Διάφορα > Ρε δεν ΠΑΣ καλα!

Η "ελευθεροτυπία" σε μια .....δημοκρατική χώρα

(1/3) > >>

ΛΑΜΙΑ FANS:
Σύλληψη Βαξεβάνη: η φοροδιαφυγή χτυπάει την ελευθεροτυπία

Η σύλληψη του εκδότη του Hot Doc Κώστα Βαξεβάνη είναι το τέταρτο περιστατικό περιορισμού της ελευθερίας του λόγου μέσα σε λίγες μέρες. Είχαν προηγηθεί η σύλληψη του δημιουργού του Παστίτσιου κατόπιν παραγγελίας της Χρυσής Αυγής, οι τραμπουκισμοί της ναζιστικής συμμορίας στο θέατρο Χυτήριο, καθώς και το «κόψιμο» του ομοφυλοφιλικού φιλιού στο σίριαλ «Ο πύργος του Ντάουντον» από τη διοίκηση της ΕΡΤ. Αυτή τη φορά όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα τρία προηγούμενα επεισόδια: η απόπειρα φίμωσης δεν αφορά τη διάδοση «έκλυτων ηθών» αλλά μια σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη που επηρεάζει την πολιτική ζωή της χώρας. Ο Βαξεβάνης συνελήφθη γιατί έκανε αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε δημοσιογράφος σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου όπου γίνεται στοιχειωδώς σεβαστή η ελευθεροτυπία. Δημοσίευσε δηλαδή μια είδηση εξέχουσας πολιτικής σημασίας.

Η σημασία της δημοσίευσης

Τρεις βασικοί λόγοι εξηγούν την πολιτική σημασία της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ, και κατ’ επέκταση τη σύλληψή του:

Πρώτον, η δημοσίευση της λίστας εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους τους υπουργούς και τους υπεύθυνους του ΣΔΟΕ που τόσο καιρό την «έψαχναν» και δεν μπορούσαν να τη… βρουν. Η λίστα δεν είχε καταχωνιαστεί κάπου, εν προκειμένω στο αρχείο του Βενιζέλου, όπου οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν πρόσβαση. Το ότι την πήρε στα χέρια του ο Βαξεβάνης, αποδεικνύει ότι η λίστα κυκλοφορούσε ευρέως. Επομένως, η αποσιώπηση της ύπαρξης της δεν οφείλεται στην αβελτηρία της δημόσια διοίκησης, αλλά αποτελεί εσκεμμένη πράξη συγκάλυψης των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Δεύτερον, η δημοσιοποίηση της λίστας γελοιοποιεί όλους τους υποτιθέμενους μηχανισμούς ελέγχου της φοροδιαφυγής. Μια πρόχειρη ματιά στον κατάλογο των ονομάτων αρκεί για να βεβαιωθεί κανείς ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει καμιά διάθεση να πατάξει τη (μεγάλη) φοροδιαφυγή. Είτε είχε δοθεί η σχετική υπουργική εντολή είτε όχι, το αυτονόητο καθήκον κάθε αρμόδιας Αρχής θα ήταν να κάνει μια πρώτη αντιπαραβολή των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Στο κατάλογο δεν περιλαμβάνονται τίποτα άγνωστα άτομα του υποκόσμου, αλλά επιφανή πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα είναι σε γενικές γραμμές γνωστή, και γι’ αυτό ελέγξιμη. Το ότι η λίστα ως αντικείμενο υποκλοπής δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο στο ακροατήριο, ουδόλως σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το Μίτο της Αριάδνης μιας ενδεχόμενης έρευνας του ΣΔΟΕ. Πόσο μάλλον όταν ο τότε υπεύθυνος του ΣΔΟΕ δεν δίστασε στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού να καταπατήσει τη νομιμότητα χάριν της διωκτικής σκοπιμότητας.

Τρίτον, η δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ ξεσκεπάζει την απύθμενη υποκρισία της ελίτ της χώρας. Οι ίδιοι ακριβώς που επικαλούνται τον πατριωτισμό του λαού για να γίνουν ανεκτά τα μνημονιακά μέτρα, οι ίδιοι ακριβώς που διαβεβαιώνουν ότι αν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο δεν πρόκειται να βγούμε από την ευρωζώνη, οι ίδιοι ακριβώς που μιλάνε για εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και πάταξη των συντεχνιών, βγάζουν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Είτε κάνουν φοροδιαφυγή είτε όχι, όσοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό δεν δικαιούνται να μιλάνε ούτε για δημόσιο συμφέρον ούτε για αναγκαίες θυσίες που επιβάλλει το «καλό της πατρίδας». Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το εμπόριο του πατριωτισμού που ανθεί σε αυτή τη χώρα, συγκαλύπτει τα πλέον ιδιοτελή συμφέροντα.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Εν ολίγοις, η ενδεχόμενη «παρανομία» του Βαξεβάνη ήταν απολύτως αναγκαία για να αποδειχτεί ότι το ίδιο το κράτος λειτουργεί κατά παράβαση της νομιμότητας. Δεν μπορεί να εγκαλείται ο δημοσιογράφος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όταν έχουμε γίνει μάρτυρες σειράς πράξεων και παραλείψεων από δημόσιους λειτουργούς που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του νόμου για να προστατευτούν οι έχοντες και κατέχοντες της λίστας. Όσοι εγκαλούν τον Βαξεβάνη για τα προσωπικά δεδομένα, διυλίζουν τον κόνωπα και καταπίνουν την κάμηλον.

Είναι μάλλον περιττό να υπογραμμίσουμε την υποκρισία της δικαστικής εξουσίας. Οι δικαστές που κρίνουν καθ’ όλα νόμιμη τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και των συλληφθέντων διαδηλωτών, κόπτονται τώρα για τα προσωπικά δεδομένα των καταθετών της Ελβετίας. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι όταν η Δικαιοσύνη λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν η νομιμότητα εφαρμόζεται κατά το δοκούν, τότε ακριβώς καταλύεται μια θεμελιώδης αρχή του «κράτους δικαίου»: η ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο. Αυτή ακριβώς η κατάλυση σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι επιταχύνεται η πορεία προς την κατάσταση εξαίρεσης, δηλαδή το καθεστώς εκείνο όπου βασικές ελευθερίες τελούν de facto υπό αναστολή.

Κατά συνέπεια, η υπεράσπιση του Βαξεβάνη συνιστά πράξη υπεράσπισης των βασικών πολιτικών ελευθεριών, πράξη αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό που στηρίζει το κλυδωνιζόμενο μνημονιακό καθεστώς.

http://www.left.gr/article.php?id=11316

απο koutipandoras.gr«Έκοψαν» απο την ΝΕΤ Αρβανίτη και Κατσίμη

Την τελευταία εκπομπή παρουσίασαν ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη στην ΝΕΤ. Μετά το τέλος της σημερινής τους εκπομπής οι δυο δημοσιογράφοι της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» ενημερώθηκαν ότι με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα της ΕΡΤ από αύριο και μέχρι νεοτέρας κόβονται από την εκπομπή.
Νωρίτερα και κατά την διάρκεια της εκπομπής τους οι δυο δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στα 15 ιατροδικαστικά πορίσματα των συλληφθέντων στην πορεία στις 30 Σεπτεμβρίου στα οποία είχε αναφερθεί η Gurdiam με δημοσιευμα της.Ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει τότε στη Βουλή την πρόθεσή του να κάνει μήνυση στην εφημερίδα Guardian για το δημοσίευμα που έκανε λόγο για βασανιστήρια των συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ.
Διαβάστε αναλυτικά τον διάλογο των δυο δημοσιογράφων:
Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση
Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;
Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.
Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;
Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται – που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;
Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;
Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….
Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.
Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

απο koutipandoras.gr

ΛΑΜΙΑ FANS:
Σύλληψη του δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη για την υπόθεση Γιοσάκη

Συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης ο δημοσιογράφος και εκδότης Σπύρος Καρατζαφέρης βάσει παλαιότερου εντάλματος για την υπόθεση Γιοσάκη.

Ο ίδιος μίλησε σε εκπομπή που έκανε ο αδερφός του και πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης στο κανάλι ΑΡΤ, λέγοντας ότι ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του είναι το γεγονός ότι κατέχει αρκετά από τα έγγραφα που εκλάπησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αποδεικνύουν τα όσα έκαναν οι πολιτικοί με τα swaps.
Ο Σπύρος Καρατζαφέρης μεταφέρθηκε στο αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού, όπου πέρασε τη νύχτα.
Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του ένιωσε αδιαθεσία και αναγκάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας σε έκτακτη εκπομπή του αδερφού του Γιώργου, στο κανάλι ΑΡΤ, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία του έκλεισαν το δρόμο συμβατικά αυτοκίνητα της αστυνομίας και παρουσία ενστόλου αστυνομικού, τον συνέλαβαν.
Όπως τόνισε, δεν προτίθεται να πληρώσει το πρόστιμο και προτιμά να πάει φυλακή.
«Για την ποινή έχει γίνει αναίρεση στον Άρειο Πάγο και δεν μπορεί να εκτελεστεί. Θα αρνηθώ να πληρώσω την ποινή και θα πάω στον Κορυδαλλό» κατέληξε.

Πηγή: ethnos.gr

kastrinos:
συντονισμενη επιθεση κατα της ελευθεροτυπιας, που δε θα πρεπει ομως να γινει κολυμπηθρα εξαγνισμου για την κακιστη δημοσιογραφια που ασκει ενα καθεστως δημοσιογραφικης ελιτ την τελευταια 20ετια

επι της ουσιας κατα τη γνωμη μου αρβανιτης και κατσιμη ασκησαν δημοσιογραφια που ουδεμια σχεση εχει με τη δεοντολογια.

ΛΑΜΙΑ FANS:
Κόντρα Κώστα Βαξεβάνη - Ευάγγελου Βενιζέλου

ΛΑΜΙΑ FANS:
Σε νέα δίκη ο Κ. Βαξεβάνης

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί και πάλι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που φέρονται να αποτελούν τη «λίστα Λαγκάρντ». Παρά την αθώωσή του από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ο δημοσιογράφος θα δικαστεί εκ νέου μετά την έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά της αθωωτικής απόφασης.

Εμμένοντας στην άποψη ότι με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων ο Κ. Βαξεβάνης διέπραξε το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση έφεσης υπέρ του νόμου, δείχνοντας και πάλι το εδώλιο, αυτήν τη φορά του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για τον δημοσιογράφο.

Η Εισαγγελία χαρακτηρίζει μάλιστα νομικά εσφαλμένη τη δικαστική απόφαση που απάλλαξε τον Κ. Βαξεβάνη. Για την άσκηση έφεσης πάντως είχαν υποβληθεί σχετικά αιτήματα από δικηγόρους και πολίτες που διαφωνούσαν με την αθώωση του δημοσιογράφου αλλά και τη δημοσιοποίηση της λίστας.

Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Βαξεβάνης συνελήφθη στα τέλη του περασμένου μήνα, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, γεγονός που έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού τα ξένα ΜΜΕ επέδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για το θέμα. Για πλήγμα στην ελευθεροτυπία μίλησαν εκτός από τον δημοσιογράφο και όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, τονίζοντας πως ήταν αυτονόητο καθήκον του η δημοσίευση της λίστας, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων το τελευταίο διάστημα για τον τρόπο χειρισμού της από τους αρμοδίους. Και ενώ αυτή η «λίστα», όπως είπαν, έμενε για χρόνια «χαμένη», διώκεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποίησε.

«Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό και κοινωνικό. Αν εγώ είμαι υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της λίστας, κάποιοι άλλοι πριν από εμένα τα έχουν χειριστεί και αυτοί που το έκαναν είναι γνωστοί. Δεν διώκονται αυτήν την ώρα» ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, Αμντεγκρίν Μπουμέλα, καταθέτοντας χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα, το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.

Ο εισαγγελέας, πάντως, είχε ζητήσει την καταδίκη του Κ. Βαξεβάνη, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να μετατραπεί η χώρα σε αρένα. Στο δικαστήριο κατατέθηκαν έγγραφες δηλώσεις ατόμων τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στην επίμαχη λίστα που τόνιζαν πως δεν επιθυμούν τη δίωξη του δημοσιογράφου.


 απο zougla.gr

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση