PAS.gr Forum
Αθλητικά => Αλλα Αθλήματα - Εθνικές ομάδες => Μήνυμα ξεκίνησε από: ΛΑΜΙΑ FANS στις Σαβ 06 Σεπ 2025 11:33
-
BINTEO – Μουντιάλ 2026: Πεντάστερη η Εθνική, μπήκε με φόρα στα προκριματικά
Η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε με θριαμβευτικό τρόπο τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026, διαλύοντας με 5-1 τη Λευκορωσία στο «Γ. Καραϊσκάκης» και στέλνοντας μήνυμα για τη συνέχεια της πορείας της. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πραγματοποίησε εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο, «καθαρίζοντας» το παιχνίδι από νωρίς με πολυφωνία στο σκοράρισμα.
Ο Καρέτσας άνοιξε το σκορ μόλις στο 3’ μετά από ασίστ του Παυλίδη, ενώ στο 17’ οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τον φορ της Μπενφίκα να σκοράρει με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Καρέτσα. Στο 21’ ο Μπακασέτας με «κεραυνό» από μακριά έκανε το 3-0, ξεσηκώνοντας το γήπεδο και στο 36’ ήρθε το 4-0, όταν από κόρνερ του αρχηγού η κεφαλιά του Κουρμπέλη κόντραρε στον Εμπόνχ και κατέληξε στα δίχτυα.
Το 5-0 σημειώθηκε στο 63’, έπειτα από κλέψιμο του Μπακασέτα, ασίστ του Παυλίδη και τελείωμα του Τζόλη. Η Λευκορωσία μείωσε στο 72’ με εύστοχο πέναλτι του Μπαρκόφσκι, μετά από onfield review για χέρι του Μπακασέτα.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέμεινε πιστός στο 4-2-3-1, με τον Τζολάκη κάτω από τα δοκάρια, τους Μαυροπάνο και Κουλιεράκη στο κέντρο της άμυνας, Βαγιαννίδη και Τσιμίκα στα άκρα, τους Κουρμπέλη και Ζαφείρη στον άξονα, τον Καρέτσα δεξιά, τον Τζόλη αριστερά και τον Μπακασέτα πίσω από τον Παυλίδη. Οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με 4-4-2, έχοντας τον Παβλιουτσένκο στο τέρμα και τους Μαρτίνοβιτς, Ζαμπέλιν, Πίγκας, Πετσένιν στην άμυνα. Κέντρο με Κοβάλεφ, Γιαμπλόνσκι, Κορζούν και Γκρόμκο και μπροστά οι Έμπονχ και Μελνιτσένκο.
Το ματς:
Η Ελλάδα ξεκίνησε ιδανικά σκοράροντας στην πρώτη ουσιαστική της ευκαιρία. Ο Παυλίδης έκανε την κίνηση και το γύρισμα από τα αριστερά, βρίσκοντας τον αμαρκάριστο Καρέτσα στο δεύτερο δοκάρι, ο οποίος με πλασέ έγραψε το 1-0.
Η «γαλανόλευκη» κράτησε τον έλεγχο και δημιούργησε συνεχόμενες ευκαιρίες, με τον Κουλιεράκη και τον Μαυροπάνο να απειλούν με κεφαλιές από κόρνερ. Στο 17’ ο Καρέτσας σέντραρε ιδανικά και ο Παυλίδης με δυνατή κεφαλιά έκανε το 2-0. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Μπακασέτας εξαπέλυσε τρομερό σουτ έξω από την περιοχή για το 3-0.
Η Ελλάδα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, πιέζοντας και από τα άκρα. Ο Τζόλης και ο Παυλίδης είχαν ευκαιρίες, ενώ στο 36’ από κόρνερ του Μπακασέτα, ο Κουρμπέλης πήρε την κεφαλιά και η μπάλα κόντραρε στον Εμπόνχ, γράφοντας το 4-0. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ο Κουρμπέλης έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 5-0.
Στην επανάληψη, ο ρυθμός έπεσε, με τη Λευκορωσία να βγαίνει περισσότερο μπροστά. Ο Γκρόμκο απείλησε στο 49’, ενώ στο 52’ ο Τζόλης αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Στο 63’ όμως, ο Παυλίδης έδωσε έτοιμο γκολ στον Τζόλη που έκανε το 5-0.
Η Λευκορωσία μείωσε στο 72’ με πέναλτι του Μπαρκόφσκι, σε φάση που η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μπακασέτα. Μέχρι το τέλος, η Ελλάδα άγγιξε το 6ο γκολ με τον Τζόλη στο 79’ και τον Κυριακόπουλο λίγο αργότερα, χωρίς όμως να το πετύχει.
Η Εθνική ολοκλήρωσε την πρεμιέρα της με ιδανικό τρόπο, δείχνοντας αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρο της πρόκρισης στο Μουντιάλ.
Ελλάδα: Τζολάκης, Tσιμίκας (62′ Κυριακόπουλος), Κουλιεράκης, Μαυροπάνος, Βαγιαννίδης, Κουρμπέλης (62′ Μουζακίτης), Ζαφείρης (83′ Μάνταλος), Μπακασέτας (73΄ Κωνσταντέλιας), Τζόλης, Καρέτσας, Παυλίδης (73΄ Ιωαννίδης).
Λευκορωσία: Παβλιουτσένκο, Ζάμπελιν, Μαρτίνοβιτς (55′ Βολκόφ), Πέτσεριν, Πίγκας, Γιαμπλόνσκι (79′ Μίακιτς), Κορζούν, Κοβάλεφ (46′ Μπαρκόβσκι), Γκρόμκο (67′ Πάσεβιτς), Έμπονχ, Μελνιτσένκο
https://filathlos.gr/binteo-mountial-2026-pentasteri-i-ethniki-bike-me-fora-sta-prokrimatika/
-
Δεν έχω δει καλύτερη Εθνική στη ζωή μου. Δεν ξέρω οι παλιότεροι από εμένα. Τρομερή μπάλα!! Χαίρεσαι να την βλέπεις!!
-
Μήπως κλείσουμε Καρετσα; Υπακούει στους ηλικιακους περιορισμούς για κάτω των 25. Βέβαια σχεδόν όλη η Εθνική πια κάτω από 25 είναι. Απίθανη φουρνιά. Μακάρι να ανταμειφθούν τα παιδιά και να απολαύσουμε πολλά γαλανόλευκα καλοκαίρια. Άλλο πράγμα και συναίσθημα να βλέπεις την εθνική το καλοκαίρι. Μακάρι πραγματικά
-
NIKH ME ΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ 2 ΣΤΑ 2!!!
-
Χωρίς αντίδραση η «γαλανόλευκη», πανηγύρισε δίκαια η Δανία
Η Εθνική Ελλάδας πραγματοποίησε κάκιστη εμφάνιση και γνώρισε βαριά ήττα με 0-3 από τη Δανία στο «Γ. Καραϊσκάκης», χάνοντας πολύτιμο έδαφος στη μάχη για την πρόκριση στο Μουντιάλ 2026. Οι Σκανδιναβοί έδειξαν ανώτεροι σε όλα τα επίπεδα, εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη της «γαλανόλευκης» και πήραν δίκαια τη νίκη στη 2η αγωνιστική των προκριματικών.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε να αγωνιστεί με σύστημα 4-2-3-1, με τον Τζολάκη κάτω από τα δοκάρια. Στο δεξί άκρο της άμυνας ήταν ο Βαγιαννίδης, στο αριστερό ο Τσιμίκας, ενώ το αμυντικό δίδυμο στο κέντρο οι Μαυροπάνος και Κουλιεράκης. Στα χαφ έπαιξαν οι Κουρμπέλης-Ζαφείρης, ενώ η τριάδα πίσω από τον προωθημένο Παυλίδη απαρτιζόταν από τους Τζόλη, Κωνσταντέλια και Καρέτσα.
Από την άλλη πλευρά ο Ρίμερ επέλεξε το 4-3-3 με τον Σμάιχελ κάτω από τα δοκάρια. στην άμυνα επέλεξε τους Μέλε, Α. Κρίστενσεν, Άντερσεν και Ρ. Κρίστενσεν. Στα χαφ φανέλα βασικού πήραν οι Φρόχολντ, Χιούμλαντ και Χόιμπιεργκ, ενώ στην επίθεση σε πιο ελεύθερο ρόλο ήταν ο Ντάμσγκαρντ από τα αριστερά, δεξιά αγωνίστηκε ο Σκοβ Όλσεν και στην κορυφή ο Μπίρεθ.
Η Εθνική ήταν η ομάδα που είχε το πρώτο σουτ του παιχνιδιού, χωρίς όμως να απειλήσει ουσιαστικά. Ο Τζόλης στο 15ο λεπτό δοκίμασε από μακριά το πόδι του, με την μπάλα να φεύγει αρκετά μέτρα άουτ.
Η πρώτη ευκαιρία από πλευράς Δανών ήρθε στο 22′ από λάθος της «γαλανόλευκης» άμυνας. Ο Σκοβ Όλσεν με μία σέντρα ξυραφιά ανάγκασε τον Βαγιαννίδη να διώξει άτσαλα, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Τζολάκης. Λίγο έλλειψε ο μπακ της Σπόρτινγκ να πετύχει αυτογκόλ.
Η Δανία τότε ξύπνησε και ξεκίνησε να σφυροκοπάει την «γαλανόλευκη» άμυνα. Στο 29ο λεπτό ο Φρόχολντ μπήκε με αξιώσεις μέσα στην περιοχή και με τη βοήθεια μίας κόντρας βρέθηκε σε θέση βολής, όμως το τελείωμα του ήταν απογοητευτικό.
Μόλις τρία λεπτά μετά και συγκεκριμένα στο 32′ ο Μπίρεθ βρέθηκε μόνος του μέσα στην περιοχή της Ελλάδας και πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά, η οποία όμως για καλή μας τύχη ήταν αρκετά αδύναμη με την μπάλα να σβήνει στα χέρια του Τζολάκη.
Η πίεση των Δανών όμως δεν σταμάτησε εκεί και στο ίδιο λεπτό κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ. Μετά από λάθος λίγο έξω από την περιοχή, η μπάλα κατέληξε στα μαγικά πόδια του Ντάμσγκαρντ και αυτός με ένα υπέροχο και καλοζυγισμένο σουτ την έστειλε συστημένη στην αριστερή γωνία του Τζολάκη που δεν μπόρεσε να την φτάσει παρά την εκτίναξη του.
Το γκολ των Δανών έμοιαζε να έρχεται καθώς μέσα σε μόλις ένα λεπτό είχαν απειλήσει πολλές φορές την εστία του Τζολάκη και μία στιγμή έμπνευσης του Ντάμσγκαρντ ήταν αρκετή για το 1-0.
Δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο η Δανία έφτασε μία ανάσα από το 2-0, όμως βρήκε απέναντι της τον Τζολάκη. Μετά από τρομερή εκτέλεση φάουλ του Χόιμπιεργκ ο Έλληνας κίπερ καθώς έπεφτε κατάφερε να διώξει την μπάλα με το πόδι αποσοβώντας τον κίνδυνο.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική μπήκε πολύ δυνατά και με το μαχαίρι στα δόντια. Ισορρόπησε το παιχνίδι, όμως δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια επικίνδυνη ευκαιρία στα καρέ της Δανίας.
Με την Εθνική να είναι επιθετικά ακίνδυνη η Δανία χτύπησε με τον πιο απρόσμενο πρωταγωνιστή. Ο Κρίστενσεν κουβάλησε πολλά μέτρα την μπάλα, εκμεταλλεύτηκε τον χώρο που του χάρισαν οι Έλληνες διεθνείς και με τελείωμα μεγάλης κλάσης έξω από την περιοχή, έγραψε το Ελλάδα-Δανία 0-2 στο 62ο λεπτό.
Ο Παυλίδης θέλησε να απαντήσει άμεσα και να βάλει την Ελλάδα γρήγορα ξανά μέσα στην διεκδίκηση του ματς, όμως το σουτ που δοκίμασε από πλάγια θέση στο 67′ πέρασε άουτ, χωρίς να αγχώσει τον Σμάιχελ.
Οι Δανοί ήταν εξαιρετικά στημένοι στην άμυνα τους και δεν επέτρεπαν στην Ελλάδα να απειλήσει. Στο 79ο λεπτό κατάφερε η Εθνική να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της. Ο Τσιμίκας εκτέλεσε το κόρνερ και βρήκε τον Μαυροπάνο μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Ο κεντρικός αμυντικός της Γουέστ Χαμ πήρε την κεφαλιά όμως δεν στόχευσε καλά, με την μπάλα να καταλήγει στα χέρια του Σμάιχελ.
Η χαριστική βολή ήρθε από τον Ράσμους Χόιλουντ στο 81ο λεπτό. Ο Ντόργκου έφυγε στον κενό χώρο, πέρασε τον Τζολάκη και εκτέλεσε. Ο Μαυροπάνος έκανε υπερπροσπάθεια για να προλάβει, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και με το ριμπάουντ ο Δανός έκανε το 3-0, ολοκληρώνοντας μία σπουδαία εμφάνιση και μία ακόμη πιο σπουδαία νίκη για τους Σκανδιναβούς.
Η Εθνική μας κατέληξε έτσι στην τρίτη θέση του ομίλου. Πλέον θα τα παίξει όλα για όλα στις αρχές του Οκτωβρίου, εκτός έδρας με Σκωτία και Δανία.
Ελλάδα: Τζολάκης, Τσιμίκας, Κουλιεράκης, Μαυροπάνος, Βαγιαννίδης, Ζαφείρης (75′ Ιωαννίδης), Κουρμπέλης (64′ Σιώπης), Τζόλης (83′ Πέλκας), Καρέτσας (46′ Μπακασέτας), Κωνσταντέλιας (46′ Μασούρας), Παυλίδης.
Δανία: Σμάιχελ, Ρ. Κρίστενσεν, Άντερσεν, Α. Κρίστενσεν, Μέλε (90′ Γκρόνμπεκ), Χόιμπιεργκ, Χιούμλαντ, Φρόχολντ (82′ Λάρσεν), Σκοβ Όλσεν (63′ Ντρόγκου), Ντάμσγκαρντ (83′ Ο’ Ράιλι), Μπίρεθ (63′ Ρ. Χιόλουντ).
https://filathlos.gr/choris-antidrasi-i-galanolefki-panigyrise-dikaia-i-dania/
-
09/10/25 21:45 Σκωτία – Ελλάδα
12/10/25 21:45 Δανία – Ελλάδα
15/11/25 21:45 Ελλάδα – Σκωτία
18/11/25 21:45 Λευκορωσία – Ελλάδα
-
Βλαχοδήμος, Μανδάς, Τζολάκης, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Μιχαηλίδης, Κουλιεράκης, Ρότα, Βαγιαννίδης, Γιαννούλης, Τσιμίκας, Σιώπης, Ζαφείρης, Μάνταλος, Κουρμπέλης, Μουζακίτης, Καρέτσας, Τζόλης, Μασούρας, Κωνσταντέλιας, Ιωαννίδης, Παυλίδης, Μπακασέτας, Δουβίκας.
-
Εφιάλτης στη Γλασκώβη – Κατέρρευσε μετά το γκολ του Τσιμίκα η Εθνική
Η Εθνική Ελλάδας παρουσίασε δύο πρόσωπα στη Γλασκώβη: κυρίαρχη για μία ώρα, αλλά αγνώριστη στη συνέχεια. Παρά το γκολ του Κώστα Τσιμίκα –το πρώτο του με τη γαλανόλευκη–, η ομάδα κατέρρευσε στο τελευταίο μισάωρο και ηττήθηκε με 3-1 από τη Σκωτία.
Η Εθνική βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο, καθώς έχει 3 βαθμούς, απέχοντας 4 από Δανία και Σκωτία.
Το ματς:
Η Εθνική είχε ανάγκη τη νίκη, είχε μεγάλη ανάγκη την αντίδραση μετά το 0-3 από τη Δανία. Το έδειξε με το «καλημέρα» η Ελλάδα, παίρνοντας την μπάλα στα πόδια της και έχοντας ένταση στο παιχνίδι της.
Στο 2’ ο Μασούρας σέντραρε, ο Χίκι γύρισε με το στήθος ρισκάροντας και ο Τζόλης πήγε να επωφεληθεί, αλλά ο Γκαν μάζεψε.
Η γαλανόλευκη έφτασε κοντά στο να ανοίξει το σκορ στο 8ο λεπτό. Τόσο κοντά όσο ήταν ο Παυλίδης στην εστία, ο οποίος δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα μετά την πανέμορφη συνεργασία Μπακασέτα και Τζόλη που προηγήθηκε, με τον αρχηγό να κάνει γύρισμα-ξυραφιά για τον φορ της Μπενφίκα.
Η Εθνική συνέχισε στο ίδιο τέμπο και στο 14’ από την προσπάθεια του Βαγιαννίδη, η μπάλα έφτασε στον Μπακασέτα που από καλή θέση σούταρε στα σώματα. Η πρώτη αξιόλογη επίθεση της Σκωτίας ήρθε στο 17’, με τη σέντρα του Ντόακ να φέρνει ένα κόρνερ, με τον Τζολάκη να απομακρύνει έπειτα από την εκτέλεση της στατικής φάσης.
Η Σκωτία δεν μπόρεσε ουσιαστικά να πετύχει αυτό που επιδίωξε σε εκείνο το διάστημα. Δηλαδή να ανέβει, με το πρέσινγκ της Εθνικής να έχει βραχυκυκλώσει τους γηπεδούχους.
Το εκτός περιοχής σουτ του Παυλίδη στο 33’ βρήκε σε ετοιμότητα τον Γκαν, ο οποίος μάζεψε. Μέχρι την ανάπαυλα δεν έγινε κάποια φάση, με την πιο αξιοσημείωτη στιγμή να καταγράφεται στο 44’. Ο Ζαφείρης μπούκαρε στην περιοχή και σε μονομαχία με τον Φέργκιουσον βρέθηκε στο έδαφος, αλλά ο διαιτητής έδειξε κίτρινη για θέατρο.
Με το ξεκίνημα απείλησε στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική απείλησε, με τον Τσιμίκα να σεντράρει και τον Παυλίδη να αστοχεί με κεφαλιά. Μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ είχε στο 54’ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο Παυλίδης έστρωσε στον Μασούρα που αστόχησε από πολύ καλή θέση.
Η Εθνική επιβραβεύτηκε στο 62’ για την υπεροχή της. Ο Μασούρας και ο Τζόλης συνεργάστηκαν από τα δεξιά, η μπάλα έφτασε στον Παυλίδη που δεν έπιασε γεμάτο σουτ και ο Τσιμίκας εκτέλεσε από το ύψος του πέναλτι με το δεξί.
Ωστόσο δεν το χάρηκε πολύ. Ό,τι έχτιζε για 62 λεπτά γκρεμίστηκε σε λιγότερο από δύο λεπτά. Σε φάση διαρκείας έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, η Κρίστι χώθηκε έξυπνα στην καρδιά της άμυνάς μας έπειτα από επιμονή σε στατική φάση στο 64’.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έριξε στο ματς τους Κωνσταντέλια, Ιωαννίδη και Καρέτσα για να βρει και δεύτερο γκολ.
Παρόλα αυτα, οι Σκωτσέζοι ήταν εκείνοι που σκόραραν και έφεραν τούμπα το ματς στο 80’.
Ο Ρόμπερτσον εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά και έφερε την μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής, με την άμυνα να αποτυγχάνει να καθαρίσει και τον Φέργκιουσον να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, για να κάνει το σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής και να στείλει την μπάλα στον ουρανό των διχτύων.
Σαν μην έφτανε αυτό, ήρθε και το 3-1, με τον Ντάικς να εκμεταλλεύεται στο 90+3’ το λάθος του Τζολάκη, που έτρεξε να προλάβει την μπάλα για να μην βγει κόρνερ, αλλά τελικά την έκανε δώρο στον Σκωτσέζο στράικερ.
Σκωτία: Γκαν, Σούταρ, Χάνλεϊ, Χίκι (58′ Ράλστον), Ρόμπερτσον, Φέργκιουσον, ΜακΤόμινεϊ, ΜακΓκιν, Ντόακ (59′ Γκίλμουρ), Κρίστι (83′ Τίρνι), Άνταμς (84′ Ντάικς).
Ελλάδα: Τζολάκης, Τσιμίκας, Κουλιεράκης, Μαυροπάνος, Βαγιαννίδης, Κουρμπέλης (82′ Μάνταλος), Ζαφείρης (82′ Μουζακίτης), Μπακασέτας (72′ Κωνσταντέλιας), Μασούρας (72′ Καρέτσας), Τζόλης, Παυλίδης (72′ Ιωαννίδης).
https://filathlos.gr/efialtis-sti-glaskovi-katerrefse-meta-to-gkol-tou-tsimika-i-ethniki/
-
Δυστυχώς, ήταν μόνο όνειρο…
Ακόμα έναν οδυνηρό αποκλεισμό από μεγάλη διοργάνωση, γνώρισε η εθνική ποδοσφαίρου ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 3-1 από τη Δανία στην Κοπεγχάγη και έχασε τις τελευταίες ελπίδες κατάκτησης μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων του 3ου προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ 2026. Τα γκολ των Δανών, που θα διεκδικήσουν με τη Σκωτία την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση, πέτυχαν οι Χόιλουντ (22΄), Άντερσεν (40΄) και Ντάμσγκααρντ (41΄). Μείωσε για την Ελλάδα ο Χρήστος Τζόλης στο 63΄.
Τέσσερις αλλαγές πραγματοποίησε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε σχέση με το ματς της περασμένης Πέμπτης με τη Σκωτία. Συγκεκριμένα, θέση στο αρχικό σχήμα πήραν οι Βλαχοδήμος, Ρότα, Ιωαννίδης και Καρέτσας που δεν είχαν ξεκινήσει στη Γλασκώβη.
Η εθνική μπήκε με θάρρος και αποφασιστικότητα στο ματς και είχε τις προϋποθέσεις να πάρει αυτό που ήθελε. Τόσο με τον Τσιμίκα στα 40 δευτερόλεπτα παιχνιδιού αλλά και αργότερα σε αντεπιθέσεις με τους Ιωαννίδη (14΄), Τζόλη (18΄). Όμως τα τελειώματα δεν ήταν αυτά που έπρεπε. Οι Δανοί, ωστόσο, ένιωσαν τον κίνδυνο και κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα γι΄αυτούς όσο τον περασμένο μήνα στην Αθήνα. Η εθνική ανταποκρίθηκε άριστα στην πίεση των Δανών, απέφυγε τα λάθη και κατάφερε να βγάλει επικίνδυνες αντεπιθέσεις, έπαιζε με απίστευτη ένταση και ξαφνικά όλα ανατράπηκαν…
Στο 22΄ ο Ζαφείρης γύρισε απρόσεκτα τη μπάλα στον Βλαχοδήμο και ο Ράσμους Χόιλουντ με ένα απλό αλλά τόσο τεχνικό άγγιγμα, την έστειλε στα δίχτυα προλαβαίνοντας την έξοδο του Έλληνα γκολκίπερ. Το γκολ αυτό «έκοψε τα φτερά» των παικτών του Γιοβάνοβιτς. Οι Δανοί εύκολα πλέον διαχειρίζονταν το ματς και στο 40΄ από κόρνερ του Ντάμσγκααρντ και κεφαλιά του Άντερσεν πέτυχαν το 2-0. Ακόμα μία στατική φάση που «πλήγωσε» την εθνική μας. Ένα λεπτό αργότερα από λάθος του Κουλιεράκη ο Φρόχολντ έκλεψε και πάσαρε στον Ντάμσγκααρντ, ο οποίος πέτυχε το τρίτο γκολ των γηπεδούχων.
Στο 60΄ ο Βλαχοδήμος αποσόβησε το 4-0 στην προσπάθεια του Ίζακσεν και αμέσως μετά (63΄) η Ελλάδα μείωσε με αρίστερο σουτ του Τζόλη μετά από ασίστ του Ιωαννίδη. Με τέσσερις μαζεμένες αλλαγές ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε το τελευταίο χαρτί σε αυτήν την πορεία της Ελλάδας στους προκριματικούς του Μουντιάλ. Στο 69΄ ο Σμάιχελ έβγαλε πολύ δύσκολα το σουτ του Κωνσταντέλια, στερώντας από την Ελλάδα τη δυνατότητα να ξαναμπεί στο παιχνίδι με πολύ χρόνο ακόμα μπροστά της. Οι Έλληνες έβαλαν κάτω τη μπάλα, προσπάθησαν και στο 80΄ ο Άντερσεν έδιωξε πάνω στη γραμμή το πλασέ του Παυλίδη. Οι Δανοί είχαν δύο δοκάρια με τον Άντερσεν στο 82΄ και σε κεφαλιά προς τα πίσω του Ρότα στο 83΄.
Η Ελλάδα έβγαλε αντίδραση, αλλά μετά το 3-0 του ημιχρόνου ήταν πια πολύ αργά. Η πτήση για την Αμερική το καλοκαίρι του ’26 χάθηκε.
Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)
Κίτρινες: Σμάιχελ – Ιωαννίδης, Ζαφείρης, Ρότα
ΔΑΝΙΑ (Μπράιαν Ρίμερ): Σμάιχελ, Άντερσεν, Βέστεργκααρντ Μέλε, Α. Κρίστενσεν, Ίζακσεν (76΄ Ντόργκου), Χιούλμαντ, Φρόχολντ (90+1΄ Ο’Ράιλι), Ντάμσγκαρντ (70΄ Έρικσεν), Νόργκααρντ, Χόιλουντ (70΄ Μπίρεθ)
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Κουλιεράκης, Μαυροπάνος, Ρότα, Κουρμπέλης (65΄ Σιώπης), Ζαφείρης, Μπακασέτας (65΄ Κωνσταντέλιας), Καρέτσας (65΄ Μασούρας), Τζόλης, Ιωαννίδης (65΄ Παυλίδης).
* Εκτός 23άδας για την εθνική έμειναν ο Παντελίδης και ο Μιχαηλίδης
https://filathlos.gr/dystychos-itan-mono-oneiro/
-
Βλαχοδήμος, Μανδάς, Τζολάκης, Μιχαηλίδης, Χατζηδιάκος, Ρέτσος, Κουλιεράκης, Ρότα, Βαγιαννίδης, Γιαννούλης, Τσιμίκας, Σιώπης, Ζαφείρης, Μάνταλος, Κουρμπέλης, Μουζακίτης, Καρέτσας, Τζόλης, Μασούρας, Κωνσταντέλιας, Ιωαννίδης, Παυλίδης, Κωστούλας, Τριάντης.
-
Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο… καναβάτσο τη Σκωτία μετά από ένα απίθανο ματς
Η Ελλάδα -αν κι εκτός τελικών του Μουντιάλ- πήρε το… αίμα της πίσω κι έριξε στο… καναβάτσο την Σκωτία την οποία νίκησε με 3-2 στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης του Μουντιάλ 2026, έπειτα από ένα απίστευτο παιχνίδι όπου «έσπασαν» καρδιές ως το φινάλε! Τα ατίθασα νιάτα της «γαλανόλευκης» βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 3-0 χάρις στα γκολ των Μπακασέτα, Καρέτσα και Τζόλη, όμως οι Σκωτσέζοι μείωσαν στο τελευταίο 20λεπτο στο τελικό 3-2 με τα τέρματα των Ντόουκ και Κρίστι, αλλά δεν βρήκαν γκολ ισοφάρισης, ελέω… Βλαχοδήμου.
Η Ελλάδα ξεκίνησε υποδειγματικά το παιχνίδι ανοίγοντας πολύ γρήγορα το σκορ. Μόλις στο 7ο λεπτό από βολέ του Βλαχοδήμου, ο Παυλίδης «ταλαιπώρησε» τον Σούταρ, πάτησε στην περιοχή και πλάσαρε, αλλά ο Γκόρντον απέκρουσε. Ο Μπακασέτας, ωστόσο, καιροφυλαχτούσε, πήρε το «ριμπάουντ» και με δυνατό αριστερό σουτ άνοιξε το σκορ, σημειώνοντας το 19ο τέρμα του με τη «γαλανόλευκη» ομάδα το οποίο πανηγύρισε έξαλλα αγκαλιά με όλο τον πάγκο και όλους τους συμπαίκτες του.
Ορθοπεδικό μαξιλάρι για σωστή στάση σώματος όταν κάθεσαι. Θα το λατρέψεις
Μαξιλάρι Κόκκυγα
Ορθοπεδικό μαξιλάρι για σωστή στάση σώματος όταν κάθεσαι. Θα το λατρέψεις
Μαξιλάρι Κόκκυγα
Η Ελλάδα συνέχισε να ελέγχει απόλυτα το ματς και στο 19’ «άγγιξε» το 2-0, όμως ο Γκόρντον απέκρουσε το πλασέ του Τζόλη, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο επιθετικός της Μπριζ έχασε διπλή ευκαιρία μπροστά απ’ την εστία των Σκωτσέζων.
Στο 27’ από κόρνερ του Μπακασέτα, ο Ρέτσος πήρε την καρφωτή κεφαλιά, αλλά ξανά ο Γκόρντον κράτησε «όρθια» την ομάδα του, ενώ στο 32’ ο Βαγγέλης Παυλίδης έχασε μοναδική ευκαιρία για να σκοράρει, όταν από γύρισμα του Τζόλη πρόλαβε να κάνει την προβολή αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.
Στο 40ό λεπτό τραυματίστηκε λίγο κάτω από το γόνατο ο Βαγγέλης Παυλίδης, με τον Ανδρέα Τεττέη να παίρνει τη θέση του στο 43’ και να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τη «γαλανόλευκη» ομάδα εν μέσω αποθέωσης.
Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων οι Σκωτσέζοι είχαν την πρώτη τελική τους στο παιχνίδι, με τον ΜακΤόμινεϊ να πλασάρει με τη μία απ’ το όριο της περιοχής και να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Βλαχοδήμου. Αμέσως μετά ο Άνταμς κινήθηκε πονηρά στην πλάτη της ελληνικής άμυνας και πήρε την κεφαλιά η οποία πέρασε άουτ, ενώ στο 45’+4’ ο Ντόουκ «τσίμπησε» ωραία την μπάλα και πλάσαρε, αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε εντυπωσιακά.
Η Σκωτία ξεκίνησε πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και στο 52’ πλησίασαν στην ισοφάριση, όταν από λάθος πάσα του Καρέτσα, ο Κρίστι έκλεψε την μπάλα και τη γύρισε στον Άνταμς όμως και στις δύο προσπάθειες του φορ των Σκωτσέζων έσωσε την Εθνική από το 1-1 ο Καρέτσας, ο οποίος έτρεξε για να διορθώσει το σφάλμα του.
Αφού απέφυγε την ισοφάριση, η Ελλάδα βρήκε και δεύτερο γκολ με τον… Καρέτσα στο 56’. Σε μία καταπληκτική κίνηση του Ανδρέα Τεττέη, ο οποίος απέφυγε σαν… σταματημένο τον Χάνλεϊ, ο φορ της Κηφισιάς «έσπασε» την μπάλα προς τον μεσοεπιθετικό της Γκενκ, ο οποίος με ένα άψογο πλασέ έκανε το 2-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.
Στο 61’ ο Τεττέη έκανε ότι… ήθελε την άμυνα των Σκωτσέζων, όμως το τελείωμά του βρήκε σε ετοιμότητα τον Γκόρντον που έδιωξε σε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης απ’ το κόρνερ του Μπακασέτα, ο Κουλιεράκης «σημάδεψε» το δεξί δοκάρι.
Στο 63’ ο Τζόλης βρήκε το γκολ που έψαχνε και τι… γκολ! Κουβάλησε την μπάλα για 15 μέτρα και με ένα καταπληκτικό σουτ έξω απ’ την περιοχή έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Γκόρντον για το 3-0 της Εθνικής. Δύο λεπτά μετά (65’) ο Ντόουκ από κοντά μετά από σέντρα του ΜακΓκιν μείωσε σε 3-1.
Η αντεπίθεση των Σκωτσέζων συνεχίστηκε και στο 70’ ο Κρίστι με καρφωτή κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Ρόμπερτσον μείωσε σε 3-2, ενώ στο 75’ ο Βλαχοδήμος επενέβη σωτήρια στο πλασέ του Κρίστι έπειτα από λάθος του Κουλιεράκη. Ο Βλαχοδήμος έσωσε με απίστευτη επέμβαση στο 79’ και το τελείωμα του ΜακΤόμινεϊ μέσα στην περιοχή, ενώ στο 84’ η Ελλάδα έμεινε με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του Τάσου Μπακασέτα με δεύτερη κίτρινη.
Στο 90’ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την ανδρική Εθνική Ομάδα κι ο Μπάμπης Κωστούλας, με τον Γιοβάνοβιτς να περνάει μέσα ως τρίτο στόπερ και τον Χατζηδιάκο, απέναντι σε μία Σκωτία που είχε εκείνη την ώρα στο γήπεδο 4 επιθετικούς.
Διαιτητής: Χιλ Μανθάνο (Ισπανία)
Κίτρινες: 66’ Μπακασέτας – 10’ Φέργκιουσον, 30’ ΜακΓκιν, 82’ Σούταρ
Αποβολές: 84’ Μπακασέτας (2η κίτρινη)
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Βαγιαννίδης, Κουλιεράκης, Ρέτσος, Τσιμίκας, Κουρμπέλης, Μουζακίτης (90’ Χατζηδιάκος), Τζόλης (90’ Κωστούλας), Καρέτσας (75’ Μασούρας), Μπακασέτας, Παυλίδης (43’ λ.τρ. Τεττέη).
ΣΚΩΤΙΑ (Στιβ Κλαρκ): Γκόρντον, Χίκεϊ (75’ ΜακΚένα), Σούταρ, Χάνλεϊ (75’ Ράλστον), Ρόμπερτσον, Φέργκιουσον, ΜακΓκιν, Κρίστι (82’ Ντάικς), ΜακΤόμινεϊ, Ντόουκ (87’ Χερστ), Άνταμς (82’ Σάνκλαντ).
https://filathlos.gr/ta-atithasa-niata-tis-ethnikis-erixan-sto-kanavatso-ti-skotia-meta-apo-ena-apithano-mats/
-
ΒΙΝΤΕΟ: «Παγωμένο» φινάλε στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026 για την Εθνική…
Με «λευκή» ισοπαλία απέναντι στη Λευκορωσία στην «ZTE Aréna» του Ζαλαέγκερσεγκ της Ουγγαρίας, ολοκλήρωσε η Εθνική Ομάδα την παρουσία της στον 3ο προκριματικό όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης του Μουντιάλ 2026, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς στους 6 αγώνες της και τερμάτισε στην 3η θέση του γκρουπ. Με πάρα πολλές αλλαγές και «πειραματικό» σχήμα (έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή ο Νεκτάριος Τριάντης), η «γαλανόλευκη» ομάδα είχε δύο δοκάρια με τους Μασούρα και Τζόλη κι έμεινε χωρίς εκτός έδρας νίκη σ’ αυτή την προκριματική σειρά.
Με 7 αλλαγές στη σύνθεσή της σε σχέση με τον αγώνα του περασμένου Σαββάτου (15/11) με την Σκωτία, η ελληνική ομάδα μπήκε με όρεξη και διάθεση στο παιχνίδι με τους Λευκορώσους και είχε την πρώτη καλή στιγμή της στο 7’ με το πλασέ του Τζόλη που κόντραρε την τελευταία στιγμή κι έφυγε κόρνερ.
Στο 21’ από μία στραβοκλωτσιά του Τσιμίκα σε γύρισμα προς τα πίσω, ο Εμπόνγκ βρέθηκε στο τετ-α-τετ με τον Βλαχοδήμο, αλλά ο γκολκίπερ της Εθνικής Ομάδας απέκρουσε και κράτησε το «μηδέν» κάτω απ’ τα γκολπόστ του, ενώ στο 31’ η Ελλάδα έχασε τεράστια ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ, όταν αρχικά ο Μάνταλος δεν μπόρεσε σε δύο χρόνους να νικήσει τον Λαπούκχοφ κι εν συνεχεία ο Μασούρας έστειλε την μπάλα στο δοκάρι κι άουτ.
Στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου ο Τεττέη έκλεψε την μπάλα ψηλά στο 50’, έδωσε στον Μάνταλο κι εκείνος στον Ζαφείρη, όμως το πλασέ του 22χρονου μέσου απ’ το όριο της περιοχής έφυγε άουτ.
Στο 54’ από καταπληκτική ενέργεια κι ασίστ του Τζόλη, ο Τσιμίκας δοκίμασε το σουτ με τη μία, αλλά απέκρουσε στη γωνία του ο Λαπούκχοφ, ενώ στο 77’ η ελληνική ομάδα στάθηκε ξανά άτυχη, όταν από ωραία αντεπίθεση, ο Τζόλης «σημάδεψε» το αριστερό δοκάρι του Λαπούκχοφ, στην τελευταία καλή ευκαιρία του αγώνα.
Διαιτητής: Νταμιάν Σιλβέστρακ (Πολωνία)
Κίτρινες: 50’ Κχβάλκο – 88’ Ρέτσος
Αποβολές: –
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ (Κάρλος Φερέρ): Λαπούκχοφ, Κχβάλκο (67’ Κάλινιν), Μπεγκούνοφ, Ζαμπέλιν, Μαλάσεβιτς (46’ Μελνιτσένκο), Γιανμπλόνσκι, Εμπόνγκ, Μάλκεβιτς (78’ Μπαρκόφσκι), Γκρομίκο (67’ Κοντσεβόι), Ντεμτσένκο, Λισάκοβιτς.
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Ρέτσος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Σιώπης (63’ Τριάντης), Ζαφείρης, Μασούρας, (69’ Καρέτσας) Μάνταλος (83’ Κουρμπέλης), Τζόλης, Τεττέη (63’ Κωστούλας).
https://filathlos.gr/vinteo-pagomeno-finale-sta-prokrimatika-tou-mountial-2026-gia-tin-ethniki/
-
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης
Δείτε τις μέρες, τις ώρες και τις μεταδόσεις των αγώνων του Μουντιάλ 2026 από την έναρξη στις 11 Ιουνίου έως το φινάλε στις 19 Ιουλίου.
Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου FIFA 2026 έρχεται ζωντανά και αποκλειστικά στην ΕΡΤ από τις 11 Ιουνίου έως και τις 19 Ιουλίου 2026. Ο παλμός, οι σπουδαίες αναμετρήσεις και όλη η αθλητική δράση του Μουντιάλ 2026, με τη συμμετοχή 48 ομάδων, είναι στα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης.
Λίγο πριν από το πρώτο σφύριγμα του Μουντιάλ 2026, η ΕΡΤ παρουσίασε τον τρόπο κάλυψης της κορυφαίας διοργάνωσης, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026, στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, παρουσία δημοσιογράφων και εκλεκτών προσκεκλημένων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Πέμπτη 11 Ιουνίου
22:00 Μεξικό – Νότια Αφρική (ΕΡΤ1 & ΕΡΤ2 Σπορ)
Παρασκευή 12 Ιουνίου
05:00 Νότια Κορέα – Τσεχία (ΕΡΤ1)
22:00 Καναδάς – Βοσνία (ΕΡΤ2 Σπορ)
Σάββατο 13 Ιουνίου
04:00 ΗΠΑ – Παραγουάη (ΕΡΤ1)
22:00 Κατάρ – Ελβετία (ΕΡΤ2 Σπορ)
Κυριακή 14 Ιουνίου
01:00 Βραζιλία – Μαρόκο (ΕΡΤ2 Σπορ)
04:00 Αϊτή – Σκωτία (ΕΡΤ1)
07:00 Αυστραλία – Τουρκία (ΕΡΤ1)
20:00 Γερμανία – Κουρασάο (ΕΡΤ2 Σπορ)
23:00 Ολλανδία – Ιαπωνία (ΕΡΤ2 Σπορ)
Δευτέρα 15 Ιουνίου
02:00 Ακτή Ελεφαντοστού – Εκουαδόρ (ΕΡΤ2 Σπορ)
05:00 Σουηδία – Τυνησία (ΕΡΤ1)
19:00 Ισπανία – Πράσινο Ακρωτήρι (ΕΡΤ2 Σπορ)
22:00 Βέλγιο – Αίγυπτος (ΕΡΤ2 Σπορ)
Τρίτη 16 Ιουνίου
01:00 Σαουδική Αραβία – Ουρουγουάη (ΕΡΤ2 Σπορ)
04:00 Ιράν – Νέα Ζηλανδία (ΕΡΤ1)
22:00 Γαλλία – Σενεγάλη (ΕΡΤ2 Σπορ)
Τετάρτη 17 Ιουνίου
01:00 Ιράκ – Νορβηγία (ΕΡΤ2 Σπορ)
04:00 Αργεντινή – Αλγερία (ΕΡΤ1)
07:00 Αυστρία – Ιορδανία (ΕΡΤ2 Σπορ)
20:00 Πορτογαλία – Λ.Δ. Κονγκό (ΕΡΤ2 Σπορ)
23:00 Αγγλία – Κροατία (ΕΡΤ2 Σπορ)
Πέμπτη 18 Ιουνίου
02:00 Γκάνα – Παναμάς (ΕΡΤ2 Σπορ)
05:00 Ουζμπεκιστάν – Κολομβία (ΕΡΤ1)
19:00 Τσεχία – Νότια Αφρική (ΕΡΤ2 Σπορ)
22:00 Ελβετία – Βοσνία (ΕΡΤ2 Σπορ)
Παρασκευή 19 Ιουνίου
01:00 Καναδάς – Κατάρ (ΕΡΤ2 Σπορ)
04:00 Μεξικό – Νότια Κορέα (ΕΡΤ1)
22:00 ΗΠΑ – Αυστραλία (ΕΡΤ2 Σπορ)
Σάββατο 20 Ιουνίου
01:00 Σκωτία – Μαρόκο (ΕΡΤ2 Σπορ)
03:30 Βραζιλία – Αϊτή (ΕΡΤ1)
06:00 Τουρκία – Παραγουάη (ΕΡΤ2 Σπορ)
20:00 Ολλανδία – Σουηδία (ΕΡΤ2 Σπορ)
23:00 Γερμανία – Ακτή Ελεφαντοστού (ΕΡΤ2 Σπορ)
Κυριακή 21 Ιουνίου
03:00 Εκουαδόρ – Κουρασάο (ΕΡΤ1)
07:00 Τυνησία – Ιαπωνία (ΕΡΤ1)
19:00 Ισπανία – Σαουδική Αραβία (ΕΡΤ2 Σπορ)
22:00 Βέλγιο – Ιράν (ΕΡΤ2 Σπορ)
Δευτέρα 22 Ιουνίου
01:00 Ουρουγουάη – Πράσινο Ακρωτήρι (ΕΡΤ2 Σπορ)
04:00 Νέα Ζηλανδία – Αίγυπτος (ΕΡΤ1)
20:00 Αργεντινή – Αυστρία (ΕΡΤ2 Σπορ)
Τρίτη 23 Ιουνίου
00:00 Γαλλία – Ιράκ (ΕΡΤ2 Σπορ)
03:00 Νορβηγία – Σενεγάλη (ΕΡΤ1)
06:00 Ιορδανία – Αλγερία (ΕΡΤ2 Σπορ)
20:00 Πορτογαλία – Ουζμπεκιστάν (ΕΡΤ2 Σπορ)
23:00 Αγγλία – Γκάνα (ΕΡΤ2 Σπορ)
Τετάρτη 24 Ιουνίου
02:00 Παναμάς – Κροατία (ΕΡΤ2 Σπορ)
05:00 Κολομβία – Λ.Δ. Κονγκό (ΕΡΤ1)
22:00 Ελβετία – Καναδάς (ΕΡΤ2 Σπορ)
22:00 Βοσνία – Κατάρ (ΕΡΤ1)
Πέμπτη 25 Ιουνίου
01:00 Μαρόκο – Αϊτή (ΕΡΤ1)
01:00 Σκωτία – Βραζιλία (ΕΡΤ2 Σπορ)
04:00 Νότια Αφρική – Νότια Κορέα (ΕΡΤ1)
04:00 Τσεχία – Μεξικό (ΕΡΤ2 Σπορ)
23:00 Εκουαδόρ – Γερμανία (ΕΡΤ2 Σπορ)
23:00 Κουρασάο – Ακτή Ελεφαντοστού (ΕΡΤ1)
Παρασκευή 26 Ιουνίου
02:00 Τυνησία – Ολλανδία (ΕΡΤ1)
02:00 Ιαπωνία – Σουηδία (ΕΡΤ2 Σπορ)
05:00 Τουρκία – ΗΠΑ (ΕΡΤ2 Σπορ)
05:00 Παραγουάη – Αυστραλία (ΕΡΤ1)
22:00 Νορβηγία – Γαλλία (ΕΡΤ2 Σπορ)
22:00 Σενεγάλη – Ιράκ (ΕΡΤ1)
Σάββατο 27 Ιουνίου
03:00 Πράσινο Ακρωτήρι – Σαουδική Αραβία (ΕΡΤ1)
03:00 Ουρουγουάη – Ισπανία (ΕΡΤ2 Σπορ)
06:00 Νέα Ζηλανδία – Βέλγιο (ΕΡΤ1)
06:00 Αίγυπτος – Ιράν (ΕΡΤ2 Σπορ)
Κυριακή 28 Ιουνίου
00:00 Παναμάς – Αγγλία (ΕΡΤ2 Σπορ)
00:00 Κροατία – Γκάνα (ΕΡΤ1)
02:30 Κολομβία – Πορτογαλία (ΕΡΤ2 Σπορ)
02:30 Λ.Δ. Κονγκό – Ουζμπεκιστάν (ΕΡΤ1)
05:00 Αλγερία – Αυστρία (ΕΡΤ1)
05:00 Ιορδανία – Αργεντινή (ΕΡΤ2 Σπορ)
22:00 Φάση των 32 (Λος Άντζελες), ΕΡΤ2 Σπορ
Δευτέρα 29 Ιουνίου
20:00 Φάση των 32 (Χιούστον), ΕΡΤ1
23:30 Φάση των 32 (Βοστώνη), ΕΡΤ2 Σπορ
Τρίτη 30 Ιουνίου
04:00 Φάση των 32 (Μοντερέι), ΕΡΤ1
20:00 Φάση των 32 (Ντάλας), ΕΡΤ2 Σπορ
Τετάρτη 1 Ιουλίου
00:00 Φάση των 32 (Νέα Υόρκη), ΕΡΤ2 Σπορ
04:00 Φάση των 32 (Μεξικό Σίτι), ΕΡΤ1
19:00 Φάση των 32 (Ατλάντα), ΕΡΤ2 Σπορ
23:00 Φάση των 32 (Σιάτλ), ΕΡΤ2 Σπορ
Πέμπτη 2 Ιουλίου
03:00 Φάση των 32 (Σαν Φρανσίσκο), ΕΡΤ1
22:00 Φάση των 32 (Λος Άντζελες), ΕΡΤ2 Σπορ
Παρασκευή 3 Ιουλίου
02:00 Φάση των 32 (Τορόντο), ΕΡΤ2 Σπορ
06:00 Φάση των 32 (Βανκούβερ), ΕΡΤ1
21:00 Φάση των 32 (Ντάλας), ΕΡΤ2 Σπορ
Σάββατο 4 Ιουλίου
01:00 Φάση των 32 (Μαϊάμι), ΕΡΤ2 Σπορ
04:30 Φάση των 32 (Κάνσας), ΕΡΤ1
20:00 Φάση των 16 (Χιούστον), ΕΡΤ2 Σπορ
Κυριακή 5 Ιουλίου
00:00 Φάση των 16 (Φιλαδέλφεια), ΕΡΤ2 Σπορ
23:00 Φάση των 16 (Νέα Υόρκη), ΕΡΤ2 Σπορ
Δευτέρα 6 Ιουλίου
03:00 Φάση των 16 (Μεξικό Σίτι), ΕΡΤ1
22:00 Φάση των 16 (Ντάλας), ΕΡΤ2 Σπορ
Τρίτη 7 Ιουλίου
03:00 Φάση των 16 (Σιάτλ), ΕΡΤ1
19:00 Φάση των 16 (Ατλάντα), ΕΡΤ2 Σπορ
23:00 Φάση των 16 (Βανκούβερ), ΕΡΤ2 Σπορ
Πέμπτη 9 Ιουλίου
23:00 Α’ Προημιτελικός (Βοστώνη), ΕΡΤ2 Σπορ
Παρασκευή 10 Ιουλίου
22:00 Β’ Προημιτελικός (Λος Άντζελες), ΕΡΤ2 Σπορ
Κυριακή 12 Ιουλίου
00:00 Γ’ Προημιτελικός (Μαϊάμι), ΕΡΤ1
04:00 Δ’ Προημιτελικός (Κάνσας), ΕΡΤ1
Τρίτη 14 Ιουλίου
22:00 Α’ Ημιτελικός (Ντάλας), ΕΡΤ2 Σπορ
Τετάρτη 15 Ιουλίου
22:00 Β’ Ημιτελικός (Ατλάντα), ΕΡΤ1
Κυριακή 19 Ιουλίου
00:00 Μικρός Τελικός (Μαϊάμι), ΕΡΤ2 Σπορ
22:00 Τελικός & Απονομή (Νέα Υόρκη), ΕΡΤ1
από in.gr
-
https://www.topontiki.gr/2026/06/11/sentra-sto-pio-provlimatiko-mountial-tis-istorias-ta-provlimata-ke-i-proklisis-dite-tis-omades-ta-gipeda-ke-olo-to-programma/
-
https://agones.gr/news/113586/mountial_2026_to_profil_ton_48_omadon
-
Η αρχή έγινε με απορρίψεις αιτήσεων για βίζα σε φιλάθλους από διάφορες χώρες που είχαν προπληρώσει εισιτήρια και ξενοδοχεία, ακολούθησαν άκυρα σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και μέλη αποστολών, μετά είχαμε εξευτελιστικούς ελέγχους ακόμα και σε παίκτες ομάδων της Αφρικής και της Ασίας, στη συνέχεια έγινε γνωστό πως μια συγκεκριμένη εθνική έχει δικαίωμα να μπει στις ΗΠΑ μόνο τη μέρα του ματς και μετά πρέπει να φύγει άρον-άρον από τη χώρα και τώρα φτάσαμε στο σημείο που απαγορεύεται η είσοδος στον καλύτερο διαιτητή της Αφρικής που είχε επιλεγεί να σφυρίξει στο Μουντιάλ!
Είναι θέμα χρόνου να βγει καμαρωτός ο Ινφαντίνο και να μας διαβεβαιώσει ξανά πως αυτό το Μουντιάλ θα «φέρει όλο τον κόσμο κοντά» και, γιατί όχι, να δώσει κι ένα νέο χρυσό βραβείο, του «Καλύτερου οικοδεσπότη του πλανήτη», στον αγαπημένο του Ντόναλντ Τραμπ.
(https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/718935893_1458051036357351_8600373599726402717_n.jpg?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1076x642&ctp=s1076x642&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=UFhQox46A9oQ7kNvwEv0jiF&_nc_oc=AdprU_N5Pog2tqCtfmE4iD3DvvcVTpu8YvCDrPV_kVmZ54G3XJHZJj6osM4GPntt8XEnufZxTjnbRgbIR_eIfZzY&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&_nc_gid=1C3HFVU3CsRngaNKU5XYpg&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af88UazeDo6_idwoQHvSoyQhiwSHGYmtLINV9QqjytJpJQ&oe=6A34BED1)
Ο (ίδιος) Ινφαντίνο σε δηλώσεις του το 2017:
«Οι ομάδες που προκρίνονται σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να έχουν πρόσβαση στη χώρα που το φιλοξενεί, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είναι αυτονόητο.
Βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία καθορισμού των προϋποθέσεων για τις υποψηφιότητες. Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν απαγορεύσεις εισόδου, ταξιδιωτικοί περιορισμοί, απαιτήσεις για βίζα και άλλα παρόμοια μέτρα. Είναι προφανές ότι, όσον αφορά τις διοργανώσεις της FIFA, κάθε ομάδα που προκρίνεται σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, μαζί με τους φιλάθλους και τους αξιωματούχους της, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στη χώρα, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι προϋποθέσεις θα είναι σαφείς. Και στη συνέχεια κάθε χώρα θα μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να υποβάλει υποψηφιότητα ή όχι, με βάση αυτές τις προϋποθέσεις.»
El Sombrero (φωτογραφία) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1458087226353732&set=a.601410508688079)
-
«Μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες»
Οι παίκτες της Νορβηγίας φωτογραφίζονται με τις φανέλες των ομάδων που ξεκίνησαν την καριέρα τους ως παιδιά.
Δεν είναι η πρώτη εθνική που το κάνει αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία γιατί πάνω απ'όλα παραμένει μια πολύ όμορφη ιδέα που αναδεικνύει, έστω και για πολύ λίγο, τα ερασιτεχνικά σωματεία που βοηθούν στη γαλούχηση ενός παίκτη.
(https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/720057756_1458917456270709_2034950555492267080_n.jpg?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1200x800&ctp=s1200x800&_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=LhlXX-zevkMQ7kNvwEp3jeU&_nc_oc=AdqC1MI-LTwnzjE9MB5RLRrKGYzC46kisQRZp2bFQ9OKm452MQlDXxVoeA9X9oVZb_Z5DIw89nLdGhx7Yd8WrN5C&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&_nc_gid=ZtRfSCLLp0liLXg3Qi7veQ&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af9pynrO3UqKmbRLrWojkBoeKktFKTBDc-wo5AT9dGq-Cg&oe=6A34CDE4)
Στο ίδιο θέμα, να υπενθυμίσουμε πως το 2022 η ΠΟ της Ιαπωνίας μοίρασε περίπου 600.000€ στις ερασιτεχνικές ομάδες, τις ακαδημίες και τα σχολεία που βοήθησαν στην εξέλιξη των παικτών της εθνικής που συμμετείχαν στο Μουντιάλ. Οι ομάδες πήραν χρήματα ανάλογα με τα χρόνια που έπαιξε σε αυτές ο παίκτης από τα 11 έως τα 21 του.
El Sombrero (φωτογραφία) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1458917452937376&set=a.601410508688079)
-
Μερικά χρόνια πριν την ελληνική επανάσταση, στην Αϊτή ένας άλλος πολύ ταλαιπωρημένος λαός έπαιρνε τα όπλα και ξεκινούσε μια επανάσταση που κατέληξε να γίνει η πρώτη εξέγερση σκλάβων στην ιστορία που οδήγησε στην ίδρυση κράτους.
Για μεγάλο διάστημα η Αϊτή θεωρούταν μια από τις πιο πλούσιες αποικίες στον πλανήτη, καθώς έβγαζε τεράστιες ποσότητες ζάχαρης (και όχι μόνο). Όπως συμβαίνει συχνά όμως στον κόσμο μας, η ίδια δεν επωφελούταν από τον πλούτο της περιοχής της. Οι Γάλλοι, στους οποίους άνηκε τότε, πλούτιζαν από τα προϊόντα της και έτρεφαν με αυτά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού τους στην ηπειρωτική Γαλλία χρησιμοποιώντας τους ντόπιους ως σκλάβους.
Μετά τη γαλλική επανάσταση, οι σκλάβοι πίστεψαν ότι και η δική τους ζωή μπορεί να αλλάξει. Στο πρώτο άρθρο της διακήρυξης των δικαιωμάτων άλλωστε αναφέρει «Οι άνθρωποι γεννιούνται και παραμένουν ελεύθεροι και έχουν τα ίδια δικαιώματα». Όπως αποδείχτηκε, αυτά δεν ισχύουν για τους μαύρους της Αϊτής, γιατί τα κέρδη από τη δουλειά των σκλάβων ήταν υπερβολικά πολλά για να χαθούν εξαιτίας μιας... φράσης σε ένα χαρτί.
Όταν οι σκλάβοι άρχισαν να αντιδρούν, ο Ναπολέων έστειλε πολεμικά πλοία και στρατό για να τους υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό. Η Αϊτινή Επανάσταση κράτησε πάνω από 12 χρόνια και, παρ' ότι παραγνωρισμένη σήμερα, θεωρείται μια από τις σημαντικές εκείνης της περιόδου, καθώς διέψευσε όλα τα αφηγήματα της εποχής που έλεγαν πως οι ιθαγενείς και οι πρώην σκλάβοι ήταν κατώτεροι από όλες τις απόψεις και δεν είχαν καμία ελπίδα απέναντι σε έναν από τους πιο ισχυρούς και άρτια εξοπλισμένους στρατούς της εποχής.
Η σαρωτική ήττα των Γάλλων στη μάχη του Βερτιέρ το 1803 ουσιαστικά σφράγισε την επικράτηση των ντόπιων και την 1η Ιανουαρίου του 1804 η Αϊτή έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία της Καραϊβικής.
Αργότερα βέβαια η Γαλλία πήρε την εκδίκηση της στα χαρτιά, που λέμε και στο ποδόσφαιρο. Πρώτα με ένα εμπάργκο στη νέα χώρα, σε συνεργασία φυσικά με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής, και στη συνέχεια αναγκάζοντας την Αϊτή να καταχρεωθεί σχεδόν για μια ζωή. Για να αναγνωρίσουν το νέο κράτος και να του επιτρέψουν να συμμετέχει στην παγκόσμια αγορά οι Γάλλοι ζήτησαν ένα υπέρογκο ποσό ως «αποζημίωση στους Γάλλους γαιοκτήμονες για την απώλεια της... ιδιοκτησίας τους». Η Αϊτή αναγκάστηκε να πάρει μεγάλα δάνεια με τεράστια επιτόκια από γαλλικές τράπεζες και τη συνέχεια τη φαντάζεστε.
---
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί πριν λίγο καιρό η Αϊτή παρουσίασε τη νέα της φανέλα για το Μουντιάλ, στην οποία χαμηλά έχει μια εικόνα από τη μάχη του Βερτιέρ που δείχνει τους απελευθερωμένους σκλάβους να κρατάνε ψηλά τη σημαία του νέου κράτους. (Για κάποιο λόγο, που πιθανόν σχετίζεται με το ότι η σημαία στη μπλε φανέλα μοιάζει με την πολωνική, στο ίντερνετ κυκλοφόρησε μια εκδοχή που έλεγε πως η φανέλα ήταν αφιερωμένη στους Πολωνούς που στήριξαν την επανάσταση αλλά αυτό τελικά δεν ισχύει. Το σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τους Πολωνούς.) Με την αναφορά στη μάχη του Βερτιέρ η Αϊτή ήθελε να τιμήσει την ιστορία της στο μεγαλύτερο τουρνουά που λαμβάνει μέρος τα τελευταία 50 χρόνια.
Όπως ανακοίνωσε όμως η εταιρεία ένδυσης, η FIFA τους ενημέρωσε πριν λίγες μέρες ότι το σχέδιο πρέπει να αλλάξει γιατί «περιέχει πολιτικά μηνύματα».
(https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/720495715_1459746002854521_7170824869970836889_n.jpg?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1200x878&ctp=s1200x878&_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=o3p0LWg2JAoQ7kNvwGF09vS&_nc_oc=AdoiPBEMcflCLUh5TErmvdOFse_RVrIRUMhAoPzRXsZMFSjPqaeKlRYlF8p5PmsyIVGiMua3rX35g2tZqfD6QkPA&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&_nc_gid=M9-ygewlDlhblh6_b3yLow&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af8qXqWV95A6cPK1LFruwoDONiBwe2iSJiC0HjJkeYVawQ&oe=6A34B606)
Υπενθυμίζουμε πως μιλάμε για την ίδια... απολιτίκ FIFA που, πέρα από όλες τα υπόλοιπες γνωστές περιπτώσεις ασυνέπειας της στο τι θεωρείται «πολιτικό», λίγους μήνες πριν έφτιαξε από το πουθενά ένα βραβείο ειρήνης για να το δώσει σε έναν αρχηγό κράτους διαβόητο για την αγάπη του και την αδυναμία του στην ειρήνη. Την ίδια FIFA που ο πρόεδρος της δίνει συστηματικά το παρών σε εκδηλώσεις του Τραμπ και της γυναίκας του. Αυτή που, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έχει νοικιάσει εδώ και ένα χρόνο ένα πανάκριβο, τεράστιο γραφείο στον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη και δεν το χρησιμοποιεί καν. Μόνο πληρώνει. Μια πολύ γνωστή τακτική που ακολουθούν συστηματικά όλοι όσοι θέλουν να... καλοπιάσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ για δικούς τους λόγους (από ξένες χώρες που λιγουρεύονται κάποια καλή συμφωνία μέχρι καταδικασμένους πλούσιους που θέλουν να απαλλαγούν, έτσι απλά, από την ποινή τους). Κάτι σαν «φακελάκι» στην τσέπη του προέδρου αλλά σε μορφή ενοικίου.
El Sombrero (φωτογραφία) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1459941792834942&set=a.601410508688079)
-
Όσα λεφτά κι αν χώσουν οι χορηγοί, όσα τεχνάσματα κι αν σκεφτεί το τμήμα μάρκετινγκ τους, στις κουβέντες όλου του κόσμου αυτό το γήπεδο θα είναι πάντα το Αζτέκα.
Ούτε «Estadio Banorte», ούτε «Mexico City Stadium».
Μόνο Αζτέκα.
(https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/720495509_1460328352796286_8086041810599155647_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg_tt6&cstp=mx2048x1536&ctp=s2048x1536&_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=LOP83KUz26UQ7kNvwGr03IZ&_nc_oc=Adrs37Fq0eWO_05QDtsmmQODwOuw-osM9cBk-K9-Th-49OpOyJpE1r-jIUemEnzS8b2IYmrrRUyICDJyFj4xSaXf&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&_nc_gid=4x-VJ6ZKaMrgowCBjZgVsA&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af8miKsGcj6s0cxHF9CzR2pCIvnGu9qJlbJi0X17XuGmFA&oe=6A34D8E8)
El Sombrero (φωτογραφία) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1460328349462953&set=a.601410508688079)
-
Το φθινόπωρο του 2020 ο Ραούλ Χιμένες πήδηξε για μια κεφαλιά σε ένα Άρσεναλ-Γουλβς και... ξύπνησε στο νοσοκομείο αρκετές ώρες αργότερα. Ο ίδιος δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Οι γιατροί του είπαν ότι ήταν ένα θαύμα που την έβγαλε καθαρή καθώς το σπασμένο οστό στο κεφάλι πίεζε τον εγκέφαλο του.
Το κάταγμα στο κρανίο έδειχνε να αλλάζει τη ρότα της καριέρας του. Όταν επέστρεψε στα γήπεδα δεν ήταν ο ίδιος παίκτης και για καιρό αρκετοί πίστευαν πως ήταν η αρχή του τέλους. Πώς θα έμπαινε ξανά σε διεκδικήσεις, πώς θα έκανε κεφαλιές, πώς θα ερχόταν σε επαφή με τα σώματα των αμυντικών του αγγλικού ποδοσφαίρου;
Έξι χρόνια μετά ο 35χρονος πλέον Χιμένες παίζει ακόμα στην Πρέμιερ Λιγκ και χθες έζησε μια στιγμή από αυτές που ονειρεύεσαι από παιδί. Πέτυχε το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ με την εθνική του ομάδα, σε νίκη στην πρεμιέρα, μέσα στο Αζτέκα!
Και το πέτυχε με το κεφάλι.
(https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/723041081_1460777469418041_4122224273198592407_n.jpg?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1328x746&ctp=s1328x746&_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=2gVEpuyBREoQ7kNvwHqpaAM&_nc_oc=AdppiBRqHBEVnXw_w62wqHK0JRQSzcSM46i6Pws0pEMQD76-NsBk43srPmE5esCxl4gU9Z-9l6mHR3Y51Mm-qK6f&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&_nc_gid=TviWzxSNgrRIasZoSIcdcA&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af8N6njdlIBJ56Qw4DzcYY6-v0v0NcFkzORNHrvAdZmIXw&oe=6A34D088)
“Θυμάμαι ότι φτάσαμε στο γήπεδο, άφησα τα πράγματά μου στα αποδυτήρια, βγήκα με τους συμπαίκτες μου για να δω τον αγωνιστικό χώρο και μετά επιστρέψαμε στα αποδυτήρια – και μετά είναι σαν να σβήνουν τα φώτα...”
El Sombrero (φωτογραφία) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1460777466084708&set=a.601410508688079)
-
Πώς τα φέρνει κάποιες φορές η ζωή...
Το καλοκαίρι του 2001 το ζεύγος Μπάλογκαν επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη για να δει κάτι συγγενείς. Όταν έφτασε η μέρα της επιστροφής στο Λονδίνο η Φλορένς Μπάλογκαν, που ήταν στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, πληροφορήθηκε από την αεροπορική εταιρεία ότι δεν μπορεί να πετάξει γιατί η κοιλιά της ήταν πλέον τεράστια.
Μην έχοντας άλλη επιλογή οι Μπάλογκαν γύρισαν στο σπίτι των συγγενών και μετά από μερικές εβδομάδες το μωρό τους γεννήθηκε σε ένα νοσοκομείο του Μπρούκλιν. Χάρη σε αυτή την αναποδιά, το νεογέννητο απέκτησε το δικαίωμα να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.
25 χρόνια αργότερα το παιδί τους, ο Φόλαριν Μπάλογκαν, έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι Μουντιάλ με τη φανέλα των ΗΠΑ, βρήκε δίχτυα δυο φορές και έγινε ο πρώτος Αμερικάνος μετά το 1930 που βάζει δυο γκολ σε ένα ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου!
(https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/723386809_1461647125997742_487912361048862494_n.jpg?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1126x734&ctp=s1126x734&_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=ZqKoiUf2k9cQ7kNvwGKDve6&_nc_oc=AdqU3xhkr9HSbsUd_g8Q0brftcRkap0buF4Y5LMVXjivi4L_741uCJpPWrwfSgU5e0EFSWbYqpV9nZ3wctKDZxu4&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&_nc_gid=OMg0jnSWKMlOc1DJaAaZNw&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af_TpUMyRESYg5LHKGGUH32ETOIdHHJbE4k3F8VQSKaPQA&oe=6A34B0EA)
El Sombrero (φωτογραφία) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1461683709327417&set=a.601410508688079)
-
Δυο Σκωτσέζοι φίλοι (σε κάποια άλλη εκδοχή είναι αδέρφια) συλλαμβάνονται από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης των Ιακωβιτών και μεταφέρονται σε μια φυλακή στην Αγγλία. Εκεί οι δεσμοφύλακες «παίζουν» ψυχολογικά μαζί τους και τους ανακοινώνουν ότι ο ένας εκ των δυο θα αφεθεί ελεύθερος για να επιστρέψει στη Σκωτία, όμως ο άλλος πρέπει να εκτελεσθεί.
Σε κάποια από τις αρκετές εκδοχές, η απόφαση για το ποιος θα θυσιαστεί αφήνεται στους ίδιους τους κρατούμενους. Ο γενναίος μελλοθάνατος αποχαιρετάει τον φίλο του λέγοντας του «εσύ θα πάρεις τον πάνω δρόμο κι εγώ θα πάρω τον κάτω δρόμο και θα είμαι πίσω στη Σκωτία πριν από σένα», μια αναφορά στην κελτική μυθολογία που έλεγε πως όταν κάποιος Σκωτσέζος πεθαίνει μακριά από τον τόπο του, η ψυχή του επιστρέφει άμεσα πίσω από μια παραμυθένια διαδρομή.
Αυτή είναι η ιστορία (ή μια από τις πιθανές ιστορίες) που αφηγείται το «Loch Lomond», ένας παραδοσιακός σκωτσέζικος ύμνος που τραγουδιέται σε κάθε ευκαιρία και από τους φιλάθλους της εθνικής. Και ποια καλύτερη ευκαιρία από την πρεμιέρα ενός Μουντιάλ;
Γιατί μας αρέσει, δεν μας άρεσει, το ποδόσφαιρο είναι και οι οπαδοί του, τα τραγούδια και οι ιστορίες τους.
Λίγο αργότερα οι ίδιοι οπαδοί μας έδωσαν κι αυτό το υπέροχο βίντεο με το «Flower of Scotland»:
https://www.instagram.com/p/DZjl6TKxypt/
El Sombrero (βίντεο) (https://www.facebook.com/reel/992848336820749)
-
επειδή είμαι φανατικός με τους ομίλους και τα "κομπουτεράκια" παρακολουθώ - μιας και αυτοί που μεταδίδουν δεν έχουν την ικανότητα να το μεταδώσουν σωστά - τις πιθανότητες πρόκρισης των 8 τρίτων από τους 12 ομίλους
Έως τώρα έχουν προκριθεί 5 οι:
Σουηδία 4 7-7
Ισημερινός 4 2-2
Βοσνία 4 5-6
Παραγουάη 4 2-4
Σενεγάλη 3 8-6
τις άλλες 3 θέσεις διεκδικούν έχοντας τερματίσει τα παιχνίδια τους:
Ιράν 3 3-3
Κορέα 3 2-3 (μικρές πιθανότητες)
και έχουν ένα παιχνίδι ακόμα :
Κογκό που αν νικήσει το Ουζμπεκιστάν πάει στους 4 βαθμούς πιο ψηλά και από τη Βοσνία
Κροατία που με ισοπαλία με τη Γκάνα ανεβαίνει στους 4 με καλύτερο συντελεστή από την Παραγουάη. Αν κερδίσει προκρίνεται απευθείας ρίχνοντας στην 3η τη Γκάνα με 4 βαθμούς όμως, οπότε προκρίνεται και αυτή
και μένει το παιχνίδι για το οποίο κυρίως έγραψα αυτό το μήνυμα :
Αυστρία - Αλγερία αν κερδίσει οποιαδήποτε από τις 2 προκρίνεται αποκλείοντας τον άλλο αν έρθουν Χ περνάει η Αυστρία ως 2η (ούτως ή άλλως 2η θα είναι και με νίκη της) και η Αλγερία ως 3η αποκλείοντας το Ιράν.
Αυτό είναι που φοβάμαι καθώς είναι το τελευταίο παιχνίδι και θυμίζει έντονα το σικέ βρώμικο παιχνίδι της Χιχόν του 1992! όπου Γερμανία και Αυστρία στήσαν το μεταξύ τους τελευταίο παιχνίδι φέρνοντας το μοναδικό αποτέλεσμα που απέκλειε τότε την Αλγερία !!!
και τώρα αυτό που με κάνει ακόμα πιο καχύποπτο είναι το ότι αυτός που θα αδικηθεί είναι το Ιράν το οποίο θα έκανε μεγάλη χάρη στους διοργανωτές αν αποκλειόταν...
Η θεία δίκη θα ήταν να λήξει Αυστρία - Αλγερία 2 και να αποκλειστεί η Αυστρία και να προκριθεί προφανώς το Ιράν
Έχουν αποκλειστεί ήδη οι:
Σκωτία 3 1-4
Ουρουγουάη 2 1-2
-
χειρότερο στήσιμο από τη Χιχόν !!!
δεν ξέρω αν θα δω άλλο Mundial :stop:
όποιος το είδε ξέρει ... επί 20 λεπτά αλλάζαν πάσες οι Αλγερινοί στο κέντρο χωρίς ΚΑΜΙΑ πίεση έκανε το λάθος ο Μαχρέζ στο 93 και έκανε προσπάθεια με γκολ και μέσα σε 2 λεπτά χωρίς πίεση φροντίσαν να ισοφαρίσουν οι Αυστριακοί βγάζοντας έξω το Ιράν
δείτε τα τελικά στατιστικά με περίπου 700 !!! πάσες της Αλγερίας
ΝΤΡΟΠΗ
-
Πριν ακόμα πατήσουν το πόδι τους στη Βοστώνη, οι Σκωτσέζοι είχαν κερδίσει την αγάπη των ντόπιων με μια δωρεά 10.000 δολλαρίων σε ένα τοπικό νοσοκομείο παίδων, κάτι που κάνουν όπου κι πάνε. Ακολούθησαν άλλες δυο δωρεές σε τοπικά ιδρύματα και το ποσό έφτασε τις 30.000!
Μετά έσκασαν μύτη στην πόλη και άρχισαν τα δικά τους. Βόλτες, μπύρες, κι άλλες μπύρες, και μερικές ακόμα μπύρες, τραγούδι και χαβαλές. Μέσα σε 4 μέρες τα μπαρ της περιοχής στράγγιξαν από αλκοόλ (κυριολεκτικά) και οι σοκαρισμένοι μαγαζάτορες δήλωναν πως δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο πράγμα ούτε στις πιο γιορτινές μέρες.
Σε μια από τις ελεύθερες τους μέρες, πολλοί εξ αυτών πήγαν να δουν και μπέιζμπολ! Οργανωμένα. Με πορεία. Και τραγούδια. Ακόμα κι εκεί έκλεψαν την παράσταση με την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν και μετά το ματς οι φίλοι των Red Sox τους παρακαλούσαν να πάνε ξανά κάποια φορά.
Παρά την ατέλειωτη μπύρα πάντως, οι ακρότητες είναι λιγοστές. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε προχθές, ένας υπάλληλος καθαριότητας του δήμου έλεγε πως τον έστειλαν να καθαρίσει ένα πάρκο στο οποίο είχαν στήσει πάρτι προηγουμένως οι Σκωτσέζοι και όταν έφτασε εκεί ανακάλυψε πως αυτοί είχαν ήδη κάνει σχεδόν όλη τη δουλειά γι'αυτόν! Όταν ρωτήθηκε σχετικά ένας από τους Σκωτσέζους η απάντηση του ήταν: "Δεν κοστίζει τίποτα να είσαι καλός και να δείχνεις σεβασμό στο μέρος που σε φιλοξενεί"
Οι Σκωτσέζοι ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα η ομάδα τους θα τους κεράσει μια καλή πίκρα αλλά αυτό δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα. Από οπαδικές απογοητεύσεις έχουν αρκετές και για την επόμενη ζωή. Γι' αυτό έχουν πάει στο Μουντιάλ αποφασισμένοι να περάσουν καλά κι αυτό κάνουν σε κάθε ευκαιρία. Στο γήπεδο, σε αγώνα μπέιζμπολ, στα πάρκα, στα μπαρ ή ακόμα και σε τουριστικά σκάφη που δεν έχουν ξεκινήσει καν τη βόλτα τους.
El Sombrero (βίντεο) (https://www.facebook.com/reel/27218698501156154)
-
Βρισκόμαστε στο 93ο λεπτό στο Αίγυπτος-Ιράν και το σκορ είναι 1-1. Το Ιράν κερδίζει φάουλ και κυνηγά με όλες του τις δυνάμεις το γκολ της πρόκρισης. Αυτό έρχεται μετά από μια αναμπουμπούλα. Τα πανηγύρια είναι τρελά. Όλοι μπαίνουν μέσα. Μέχρι και ένας οπαδός μπουκάρει από την εξέδρα και 3-4 σεκιουριτάδες τον κυνηγάνε. Το Ιράν βρίσκεται στην επόμενη φάση. Μόνο που τελικά το γκολ είναι οφσάιντ. Το γκολ ακυρώνεται, το 1-1 παραμένει. Το Ιράν βγαίνει 3ο και περιμένει να δει τι θα γίνει στα επόμενα ματς.
Το γκολ που ακυρώθηκε ήταν και ένα τεστ για το πόσο καλά γνωρίζει ο κόσμος τον κανονισμό του οφσάιντ και ότι πρέπει να υπάρχουν δύο παίκτες που να καλύπτουν τον επιτιθέμενο.
(https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.99422-6/733146205_1514530363496441_164555314237996708_n.png?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1206x1908&ctp=s1206x1908&_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=bd9a62&_nc_ohc=kGblCgqNMx4Q7kNvwG1XWAE&_nc_oc=AdpPTEvfPejSOuFEJE1oktqFuwpSIX_C4BzIjj1gHK9-Qt8t7UmvLwqek7T2d4IOgIcqKF1qeotHqrEXMXSFHuqf&_nc_zt=14&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&_nc_gid=KGBEQwwkHuwhNLBMZ9dJGQ&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af85ZIafjZgAYaSI3EglapNCT22-sPYk50BbtJhFaOt8pg&oe=6A471E82)
El Sombrero (φωτογραφίες) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1473914384771016&set=pcb.1473920368103751)
-
Αυτοί οι τύποι που μαζεύτηκαν από πρωταθλήματα δεύτερης και τρίτης διαλογής, πήγαν για πρώτη φορά σε ένα Μουντιάλ, δεν έχασαν από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, δεν έχασαν από την Ουρουγουάη (έστω κι αυτή την απογοητευτική Ουρουγουάη του Μπιέλσα), κατάφεραν να περάσουν στην επόμενη φάση και τώρα οι 500.000 κάτοικοι του θα ζήσουν την εμπειρία ενός παιχνιδιού νοκ άουτ απέναντι στην πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή.
«Χαλαρά μωρέ» που λέει και ο κόσμος στο Πράσινο Ακρωτήριο (απλώς το προφέρει «μοραμπέζα»).
(https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.99422-6/731865445_1746118546383770_6624708936990514787_n.png?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1600x1037&ctp=s1600x1037&_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=1zZ7WGtbI2YQ7kNvwG7_8BZ&_nc_oc=Adq9BhDmZWzsWhKHTlfEhTvqIDAl69vABVT-4wuqBX63mtFJusFHGV1a5vXB9S2-miCsFr1M0dCM1Q7lSGBdwq7v&_nc_zt=14&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&_nc_gid=RjHddcv6G-lkm_EfKHETqw&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af-GYSUKc03mPxB-PjW5IbCdTBfYZ4-0mM2ImoMQMvCipA&oe=6A472BD0)
El Sombrero (φωτογραφία) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1473930704769384&set=a.601410508688079)
-
O Αργεντινός δημοσιογράφος Ενρίκε Μακάγια Μάρκες πήγε στα 23 του στη Σουηδία για να καλύψει το πρώτο του Μουντιάλ κι εκεί είδε παίκτες όπως τον Γκαρίντσα, τον Λεβ Γιασίν, τον Ζιστ Φοντέν και έναν 17χρονο Βραζιλιάνο ονόματι Πελέ να συστήνεται στον πλανήτη. Αυτό έγινε το 1958. Τις επόμενες δεκαετίες παρακολούθησε από κοντά όλες τις μεγάλες στιγμές του παγκοσμίου κυπέλλου και φυσικά τα τρία κερδισμένα τρόπαια της χώρας του.
Σήμερα, στα 91 του, δίνει το παρών στο 18ο Μουντιάλ της ζωής του!
(https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.99422-6/732165218_2075178926424958_1493779289895989330_n.png?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1080x1346&ctp=s1080x1346&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=WR82BbdUEV8Q7kNvwHBVMsH&_nc_oc=Adpx1F1X7pPtjjcp_QSkyX4zEVBG_grDY9PpSSOrJyacnCm6xpxYo6Lmff0Kvy-fY7mYsgUVy98hFP3XXVYY7e0a&_nc_zt=14&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&_nc_gid=jgsCxClp5PgWHm-WJSaYow&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af_g2kZz10yqiNRXFzG_ps3TW6sR2YcQQb5JtdcCjv6y7A&oe=6A4727A7)
Όταν τον ρώτησαν πριν λίγα χρόνια ποιοι είναι οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές που έχει δει η λίστα του περιλάμβανε τους Ντι Στέφανο, Πελέ, Κρόιφ, Μαραντόνα και Μέσσι.
El Sombrero (φωτογραφία) (https://www.facebook.com/photo?fbid=1474255458070242&set=a.601410508688079)
-
Την ώρα των πανηγυρισμών ένας Αργεντινός βρίσκει ένα πεσμένο πορτοφόλι. Μέσα στο χαμό όμως, πώς να βρεις αυτόν που το έχασε;
Κάποιος του προτείνει να ψάξει μέσα για κάποιο όνομα και μετά όλος ο κόσμος ξεκινάει ένα σύνθημα με το όνομα αυτό!
Ο ιδιοκτήτης βρίσκεται αμέσως και οι Αργεντίνοι πανηγυρίζουν σαν να κέρδισαν κι άλλο ματς.
El Sombrero (βίντεο) (https://www.facebook.com/reel/795533553550100)
-
Θλιβερή Βραζιλία.Επιπέδου εθνικής Μυκόνου Brazil edition.
Έναν φαντεζί παίχτη να μην έχει να κάνει μια τρίπλα και να βγάλει μια μπαλιά πάρε βάλε.Επιθετικό δεν.
Ένας Βινίσιους να παλεύει αριστερα και δώστου σέντρες.
-
Μια φορά δεν έκαναν σέντρα και έβαλαν γκολ
Κρίμα για την Ισπωνία.
-
Μια φορά δεν έκαναν σέντρα και έβαλαν γκολ
Κρίμα για την Ισπωνία.
Νταξει βέβαια και οι Ιάπωνες ούτε φάση δεν έκαναν πέρα από το γκολ ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο που ήταν χάλια η Βραζιλία. Στο δεύτερο ειδικά άξιζε να περάσει η Βραζιλία. Κρίμα γιατί σαν λαός είναι συμπαθητικοί πια οι Ιάπωνες
-
Από την Ιαπωνία είδαμε λίγο πολύ αυτό που περιμέναμε.Από την Βραζιλία έχεις κάποιες απαιτήσεις παραπάνω.Δεν έχει τα αστέρια του παρελθόντος αλλά είσαι Βραζιλία.200 εκ. κόσμος με μια μπάλα στα πόδια είναι.Μονότονη στο παιχνίδι.Καμία φαντασία.Με τα χίλια ζόρια πέρασε.
-
και η πρώτη ευχάριστη έκπληξη, έξω οι Γερμανοί συνεχίζουν (όχι για πολύ οι Παραγουανοί)... Στο τέλος παραλίγο να δικαιωθεί η ρήση του Λίνεκερ περί Γερμανών καθώς ενώ είχαν χάσει 2 penalties που έπιασε ο τερματοφύλακας της Παραγουάης και είχαν μείνει ακόμα 2 εκτελέσεις για την Παραγουάη και 1 για τη Γερμανία συνέβει το απίθανο χάθηκαν και τα 3 gameballs ! Δηλαδή τελείωσαν τις 5 εκτελέσεις με 3-3 ...
Εκεί πλέον που οι πάντες εκτιμώ θα πιστέψαν ότι με άλλο ένα περίεργο σενάριο στο τέλος θα κερδίσουν οι Γερμανοί στην 6η εκτέλεση το έχασε ο Γερμανός και προκρίθηκαν οι Λατινοαμερικάνοι ... !
Ακολουθεί τώρα στις 4 μεγάλο παιχνίδι Ολλανδία - Μαρόκο
-
Νοκ άουτ και οι ολλανδοί
-
δυστυχώς αποκλείστηκε η Ακτή Ελεφαντοστούν από τους κωπηλάτες Νορβηγούς και είμαστε 20 λεπτά από ένα αποτέλεσμα που θα αποδείξει την αμπαλοσύνη των Άγγλων για άλλη μία φορά... Ακόμα και αν καταφέρουν και το γυρίσουν και αποκλείσουν το Κογκό δεν αλλάζει η άποψή μου... Το ότι οι speakers πάντα στην Ελλάδα είναι κλάψες και φανατικοί του Αγγλικού ποδοσφαίρου το κάνει ακόμα πιο απεχθές ...
Αν ήταν σε ίση μοίρα Ευρωπαϊκές με Αφρικανικές ομάδες πολύ δύσκολα θα πέρναγαν 2-3 Ευρωπαίοι στους 8
15 λεπτά μετά : Τι ήθελα και τα έγραφα ... 2 γκολ οι Άγγλοι (το 2ο εκπληκτικό από τον Cane)
-
📝⚽️Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες σημειώσεις έχει μπροστά του ο Γιάννης Καραλής στις μεταδόσεις του στο Μουντιάλ!
#MundialERT #ERT #FIFAWorldCup
ERT Sports (βίντεο) (https://www.facebook.com/reel/1036814825958865)