριο της 2.300 ώρες. Με την επέκταση μάλιστα της σύμβασης, το δικηγορικό γραφείον έλαβε συνολικά 843.000 ευρώ!

Ένα άλλο κεφάλαιο αφορά στις προσλήψεις χωρίς -φυσικά- διαγωνισμό με υψηλότατες αποδοχές, που έφταναν μηνιαίως ως και τις 11.500 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κ.Γ. Που προσλήφθηκε με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ως σύμβουλος διοίκησης σε αθλητικά θέματα, με τον μισθό να φτάνει στις 4.695 ευρώ, παραμένοντας για 1,5 χρόνο σε αυτή τη θέση. Αφού παραιτήθηκε έπειτα για προσωπικούς λόγους, όχι μόνο δεν επέστρεψε το εταιρικό του τηλέφωνο, αλλά συνέχισε και να το χρεώνει. Εκτός αυτού, στη συνέχεια προσλήφθηκε εκ νέου και με την ίδια διαδικασία, με μισθό 5.000 ευρώ αυτή τη φορά, ως διευθυντής Αγωνιστικών Εγκαταστάσεων Υγρού Στίβου. Στη σύμβαση μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στην προϋπηρεσία του, ώστε αυτή να συνυπολογιστεί για τη λήξη άδειας και μπόνους.

απο Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.718
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Πόσο μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας;
« Απάντηση #4 στις: Σαβ 27 Ιούλ 2013 21:21 »
Παράθεση
«ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ»

«Τρίζει» το στέγαστρο Καλατράβα

Το συγκρότημα των εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και χρόνια και μαζί με αυτό το σκέπαστρο Καλατράβα, στο οποίο δεν έχει γίνει η παραμικρή συντήρηση από τη στιγμή που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και κόστισε 130 εκατ. ευρώ.

Η έλλειψη οικονομικών πόρων, καθιστούν αδύνατη τη δημοπράτηση των απαραίτητων διαγωνισμών για την προβλεπόμενη συντήρηση του σκέπαστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» με έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα προηγούμενα χρόνια είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο πρώτος αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος προβλέπει τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονται σε 9,5 εκατ. ευρώ.

«Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του. Και αυτό γιατί οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου» σημειώνεται και συμπληρώνεται ότι τα επόμενα έτη τα χρήματα κάλυπταν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών», όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Ανδριανός: «Το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους. Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ».

Το στέγαστρο Καλατράβα διαθέτει συγκολλήσεις ελασμάτων πάχους 100 χιλιοστών και αθροιστικό μήκος συγκολλήσεων που ξεπερνά τα οκτώ χιλιόμετρα. Ο εργασίες συναρμολόγησης και ανέγερσης ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2003 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2004.

απο Sentragoal.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος pastakis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.908
    • Προφίλ
Απ: Πόσο μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας;
« Απάντηση #5 στις: Κυρ 28 Ιούλ 2013 12:40 »
Μάλλον θα το κάνουν δωρεα στον Μελισσανίδη μιας και η αεκ το έχει δηλώσει ως έδρα.