About PAS > Πρωτάθλημα - Κύπελο 2009-2010

Πρωτάθλημα Superleague 2009-2010

<< < (7/7)

vagge-lakis-buffon:
Στον σημερινο ''Φιλαθλο''
 τιτλος: Σκιες στον Ολυμπιακο για φοροδιαφυγη, ... απο παράνομη διακινηση εισιτηριων

Gkoros:

--- Παράθεση ---Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ, ΥΨΟΥΣ 40 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Χτύπημα στη βία!
ρεπορτάζ: Δημήτρης Δοντάς
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Επιχορηγήσεις τέλος! Η Πολιτεία αποφάσισε να κλείσει τον κρουνό της κρατικής επιχορήγησης (40 εκατ. ευρώ ετησίως) προς το ποδόσφαιρο (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Ένωση Β΄- Γ΄ Εθνικής, Σωματεία, με εξαίρεση την εθνική ομάδα), αφού θεωρεί πως το κλίμα βίας αποτελεί δυσφήμηση για το προϊόν που διαφημίζει ο ΟΠΑΠ, ενώ πιστεύει πως οι φορείς του ποδοσφαίρου δεν κάνουν το παραμικρό για την αντιμετώπισή του.

«Θεωρούμε ότι οι χορηγικές συμβάσεις του ΟΠΑΠ με τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΑΕ είναι άκυρες στο μέτρο κατά το οποίο το παραγόμενο προϊόν σε εμπορικό επίπεδο συνιστά κακή εκτέλεση των συμβάσεων αυτών. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν έχει κανέναν λόγο να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου και τρισάθλιου προϊόντος», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής.

ΤΟ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ
Από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας, υπήρξε μια σειρά επαφών μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων. Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Μπιτσαξής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκαν οι θέσεις της κυβέρνησης στο μείζον αυτό θέμα.

Ο κ. Μπιτσαξής ανακοίνωσε παράλληλα τη σύσταση Επιτροπής για την εκπόνηση αυτοτελούς κώδικα διοικητικών ποινών. Συγχρόνως ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας για την αντιμετώπιση της βίας και την άρση των κυρώσεων πρέπει να κινούνται σε τέσσερις άξονες:

1 Την αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ, έτσι ώστε να επιβάλλονται οι κατάλληλες ποινές για επεισόδια που ενέχουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές αθλητικών εγκαταστάσεων.

2 Τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ΕΠΟ για αναβολή αγώνων, όταν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες συνθήκες για την ασφάλεια των θεατών.

3 Να υπάρχει αντικειμενική ευθύνη για τις ΠΑΕ των οποίων οι οπαδοί μετακινούνται σε εκτός έδρας παιχνίδια.

4 Να ληφθούν μέτρα τα οποία θα πείσουν ότι η αθλητική Δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο.

Από την πλευρά της Σούπερ Λίγκας έγινε γνωστό πως στη συνάντηση μελών της διοίκησής της με το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. στις 12 Απριλίου θα συζητηθεί το ζήτημα και στη συνέχεια οι απόψεις που θα ακουστούν θα μεταφερθούν στο συμβούλιο της διοργανώτριας που θα γίνει 3 ημέρες αργότερα.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Χάρης Σταματόπουλος αναφερόταν στο ίδιο ζήτημα επισημαίνοντας πως τα φαινόμενα βίας «απαξιώνουν ένα προϊόν, το οποίο προσφέρεται μέσω των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο ελληνικό κοινό».

Παράλληλα, ο κ. Σταματόπουλος ζήτησε από όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου να «αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους και να λάβουν άμεσα τα αναγκαία εκείνα μέτρα, ώστε στο εξής να μην επαναληφθεί κανένα νέο κρούσμα βίας εντός κι εκτός των γηπέδων» και κατέληξε, κάνοντας λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των ήδη υπαρχουσών συμφωνιών: «Η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα επιβάλει στις διοργανώτριες αρχές, στις ενώσεις και στα ποδοσφαιρικά σωματεία-μέλη τους, που λαμβάνουν χορηγίες, οικονομικές ενισχύσεις και δωρεές, τη συμβατική υποχρέωση όχι μόνο να απέχουν από κάθε πράξη βίας, αλλά να λάβουν κάθε νόμιμο μέτρο για την αποτροπή και την εξάλειψή της. Σε αντίθετη περίπτωση η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα διακόπτει τις χρηματοδοτήσεις και θα αναζητεί, μετερχόμενη παντός νομίμου μέσου, τα κατά περίπτωση καταβληθέντα χρηματικά ποσά».


Προκύπτει τεράστιο πρόβλημα για τις ομάδες

Οι χορηγίες της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελούν μία από τις βασικότερες (μαζί με τα τηλεοπτικά δικαιώματα) πηγές εσόδων για το ποδόσφαιρο. Σε ετήσια βάση ο Οργανισμός δίνει στο ποδόσφαιρο ποσό της τάξεως των 40.000.000 ευρώ.

Η Σούπερ Λίγκα, με χορηγική σύμβαση ύψους 23 εκατ. ευρώ, παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Περίπου 9.000.000 ευρώ λαμβάνει η ΕΠΑΕ για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων Β΄ και Γ΄ Εθνικής, 3.000.000 ευρώ παίρνει απευθείας η ΕΠΟ ενώ άλλα 5.000.000 ευρώ δίνονται μέσω διαφόρων ειδικών συμβάσεων.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως από τη στιγμή που ο κρουνός θα κλείσει, το οικονομικό πρόβλημα θα είναι μεγάλο για το ποδόσφαιρο. Και ειδικά για τις μικρές και μικρομεσαίες ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, τη Β΄- Γ΄ Εθνική αλλά και τα τοπικά πρωταθλήματα. Αφού για όλες αυτές τις ομάδες τα έσοδα από τις άλλες πηγές (τηλεοπτικά, εισιτήρια, χορηγίες) είναι μικρά- για τη Σούπερ Λίγκα- έως αμελητέα για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι για τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 49 εκατ. ευρώ για εφέτος (35 εκατ. από τη Νova, 6 από τον Σκάι ενώ ο Ολυμπιακός εισπράττει περί τα 8 εκατ. ευρώ από τη ΝΕΤ).

●●● Εναντίον της απόφασης για αναστολή της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τον ΟΠΑΠ που ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής τάχθηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι αντίθετη και επισημαίνει τρία σημεία. Πρώτον, θα ήθελε μια απόφαση για το ποδόσφαιρο να προέκυπτε έπειτα από διεξοδικό διάλογο, δεύτερον, θεωρεί ότι τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ είναι ανταποδοτικά και δεν είναι χορηγίες και, τρίτον, πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να βρει από μόνο του λύσεις για την καταπολέμηση της βίας
--- Τέλος παράθεσης ---

Απο το σημερινό ένθετο των ΝΕΩΝ, "ΟΜΑΔΑ

fon7:
Ας το κάνει...Ας βάλουν λίγο μυαλό κοι οι παράγοντες.Αρκετά τους χαιδεύουν....Όσο για τον παοκ λέει λαλακιες....Ποιο διάλογο ρε νούμερα....Βαρεθήκαμε με τον διάλογο δεκαετίες ολόκληρες....Λύσεις θέλουμε....Οι άγγλοι ήταν οι χειρότεροι αλλά μέσα στο γήπεδο παναγίτσες πλέον....Από μόνοι σας τι λύσεις βρήκατε και σε ποιο θέμα;Γιατί δεν είναι μόνο η βία...Ανταποδοτικά όπως και από τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.Αι σιχτιρ νούμερα....

pastakis:


Αντιδρά η διοργανώτρια αρχή στην αναστολή της χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠΓια οικονομικό εκβιασμό κάνει λόγο η Σούπερ Λίγκα που με ανακοίνωση εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για την αναστολή της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τον ΟΠΑΠ. Η διοργανώτρια ζητάει διάλογο και όχι απαξίωση της Σούπερ Λίγκα και των ομάδων της και επισημαίνει πως τα έσοδα της από τον ΟΠΑΠ είναι ελάχιστα σε σχέση με τα κέρδη του οργανισμού από το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκα:

«Πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή, κατά τις οποίες χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, ως «αθλιότητα», το πρωτάθλημα της Super League, ενώ εξαγγέλλεται και η αναστολή της από 24/9/2008 σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του συνεταιρισμού μας και της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Επί των εν λόγω δηλώσεων, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

► Από τη σύσταση της Super League, το καλοκαίρι του 2006, η αντιμετώπιση της βίας υπήρξε όχι απλά μια πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα στους καταστατικούς σκοπούς του συνεταιρισμού, αλλά μια κατεύθυνση που οδήγησε στη λήψη πλειάδας μέτρων προς εξάλειψη των φαινομένων βίας από τα γήπεδα της Super League. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε ενδεικτικά την εκπόνηση πλήθους κανονιστικών μέτρων, τον ορισμό πιστοποιημένων υπευθύνων ασφάλειας σε κάθε ΠΑΕ – μέλος της Super League (με επιδότηση της τελευταίας), τη σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, με τη συνδρομή της Super League ο οποίος προβλέπει αυστηρές ποινές με την επαναφορά του μέτρου της διεξαγωγής αγώνων «κεκλεισμένων των θυρών». Ενδεικτικά, κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-09 τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις 16 ομάδες της Super League ανήλθαν σε 1.950.000 Ευρώ, ήτοι σε ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό της περιόδου 2007-08. Επίσης, η Super League αποδέχθηκε και χρηματοδότησε το σύστημα καμερών και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τη σύσταση Πειθαρχικής Επιτροπής στη Super League, απαρτιζόμενης από νομικούς επιστήμονες υψηλής κατάρτισης και επέδειξε διάθεση συνεργασίας τόσο με την Ελληνική Αστυνομία όσο και με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

►Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της Super League, καλέσαμε σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο τον κ. Μπιτσαξή αλλά και τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα της βίας και, κυρίως, να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισής του. Στο εν λόγω Δ.Σ., που έλαβε χώρα την 18/2/2010, έγινε ανταλλαγή απόψεων και από πλευράς των ΠΑΕ της Super League, υποβλήθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως η σύσταση ειδικού λογαριασμού καταβολής επιδομάτων στους αστυνομικούς που μετέχουν στη φύλαξη των γηπέδων, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τις ΠΑΕ της Super League, η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας η οποία προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όσους προβαίνουν σε έκνομες πράξεις και η υλοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας, με έμφαση στην πρόληψη και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Με τη συναίνεση όλων των πλευρών αποφασίσαμε από κοινού να συνεχίσουμε το διάλογο ώστε να καταλήξουμε στη νέα δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν από το νέο πρωτάθλημα περιόδου 2010-11.

►Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής (της 28/3/2010), βεβαίως καταδεικνύουν ότι απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά, από όλους τους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της βίας. Το πρόβλημα αυτό όμως δε μπορεί να το λύσει μονομερώς η Super League, ούτε οι 16 ομάδες που απαρτίζουν αυτή, αν δεν έχουν τη συνεργασία της Αστυνομίας, των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, των συνδέσμων φιλάθλων αλλά και κάθε φορέα που εμπλέκεται στη διεξαγωγή των αγώνων.

► Αντί αυτής της συνεργασίας και της συνέχισης της συζήτησης προκειμένου να καθορισθούν τα νέα πρακτικά μέτρα της νέας περιόδου, προκρίθηκε δυστυχώς ως λύση ο οικονομικός εκβιασμός, δια της παράτυπης αναστολής λειτουργίας της σύμβασης μεταξύ του συνεταιρισμού της Super League και της ΟΠΑΠ ΑΕ και αναφέρθηκε από τον κο Γ.Γ.Α. ότι δε μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος και η ΟΠΑΠ ΑΕ να χρηματοδοτεί την «αθλιότητα» που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

►Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η από 24/9/2008 σύμβαση συνεργασίας με την ΟΠΑΠ ΑΕ δεν είναι μια χαριστική σύμβαση δωρεάς, αλλά μια συμφωνία με εξαιρετικά σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για την ΟΠΑΠ ΑΕ, όπως η μετονομασία του πρωταθλήματος της Super League σε «πρωτάθλημα ΟΠΑΠ», το ντύσιμο των γηπέδων και του ανθρώπινου δυναμικού στον αγωνιστικό χώρο με την ταυτότητα της ΟΠΑΠ ΑΕ, την προβολή της τελευταίας με οπτικοακουστικές παραστάσεις σε όλα γήπεδα, στα έντυπα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, στον τύπο, στα έντυπα της Super League και όλων των ΠΑΕ, σε πλήθος τηλεοπτικών παροχών, στην επιχειρηματική φιλοξενία της ΟΠΑΠ ΑΕ σε όλα τα γήπεδα, τη ρητή δέσμευση όλων των ΠΑΕ για μη προβολή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού (internet betting), καθώς και σε πλήθος άλλων συμβατικών, ανταποδοτικών υποχρεώσεων της Super League και των ομάδων – μελών, ως περιγράφονται με λεπτομέρειες στις 16 από τις συνολικά 21 σελίδες της εν λόγω σύμβασης.

► Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει, επίσης, ότι η Super League, απαρτιζόμενη από 16 ομάδες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (αν όχι το σύνολο) έχει αρνητικά αποτελέσματα και χρηματοδοτείται από τους μετόχους αυτών με συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου κάθε χρόνο, εισπράττει από την ΟΠΑΠ ΑΕ περίπου 17 εκ. Ευρώ ανά έτος, τη στιγμή που τα έσοδα της εν λόγω εταιρείας, μόνο από το «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» (που, σε πολύ μεγάλο βαθμό, γίνεται επί του «αθλίου» Πρωταθλήματος της Super League) ξεπέρασαν τα 2 δισ. Ευρώ!

Με βάση τα ανωτέρω, προσκαλούμε τον κ. Γ.Γ.Α. να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνεχίσει το διάλογο που ξεκινήσαμε, χωρίς να απαξιώνει τη Super League και τις ομάδες αυτής, με πρωταρχικό στόχο την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από την καταπολέμηση της βίας»
enet.gr


O ενας μιλαει για ΒΙΑ και οι αλλοι μιλανε για ΛΕΦΤΑ

 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση