Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - ΛΟΚΟ

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 8
51
Του αξίζει ένα τόπικ, νομίζω...Ούτε ο ίδιος γνωρίζει πόσο ταλέντο έχει, λέει ο μεγάλος Κόμπι!

Κι ο μικρός φρόντισε να το επιβεβαιώσει απέναντί του μ' ένα εκκωφαντικό τριπλ νταμπλ, στη νίκη των Μπακς επί των Λέικερς του Μπράιντ με 108-101.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ

Giannis Antetokounmpo Triple-Double Highlights vs Lakers (2016.02.22) - 27 Pts, 12 Reb, 10 Ast

52
Μια και με βαθμούς δεν δεν μας πήγε ...θέση  ;)

Πρόγραμμα, στατιστικά κλπ κλπ ΕΔΩ

Μπορείτε να ψηφίζετε μέχρι και ΠΡΙΝ το παιχνίδι με τα καπνά, που νομίζω ότι θα κρίνει και το ερώτημα.

53
ipaideia.gr

Παράθεση
Το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην ιστορία: 100.000.000 ΝεκροίΤο μεγαλύτερο ανθρώπινο ολοκαύτωμα δεν έχει βρει ακόμα στην ιστορία και τη συλλογική μνήμη το μέγεθος που αναλογεί στα περισσότερα από 100.000.000 θύματα Ινδιάνους που σφαγιάστηκαν από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες και τους αποίκους της Αμερικανικής ηπείρου. Οι διπλάσιοι από όλους τους νεκρούς του τελευταίου παγκόσμιου πόλεμου, στρατιώτες κι άμαχους μαζί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη γενοκτονία της πολιτισμένης δύσης, της επέκτασης των αγορών της, της κερδοφορίας της και στο όνομα της Χριστιανικής της θρησκείας και της εκκλησίας που ευλόγησε τις σφαγές των «απίστων» και μοιράστηκε μέρος της λείας.
Συνολικά από τα πρώτα χρόνια της «ανακάλυψης» της Αμερικής, μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα, πάνω από 80.000.000 Ιθαγενείς εξοντώθηκαν. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ιθαγενών στην Βόρεια Αμερική το 1919 έφτανε τους 400.000, μόλις… 18 με 19 εκατομμύρια λιγότεροι σε σύγκριση με το 1492, όπως αναφέρει το Ethical Canons and Scientific Inquiry (Genocide of Native Americans). Ο David Stannard στο βιβλίο του, American Holocaust, (1992, σ. 74-75, s.151), κάνει λόγο για 100 εκατομμύρια ανθρώπους που εξοντώθηκαν συνολικά, μεταξύ αυτών γύρω στα 18 εκατομμύρια σε περιοχές του Βόρειου Μεξικού, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με το εμπόριο δουλείας Ιθαγενών υπολογίζονται στα 28 εκατομμύρια. Όπως όλα δείχνουν, οι ιθαγενείς πλήρωσαν πολύ ακριβά τα προνόμια που είχαν να κατοικούν σε πλούσια εδάφη.Κατά τους σύγχρονους μελετητές Ντ. Ριμπέιρο, Φ. Ντόμπινς, Π. Τόμσον κ.ά., Αζτέκοι, Ίνκας και Μάγια υπολογίζονται συνολικά ανάμεσα σε εβδομήντα και ενενήντα εκατομμύρια άτομα, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι κονκισταδόρες. Ενάμισι αιώνα αργότερα, δεν απέμεναν απ’ αυτούς παρά μόνο τριάμισι εκατομμύρια! Σύμφωνα με τον Τζ. Κόντερ, μόνο στα ορυχεία του Ποτοζί, απ’ όπου εξόρυξαν οι Ισπανοί 45 χιλιάδες τόνους καθαρού ασημιού, πέθαναν οχτώ εκατομμύρια Ινδιάνοι! Σχεδόν τέσσερις αιώνες κράτησε αυτό το μαρτύριο! Επειδή, δε, οι Ινδιάνοι εξολοθρεύτηκαν μέσα σε λίγες δεκαετίες, αντικαταστάθηκαν με εκατομμύρια σκλάβους που μετέφεραν οι Ευρωπαίοι στην Αμερική από την Αφρική. Πάνω από εκατό εκατομμύρια Ινδιάνοι της Αμερικής και Αφρικανοί εξοντώθηκαν σαν αναλώσιμα ζώα για να πλουτίσουν οι Ευρωπαίοι και να αναπτύξουν τις βιομηχανίες και τον Καπιταλισμό.
Με την εγκατάσταση των λευκών στην αμερικανική ήπειρο, οι Ινδιάνοι κατηγορούνται από την Εκκλησία ως ασκητές μαγείας και φανατικοί ειδωλολάτρες. Όμως και αυτό ήταν ένα άλλοθι για την απαίδευτη τότε κοινωνία της Ευρώπης, που η μεγάλη και τυφλή πίστη στα λόγια της Εκκλησίας και κυρίως ο πουριτανισμός και το δόγμα του «πίστευε και μη ερεύνα» έκανε τον απαίδευτο λαό της Αμερικής να καταδιώξει τους Ινδιάνους σαν δαίμονες.
Στο παρακάτω βίντεο, ο φωτογράφος Άαρον Χιούι, εστιάζει την προσοχή του σε μια από τις φυλές των ιθαγενών τής Βορείου Αμερικής που ονομάζεται Λακότα. Στην ομιλία που έδωσε το 2010, αναφέρει πως η φυλή αυτή συρρικνώθηκε και ουσιαστικά φυλακίστηκε σε καταυλισμούς/στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Χριστιανοί εξοντώνουν τους Ινδιάνους για χρυσάφι

Του Στέλιου Ελληνιάδη /Δρόμος της αριστεράς

«Η ανακάλυψη των στρωμάτων χρυσού και αργύρου στην Αμερική, η σταυροφορία εξόντωσης, υποδούλωσης και ενταφιασμού μέσα στα ορυχεία του ντόπιου πληθυσμού, η απαρχή της κατάκτησης και η λεηλασία των ανατολικών Ινδιών, η μεταμόρφωση της αφρικανικής ηπείρου σε πεδίο κυνηγιού σκλάβων, είναι κι αυτά γεγονότα που αναγγέλλουν την καπιταλιστική παραγωγή.» Καρλ Μαρξ, στο «Κεφάλαιο».
Μεγαλώσαμε διαβάζοντας βιβλία, μεγάλου σχήματος με χρωματιστά σκληρά εξώφυλλα, για τους θρυλικούς κονκισταδόρες, που διέδιδαν το δυτικό πολιτισμό στους αγρίους, με χίλιους κινδύνους, αλλά πάντα με τη βοήθεια του Θεού. Από μικρή ηλικία αφομοιώναμε την ιστορία εντελώς στρεβλά. Πολλοί συμπολίτες μας δεν ξέφυγαν απ’ αυτή την πλάνη ποτέ. Η καθολική (από χριστιανούς) εξαφάνιση πολιτισμών χιλιετιών και ολόκληρου του πληθυσμού της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής μέσα σε μερικές δεκαετίες, από τους Ευρωπαίους «ευγενείς», δεν διδάσκεται στο σχολείο, σαν να μην έχει συμβεί.
Αργότερα, οι έποικοι και οι απόγονοί τους έκαναν τα ίδια στη Βόρεια Αμερική. Σχεδόν το σύνολο των λαών μιας ολόκληρης ηπείρου ξεκληρίστηκε και ο φυσικός πλούτος λεηλατήθηκε. Κι εμείς διασκεδάζαμε στα θερινά σινεμά με τους καλούς καουμπόιδες που σκότωναν τους κακούς Ινδιάνους. Έτσι, χτίστηκε η ιδεολογία του Δυτικού πολίτη που απολαμβάνει τα αγαθά της ευημερίας, χωρίς να θέλει να ξέρει τη σκληρή αλήθεια που διαστρεβλώνεται ή κρύβεται επιμελώς από πίσω.Η λεηλασία της Λατινικής Αμερικής, η γενοκτονία των Ινδιάνων και η ευημερία της Δύσης

Ίσως καμία άλλη επίσημη αναφορά στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν εμπεριέχει τόσο παρατεταμένη, εκτεταμένη και σκληρή απανθρωπιά, όσο η αναφορά που υποβάλλει ο Βαρθολομαίος ντε Λας Κάζας στον «Υψηλότατο και Παντοδύναμο Κύριο» πρίγκιπα δον Φίλιππο της Ισπανίας, για να καταγγείλει τα εγκλήματα των Ισπανών χριστιανών στις (νομιζόμενες) ανατολικές Ινδίες, δηλαδή στην Αμερική. Ο Λας Κάζας είναι δομινικανός ιερέας και ανήκει στην πανίσχυρη καθολική εκκλησία της Ισπανίας η οποία συνδράμει στην κατάληψη και εκμετάλλευση των νέων εδαφών. Είναι η εποχή που η Ιερά Εξέταση βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος της, εξοντώνοντας με τα πιο βάναυσα μέσα τους «εχθρούς» της.
Οι απεσταλμένοι τής Εκκλησίας στην Αμερική συνεργούν στα εγκλήματα που πραγματοποιούν οι «κονκισταδόρες» στο όνομα του Θεού.
Οι περιγραφές τού Λας Κάζας δεν θα μπορούσαν να είναι ούτε κατ’ ελάχιστον ψευδείς ή υπερβολικές, γιατί απευθύνονται στην αρχή η οποία έχει απεριόριστο δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους υπηκόους της και τους υποτελείς λαούς. Γι’ αυτό το λόγο είναι συγκλονιστικές, σε σημείο που δυσκολεύεσαι, μισή χιλιετία αργότερα, να τις διαβάσεις χωρίς να υποστείς ένα ισχυρό σοκ.
Για το χρυσάφι και το ασήμι που τόσο χρειάζονται οι αυλές των «ευγενών» για τον πλούτο και τη χλιδή τους, αλλά και για τη διεξαγωγή συνεχών πολέμων εναντίον άλλων ηγεμόνων, οι πολιτισμένοι λαοί της Δύσης επιδίδονται σε μία απόλυτη γενοκτονία η οποία, στην κυριολεξία, εξαφανίζει την ίδια τη ζωή σε πολύ μεγάλες περιοχές οι οποίες μέχρι τότε είχαν πολυπληθείς και ακμάζουσες κοινωνίες.
Ο Λας Κάζας κάνει ξεχωριστές αναφορές, ανά τόπο, με ονομασίες, γεγονότα και αριθμούς. Και όχι μόνο αποκαλύπτει τα φρικιαστικά εγκλήματα, αλλά δείχνει και ποιος ήταν ο πραγματικά πολιτισμένος.
Ο θεωρητικός Χουάν Γκινές ντε Σεπούλβεδα υποστήριζε ότι άξιζε στους Ινδιάνους αυτή η μεταχείριση, γιατί οι αμαρτίες και οι δοξασίες τους πρόσβαλαν τον Θεό. Ο Μπουφόν τους θεωρούσε ψυχρά και ασθενικά ζωά, χωρίς κανένα σημάδι ψυχής. Και ο ιερέας Γκρεγκόριο Γκαρθία αποφαινόταν ότι είναι Εβραίοι, αφού δεν πιστεύουν στα θαύματα του Χριστού. Αλλά και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι διανοούμενοι, φιλόσοφοι και επιστήμονες, θεωρητικοποίησαν την κατωτερότητα των Ινδιάνων που δικαιολογούσε την ευρωπαϊκή αγριότητα σε βάρος τους. Και πολλοί, μέχρι σήμερα, συνδράμουν στην παραπληροφόρηση, προβάλλοντας ως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής τα θαυμαστά έργα του Ελ Γκρέκο και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, αποσιωπώντας ή υποβαθμίζοντας την κύρια πλευρά, δηλαδή τη βαρβαρότητα του αποικισμού, με την οποία η Δύση εξασφάλισε την ανάπτυξη και την ευημερία της.
Όλοι εναντίον των ανυπεράσπιστων Ινδιάνων, πλην του Λας Κάζας, ο οποίος επιδίδεται σε ένα μάταιο αγώνα να πείσει την αυτοκρατορική εξουσία να βάλει ένα τέλος στη γενοκτονία των ιθαγενών, την οποία παρακολουθεί και καταγράφει λεπτομερώς στην αναφορά του από τη μία ώς την άλλη άκρη της υποηπείρου.Στην κυριολεξία: Εξολόθρευσαν τους πάντες

«Οι Ινδίες ανακαλύφτηκαν το έτος 1492. Τον επόμενο χρόνο κατοικήθηκαν από χριστιανούς Ισπανούς… Όλα τα μέρη που ανακαλύφθηκαν μέχρι το 1541 είναι τόσο πυκνοκατοικημένα, σαν κυψέλη. Θα έλεγες ότι ο Θεός τοποθέτησε εκεί τη μεγαλύτερη ποσότητα από όλο το ανθρώπινο γένος. Γενικά, όλους αυτούς τους απειράριθμους λαούς, ο Θεός τούς έχει πλάσει εξαιρετικά απλούς, χωρίς κακίες και δολιότητες, είναι πολύ υπάκουοι και πιστοί στους φυσικούς τους αφέντες και στους χριστιανούς που υπηρετούν. Είναι οι πιο ταπεινοί, οι πιο υπομονετικοί, οι πιο ειρηνόφιλοι και ήσυχοι άνθρωποι μέσα σ’ όλο τον κόσμο. Αθόρυβοι, χωρίς μνησικακία, ούτε βιαιότητες, ούτε μαλώματα, χωρίς εμπάθεια, χωρίς μίσος, χωρίς την επιθυμία της εκδίκησης… Κατέχουν ελάχιστα και δεν θέλουν να κατέχουν πρόσκαιρα αγαθά. Δεν είναι υπερήφανοι, ούτε φιλόδοξοι, ούτε πλεονέχτες… Η κρίση τους είναι καθαρή, γερή και ζωηρή… Και ακριβώς σ’ αυτά τα πρόβατα, που είναι προικισμένα από τον πλάστη τους με τόσα προσόντα, μόλις τα γνώρισαν οι Ισπανοί, σαν λύκοι όρμησαν, τίγρεις, άγρια λιοντάρια πεινασμένα. Είναι πια σαράντα χρόνια και τώρα ακόμα, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να τους σκοτώνουν, να τους ταλαιπωρούν, να τους καταθλίβουν, να τους βασανίζουν και να τους αφανίζουν με σκληρότητες πρωτοφανείς, καινούργιες, ποικίλες, πρωτοθώρητες που κανείς δεν τις έχει δει, ούτε διαβάσει, ούτε ακούσει. Θα αφηγηθώ μερικές. Έτσι, από τα τρία εκατομμύρια ιθαγενείς που είχαμε δει στο νησί Ισπανιόλα (Αϊτή), σήμερα, δεν έχουν μείνει ούτε διακόσιοι. Το νησί Κούβα σήμερα είναι περίπου έρημο. Το νησί Σαν Χουάν και το νησί Τζαμάικα, που είναι μεγάλα νησιά, πολύ ευτυχισμένα και πολύ όμορφα, είναι και τα δυο κατεστραμμένα. Σε ένα σύμπλεγμα εξήντα νησιών (στην Καραϊβική), όπου υπήρχαν περισσότερες από πεντακόσιες χιλιάδες ψυχές, σήμερα, δεν υπάρχει ψυχή… Πάνω στη Μεγάλη Στεριά… σ’ αυτά τα σαράντα χρόνια, περισσότερα από δώδεκα εκατομμύρια ψυχές, άντρες, γυναίκες και παιδιά, πέθαναν άδικα από την τυραννία και τις μοχθηρές πράξεις των χριστιανών. Ο αριθμός είναι εξακριβωμένος και αληθινός… Αν οι χριστιανοί σκότωσαν και αφάνισαν τόσες και τόσες ψυχές και τέτοιας ποιότητας, αυτό έγινε μόνο και μόνο για το χρυσάφι…»
«Μ’ αυτές τις αλλεπάλληλες αποστολές, από τέσσερις χιλιάδες Ινδιάνους απέμειναν ζωντανοί έξι. Τους άφηναν οι Ισπανοί να πεθαίνουν στο δρόμο. Όταν μερικοί, κουρασμένοι και πληγωμένοι από το βαρύ φορτίο, έπεφταν άρρωστοι από την πείνα, τους έκοβαν το λαιμό για να μην αργοπορούν με το να τους βγάζουν τις αλυσίδες.»
«Στη Χολούλα (Μεξικό), με τριάντα χιλιάδες κατοίκους, ο αρχηγός διέταξε να κάψουν ζωντανούς όλους τους άρχοντες που ήταν δεμένοι -πάνω από εκατό- σε πασάλους που είχαν στήσει στη γη.»Με Ινδιάνους τάιζαν τα σκυλιά τους!

Η αναφορά του Λας Κάζας καλύπτει όλη τη σημερινή ισπανόφωνη(!) Αμερική. Οι περιγραφές του ανά περιοχή, σε Γουατεμάλα, Περού, Νικαράγουα, Βενεζουέλα κ.λπ. είναι κάτι παραπάνω από ανατριχιαστικές. Με τους Ινδιάνους, οι Ευρωπαίοι τάιζαν τα σκυλιά τους! Και στους Ινδιάνους μετέδωσαν την ευλογιά, την ιλαρά και τα αφροδίσια νοσήματα που τους αποδεκάτισαν, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε άμυνες για να αντιμετωπίσει τα άγνωστα αυτά μικρόβια των Ευρωπαίων.
Κατά τους σύγχρονους μελετητές Ντ. Ριμπέιρο, Φ. Ντόμπινς, Π. Τόμσον κ.ά., Αζτέκοι, Ίνκας και Μάγια υπολογίζονται συνολικά ανάμεσα σε εβδομήντα και ενενήντα εκατομμύρια άτομα, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι κονκισταδόρες. Ενάμισι αιώνα αργότερα, δεν απέμεναν απ’ αυτούς παρά μόνο τριάμισι εκατομμύρια! Σύμφωνα με τον Τζ. Κόντερ, μόνο στα ορυχεία του Ποτοζί, απ’ όπου εξόρυξαν οι Ισπανοί 45 χιλιάδες τόνους καθαρού ασημιού, πέθαναν οχτώ εκατομμύρια Ινδιάνοι! Σχεδόν τέσσερις αιώνες κράτησε αυτό το μαρτύριο! Επειδή, δε, οι Ινδιάνοι εξολοθρεύτηκαν μέσα σε λίγες δεκαετίες, αντικαταστάθηκαν με εκατομμύρια σκλάβους που μετέφεραν οι Ευρωπαίοι στην Αμερική από την Αφρική. Πάνω από εκατό εκατομμύρια Ινδιάνοι της Αμερικής και Αφρικανοί εξοντώθηκαν σαν αναλώσιμα ζώα για να πλουτίσουν οι Ευρωπαίοι και να αναπτύξουν τις βιομηχανίες και τον καπιταλισμό.
The-genocide-of-Indians-8
Αποικιοκρατία σημαίνει αιώνια καθυστέρηση
Όπως επισημαίνει ο Εδουάρδος Γκαλεάνο, με το χρυσάφι και το ασήμι, αργότερα και τη ζάχαρη, τα οποία διοχετεύονταν στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, δημιουργήθηκε μεγάλη συσσώρευση αγαθών και κεφαλαίων, αναπτύχθηκε το εμπόριο και εδραιώθηκε η κυριαρχία των Δυτικών σε όλη τη γη. Ταυτόχρονα, οι μητροπόλεις αποκόμιζαν μεγάλα κέρδη από το εμπόριο των σκλάβων και από την καταναγκαστική χωρίς πληρωμή εργασία των δούλων στα ορυχεία και τις φυτείες. Η λεηλασία του φυσικού πλούτου και η απεριόριστη εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας δημιούργησαν τις υλικές προϋποθέσεις για το καπιταλιστικό «θαύμα».
Ο Ερνέστος Μαντέλ υπολόγισε ότι η αξία του πλούτου που συσσωρεύτηκε από τη λεηλασία, ξεπερνούσε το σύνολο του κεφαλαίου που επενδύθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης.
Σήμερα, είναι κοινός τόπος ότι οι Ευρωπαίοι (γιατί μετά τους Ισπανούς, ακολούθησαν Πορτογάλοι, Γάλλοι, Βρετανοί, Ολλανδοί και λοιποί εκπολιτιστές), λεηλατώντας το φυσικό πλούτο, καταστρέφοντας τους εντόπιους πολιτισμούς, εξολοθρεύοντας καθ’ ολοκληρίαν τους ιθαγενείς πληθυσμούς και εξαφανίζοντας όλη την αφρόκρεμα των αρχόντων ηγετών και των προικισμένων διανοητών μιας ολόκληρης ηπείρου που περιλάμβανε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, αστρονόμους, ζωγράφους, θεραπευτές κ.λπ., επί τετρακόσια χρόνια, υπονόμευσαν το μέλλον των πληθυσμών που επέζησαν και των απογόνων τους, καταδικάζοντάς τους σε μια απροσδιορίστου χρόνου στέρηση και καθυστέρηση, που είναι αισθητή μέχρι τις μέρες μας. Αφού οι λευκοί Αμερικανοί συνεχίζουν την ίδια πολιτική οικειοποίησης του φυσικού πλούτου της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και αφανισμού του εκλεκτότερου ανθρώπινου δυναμικού της με δολοφονίες και εξαφανίσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε Αργεντινή, Χιλή, Γουατεμάλα, Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Βολιβία κ.λπ.
Το «θαύμα» του καπιταλισμού τρέφεται, ανέκαθεν, από τη βία και τη λεηλασία.

(Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο Η καταστροφή των Ινδιάνων του Βαρθολομαίου ντε Λας Κάζας, εκδόσεις Στοχαστής, και οι περισσότερες πληροφορίες από το βιβλίο του Εντουάρντο Γκαλεάνο. Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής, εκδόσεις Κουκκίδα)

Υλικό για την ανάρτηση αντλήθηκε από τις παρακάτω παλαιότερες:
http://toixo-toixo.blogspot.gr/2011/04/blog-post_29.html
http://www.e-dromos.gr/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF/

54
Νούμερο θα έχεις παρέα ένα καλό φίλο, κει πάνω...

Καλό ταξίδι Γιάννη

iefimerida.gr (12/2)
Παράθεση
Έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρά μάχη με την επάρατη νόσο, ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής σε ηλικία 71 ετών.

Ο Γιάννης Καλαϊτζής είχε συνεργαστεί με έντυπα όπως «Πανπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή» », «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ», «Γαλέρα», «Εφημερίδα των Συντακτών».  Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Ήταν μέλος της λέσχης γελοιογράφων της ΕΣΗΕΑ και είχε εκλεγεί σε συνέδρια της ΠΟΕΣΥ.

Υπήρξε ένας από τους κύριους συντελεστές του περιοδικού «Γαλέρα», του οποίου υπήρξε διευθυντής μέχρι το 2010 όταν και έκλεισε, ενώ τον τελευταίο καιρό συνεργαζόταν με την «Εφημερίδα των Συντακτών».
[...]


pοntiki.gr (12/2)
Παράθεση
Την τελευταία του πνοή άφησε απόψε το βράδυ στον Ευαγγελισμό ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής.

Πρόκειται για έναν εκ των πρωτεργατών της Εφημερίδας των Συντακτών, ενώ σκίτσα του Γιάννη Καλαϊτζή στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί στα έντυπα: Πανσπουδαστική, Δρόμοι της Ειρήνης, Αυγή, Αντί, Ελευθεροτυπία, Ντέφι, Βαβέλ.

Όπως ο ίδιος έγραφε στο προσωπικό του ιστολόγιο gianniskalaitzis.gr:

«Μεγάλωσα στο καφενείο του πατέρα μου στην Κοκκινιά. Πάνω στα τραπέζια κυκλοφορούσαν δύο-τρεις εφημερίδες. Γελοιογραφικά σκίτσα κάνω από μωρό. Ήμουν παρατηρητικό και κακό και το ‘δειχνα. Το περιβάλλον μου ένοιωσε την απειλή. Χάριν εξευμενισμού μου διέθεσε μια αποδοχή διαρκείας. Το να επιδοθώ στην πολιτική σάτιρα ήταν αυτονόητο. Ήμασταν αριστεροί, το κράτος μας έκανε και ρατσιστές.

Η δεξιά, η εξουσία, οι αρχές ήταν έξω από την κοινωνία μας, ήταν το ξένο, το άλλο. Μου την είχε στημένη στο νηπιαγωγείο. Κατανάγκαζαν εμένα το σκιτσογράφο να πλέκω καλαθάκια και να κεντάω με μπρισίμι μηλαράκια σε χαρτόνι. Για να με σπάσουν. Δε μίλησα. Καταδικάστηκα σε δωδεκαετή εκπαίδευση. Μου’ριξαν και έναν χρόνο επι πλέον ως μη συνεργάσιμο. Δραπέτευσα πριν εκτίσω την ποινή.

Ακολούθησε ο κατήφορος. Από τα χαμαιτυπία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών. Έμαθα κινηματογράφο στους κινηματογράφους, θέατρο στο θέατρο, μουσική την νύχτα και εικόνες στο πεζοδρόμιο. «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή».

Ακουλουθεί μια χούντα που επι 40 χρόνια παραμένει 7 ετών. Σκιτσάρω αγωνιόντας να κατανοήσω το προηγούμενο. «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ» και «Τσιγγάνικη ορχήστρα», «Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης», «Τυφών», «Γιαταλεφτά Νοέμβρη», «2000 στα 4».

Γιάννης Καλαϊτζής»55
Παράθεση
Γενέθλια: T (38), deceiver (32), Nikolaos

Παραλίγο να μ ξεφύγουν!
Ρε γιατί μ φαίνεται πέρσι ήσασταν μεγαλύτεροι; Αλλάξαταν μερομηνίες;

Τι κι αν εξαφανισκε ο γερο38ντότερος, σα να τον έχω δίπλα μ είναι. Τόχς χαμένο θαμούλεγε, έτς λέει για τα πάντα, τον σχωρνάω ...τοχ χαμένο.
Να χαίρεσαι τς τσιούπρες σου ρα

Καλά ο μεσαίος έχει βαρεθεί να με γλιέπ, δεν πραζ, αν ξεπεράσει αυτό το σοκ, δεν έχει να σκιάζεται για τίποτας άλλο στη ζωή τ.
Με μια καλή τσιούπρα ρε

Ο Νικόλας, ακόμα δεν έχει βγάλει ταυτότητα, οπότε όπως καταλαβαίνετε παν κατ στα θκαμ τ προεφηβικά τ είναι, καπ εκεί.
Δεν πιστεύω να σε πήρε από κάτω με τη "νέα" που αποδείχθηκε παλιά κατάσταση φίλε ε;
Έχουμε αντέξει άλλα κι άλλα μωρέ, γερός νάσαι κι έτσι όπως σε ξέρω, με χαμόγελο και δίπλα ...στον όποιο.
Χρόνια πολλά ρε

Με τον έναν σε κάποια κάγγελα:Ο άλλος ντίβος στη κερκίδα με σινιέ ομπρελίτσα, μη χαλάσει η επιδερμίςΕίπαμε με το Νικόλαο απαγορεύεται η αναδημοσίευση φωτογραφιών, μέχρι να ενηλικιωθεί  ;)

ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ, ΕΙΜΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΜΕ ΣΥΜΠΑΘΕΙΤΕ  :)

56
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / 450.000 η ζαρτινιέρα
« στις: Δευ 08 Φεβ 2016 22:09  »
Από καμιά φορά λειτουργεί και στην Ελλάδα η δικαιοσύνη

Από huffingtonpost.gr:

Υπόθεση «ζαρντινιέρα»: Αποζημίωση 450.000 θα καταβάλει το Δημόσιο στον κύπριο φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε το 2006 από αστυνομικούς, όπως αποδείχθηκε από βίντεο ...Στις 450.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό το οποίο καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημήτριου, για την υπόθεση ξυλοδαρμού η οποία έγινε στις 17/11/2006 στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς.

Πρόκειται για την υπόθεση η οποία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως «ζαρντινιέρα» και η οποία απασχόλησε για μέρες ολόκληρες τα «φώτα» της δημοσιότητας εξαιτίας της στάσης που κράτησε η τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το Συμβούλιο της Επικρατείας (Στε) επικύρωσε εφετειακή απόφαση για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ότι του συνέβη.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κτλ που υπέστη ο 34χρονος). Η αποζημίωση προσδιορίστηκε σύμφωνα με το «Έθνος» στα 300.000 ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τις 450.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όλα έγιναν το βράδυ της 17 Νοεμβρίου 2006, μετά τις εκδηλώσεις των εορτασμών του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι κατόπιν σήματος προσπάθησαν να συλλάβουν πέντε νέους που βγήκαν από τον χώρο του πανεπιστημίου όπου γινόταν προηγουμένως επεισόδια με καταστροφές και ρίψεις αντικειμένων.

Κατά την σύλληψη του ο τότε 24χρονος φοιτητής ξυλοκοπήθηκε, όπως άλλωστε φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι ιθύνοντες είχαν προσπαθήσει αρχικά να «κουκουλώσουν» το περιστατικό και υποστήριξαν ότι ο σπουδαστής πάνω στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και αμέσως μετά σε ζαρντινιέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, είχε κάνει λόγο για παροιμιώδη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία της Αστυνομίας. Όμως το βίντεο ανέτρεψε τα δεδομένα.

17/11/2006

57
Σχετικά με το forum / Ούτε καν 18!
« στις: Δευ 25 Ιαν 2016 00:00  »
Σ' ένα χρόνο ενηλικιωνόμαστε γμτ!!!

25/1/1976 ΠΑΣ - γαύρος 3-0

25/1/1999 Εμφανίζεται στα ιντερνέτια το pas.netisart.gr

25/1/2004 ΠΑΣ - Ατρόμητος 3-0

25/1/2009 ΠΑΣ - Καλλιθέα 8-1

25/1/2015 Χμ παραλίγο σταθμός στα πολιτικα πράγματα  ::)

24/1/2016 Πρώτη μας εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα επί του Περιστερίου ...προθεόρτιο

25/1/2016 Hey bastards, We are still here  :mono:www.youtube.com/watch?v=L1d9pDHUfvA

Y.Γ.
Αν κι είχαμαν βάλει τα μεγάλα μέσα, το 3-1 με τον γαύρο δεν συνετελέσθη 25, αλλά 26 Γενάρη του '86 γμτ. Και έρριχνε και χιόνι εκτός από γκολ, κανονικά έπρεπε να αναβληθεί και να πάει μια μέρα πίσω  ::)

58
iefemirida.gr
Παράθεση
Οργισμένος είναι ο Γιώργος Πατούλης μετά το σκετς των «Ράδιο Αρβύλα» για τον ίδιο και την σύζυγο του στο οποίο σατίρισαν την πρόσφατη οικογενειακή φωτογράφιση στο σπίτι τους.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Δήμαρχος Αμαρουσίου τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να αντιμετωπίσεις την απροκάλυπτη αλητεία και την απροκάλυπτη χυδαιότητα».

«Ήταν χυδαία, απροκάλυπτη και απαράδεκτη, "η πρωτοβουλία" του παραγωγού της εκπομπής (αλλά και ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων και beach bars), να αφιερώσει τόσο "δημιουργικό χρόνο" για να με συκοφαντήσει με τόσο χυδαίο τρόπο, κάτω από τον μανδύα της, δήθεν, "σατιρικής δράσης του" με θέματα της επικαιρότητας» αναφέρει ο κ. Πατούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και προσθέτει:

«Το χειρότερο όλων, η σεναριακή του διαστροφή ήταν τέτοια που "έφτασε μέχρι και την κρεβατοκάμαρά μου", ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιότητας και "κανιβαλισμού"».

Αναλυτικά όσα έγραψε:

«ΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΥΣ;

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκομαι στο επίκεντρο μιας δημοσιότητας που δεν έχει ως σημείο αναφοράς την πολιτική, επιστημονική ή κοινωνική μου δραστηριότητα, αλλά την ίδια την προσωπική και οικογενειακή μου ζωή. Τις προηγούμενες ημέρες και με αφορμή την ανάρτηση στο facebook, μιας οικογενειακής μου φωτογραφίας, διαχειρίσθηκα με αυστηρότητα τα ελάχιστα κακόβουλα σχόλια που στρέφονταν σε βάρος αγαπημένων μου προσώπων , όπως είναι η μητέρα μου. Και με χιούμορ τα περισσότερα σχόλια, που αφορούσαν στη διακόσμηση του σπιτιού μου.

Μετά, όμως, τη χθεσινή προβολή ενός χυδαιότατου και, δήθεν, σατιρικού σκετς, στην εκπομπή «ΡΑΔΙΟ –ΑΡΒΥΛΑ» του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤΕΝΝΑ», επιχειρήθηκε με χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο, η βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου, ως οικογενειάρχη, επιστήμονα και συμμετέχοντα στα πολιτικά δρώμενα, αλλά και της οικογενείας μου, και για το λόγο αυτό, είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω διαφορετικά.
Ήταν χυδαία, απροκάλυπτη και απαράδεκτη, «η πρωτοβουλία» του παραγωγού της εκπομπής (αλλά και ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων και beach bars), να αφιερώσει τόσο «δημιουργικό χρόνο» για να με συκοφαντήσει με τόσο χυδαίο τρόπο, κάτω από τον μανδύα της, δήθεν, «σατιρικής δράσης του» με θέματα της επικαιρότητας.

Όμως, δεν θυμάμαι να έχει πράξει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, δηλαδή να έχει σχεδιάσει ολόκληρο σκετς, στο οποίο να συμμετέχει, μάλιστα, και η μπάντα ενός Δήμου. Το χειρότερο όλων, η σεναριακή του διαστροφή ήταν τέτοια που «έφτασε μέχρι και την κρεβατοκάμαρά μου», ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιότητας και «κανιβαλισμού».
Αν θέλουν οι κ.κ. Κανάκης και Σερβετάς να κάνουν πλάκα με τη δική τους ερωτική ζωή μέσα από την εκπομπή τους, είναι δικαίωμά τους. Δεν τους δίνει όμως κανένας το δικαίωμα να ασχημονούν σε βάρος της δικής μου οικογένειας.
Δεν πρέπει και δεν θα τους επιτρέψω, για να πλουτίσουν αυτοί σήμερα, εφευρίσκοντας και υλοποιώντας χυδαίες και διαστροφικές τους τηλεοπτικές συμπεριφορές, με αποκλειστικό σκοπό τους τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, να γίνει αύριο το δικό μου παιδί θύμα σχολικού εκφοβισμού.

Για να μην μπορεί ο κάθε Κανάκης και ο κάθε Σερβετάς να ασχημονούν σε βάρος κοινωνικά και πολιτικά καταξιωμένων ανθρώπων, που ό,τι έχουν κερδίσει στη ζωή τους, το έχουν κερδίσει με κόπο και προσπάθεια, εξετάζεται η άμεση προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη.

Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να αντιμετωπίσεις την απροκάλυπτη αλητεία και την απροκάλυπτη χυδαιότητα.

Είμαι βέβαιος ότι δεν είναι τυχαία η προσωπική επίθεση που δέχομαι τις τελευταίες ημέρες. Έχει και κέντρο και εκτελεστικά όργανα.
Γνωρίζω ότι έχω γίνει ενοχλητικός σε πολλούς. Ιδίως σε όσους ενοχλούνται με τις απόψεις και τις πρωτοβουλίες ανθρώπων αυτοδημιούργητων, όπως είμαι εγώ. Γνωρίζω καλά πως υπάρχουν συμφέροντα που δεν επιθυμούν να διαθέτει η Αυτοδιοίκηση ισχυρή φωνή και παρουσία στις κέντρα λήψης των αποφάσεων , που αφορούν στο μέλλον της Πατρίδας μας. Ενοχλούνται πολλοί, όταν αναδεικνύω τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες συνάνθρωποί μας, που έρχονται αντιμέτωποι με ένα διαλυμένο Σύστημα Υγείας. Δεν επιθυμούν να διεκδικούν διακρίσεις κι αξιώματα σε δημόσιο επίπεδο, πρόσωπα αυτοδημιούργητα, που δεν ανήκουν «στον δικό τους κλειστό κύκλο».

Ξεκαθαρίζω προς κάθε κατεύθυνση, πως η εποχή που «οι αρβύλες» στέκονταν εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επιστρέφω τη λάσπη και τη χυδαιότητα στους εμπνευστές των χυδαίων και στοχευμένων, «σκέτς».

Το σκετσάκι των Αρβύλα:

R.A.

59
Εκεί π σκεφτόμαν τι ερωτήξεις να βάλω για να σιάξω γκάλοπ με πρόφτακε ο Σερ Πεντς με σοβαρές σοβαρές.
Σγά μη κάτσω να σΠΑΣω το κεφάλι μ να βρω άλλες, μαναχά μία πρόστεσα!

60
Παράθεση
Πάμε να δούμε το "από εδώ και πέρα" στο πρωτάθλημα;

Παοκ - ΠΑΣ στην Τούμπα (10/1) που "καίγεται" για βαθμούς προκειμένου να μην τερματίσει κάτω απ' τον 4ο.

ΠΑΣ - Αεκ στις 17/1 σε ένα παγωμένο (και Αη Γιωργήτικο) "Ζωσιμάδες" και σε ματς που θα θέλουμε βαθμό-ούς. 

Ατρόμητος - ΠΑΣ σε δύσκολη έδρα για όλους (και για μας περισσότερο), απέναντι σε έναν Ατρόμητο που κάποια στιγμή πρέπει να πάρει κι αποτελέσματα.

ΠΑΣ - Ολυμπιακός σε ένα ματς που πρέπει να πάρουμε για να σΠΑΣουμε το αήττητο του γαύρου και να κάνουμε κάτι της προκοπής φέτος ΚΑΙ στο πρωτάθλημα (επιτυχία για το κύπελο θα είναι και η 4άδα που την έχουμε).
 
Ηρακλής - ΠΑΣ στο Καυτραντζόγλειο (και πάλι δύσκολη έδρα για μας, ακόμα κι όταν η γριά είναι για τα πανηγύρια).

ΠΑΣ - Παναθηναϊκός στους "Ζωσιμάδες" όπου επιτέλους θα ψάξουμε για νίκη ΚΑΙ σε αγώνα πρωταθλήματος.

Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΣ σε μια έδρα που δίνει ματς υψηλής έντασης και άγριας ομορφιάς κι απέναντι σε έναν Αστέρα που θα παίζει και πάλι για Ευρώπη.


Μ' αυτά και μ' αυτά θα τελειώσει κι ο Φεβρουάριος. Ανάμεσα στα προαναφερθέντα παιχνίδια θα έχουμε δώσει 4 επιπλέον ματς για το κύπελο.

Πρόγραμμα βαρύ κι ασήκωτο με 11 παιχνίδια σε 45 μέρες (προτρέχω για τα 2 ματς μετά το βάζελο αλλά τα έχω σίγουρα  :P). Εκτός από δύο προκρίσεις στο κύπελο, ψάχνουμε επιπλέον 7-8 βαθμούς για να σώσουμε τη χρονιά. Αν το πρόγραμμα έχει δύο νίκες με βαζελόγαυρους, καναδυό γαμωβαθμούς θα τους βρούμε στα άλλα ματς και θα είμαστε και χαρούμενοι, έχοντας κάτι να θυμόμαστε. Ακόμα κι αν στραβώσουν πάντως, υπάρχει περιθώριο να σωθεί η χρονιά (δεδομένου οτι πέφτουν μόνο δύο) αρκεί να μην έχουμε μειώσεις βαθμών για χρέη (δεν ξέρω καθόλου τι γίνεται σ' αυτό το μέτωπο).

Αυταπάτες για 5άδες και Ευρώπες δε θα έχω ούτε κι αν κερδίσουμε τα δύο κολλητά με Παοκ κι Αεκ. Αν κάνουμε και διπλό στο Περιστέρι να το ξανασυζητήσω  ::) Μέχρι τότε όχι. Και δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξος, απλά και ρεαλιστικά το λέω. Δεν είμαστε καθόλου καλοί φέτος. Στις λεπτομέρειες δεν είμαστε 5οι ή 15οι σήμερα. Οι διαφορές στη βαθμολογία είναι μικρές αλλά περισσότερες απ' τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος είναι ανώτερές μας και η θέση μας στον πίνακα κρίνεται δίκαιη.

Το πόσο σημαντικό ήταν το χτεσινό τρίποντο, το καταλαβαίνουμε όλοι βλέποντας τον αγωνιστικό "Γολγοθά" που ακολουθεί.
ΜικΠλην ©

61
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / Καλή Χρονιά
« στις: Πεμ 31 Δεκ 2015 17:34  »
Καλή χρονιά σε όλους.

Μην τα παρατάμε και μη χάνουμε το χαμόγελο, που όλο και πιο σπάνια συναντάμε.

Νάστε γεροί, νάστε καλά, πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε.

Y.Γ.
Αφήστε να λένε παραμύθια ...ΑιΒασίλης υπάρχει.

62
Κοίτα να δεις που μετά το χου με τους σκονταίους, έγινε κρίσιμο το παιχνίδι με τς αρβανιτιδαίους!

Με Τσάβες στη κερκίδα, με Ίλιτς να πονάει και με Φόνσι στο να δούμε...

Κι ο αντίπαλος;
Ο αντίπαλος, κάνοντας εντός νίκη τη τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, έχασε το παγκόσμιο ρεκόρ του να τελειώσει ένας γύρος και να είναι αήττητος (!) εκτός και χωρίς νίκη (!!) εντός.
Τα πραγμένα του, όπως και κάθε ...επόμενου, τα βλέπετε (όπως ίσως ξέρετε) ΕΔΩ.
Το οποίον ...Βέργια Α γύρου:


Αήττητη εκτός με 7 under εκτός.
Θα μ πεις μαναχά τον αιώνιο από τους ψηλά ιστάμενους έχει βρει εκτός και δίκιο θάχεις, αλλά όπως και να το κάνεις ...αήττητη, οπότε αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Το χειρότερο; Εκτός έχει την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας με 3 γκολ κι αν το βάλεις αυτό απέναντι από τις ψιλοδυσκολίες  ::) που έχουμε εμείς στο γκολ (ή στη δημιουργία φάσεων καλύτερα) τελευταία θα προκύψει μίγμα που θέλει πολύ καλή εμφάνιση για να βγει μυρωδάτο.

 :mono: :mono: :mono:

63
Νόμζα θα είχαμαν μεγαλύτερες διακοπές να τα συζητήσουμε, αλλά ...δεν!
2 Γενάρη περιμένουμε τη Βέργια...

Λοιπόοον κατόπιν αυστηράς απαιτήσεως, ψυχολογικού καταναγκασμού και αφόρητης πίεσης του αντιΟφη (ήθελε ο ΠΑΣλας να τ βάλω και επί μέρους ΜουΒουΠού - καλύτερος αμυντικος, καλύτερος μέσος κλπ αλλά σγά μην τον ακούσω), ένα γκαλοπίδιο για τον Α γύρο...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η ερώτηση αναφέρεται καθαρά στο αγωνιστικό κομάτι και όχι σε άγριους, ήπιους και παραφερνάλια.Ας δούμε και τα στατιστικά της ομάδας σ' αυτόν:


8οι μαζί μ' άλλους 3 (τς έχουμε στην ισοβαθμία και λόγω βάρους φανέλας, αλλά και λόγω αποτελεσμάτων στα μεταχί μας), στς 18 βαθμούς σε απόσταση 5 βαθμών από την 5άδα και 7 από τα φτού σκατά.
Σε σχέση με τη παρουσία μας αυτό τον αιώνα, έχουμε περισσότερους από 4 σεζόν και λιγότερους από τρεις.

Εντός έδρας είμαστε 5οι (14β.) και εκτός τα κάναμαν ρόιδο 15οι (4β.)

Επιθετικά καλά τα πάμε 6οι (18 γκολ), αλλά στο ισχυρό περισινό μας ατού την άμυνα βράστα 13οι (24 γκολ).
Εντός πάλι καλά είναι στα γκολ, έχουμε την 4η επίθεση και την 7η άμυνα, αλλά εκτός χέσε με ...ένατη επίθεση και τη χειρότερη άμυνα.

Στα εισιτήρια περάσαμε στην θέση με μέσο όρο 1814 και συνολικά 14.514 (όσο πάνω κάτω είναι το ρεκόρ για ένα αγώνα στους Ζωσιμάδες δηλαδή και πάλι καλά να λέμε). Θα περάσουμε λέω και τα καπνά στον δεύτερο γύρο, με όσους ήρωες αντέχουν ακόμα.
2014-15 Μ.Ο. 1670 (7οι), 2013-14 2070 7οι, 2012-13 2154 8οι, 2011-12 3063 7οι, 2009-10 4726 6οι ...πως το λένε ...κάθε πέρσι και να κλαις ...αυτό.

Σε πιο ειδικές κατηγορίες...

Ομαδικά

Μόνο στις αποκρούσεις εμφανιζόμαστε στους 5 πρώτους (2οι με 76) ...φτυχώς που ούτε στα λάθη είμαστε στην πεντάδα.
Οι αντίπαλοί μας έχουν κάνει 51

Τελικές κάναμε 157 (6οι)
Οι αντίπαλοί μας έχουν κάνει 181

Γκολ/τελικές 0.1146 (9οι)
Οι αντίπαλοί μας έχουν 0.1326

Ασσίστ 7 (13οι)
οι αντίπαλοί μας έδωσαν 10

Εύστοχα γεμίσματα/συνολικά γεμ. 99/326 (6οι στα εύστοχα, 5οι στο σύνολο, 4οι στο ποσοστό)
Αντίπαλοι 84/310

Πάσσες 673 (14οι)
Αντίπαλοι 943

Λάθη 560 (15οι, δηλαδή 2οι καλύτεροι μετά τα καπνά με 540)
Οι αντίπαλοι λαθέψαν 691 φορές

Κλεψίματα 310 (7οι)
Αντίπαλοι κλέφτες 274

Κίτρινες 47 (5οι) ...τελευταίος ο γαύρος
Οι αντίπαλοί μας έχουν δει 37

Κόκκινες 3 (χρεώνεται και του Μιχαήλ για το επεισόδιο με Μανούσο) (3οι) ...γαύρος, κομπότης Πλατανιάς 0
Οι αντίπαλοί μας έχουν δει 2

Κερδισμένα πέναλτι 2 (5οι) ...πρώτος ξέρετε ποιός.
Οι αντίπαλοί μας έχουν πάρει 4.

Δοκάρια 6 (3οι παρέα μ' άλλους)
Οι αντίπαλοί μας είχαν 4
Ατομικά...

Γκολ Μανιάς 4 14ος

Τελικές 1ος Μανιάς 40, 3ος Τσάβεζ 35

Γκολ/τελικές Δεν έχουμε στη πρώτη 5άδα (και βαριέμαι να δω έναν έναν τς παίχτες για να βγάλω κατάταξη, Πάντως απ' όσους έχουν σημείωσει 1+ γκολ: Ίλιτς 1/5, Τσουκαλάς 1/6.5, Ακόστα 1/8.5,  Μανιάς 1/10, Τσάβεζ 1/17.5 με τον πρώτο της λίγκας στο 1/2.4 ...ψιλοβοήθησαν και κάτι πέναλτι λέω εγώ τώρα)

Ασσίστ Δεν έχουμε στην πρώτη πεντάδα (Τσάβεζ και Μανιάς έχουν από 2 - ο πρώτος της λίγκας 6).

Γεμίσματα 1ος Ίλιτς με 31 εύστοχα στα 93 (Φόνσι 13/36, Τσάβεζ 12/41).

Πάσσες Δεν έχουμε στην πρώτη πεντάδα (Τσάβεζ 110, Τσουκαλάς 102, Φόνσι 69 - πρώτος 207).

Λάθη 5ος ο Τσάβεζ 92 (Ίλτς 54, Τσουκαλάς 53)

Κλεψίματα 3ος ο Βελλίδης 65 (Τσουκαλάς 35, Ακόστα 29)

Αποκρούσεις 1ος ο Βελλίδης 61

 

64
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / Ώρα Ισπανίας 20 Diciembre 2015
« στις: Δευ 21 Δεκ 2015 17:27  »
Παράθεση
Αίνιγμα η επόμενη ημέρα στην Ισπανία μετά το χθεσινό αποτέλεσμα

Συνεργασία μεταξύ κομμάτων με πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, είναι το μήνυμα της ισπανικής κάλπης της 20ης Δεκεμβρίου. Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι πήρε τις περισσότερες ψήφους αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για την αυτοδυναμία στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων των 350 εδρών. Δεύτερο κόμμα οι Σοσιαλιστές, ωστόσο η τρίτη θέση των Podemos τους καθιστά ρυθμιστή της επόμενης μέρας. Τέταρτοι έμειναν τελικά οι Κεντρώοι Φιλελεύθεροι Ciudadanos.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής:

Λαϊκό Κόμμα (PP, Κεντροδεξιά): 28.72%, 123 έδρες

Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE, Κεντροαριστερά): 22.01%, 90 έδρες

Podemos (Αριστερά κατά της λιτότητας): 20.66%, 69 έδρες

Ciudadanos (Φιλελεύθερο Κέντρο): 13.93%, 40 έδρες

Δημοκρατική Αριστερά Καταλoνίας (Αριστερά - Καταλανικός εθνικισμός): 2,39% - 9 έδρες

Δημοκρατία και Ελευθερία (φιλελεύθερο Κέντρο - Καταλανικός εθνικισμός): 2,25% - 8 έδρες

Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (Κέντρο - Κεντροδεξιά - Βασκικός εθνικισμός): 1,20% - 6 έδρες

Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα (Αριστερά): 3,67% - 2 έδρες

Ενότητα Βασκικής Χώρας (Αριστερά - Βασκικός εθνικισμός): 0,87% - 2 έδρες

Καναριακή Συμμαχία - Καναριανό Εθνικιστικό Κόμμα (Κέντρο - Κεντροδεξιά - Καναριακός εθνικισμός): 0,33% - 1 έδρα

Από το αποτέλεσμα προκύπτει πως κυβερνητική πλειοψηφία δημιουργείται από πιθανή συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος είτε με τους Σοσιαλιστές είτε με τους Podemos αλλά όχι με τους ιδεολογικά όμορους Ciudadanos.

Μακριά από την πλειοψηφία είναι και το άθροισμα των Σοσιαλιστών με τους Podemos κι άρα καθίσταται δύσκολη η δημιουργία μιας αριστερής - κεντροαριστερής κυβέρνησης, όπως έγινε στην Πορτογαλία. Για να καταστεί δυνατό αυτό το σενάριο πρέπει τα δύο κόμματα να συμμαχίσουν με τα πολύ μικρά κόμματα που τοποθετούνται υπέρ της ανεξαρτησίας των περιοχών τους, ενδεχόμενο που προφανώς ενέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο.

Πολλοί μιλούν για το τέλος του δικομματισμού, ωστόσο μια συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές θα συνιστούσε συνέχεια της κυριαρχίας των δύο κομμάτων που κυβερνούν διαδοχικά τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Οι Σοσιαλιστές βέβαια δεν εμφανίζονται "ζεστοί" να συνεργαστούν με το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αφού δε θέλουν να ρισκάρουν το πολιτικό κεφάλαιο του Πέδρο Σάντσεθ, ενός νέου ηγέτη που αναγέννησε σε ένα βαθμό το προφίλ του κόμματος, μετά τη "μνημονιακή" διακυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο (2008 - 2011).

Σε κάθε περίπτωση η φθορά των δύο κομμάτων εξουσίας είναι πολύ μεγάλη και βεβαίως μεγαλύτερη είναι αυτή του Λαϊκού Κόμματος που έχασε πάνω από το 1/3 της δύμαμης που είχε από τις εκλογές του 2011, από 44,62% και 186 έδρες σε 28,72% και 123 έδρες. Οι Σοσιαλιστές έχασαν περίπου 6,5 μονάδες από το 2011, όταν πήραν 28,73% και 110 έδρες.
koutipandoras.gr


Παράθεση
Η Ισπανία λίγο προτού γίνει… Ελλάδα
Οι Ισπανοί έχουν 2-3 επιλογές. Είτε να πάνε με τη λογική του κέντρου και των ηπίων τόνων, είτε να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και να βάλουν στην κυβέρνηση τις εθνικιστικές κορώνες της περιφέρειας. Οι Σοσιαλιστές καλούνται να αποφασίσουν

21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 16:22
       
Οι Ισπανοί τόσο καιρό μιλούσαν για αλλαγή και, πλέον, την έχουν. Μόνο που αυτή η αλλαγή έχει μπλέξει τόσο πολύ το πολιτικό σκηνικό που ο σχηματισμός κυβέρνησης φαντάζει Γόρδιος Δεσμός.

Στις εκλογές της Κυριακής –και με το 100% των ψήφων καταμετρημένο και ενσωματωμένο- το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αποσπά ποσοστό 28.7%, οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με 22%, τρίτοι οι Podemos με 20.7% και τέταρτοι οι Ciudadanos με 13.9%.

Αναλυτικά:

Λαϊκό Κόμμα – 28,72% – 123 έδρες
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας – 22,01% – 90 έδρες
Podemos – 20,66% – 69 έδρες
Ciudadanos – 13,93% – 40 έδρες
Δημοκρατική Αριστερά Καταλoνίας – 2,39% – 9 έδρες
Δημοκρατία και Ελευθερία – 2,25% – 8 έδρες
Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα – 1,20% – 6 έδρες
Ενωμένη Αριστερά – Λαϊκή Ενότητα – 3,67% – 2 έδρες
Ενότητα Βασκικής Χώρας – 0,87% – 2 έδρες
Καναριακή Συμμαχία – Καναριανό Εθνικιστικό Κόμμα – 0,33% – 1 έδρα
Σχηματισμός κυβέρνησης δεν υπάρχει και δύσκολα θα υπάρξει.

Κι αυτό γιατί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως οι Podemos σκοπεύουν να μην επιτρέψουν στον Ραχόι να γίνει ξανά πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει πως τόσο συνταγματικά, όσο και πολιτικά θα πιέσουν προς τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλο πρόσημο, πλην αυτό του συντηρητικού χώρου. «Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, οι Podemos δεν θα επιτρέψουν και δεν θα δεχθούν ούτε ενεργητικά, συμμετέχοντας δηλαδή, ούτε παθητικά, αποδεχόμενοι δηλαδή, μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ισπανικής Αριστεράς. Μάλιστα, ο Ιγκλέσιας αποκάλυψε πως θα αρχίσει άμεσα τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα, με σκοπό να διερευνήσει την πιθανότητα μετεκλογικών συμφωνιών. Και, προφανώς, ύψωσε κι άλλο τους τόνους τονίζοντας πως το κόμμα του είναι έτοιμο να δώσει ξανά τη μάχη των εκλογών, εάν οι Ισπανοί πολίτες οδηγηθούν ξανά σε κάλπες.

Η κίνηση των Podemos ήταν προπομπός και για τα όσα είδαμε από τους Σοσιαλιστές, με το PSOE να ξεκαθαρίζει πως ούτε αυτό θα μπει σε κυβέρνηση υπό τον Ραχόι. Το κόμμα του Πέδρο Σάντσες απέδειξε ότι πάει και πιο κάτω, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής ψήφων, ακόμη πιο κάτω κι από το 2011, όταν είχε δει τα ποσοστά του να κατρακυλούν. Και παρ’ όλα αυτά, ο Σάντσες είναι αυτός που κρατά το κλειδί στα χέρια του. Είναι αυτός που θα αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων. Και από την στιγμή που ξεκαθάρισε πως δεν δίνει στήριξη στον Ραχόι, τώρα καλείται ο ίδιος «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Protagon.gr

65
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / Καλάβρυτα 13/12/43
« στις: Κυρ 13 Δεκ 2015 13:14  »
Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων ~ Η μηχανή του χρόνου

13 Δεκεμβρίου 1943 ξημερώματα χτυπούν οι καμπάνες της μητρόπολης και καλείται με αυστηρές διαταγές ο πληθυσμός σε συγκέντρωση στο δημοτικό σχολείο, έχοντας μία κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας. Οι Γερμανοί διαχωρίζουν τα γυναικόπαιδα από τους άντρες άνω των 14 ετών.

Οι άνδρες οδηγούνται στη ράχη του Καπή, χώρο αμφιθεατρικό, από όπου θα ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν τα σπίτια της πόλης τους, μαζί με το σχολείο, όπου βρίσκονταν οι οικογένειές τους, να καίγονται. Σαδισμός!


Ο επικεφαλής του εκτελεστικού
αποσπάσματος Αυστριακός υπολοχαγός
Βάλλιμπαλντ Ακαμπχούμπερ.


 Ο Διοικητής του γερμανικού αποσπάσματος τους καθησυχάζει λέγοντας πως στο... λόγο της στρατιωτικής του τιμής(!) δεν θα τους σκοτώσουν, αλλά μόνο θα κάψουν την πόλη και θα μεταφέρουν τους κατοίκους σε άλλη πόλη...


Με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, φορτηγά και ζώα μετέφεραν όλη την περιουσία των Καλαβρυτινών, ακόμα και τα κοπάδια ζώων, γενικά ό,τι πολύτιμο συγκέντρωσαν από τη λεηλασία σπιτιών, Τραπεζών και Δημοσίου Ταμείου.
   
Ενώ η πόλη καιγόταν, 2.30΄ το μεσημέρι, οι ριπές των πολυβόλων άρχιζαν να ρίχνουν άψυχα τα σώματα όλων των συγκεντρωμένων αντρών και εφήβων. Δίνουν και τη "χαριστική βολή".

Εγκαταλείπουν την πόλη και συνεχίζουν το έγκλημά τους στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας· το έκαψαν, αφού σκότωσαν καλόγερους και προσωπικό. Το ίδιο και στο Μέγα
Σπήλαιο.

Από την εκτέλεση, ανάμεσα στα θύματα, επέζησαν 13 μάρτυρες των γεγονότων.Μαρτυρία του Νίκου Φερλελή, από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων«Ο Νίκος Φερλελής, ένας από τους επιζήσαντες αφηγείται:
“Εκεί που καθόμασταν στη λάκκα [το μέρος που είχαν συγκεντρώσει τους άντρες] όλοι οι άντρες, μας έκαναν νόημα να σηκωθούμε. Και μόλις έπεσαν οι φωτοβολίδες, άρχισαν να μας "θερίζουν" με τα μυδράλλια. Όταν πέσαμε όλοι, πλησίασαν οι Γερμανοί με τα πόδια να βουλιάζουν στο αίμα και σ' έναν-έναν έδιναν τη χαριστική βολή. Εγώ είχα μείνει ζωντανός. Δυο αδέρφια ακόμα και κάποιοι άλλοι δίπλα μου.Μιαμιάμισυ ώρα είχε κρατήσει η εκτέλεση κι άλλες δυο και περισσότερο η χαριστική βολή. Είχα ένα γείτονα που ζούσε ακόμα και μου λέει: έρχεται η σειρά μας. Εμένα είχε πιαστεί, η αναπνoή και δεν μπορούσα να μιλήσω. Φτάνoυν σε μας, δίνουν δυo πιστoλιές στο γείτονά μου, στο κεφάλι - τον αποτέλειωσαν. Πετάχτηκαν τα αίματά του απάνω μου. Εμένα, όπως είχα το χέρι στο κεφάλι, μου δίνουν μια πιστολιά, η σφαίρα τρύπησε το χέρι μου και με λάβωσε στο μέτωπο. Λέω - πάλι τη γλύτωσα. Δεν πέθανα. Μετά από καμιά δεκαριά λεπτά, έρχεται άλλος, με γραπώνει απ' το γιακά, μου γυρίζει το πρόσωπο και μου δίνει άλλη μια πιστολιά. Να εδώ, στην κoρφή. Έμεινα για λίγο αναίσθητος. Είχα μουδιάσει ολόκληρος. Τέλος φύγανε. Ανασηκώθηχα τότε ανάμεσα στους σκοτωμένους, κοιτάω και βλέπω από κείνο το δρομάκι εκεί ερχόταν η μάνα μου. Μου λέει - πού είναι οι άλλοι; Είχα άλλα δυο αδέρφια, το Βασίλη και τον Κίμωνα. Bρήκαμε τον έναν, ύστερα και τον άλλον σκοτωμένους. Έφυγα από κει, και θυμάμαι πάταγα μέσ' στο αίμα και το πόδι μου βούλιαζε ως το γόνα. Το αίμα κύλαγε ποτάμι, είχε φτάσει ως κάτω στο δρόμο ... »(Π. Ανταίος, Μαύρη Βίβλος της Κατοχής, Αθήνα 1999)

Kαλάβρυτα 1943

Στην πόλη οι φλόγες περιζώνουν το δημοτικό σχολείο. Γυναίκες και παιδιά σε αλλοφροσύνη παραβιάζουν τις κλειδωμένες πόρτες ή πηδάνε από τα παράθυρα...
Δεν βλέπουν πουθενά τους άντρες. Αργά το μεσημέρι μαθαίνουν το κακό της μαζικής εκτέλεσης. Ανηφορίζουν την πλαγιά και παγώνουν από το φρικτό θέαμα που αντικρίζουν! Οδυρμός και θρήνος...

Την επόμενη μέρα θρηνώντας απελπισμένα μεταφέρουν τους αγαπημένους νεκρούς σέρνοντάς τους πάνω στις κουβέρτες που εκείνοι είχαν πάρει μαζί τους, κατά τις διαταγές...

Οι αποδεκατισμένες οικογένειες φτιάχνουν πρόχειρα καταλύματα για να μείνουν - είναι και χειμώνας!...

Η πόλη καπνίζει ακόμα από τις φωτιές στα ερείπια. Δυο μέρες κράτησαν οι ταφές. Ατέλειωτες μέρες ο θρήνος...

Στο υπ’ αρ. 1595/43 απόρρητο σήμα της 117 Μεραρχίας Καταδρομών καταγράφεται ο τελικός απολογισμός της «Επιχείρησης Καλάβρυτα» ως εξής:

Καταστράφηκαν ολοκληρωτικά τα κάτωθι χωριά: Ρωγοί, Κερπινή, Σιδηροδρομικός Σταθμός Κερπινής, Ανω Ζαχλωρού, Κάτω Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Καλάβρυτα, Μονή Μεγάλου Σπη­λαίου, Μονή Αγίας Λαύρας, Αγία Κυριακή, Αυλές, Βυσωκά, Φτέρη, Κλαπατσούνα (Πλατανιώτισσα), Πυργάκι, Βάλτσα, Με­λίσσια, Μονή Ομπλού, Λαπαναγοί, Μάζι, Μαζέικα, Παγκράτι, Μορόχωβα, Δερβένι, Βάλτος, Πλανητέρου, Καλύβια.

696 Έλληνες εκτελέστηκαν!.

Η θυσία των Καλαβρύτων αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης. Στον τόπο της εκτέλεσης, ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου.Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

Το τελευταίο ιδίως έτος της Κατοχής είχαν αυξηθεί δραματικά οι ακρότητες των κατακτητών, καθώς η κυριαρχία τους βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την ελληνική αντίσταση και οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν για να ελέγχουν τη χώρα. Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78.

Τότε τέθηκε σε εφαρμογή από το γερμανικό στρατηγείο η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» («Unternehmen Kalavryta»), με αντικειμενικό στόχο την περικύκλωση των ανταρτών στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων και την εξόντωσή τους. Την εκτέλεση της αποστολής ανέλαβαν μονάδες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών, που έδρευε στην Πελοπόννησο και είχε επικεφαλής τον υποστράτηγο Καρλ φον Λε Ζουίρ (1898-1954).


Ο υποστράτηγος Καρλ φον Λε Ζουίρ

Ο γερμανός στρατηγός με τις αριστοκρατικές ρίζες, έχοντας πληροφορηθεί την εκτέλεση των 78 γερμανών αιχμαλώτων από τους αντάρτες, διέταξε τους άνδρες του να μην διστάσουν να λάβουν τα πιο σκληρά αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Ήταν, άλλωστε, πρακτική των αρχών κατοχής να εκτελούν για κάθε σκοτωμένο γερμανό στρατιωτικό πολλαπλάσιους έλληνες αμάχους.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς.

Στις 9 Δεκεμβρίου έφθασαν στα Καλάβρυτα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη. Καθησύχασαν τους κατοίκους, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά η εξόντωση των ανταρτών και μάλιστα ζήτησαν από όσους την είχαν εγκαταλείψει να επιστρέψουν άφοβα πίσω στα Καλάβρυτα. Για να τους πείσουν ακόμη περισσότερο προχώρησαν στην πυρπόληση σπιτιών, που ανήκαν σε αντάρτες, και αναζήτησαν την τύχη των γερμανών τραυματιών της μάχης της Κερπινής.

Έξαφνα, όμως, το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν και αυτοί επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεώρησαν νεκρούς. Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.

Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση όλων σχεδόν των σπιτιών των Καλαβρύτων. Όσον αφορά την τύχη των γυναικόπαιδων, αυτά σώθηκαν χάρη στον ανθρωπισμό ενός Αυστριακού στρατιώτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η φύλαξή τους. Αυτός άφησε ελεύθερη την είσοδο του σχολείου και διευκόλυνε την απομάκρυνσή τους. Όμως, το πλήρωσε με τη ζωή του, αφού καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη. Ο στρατηγός Λε Ζουίρ πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών το 1954, ο Εμπερσμπέργκερ σκοτώθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο και ο Ακαμπχούμπερ πέθανε στην Αυστρία το 1972, σε ηλικία 67 ετών. Μόνο ο κατοχικός στρατιωτικός διοικητής της Ελλάδας, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι (1885-1965), καταδικάσθηκε το 1948 σε κάθειρξη 15 ετών από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης για όλα τα εγκλήματα πολέμου του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, αλλά μετά από τρία χρόνια αφέθηκε ελεύθερος. Στις 18 Απριλίου του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου (1931-2006), επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα και εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία. Εντούτοις, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων.kokkinostupos.blogspot.gr
sansimera.gr

66
ΠΑΣατέμπος (για να περνά η ώρα) / 2100
« στις: Δευ 23 Νοέ 2015 13:41  »
Με τα 2 ΜάνιαΓκολ φτάκαμαν στα 2000 και 98 στο πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες.

Ποιός θα τα κάνει 2100 και με ποιόν αντίπαλο;

Δύο ψήφοι.

67


Σαν αύριο πριν 5 χρόνια αποχαιρετίσαμε για στερνή φορά τον συνοπαδό, σύντροφο και καλό φίλο Αλέκο Λύτρα (FTLA). :mono:

Έτσι….αύριο Τρίτη
Μετά τις 9 το βράδυ ….


Όσοι φίλοι ΠΑΣολέδες βρίσκονται στην Αθήνα θα μαζευτούν για ένα ποτήρι στον αγαπημένο καφενέ του Αλέκου «Τσέλιγκας» στα Εξάρχεια.

Οι ΠΑΣολέδες των Ιωαννίνων που θέλουν να τον τιμήσουν να τον μάθουν λίγο πιο πολύ και να θυμηθούν λίγο από την φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής του φίλου και αδερφού Αλέκου, θα μαζευτούμε στον καφενέ «Τζοβάρας» στην Καλούτσιανη.


Ο Αλέκος θα είναι εκεί μαζί μας ….!!!


 :pas: :mono:Θμάμαι την πρώτη φορά π βρεθήκαμαν...
Δε λέω γνωριστήκαμαν, γιατί παρέα ήμασταν κι ας μην το ξέραμε, στην κερκίδα κι αλλού...
Είχαν προηγηθεί κουβέντες στο ΜιρΚ και στα τελέφωνα αργότερα πολλές.
Να κάνουμε τούτο στο φόρουμ, να κάνουμε τ άλλο στο φόρουμ...
Ε δεν τα λέμε κι από κοντά να γνωριστούμε (είμαι και παράξενος το ξέτε οι πολλοί, θέλω να δω φάτσα να ξέρω τι κρύβεται πίσω απ' τα γραπτά) ...να δω και τι και τι καπνό φουμάρεις (σκέφκα)
Με τον SA και τον Tabi μια και δυό κοσή στα Εξάρχεια (δεν μ έφταναν οι ώρες)
Μας ανοίγει και βρισκόμαστε να κυνηγάμε τη γάτα π πήγε να την κοπανής.
Ράδιο, κουβέντες ...νταξ θκός μας είναι!
Δεν είχε τσίπρο στο πολυτελές γραφείο του.
Οπότε ...Τσέλιγκας (και μεταξύ μας δεν ήταν και πολύ καλό το τσίπρο εκείνη τη μέρα)...
Βραδιάσαμε κι ακόμη (και πάλι μεταξύ μας) εκεί είμαστε.

Για πααίνετε να δείτε το διόρθωσε το τσίπρο;
Αν και νομίζω Τζοβάρα θα προτιμήσει ο Νούμερος, τούπα ότι έχει γαμώ τους ΝτιΤζέιδες και σιάνει και καινούργια κοκτέλια.Κι ένα κείμενο ενός φίλου από παλιά, έτσι για να καταλαβαίνετε:Κάποτε αυτή η ομάδα και αυτό το φόρουμ δημιουργούσε σχέσεις παρεΐστικες, φιλικές, αδερφικές.
Σχέσεις μεταξύ ανθρώπων που συμφωνούν ή διαφωνούν, συμπαθιούνται κ εκτιμούν ο ένας τον άλλον ή όχι και πολύ, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουν ο ένας στον άλλο την ίδια κοσμοθεωρία, βάσει της ψυχασθένειας του να υποστηρίζεις κ να ακολουθείς αυτή την ομάδα.
Κι ας είμαστε εχθροί της κ ας χαιρόμαστε όταν χάνει.
Αυτή είναι η κληρονομιά μας.
Αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε.

Ελπίζω όταν φτάσω τους αιώνες του ΛΟΚΟ να μπορώ να παρίσταμαι κι εγώ σε κάποιο εκτός έδρας σε μια παρέα νέων πασολέδων 120 εως 147 χρόνια νεώτερων μου.

Το πρόβλημα είναι ότι αν απαξιωθεί κι άλλο το αγωνιστικό κυρίως πιάτο, θα δυσκολευόμαστε περισσότερο να απολαύσουμε τα ορεκτικά...


Γι αυτό δε θέλω να γίνω Λιβαδειά.
Γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσω τη Λιβαδειά.

Υ.Γ.Κύριοι ευχαριστώ πολύ για σήμερα, άλλωστε Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΠΑΣ ΔΕ ΧΑΝΕΙ ΠΟΤΕ.

68
Κάνω ξεκαθάριζμα ένα σκληρό κι έπεσα σε κάτι φωτογραφίες από τα παλιά πολύ παλιά, παλιότερα και απ' τς παπούδες Γιάννενα.

Και αν πέσω και σε καμιά άλλη φωτό θα σας ξαναβάλω.

Λεπόοοον, τι βρίσκεται στη θέση του του κτιρίου της φωτογραφίας ε;
Σε κεντρικότατο δρόμο είναι το.
Για να σας δω


69
ΠΑΣατέμπος (για να περνά η ώρα) / 700...
« στις: Κυρ 04 Οκτ 2015 23:13  »
Ποιός και με ποιόν θα σημειώσει το 700στό γκολ μας στην μεγάλη κατηγορία;

Έχετε 2 ψήφους, μία για τον αντίπαλο, μία για τον σκόρερ.

Έχουμε 697 με τα γκολ στις γριές.

Οι παίχτες μπήκαν κατά σειρά σκόρερ και μετά λεπτών συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα.
Αν το βάλει ο Βελλίδης, δεν ξανασιάνω γκάλλοπ.

Οι επόμενοι αγώνες:
εκτός ΠΑΟ
εντός Αστέρας
εντός Πανθρακικός
εκτός Παναιτωλικός
εντός Καλλονή
εκτός Νέος Πανιώνιος
εντός Λεβαδειακός

70
ΠΑΣ Cuba / ΣκουπροΚουβαδοΛιγκ by PASgr No Τρίο
« στις: Τετ 19 Αύγ 2015 14:40  »
Κινάει απο τα τρία το μακρύτερο  :)
Όχι μνημόνια ρε, αυτά τα κινάνε άλλοι, αυτοί π θα τα ξεσκίζανε στο σκίσμο
Εμείς μπαίνωμεν στη τρίτη σεζόν τς ΣκουπροΚουβαδοΛίγκας μας απλά.
Κινάει η χαρά των κουμαρτζήδων και των αλογομούρηδων  :pashat:

Τα έπαθλα συσωρεύονται, οι χορηγοί δεν λησμονιούνται και κάποια στιγμή θα αποδοθούν συμμετοχικά, όπως και το πνεύμα του καφενέ μας.

Βαθμολογία


Προγνωσκά - Αποτελέσματα κλπ (να τα ελέγχετε για τυχόν λάθη, αν και οι συντελεστές είναι άσφαλτοι, ποτέ δεν ξέρεις)
πατάτε τ ανάλογο κουμπάκι από κάτω για να εμφανιστεί ο πίναξ που σας ενδιαφέρει. Γνωρίζω τσακάλια είστε και τα ξέρετε αλλά ...just in case που λέμε και στα μέρη μας (τι ωραία μέρη έχουμε ρε πούστη μου ...τι ωραία)


KANONAI (όχι κανόνια ρεμάλια ΚΑ ΝΟ ΝΑΙ)

Ακριβές σκορ 3 Πούντοι
4-6 γκολ 1μισης Πούντος
Αποτέλεσμα (1, Χ, 2) 1 Πούντος
GG, NG 1 Πούντος
2-3 γκολ 0.75 Πούντοι
Over 0.75 Πούντοι
Under 0.50 Πούντοι
Διπλή ευκαιρία (1Χ, Χ2, 12) 0.33333333333333333 Πούντοι.

Οι προβλέψεις θα γίνονται δεκταί μέχρι και μισή ώρα πριν το πρώτο παιχνίδι.
Θα επιτρέπεται σε κάθε παίχτη να δίνει έως και 4 φορές μέσα στη σεζόν προβλέψεις και μετά την έναρξη της αγωνιστικής, χωρίς Φ Υ Σ Ι Κ Α τα παιχνίδια που έχουν αρχίσει, ή τελειώσει.

Καλούς κουβάδες, καλή ποδοσφαιρική χρονιά και καλές αντοχές - γερά στομάχια - (κι επιτέλους) αντίδραση σε όλους μας.

Νάστε καλά.

Υ.Γ.
(κι επιτέλους) αντίδραση σε όλους μας
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΡΕ

71
Αφιερωμένο...

Πληροφορίες για την πορεία που έχει ο εκάστοτε επόμενος αντίπαλος του ΠΑΣ.


ΣΗΜΕIΩΣΗ:
Δεν είναι μεγάλη δλειά η συντήρηση-ενημέρωση των διάφορων κατηγοριών, αλλά την έχουν αναλάβει επ' ώμου εδώ και καιρό συγκεκριμμένοι φίλοι.
ΚΑΛΟ θα ήταν όποιος θέλει κι έχει 5-10 λεπτά διαθέσιμα, να βοηθήσει, δεν είναι τπτ δύσκολο.
Αυτοί οι όποιοι ας στείλουν ένα ΠΜ στον Pagourenko ή στον Fon7.

72
Καλή μας αρχήΠερί ισοβαθμιών:
Για το τι ισχύει επίσημα αρμοδιότερος όλων να εξηγήσει ο Lemo, είναι γνωστό.
Για την θκια μας βαθμολογία...
Σε περίπτωση ισοβαθμίας:
Μετράει πρώτα η διαφορα goals
Αν κι εκεί ισοβαθμία μετράει η καλύτερη επίθεση.
Αν κι εκεί τα ίδια, μετράει η περυσινή θέση στη βαθμολογία.
Αν στις ισοβαθμίες εμπλέκεται ο ΠΑΣ, μετράει το βάρος της φανέλας, κι εκεί είμαστε χωρίς ανταγωνιστή.

ΣΗΜΕIΩΣEΙΣ:
1. Δεν είναι μεγάλη δλειά η συντήρηση-ενημέρωση των διάφορων κατηγοριών, αλλά την έχουν αναλάβει επ' ώμου εδώ και καιρό συγκεκριμμένοι φίλοι.
ΚΑΛΟ θα ήταν όποιος θέλει κι έχει 5-10 λεπτά διαθέσιμα, να βοηθήσει, δεν είναι τπτ δύσκολο.
Αυτοί οι όποιοι ας στείλουν ένα ΠΜ στον Pagourenko ή στον Fon7.

2. Φέτος λόγω μείωσης των ομάδων οι πίνακες έγιναν σχεδόν από το μηδέν. Αν εντοπίσετε κάποιο λάθος, να μας το λέτε.


73
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / Χρόνια πολλά ρε
« στις: Κυρ 16 Αύγ 2015 23:55  »
Ίσαίσα το πρόφτακα :)
Καιρό είχες να γενεθλιάσεις χώρια μου χαμένε.
Χρόνια καλά ρε, τα πολλά εξυπακούονται.
Δεν θα μας πεθάνει ποτέ καμιά κουφάλα νεκροθάφτης  :pashat:
Φιλούρες στα μούτρα.

Γενέθλια: Achilleas (τόσο)

74
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / Ahed Tamimi, το μαγκάκι
« στις: Τετ 22 Ιούλ 2015 11:57  »
Δυό φωτό για να μη ξεχνιόμαστε
75
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / Ιστορικόν Κουίζ άνευ δώρου
« στις: Κυρ 19 Ιούλ 2015 21:29  »
Χωρίς γκουγκλάριζμα σας περικαλώ

Ποιός είπε:

Ήταν απαραίτητο να συνάψουμε τη συμφωνία.

Είναι αλήθεια πως ορισμένα σημεία θα μπορούσαν να αποσαφηνιστούν περισσότερο αλλά αυτό δεν είναι η ουσία του όλου ζητήματος. Η συναισθηματικότητα δεν μπορεί να καθορίζει την πολιτική μας. Η πραγματικότητα και η ακριβής εκτίμηση των δυνάμεων μας καθορίζει την πολιτική μας.

Η σημερινή συμφωνία είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κατάστασης.

Δεν πρέπει να είμαστε απογοητευμένοι από τη συμφωνία. Δεν πρέπει να βλέπουμε τη συμφωνία απαισιόδοξα αλλά να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η συμφωνία να αποβεί προς όφελός μας.

Είχαμε και έχουμε σωστή πολιτική αλλά οι σημερινές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να την εφαρμόσουμε. Αν αύριο αλλάξουν οι συνθήκες θα νικήσουμε

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 8