Διάφορα > Ρε δεν ΠΑΣ καλα!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

(1/1)

ΛΑΜΙΑ FANS:

--- Παράθεση ---Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου, με την ανθρωπότητα να μάχεται εναντίον της φονικής μάστιγας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 35,3 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζούσαν ως φορείς του HIV-AIDS το 2012.

Παρόλο που ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας μειώνεται, σημειώθηκαν 2,3 εκατομμύρια περιστατικά νέων μολύνσεων το 2012 και 1,6 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ το στίγμα παραμένει μεγάλο εμπόδιο.

Το 69% των φορέων του AIDS κατοικεί στην υποσαχάρια Αφρική.

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό HIV-AIDS, ωστόσο υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα που μπορούν να αναστείλουν την επέκταση του ιού με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπορούν να ζήσουν μία παραγωγική ζωή.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, με τεράστιες ενημερωτικές εκστρατείες πρόληψης κατά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των θυμάτων του AIDS μεταξύ εφήβων 10-19 ετών έχει αυξηθεί κατά 50% την επταετία 2005-2012, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.
--- Τέλος παράθεσης ---

http://www.nooz.gr/woman/pagkosmia-imera-kata-tou-aids

ΛΑΜΙΑ FANS:

--- Παράθεση ---"40 χρόνια με το AIDS": Δύο χρήσιμα βιβλία

Στο 45ο επεισόδιο του podcast «Να ένα βιβλίο» ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για δύο πολύ χρήσιμα βιβλία που εστιάζουν σε ό,τι αφορά τον ιό του AIDS.


Στα περίπου 40 χρόνια που γνωρίζουμε για την ύπαρξή του HIV, περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και περισσότερα από 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS. Είναι μια επιδημία που έχουμε την τάση να την ξεχνάμε, παρότι δεν έχει εξαλειφθεί, συνεχίζει να επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή χιλιάδων οροθετικών στη χώρα μας, ενώ οι νέες μολύνσεις κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες.

Σήμερα όμως, χάρη στις καινοτόμες αντιρετροϊκές θεραπείες, από καταληκτική ασθένεια είναι πια μια χρόνια νόσος, δηλαδή οι πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής και την ίδια ποιότητα ζωής με τους μη νοσούντες. Επιπλέον σήμερα έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να καταστήσει το ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο στον οργανισμό των φορέων του HIV.

Σε αυτό το επεισόδιο θα ακούσετε χρήσιμες πληροφορίες μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι όταν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμα και στην περίπτωση της ερωτικής επαφής χωρίς προφύλαξη.
--- Τέλος παράθεσης ---

https://www.athinorama.gr/podcast/3003903/40-xronia-me-to-aids-duo-xrisima-biblia/

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση