Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - ΛΑΜΙΑ FANS

Σελίδες: [1] 2 3 ... 29
1
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος
« στις: Δευ 30 Μάρ 2020 15:10  »
Παράθεση
Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο υπό βροχή το Νοέμβριο του 2017

Ο Μανώλης Γλέζος, η εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς πέθανε σε ηλικία 98 ετών

Μετά από επαναλαμβανόμενες νοσηλείες στο νοσοκομείο, το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι ο Μανώλης Γλέζος, σε ηλικία 98 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. «Θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους» σημειώνει στο συλλυπητήριο μηνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Έχοντας βραβευτεί το 1962 από την Σοβιετική Ένωση με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν, έχοντας χαρακτηριστεί από τον Σαρλ ντε Γκωλ ως ο "πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης", και καταφέρνοντας με τη δράση και τη στάση του να "ταυτίσει" το ονοματεπώνυμο με κάθε πράξη αντίστασης, ο Μανώλης Γλέζος δίκαια χαρακτηρίστηκε ως εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς.
O Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το οποίο και «προίκισε» με μια μοναδική συλλογή πετρωμάτων από όλον τον κόσμο (ήταν απαράμιλλη η αγάπη του για τη γεωλογία). Ένιωθε, από την άλλη, μισός Ναξιώτης και μισός Παριανός, με ιδιαίτερη αγάπη για την Πάρο, αφού από εκεί καταγόταν η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου. Στην Πάρο, άλλωστε, συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του τα τελευταία χρόνια. Ο πατέρας του, Νικόλαος Γλέζος ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος.

Τα παιδικά του χρόνια ο Μ. Γλέζος τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Από τα μέσα της δεκαετίας του '30 η οικογένειά του μεταναστεύει στην Αθήνα και το 1940 ο εκλιπών περνά στην ΑΣΟΕΕ. Ως μαθητής ακόμη πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιφασιστικής ομάδας για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς αλλά κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίνει το «παρών» στην αντίσταση του λαού μας μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις, βασανιστήρια και διώξεις..

Όμως, η πλέον τολμηρή ενέργεια ήταν εκείνη της νύχτας της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά. Και οι δύο έφηβοι έχουν περιγράψει σε κατοπινές συνεντεύξεις τους πώς ανέβηκαν, πού κρύφτηκαν αμέσως μετά (στις σπηλιές του Βράχου που είναι ταυτισμένος με το ιδανικό της Δημοκρατίας), πώς έκρυψαν στον κόρφο τους ένα κομμάτι από τη σημαία... Η θέα της σημαίας που λείπει από τον ιστό, προκαλεί την επομένη εκνευρισμό στον κατακτητή, δίνει κουράγιο στον κατακτημένο αλλά αδούλωτο λαό της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Η ποινή, ερήμην σε θάνατο.

Ακολουθεί η Απελευθέρωση και η δραστηριοποίηση του Μανώλη Γλέζου, διαδοχικά μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, αλλά και η ενασχόλησή του με το δημοσιογραφικό επάγγελμα, σε διευθυντικές θέσεις πρώτα στο «Ριζοσπάστη» αμέσως μετά την απελευθέρωση, και μια δεκαετία αργότερα, στην «Αυγή». Συνολικά παραπέμφθηκε σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπου, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '40 καταδικάσθηκε δις εις θάνατον, καταδίκες που δεν εκτελέστηκαν μετά από ελληνική και διεθνή καμπάνια. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Ιουλίου 1954.

Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, παρότι φυλακισμένος, εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ. Ξεκινά απεργία πείνας, με αίτημα την αποφυλάκιση των δέκα εξόριστων εκλεγμένων βουλευτών της ΕΔΑ. Σταμάτησε την απεργία πείνας τη 12η ημέρα, με την απελευθέρωση κάποιων από αυτούς. Ακολουθεί η δίκη για «εσχάτη προδοσία» το 1958, ενώ στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εξελέγη και πάλι βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, ο Μ. Γλέζος συλλαμβάνεται μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και ακολουθούν φυλακίσεις σε Γουδή, Πικέρμι, Γενική Ασφάλεια, Γυάρο, Παρθένι Λέρου, Ωρωπό, από όπου αποφυλακίζεται το 1971. Συνολικώς, 16 χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε εξορίες και φυλακές.

Μεταπολιτευτικά δραστηριοποιείται πολιτικά μέσα από τις τάξεις της ΕΔΑ και του ΠΑΣΟΚ -στα ψηφοδέλτια του οποίου εξελέγη, ως συνεργαζόμενος, βουλευτής και ευρωβουλευτής τη δεκαετία του '80. Όμως, ο Μ. Γλέζος ποτέ δεν τα είχε καλά με θητείες και μονιμότητες, και στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1986 επιστρέφει στην αγαπημένη του Απείρανθο, όπου οι συγχωριανοί του τον εκλέγουν κοινοτάρχη και εκείνος, από τη δική του πλευρά, εισαγάγει το θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 κατέρχεται επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από το Συνασπισμό και εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος.

Επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, κάνοντας ως κεντρικό θέμα της θητείας του τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. Έγραψε, άλλωστε, και βιβλίο για το θέμα, υπό τον τίτλο, «Και ένα μάρκο να ήταν…» (Εκδόσεις Λιβάνη). Χαρακτηριστική, ωστόσο, της προσωπικότητάς του, η κίνησή του το καλοκαίρι του 2017 να δώσει εκείνος το στεφάνι στο Γερμανό πρεσβευτή Γενς Πλέτνερ, στο μνημείο εκτελεσθέντων κατοίκων του Διστόμου. Τελευταία εμπλοκή του με την ενεργό πολιτική, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας, το Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Μ. Γλέζος δεν ήθελε να τον αποκαλούν «ήρωα», για εκείνον ήρωας ήταν ο μικρότερος αδελφός του, Νίκος, που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή το Μάιο του '44, αφήνοντας πίσω του το εξής σημείωμα για τη μάνα τους: «Αγαπητή μητέρα σας φιλώ, χαιρετισμούς, σήμερα πάω για εκτέλεση. Πάω. Πέφτοντας για τον ελληνικό λαό». Ήταν ένας καημός μέσα του ο πρόωρος χαμός του αγαπημένου του Νίκου, ένας καημός για τον οποίον σπάνια τον άκουγες να μιλά.

Η τελευταία, ίσως, δημόσια παρουσία-παρέμβαση του Μ. Γλέζου, ήταν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το 2018, όταν με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μανώλης Γλέζος πήγε και κάθισε στο πλευρό της μητέρας του, Μάγδας.

Από σήμερα, ο «Τελευταίος Παρτιζάνος» -όπως τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Χατζηπατέρα για τον Μανώλη Γλέζο- δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Διακρίσεις
Ο Μανώλης Γλέζος τιμήθηκε το 1958 με το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας και το 1959 με το χρυσό μετάλλιο Ζολιό Κιουρί του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Συνεχεία αυτού λίγα χρόνια αργότερα (1963) του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Επίσης, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πάτρας το 1996 και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001. Στις 22 Ιανουαρίου 2008 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 31 Μαΐου 2017 το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της πανεπιστημιακής σχολής της Καλαμάτας τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα. Υπήρξε µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων, µέλος του Προεδρείου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (FIR) και µέλος του Προεδρείου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.Το Δεκέμβρη του 2015 0 Μανώλης Γλέζος τιμήθηκε με το βραβείο «Οστρόβσκι» στη Μόσχα

Ο Μανώλης Γλέζος έγινε επίτιμος Δημότης 38 Δήμων της χώρας μας. Εκτός από την πολιτική δραστηριότητα του, ο Γλέζος εφηύρε ένα σύστημα για την αποτροπή των πλημμυρών, την καταπολέμηση της διάβρωσης και τη συντήρηση του υπόγειου νερού, το οποίο λειτουργεί με τη συλλογή του νερού της βροχής μέσα σε φρεάτια προκειμένου να το κατευθύνει στα υδροφόρα στρώματα. Για την επιστημονική του κατάρτιση και την πολιτική και αγωνιστική του δράση έχει τιμηθεί 4 φορές από την Πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας μας (Πανεπιστήμιο Πατρών 1996, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2001, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 2003, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2008).

Επίσης, ανακηρύσσεται το 1994 επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας διαχείρισης υδάτινων πόρων, το 1995 επίτιμο μέλος της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης και το 1996 επίτιμο μέλος του συνδέσμου Γεωλόγων-Μεταλλειολόγων Κύπρου. Το 1997 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Πατρίδα. Το 2002 το Γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας τον ανακηρύσσει επίτιμο μέλος του, για την προσφορά του στην επιστήμη του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον τιμά μαζί με τον Απόστολο Σάντα με το χρυσό μετάλλιο, για το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941. Το 2008 ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημ. Σιούφας για τον ίδιο λόγο με τον Απόστολο Σάντα. Το 2011 τιμήθηκε από τη Δημοκρατία της Γαλλίας.

Στις 16 Απριλίου 2016 σε μεγάλη τιμητική εκδήλωση του Δήμου Γαλατσίου, προς τιμή του, ο Δήμαρχος Γεώργιος Μαρκόπουλος ανακοίνωσε την μετονομασία της μεγαλύτερης πλατείας του Δήμου Γαλατσίου (πλατεία που περικλείεται από τις οδούς Παπαφλέσσα, Πανδώρας, Σαπφούς και Κυμοθόης) σε πλατεία Μανώλη Γλέζου - Ελευθερίας.

Συγγραφικό έργο
Εκτός από την αρθρογραφία του σε Ελληνικές και ξένες εφημερίδες καθώς και περιοδικά, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, μελέτες, δοκίμια και συνεντεύξεις, από το 1942 έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 16 βιβλία:

- Η ιστορία του βιβλίου (1974)
- Από τη δικτατορία στη δημοκρατία (1974)
- Το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στη γλώσσα (1977)
- Βίγλα Μνήμης 1981
- Η συνείδηση της πετραίας γης (1997)
- Μαύρη Βίβλος της Κατοχής 1999
- Ύδωρ, Αύρα, Νερό 2001
- Ο άνθρωπος και η φύση 2002
- Το 2006 εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το δίτομο έργο του «Εθνική Αντίσταση 1940-1945» στην παρουσίαση του οποίου παρευρέθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας (2006)
- "Και ένα Μάρκο να ήταν...Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα" Νοέμβριος 2012
- "Νέκυιαι Ωδαί" Ιούνιος 2013
- "Έξοδος" Δεκέμβρης 2013
- "Αντισταθείτε" στα Ισπανικά: "RESITID - Un manifesto contra la sumision" Οκτώβρης 2015
- "Στα Κυκλαδονήσια η αίσθηση στο φως στιχουργεί" Απρίλης 2016
- "Αντιτασθείτε" στα Ελληνικά με πρόλογο 2017 (Μάρτης 17)
- "ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ" Ιούνης 2017 από τις εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων (παρουσία πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση).

https://www.flash.gr/greece/1579749/pethane-o-manwlis-glezos


2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ
15:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΝΤΟΥ -  ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ
13:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ
14:00 ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΣΣΙΟΠΗ
14:45 ΧΑΝΙΑ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
15:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ
16:00 ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

3
Καραϊσκάκης-ΠΑΣ Γιάννινα
Δόξα Δράμας-Κέρκυρα
Χανιά-Εργοτέλης
Απόλλων Πόντου-Λεβαδειακός
Απόλλων Λάρισας-Πλατανιάς
Απόλλων Σμύρνης-Παναχαϊκή

5
Ρε δεν ΠΑΣ καλα! / Κορονοϊός
« στις: Τρι 10 Μάρ 2020 12:30  »
Παράθεση
Κορονοϊός: Ακόμη 5 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Δύσκολες ώρες για τον 66χρονο στην Πάτρα

Στα 89 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς διαπιστώθηκαν 5 νέα το πρωί της Τρίτης. Σε κρίσιμη κατάσταση ο 66χρονος, που νοσηλεύεται στην Πάτρα.

Γιώργος Σακκάς

Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού Covid-19 στη χώρα μας ανακοίνωσε πριν λίγο το Υπουργείο Υγείας . Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση του 66χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό


*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Θεωρείται θετικό το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα είναι περιορισμένα και μόνο ένα εξ αυτόν, το εισαγόμενο από το Λονδίνο θεωρείται ορφανό, έχοντας συνολικά μόλις 5 περιπτώσεις από μη γνωστή πηγή.

Προς το παρόν φαίνεται να διατηρείται η καθυστερημένη διασπορά στην κοινότητα.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη (10.03.2020) και την Τετάρτη (11.03.2020), κλειστό θα μείνει το Deree στην Αγία Παρασκευή προκειμένου να γίνει απολύμανση, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα κοροναϊού.

«Οι εγκαταστάσεις του Deree στην Αγία Παρασκευή θα παραμείνει κλειστό στις 10 και 11 Μαρτίου για όλους τους σπουδαστές και το προσωπικό εξαιτίας απολύμανσης εξαιτίας επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στο Deree», αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολλεγίου.

https://www.news247.gr/koinonia/koronoios-akomi-5-nea-kroysmata-stin-ellada.7599082.html

6
Αλλα Αθλήματα - Εθνικές ομάδες / F1 2020
« στις: Τρι 10 Μάρ 2020 12:26  »
Παράθεση
Αρχική » ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ » ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 » Οι πίστες της Formula 1 και το πρόγραμμα του 2020!

Οι πίστες της Formula 1 και το πρόγραμμα του 2020!

Polydoros Papadopoulos

Οι μηχανές στο φουλ, η καρό σημαία πέφτει και το υπερθέαμα της F1 αρχίζει! Τουλάχιστον στις πέντε από τις δέκα πιο πρόσφατες σεζόν κάθε Σιρκουί δείχνει τη σημασία που έχει, πως είναι η κατάσταση των top οδηγών, πόσο κοντά είναι οι διαδρομές και πόσοι οδηγοί μπορούν να τερματίσουν.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή διοργάνωση της Φόρμουλα 1 «υπόσχεται» συναρπαστικούς αγώνες και εκατομμύρια φανατικοί θαυμαστές περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη των Γκραν Πρι.

Τα σιρκουί της F1
Από την έναρξη του Πρωταθλήματος της F1 το 1950, φιλοξένησαν τα γκραν πρι 71 πίστες. Το Σίλβερστοουν της Μεγάλης Βρετανίας, όπου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας Φόρμουλα 1, υπάρχει στο πρόγραμμα σχεδόν κάθε χρόνο από τότε, αλλά πολλές ομάδες της F1 έχουν αποσυρθεί. Κατά το πέρασμα των χρόνων πολλές νέες χώρες προστέθηκαν, η Ασία και η Ανατολική Ευρώπη έχουν τώρα τις δικές τους πίστες.

Η φετινή σεζόν της F1

Εκκίνηση τον Μάρτιο του 2020 στη φετινή σεζόν της Φόρμουλα 1 με το αυστραλιανό Γκραν Πρι, ενώ το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί στο Αμπου Ντάμπι. Στο φετινό καλεντάρι υπάρχουν 22 αγώνες Γκραν Πρι σε τέσσερις Ηπείρους. Το Βιετνάμ είναι η πίστα που θα φιλοξενήσει αγώνα της F1, ενώ στο πρόγραμμα βρίσκεται η Ολλανδία και το Zandvoort, όχι όμως η Γερμανία. Παρακάτω θα δείτε το πρόγραμμα της φετινής F1.

 

Πρόγραμμα F1 2020
Ημερομηνίες Grand Prix και πίστες
15 Μαρτίου – Αυστραλία (Μελβούρνη)

22 Μαρτίου – Μπαχρέιν (Σακίρ)

5  Απριλίου – Βιετνάμ (Ανόι)

19 Απριλίου – Κίνα (Σανγκάη) – Αναβολή εξαιτίας της επιδημίας του κορωναϊού που έπληξε τη χώρα.

3 Μαΐου – Ολλανδία (Ζάντφουρτ)

10 Μαΐου – Ισπανία (Βαρκελώνη)

24 Μαΐου – Μονακό (Μόντε Κάρλο)

7 Ιουνίου – Αζερμπαϊτζάν (Μπακού)

14 Ιουνίου – Καναδάς (Μοντρεάλ)

28 Ιουνίου – Γαλλία (Λε Καστελέ)

5 Ιουλίου – Αυστρία (Σπίλμπεργκ)

19 Ιουλίου – Μεγ. Βρετανία (Σίλβερστον)

2 Αυγούστου – Ουγγαρία (Βουδαπέστη)

30 Αυγούστου – Βέλγιο (Σπα)

6 Σεπτεμβρίου – Ιταλία (Μόντσα)

20 Σεπτεμβρίου – Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη)

27 Σεπτεμβρίου – Ρωσία (Σότσι)

11 Οκτωβρίου – Ιαπωνία (Σουζούκα)

25 Οκτωβρίου – ΗΠΑ (Οστιν)

1 Νοεμβρίου – Μεξικό (Μέξικο Σίτι)

15 Νοεμβρίου – Βραζιλία (Σάο Πάολο)

29 Νοεμβρίου – Αμπου Ντάμπι (Γιας Μαρίνα)

 

Albert Park Circuit, 15 Μαρτίου

Αρχή με το αυστραλιανό Grand Prix. Εκεί όπου η κατηγοριοποίηση γίνεται ανάλογα με το ποσοστό των οδηγών που αποτυγχάνουν να τερματίσουν.

Τι κάνει πιο εντυπωσιακό το Γκραν Πρι στη Μελβούρνη
Η Μελβούρνη έρχεται ψηλά διότι παραπάνω από το 1/3 των οδηγών εγκαταλείπουν. Με δεδομένο πως είθισται να είναι η πρώτη κούρσα του πρωταθλήματος θα παίξει τον ρόλο του και ως προς τις ομάδες και τα λάθη τους, αλλά και στις στρατηγικές.


Bahrain International Circuit, 22 Μαρτίου

Λόγω της θέσης του στη μέση της ερήμου, πρέπει να ψεκάζεται μια κόλλα πάνω στην άμμο, ώστε να μην εκτοξευθεί στην πίστα κατά τη διάρκεια της κούρσας. Οι νικητές του Grand Prix του Μπαχρέιν δεν πανηγυρίζουν με σαμπάνια. Αντ ‘αυτού, οι διοργανωτές παρέχουν στους νικητές το Waard, ένα τοπικό αναψυκτικό από ρόδια. Επίσης, σε έξι από εννιά περιπτώσεις το Μπαχρέιν καθόρισε τελικό νικητή.

 

Hanoi Street Circuit, 5 Απριλίου

Αυτό η προσωρινή πίστα θα είναι μήκους 5.6 χιλιομέτρων και θα διαθέτει 23 στροφές. Έχει σχεδιαστεί από τον Γερμανό μηχανικό Hermann Tilke, ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για έργα σε Sepang, Μπαχρέιν, Σαγκάη, Σιγκαπούρη, Αμπού Ντάμπι, Οστιν, Σότσι και Μπακού.

Τι κάνει το Grand Prix του Βιετνάμ ξεχωριστό;

Το Ανόι θα φιλοξενήσει τον πρώτο νέο αγώνα υπό την ιδιοκτησία της Liberty Media. Ο πρόεδρος και επικεφαλής της F1, Chase Carey, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε σε μία από τις πιο συναρπαστικές πόλεις στον κόσμο αυτή τη στιγμή, με μια τόσο πλούσια ιστορία και ένα απίστευτο μέλλον μπροστά της».

 

Shanghai International Circuit, 19 Απριλίου – ΑΝΑΒΟΛΗ εξαιτίας της επιδημίας του κορωναϊού που έπληξε τη χώρα.

Το κινεζικό Grand Prix, το τρίτο χρονικά Grand Prix της Formula 1, που δίνει πολύ περισσότερες πιθανότητες να τελειώσουν οι οδηγοί την κούρσα, μιας και το ποσοστό εγκαταλείψεων φτάνει μόλις το 13.3%.


Circuit Park Zandvoort, 3 Μαΐου

Αυτή η διαδρομή 4,3 χιλιομέτρων βρίσκεται στην ακτή, περίπου 40 λεπτά δυτικά του Άμστερνταμ με τρένο. Οι κούρσες ξεκινούν και τελειώνουν στα μισά του δρόμου, όπου υπάρχει μια μεγάλη ευθεία ειδικά σχεδιασμένη για προσπέραση, ενώ το υπόλοιπο της πίστας αποτελείται κυρίως από στροφές.

Τι κάνει το Grand Prix της Ολλανδίας ξεχωριστό;

Ο αγώνας διοργανώθηκε 34 φορές μεταξύ του 1948 και του 1985. Η Ferrari νίκησε εννέα φορές, ενώ ο κορυφαίος οδηγός ήταν ο Jim Clark, με τέσσερις νίκες.


Circuit de Catalunya, 10 Μαΐου

Η πίστα βρίσκεται 32χλμ. από τη Βαρκελώνη. Η διαδρομή είναι μήκους 4,65 χιλιομέτρων, με 16 γωνίες: εννέα δεξιά στροφές και επτά αριστερές στροφές. Η ταχύτητα κορυφής είναι καθοριστική για αυτή τη γρήγορη πίστα με τις μεγάλες ευθείες του. Η διαδρομή χρησιμοποιείται συχνά για δοκιμαστική οδήγηση κατά τους χειμερινούς μήνες, έτσι ώστε οι ομάδες να γνωρίζουν την πορεία προς τα έξω.

Τι κάνει το Ισπανικό Grand Prix ξεχωριστό;

Η αεροδυναμική είναι ένας από τους κύριους παράγοντες επιτυχίας στην ισπανική πίστα GP. Κοντά στη θάλασσα, υπόκειται σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους που αποσταθεροποιούν την αεροδυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου.

 

Circuit de Monaco, 24 Μαΐου

Η πίστα βρίσκεται κατά μήκος του λιμανιού του Monte Carlo, και στα 3.340 χλμ. Το συντομότερο κομμάτι στο καλεντάρι της F1. Θεωρείται η απόλυτη δοκιμασία για πιλοτικές δεξιότητες. Το Circuit de Monaco διαθέτει την πιο αργή γωνία της F1, που αναγκάζει τους πιλότους να επιβραδύνουν στα 50km.

Τι κάνει το Grand Prix του Μονακό ξεχωριστό;

Όπως θα ξέρει ο κάθε γνώστης της F1, το Μονακό είναι μία δύσκολη πίστα για να ποντάρει κανείς για συγκεκριμένο νικητή, καθώς το 80% των περιπτώσεων των οδηγών που προηγούνται και είναι στην πρώτη τριάδα πολλές φορές βγαίνουν από το βάθρο των νικητών.  Το Μονακό δίνει τέτοιες κούρσες με απόκλιση νίκης στα πέντε δευτερόλεπτα.


Baku City Circuit, 7 Ιουνίου

Το Circuit της πόλης του Μπακού είναι ένα οδικό δίκτυο στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα. Το κομμάτι έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και διαθέτει 20 στροφές: οκτώ δεξιά και 12 αριστερά.

Τι κάνει το Grand Prix του Μπακού ξεχωριστό;

Παρά το πολύ στενό τμήμα του μέσω του μεσαιωνικού κέντρου του Μπακού, είναι ένα από τα ταχύτερα κομμάτια στο καλεντάρι της F1, με ευθεία έκταση 2,2 χλμ.

 

Circuit Gilles Villeneuve, 14 Ιουνίου

Πήρε την ονομασία μετά τον θάνατο του Καναδού οδηγού της Ferrari έπειτα από δυστύχημα στα δοκιμαστικά στο Grand Prix στο Ζόλντερ. Το κομμάτι της πίστας έχει μήκος 4,36 χιλιόμετρα και έχει 13 γωνίες, με οκτώ δεξιά στροφές και πέντε αριστερές στροφές.

Τι κάνει το Grand Prix του Καναδά ξεχωριστό;

Το καναδικό circuit  έχει μεγάλες ευθείες εκτάσεις, γεγονός που ευνοεί τις ομάδες με τις καλύτερες και πιο ανθεκτικές επιδόσεις. Τα εμπόδια στο Circuit Gilles Villeneuve είναι γνωστά κοντά στην πίστα.

 

Circuit Paul Ricard, 28 Ιουνίου

Το Circuit αρχικά χρηματοδοτήθηκε από τον μεγιστάνα Paul Ricard, αλλά μετά το θάνατό του πωλήθηκε στην Excelis, μια εταιρεία που ανήκει στον υποστηρικτή της Formula 1, Bernie Ecclestone. Έχοντας χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια ως δοκιμαστικός χώρος, το κομμάτι των 5,86 χλμ. προσφέρει μια αυστηρή πρόκληση για τους οδηγούς.

Τι κάνει το Grand Prix της Γαλλίας ξεχωριστό;

Το Castellet, βρίσκεται ανάμεσα στις Άλπεις, χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1971 και 1990 και αποτέλεσε τη βάση για 14 μεγάλες κούρσες με τα τρία τελευταία να τα κερδίζει ο Alain Prost. Πολλές προκλήσεις και ταχύτητες μέχρι 330 km / h.!

 

Red Bull Ring, 5 Ιουλίου

Αυτό το Circuit, γνωστό ως A1-Ring, έχει μήκος 4.326 χιλιόμετρα, με συνολικά μόνο οκτώ στροφές: έξι δεξιές και δύο αριστερές. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Spielberg σε ένα πανέμορφο λοφώδες τοπίο και φιλοξενεί αγώνες από το 1969.

Τι κάνει το αυστριακό Grand Prix ξεχωριστό;

Είναι ένα πολύ γρήγορο Circuit, με λίγες και σχετικά γρήγορες γωνίες και μεγάλες ευθείες εκτάσεις. Οι οδηγοί ξεπερνούν το 70% του γύρου και τα πιο ισχυρά αυτοκίνητα ευνοούνται σαφώς. Λόγω των καμπύλων τμημάτων, το Red Bull Ring μπορεί να είναι δύσκολο σε υγρές συνθήκες.

 

Silverstone Circuit, 19 Ιουλίου

Ένα πρώην αεροδρόμιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας φιλοξενεί τον αγώνα. Το Circuit του Silverstone έχει μήκος 5.89 χιλιομέτρων και διαθέτει 18 γωνίες: 10 δεξιές και οκτώ αριστερές. Οι γρήγορες καμπύλες είναι πολύ απαιτητικές για τους οδηγούς, λόγω των εξαιρετικά υψηλών δυνάμεων συμπίεσης.

Τι κάνει το Βρετανικό Grand Prix ιδιαίτερο;

Εκτός από το ότι είναι ένα όμορφο και γρήγορο κομμάτι, το Silverstone είναι ένα οχυρό παράδοσης, όπου γεννήθηκαν πολλοί θρύλοι. Ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής GP αναδείχθηκε εκεί το 1950. Μεταξύ των 21 οδηγών που πήραν το ξεκίνημα ήταν ο πρίγκιπας Birabongse Bhanudej Bhanubandh της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης.

 

Hungaroring, 2 Αυγούστου

Το Ουγγρικό Grand Prix του 1986, που κέρδισε ο Nelson Piquet, ήταν το πρώτο Grand Prix της Formula One που θα πραγματοποιηθεί μετά το Iron Curtain. Έκτοτε ο Ούγγρος GP είναι προγραμματισμένο κάθε χρόνο. Το Hungaroring έχει μήκους 4.381 χλμ.

Τι κάνει το Grand Prix της Ουγγαρίας ξεχωριστό;

Οι πολλές γωνίες, λίγα ίσα τμήματα, η θερμότητα και η σκόνη συνωμοτούν, ώστε να κάνουν τους αγώνες σε αυτή την πίστα μια δύσκολη πρόκληση τόσο για τους οδηγούς όσο και για τα αυτοκίνητα. Η προσπέραση είναι εξαιρετικά δύσκολη για το Hungaroring και μια καλή θέση εκκίνησης είναι συχνά καθοριστική για την επιτυχία.


Circuit de Spa-Francorchamps, 30 Αυγούστου

Αυτό το Circuit στις Αρδένες έχει μήκος 7 χιλιομέτρων, με 19 γρήγορες και μεσαίες γωνίες: εννέα δεξιές στροφές και 10 αριστερές στροφές. Είναι το μακρύτερο κομμάτι στο καλεντάρι της F1 και γενικά θεωρείται ένα από τα πιο απαιτητικά, συνδυάζοντας τη μακρύτερη ευθεία της F1 με δύσκολες καμπύλες.

Τι κάνει το Βελγικό Grand Prix ξεχωριστό;

Δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον γνωρίζει τις βελγικές Αρδένες, πως ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι πάντα απρόβλεπτος. Κάποτε στη μακρά παράδοση της συγκεκριμένης πίστας, έβρεχε για 20 διαδοχικά χρόνια. Οι αλλαγές των ελαστικών κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι πολύ συχνές και είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία.


Autodromo di Monza, 6 Σεπτεμβρίου

Αυτή η πίστα μήκους 5,79 χιλιομέτρων κοντά στο Μιλάνο κατασκευάστηκε το 1922, μία από τις πρώτες ειδικές πίστες αγώνων στον κόσμο. Η ιστορία του Cirquit είναι στενά συνδεδεμένη με τη Ferrari. Η Μόντζα είναι ένα από τα ταχύτερα Cirquit στο Καλεντάρι της F1 και στο 75% των γύρων οι οδηγοί έχουν τέρμα πατημένο το γκάζι!

Τι κάνει το Ιταλικό Grand Prix ξεχωριστό;

Εκτός από την ατμόσφαιρα, με δεκάδες χιλιάδες ενθουσιώδεις ‘tifosi’, η Monza αποτελεί εγγύηση για θεαματικούς αγώνες. Ο συνδυασμός των μακριών ευθειών και των στενών στροφών αποτελεί πρόκληση τόσο για τους οδηγούς όσο και για τα αυτοκίνητα. Στο τέλος του αγώνα, τα φρένα και τα σώματα είναι εντελώς φθαρμένα…


Marina Bay Street Circuit, 20 Σεπτεμβρίου

Το Grand Prix της Σιγκαπούρης είναι ο μόνος αγώνας που διεξάγεται το βράδυ. Το Cirquit «Marina Bay Street» είναι μήκους 5,07 χιλιομέτρων και η κατεύθυνση οδήγησης είναι αντίθετη. Όπως και τα περισσότερα Cirquit, έχει λίγες περιοχές… εκτόξευσης και προσφέρει λίγες ευκαιρίες για προσπέραση.

Τι κάνει το Grand Prix της Σιγκαπούρης ξεχωριστό;

Είναι ένα από τα πιο αργά Cirquit, με τοίχους και κράσπεδα κοντά στην πίστα. Οι γωνίες των 90 μοιρών και η ανώμαλη επιφάνεια δεν δίνουν στους οδηγούς καμία ευκαιρία να χαλαρώσουν. Παράλληλα, η πίστα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα ελαστικά. Ξεκινώντας από την pole position είναι η καλύτερη ευκαιρία να καταλήξεις στην κορυφή.


Sochi Autodrom, 27 Σεπτεμβρίου

Ο αυτοκινητόδρομος του Soči βρίσκεται στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας του Σότσι. Η διαδρομή είναι μέρος ενός συγκροτήματος που χρησιμοποιείται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και αποτελείται από δύο πίστες. Η μεγάλη πίστα, συμπεριλαμβανομένων 1,7 χιλιομέτρων δημόσιων δρόμων, χρησιμοποιείται μόνο για αγώνες F1. Έχει μήκος 5.85 χιλιόμετρα και διαθέτει 19 γωνίες: 12 στροφές δεξιά και επτά αριστερές στροφές.

Τι κάνει το ρωσικό Grand Prix ξεχωριστό;

Ο συνδυασμός μεγάλων ευθειών και γωνιών υψηλής ταχύτητας του Cirquit το καθιστά ένα από τα γρηγορότερα κομμάτια της Formula 1. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα, μετά από το Spa-Francorchamps και το Silverstone.


Suzuka International Racing Course, 11 Οκτωβρίου

Η Suzuka είναι ένα πολύ γρήγορο Cirquit, μήκους 5.81 χιλιομέτρων, με 18 γωνίες: 10 δεξιές στροφές και οκτώ αριστερές στροφές. Ο μεγάλος αριθμός γρήγορων γωνιών και ο απρόβλεπτος καιρός είναι δύσκολος για τα ελαστικά.

Τι κάνει το Ιαπωνικό Grand Prix ξεχωριστό;

Η κατεύθυνση οδήγησης είναι δεξιόστροφη και αριστερόστροφη. Η Suzuka είναι η αγαπημένη πίστα των οδηγών, καθώς η εναλλαγή μεταξύ γρήγορων και αργών γωνιών τους προσφέρει την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν όλα τα ταλέντα τους.

 

Circuit of the Americas, 25 Οκτωβρίου

Αυτό το Circuit κοντά στο Όστιν του Τέξας είναι μήκους 5,5 χιλιομέτρων και έχει 20 γωνίες: εννέα δεξιές στροφές και 11 αριστερές στροφές. Η κατεύθυνση οδήγησης είναι αριστερόστροφη. Η διάταξη βασίζεται εν μέρει στα Circuit Silverstone και Hockenheim. Είναι ένα σχετικά πρόσφατο Circuit, το οποίο άρχισε επίσημα στις 21 Οκτωβρίου 2012. Το Circuit της Αμερικής φιλοξενεί επίσης το Moto GP.

Τι κάνει το Αμερικανικό Grand Prix ξεχωριστό;

Ένα ωραίο χαρακτηριστικό του Circuit είναι οι ευρείες γωνίες. Ενθαρρύνουν τους οδηγούς να ακολουθούν πολλαπλές γραμμές αγώνων, γεγονός που κάνει συναρπαστικές μάχες προσπέρασης.

 

Autodromo Hermanos Rodriguez, 1η Νοεμβρίου

Η πίστα Hermanos Rodriguez στην Πόλη του Μεξικού έχει μήκος 4.304 χιλιόμετρα και μετρά 17 στροφές. Ονομάστηκε έτσι από δύο αδελφιά στο Μεξικό, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε αγωνιστικά δυστυχήματα. Λόγω των πολλών γωνιών υψηλής ταχύτητας, είναι ένα από τα ταχύτερα Cirquit στο καλεντάρι της F1. Το Cirquit δεν χρησιμοποιείται μόνο για αγώνες αυτοκινήτων: ο μαραθώνιος του Μεξικού τελειώνει επίσης με έναν γύρο στην πίστα.

Τι κάνει το Μεξικάνικο Grand Prix ξεχωριστό;

Για ένα, το κομμάτι είναι πασίγνωστο. Μια άλλη πρόκληση είναι η ανύψωση: στα 2.285 μέτρα ο αέρας είναι λεπτός, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα τόσο στους οδηγούς όσο και στους μηχανικούς.


Interlagos Circuit, 15 Νοεμβρίου

Αυτό το Cirquit μήκους 4.309 χιλιομέτρων στο Σάο Πάολο λειτουργεί αριστερόστροφα και διαθέτει 15 στροφές. Το επίσημο όνομα είναι «Autodromo Jose Carlos Pace». Το cirquit φιλοξενεί το βραζιλιάνικο Grand Prix από το 1972. Εκτός από το αγωνιστικό αυτοκίνητο, η διαδρομή χρησιμοποιείται επίσης για αγώνες ποδηλασίας.

Τι κάνει το βραζιλιάνικο Grand Prix ξεχωριστό;

Ο συνδυασμός ενός τμήματος με σφιχτές και αργές γωνίες και ένα μακρύ ίσο τέντωμα το καθιστούν ένα από τα πιο ποικίλα Cirquit, με πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες προσπέρασης. Το λοφώδες έδαφος, η θερμότητα και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες προσθέτουν στις προκλήσεις που προσφέρει το βραζιλιάνικο Grand Prix τόσο στους οδηγούς όσο και στα αυτοκίνητα.

 

Yas Marina Circuit, 29 Νοεμβρίου

Η Yas Marina έχει μήκος 5.55 χλμ και 21 γωνίες, οι 9 δεξιές στροφές και 12 αριστερές στροφές. Η κατεύθυνση οδήγησης είναι αριστερόστροφη. Η διαδρομή είναι χτισμένη σε ένα νησί που διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο εσωτερικού χώρου, το Ferrari World Abu Dhabi. Ο συνδυασμός μερικών μακριών ευθειών και πολλών φουρκέτες καθιστούν μια ποικίλη και συναρπαστική πίστα, όπου η προσπέραση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τι κάνει το Grand Prix του Abu Dhabi ξεχωριστό;

Εκτός από τη μοναδική του θέση σε ένα νησί, είναι το μόνο Cirquit όπου καλύπτονται όλες οι κερκίδες για να προστατεύσουν τους θεατές από τον ήλιο της ερήμου. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του Grand Prix του Abu Dhabi είναι ότι ξεκινάει από το φως της ημέρας και τελειώνει στο σκοτάδι.

https://sports.bwin.gr/el/news/other-sports/formula-1/formula1-grand-prix-calendar-afierwma

7
MVP ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΣΣΙΟΠΗ

8
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ
15:00 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ
14:45 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΧΑΝΙΑ
15:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
15:00 ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΝΤΟΥ
15:00 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΣΣΙΟΠΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ
16:00 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

9
ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα
Εργοτέλης - Δόξα Δράμας
Λεβαδειακός - Χανιά
Πλατανιάς - Καραϊσκάκης
Παναχαϊκή - Απόλλων Πόντου
Απόλλων Σμύρνης - Απόλλων Λάρισας

10
Αλλα Αθλήματα - Εθνικές ομάδες / Nations League 2020-21
« στις: Τρι 03 Μάρ 2020 21:20  »
Παράθεση
Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της Εθνικής στο Nations League

Αρκετά βατός είναι ο δρόμος για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον τρίτο όμιλο του Nations League για την Εθνική μας ομάδα που κληρώθηκε με Σλοβενία, Μολδαβία και Κόσοβο.

Έτσι, η "γαλανόλευκη" έχει την μεγάλη ευκαιρία να πάρει την πρώτη θέση, να ανέβει στη League B για το επόμενο Nations League.

Υπενθυμίζεται πως από τη διοργάνωση αυτή θα προκύψουν μόλις δύο ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ το καλοκαίρι του 2022.

Αναλυτικά οι όμιλοι:

League C:

Group 1: Αζερμπαϊτζάν, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Μαυροβούνιο

Group 2: Αρμενία, Εσθονία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία,

Group 3: Μολδαβία, Σλοβενία, Κόσοβο, Ελλάδα

Group 4: Καζακστάν, Λιθουανία, Λευκορωσία, Αλβανία

League D:

Group 1: Νησιά Φερόε, Λετονία, Ανδόρα, Μάλτα

Group 2: Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Σαν Μαρίνο

Οι αγώνες των ομίλων θα γίνουν:

1η και 2η αγωνιστική: Μεταξύ 3 και 8 Σεπτεμβρίου 2020

3η και 4η αγωνιστική: Μεταξύ 8 και 13 Οκτωβρίου 2020

5η και 6η αγωνιστική: Μεταξύ 12 και 17 Νοεμβρίου 2020

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση του ομίλου τους στην Α' Κατηγορία, θα αγωνιστούν στα τελικά του UEFA Nations League τον Ιούνιο του 2021 για να προκύψει η πρωταθλήτρια ομάδα της διοργάνωσης.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση στον όμιλο τους στη Β', Γ' και Δ' Κατηγορία, θα ανέβουν στην αμέσως επόμενη Κατηγορία για την επόμενη διοργάνωση.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στον όμιλο τους στην Α' και στη Β' Κατηγορία, θα υποβιβαστούν στην πιο κάτω Κατηγορία.

Οι τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στον όμιλο τους στη Γ' Κατηγορία, θα αγωνιστούν σε αγώνες play-off το Μάρτιο του 2022 για να υποβιβαστούν δύο στη Δ' Κατηγορία.

https://www.filathlos.gr/ellada/554809-aytoi-einai-oi-antipaloi-tis-ethnikis-sto-nations-league

11
MVP ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

12
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
15:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΝΤΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
16:00 ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
15:00 ΚΑΣΣΙΟΠΗ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ
14:45 ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ
15:00 ΧΑΝΙΑ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ
16:00 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

13
Δόξα Δράμας - ΠΑΣ Γιάννινα
Εργοτέλης - Λεβαδειακός
Κέρκυρα - Πλατανιάς
Χανιά - Παναχαΐκή
Καραϊσκάκης - Απόλλων Σμύρνης
Απόλλων Πόντου - Απόλλων Λάρισας

14
MVP ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

15
Παράθεση
Πέθανε η ποιήτρια Κική Δημουλά

Η Κική Δημουλά άφησε το απόγευμα του Σαββάτου την τελευταία της πνοή.

Η Κική Δημουλά δεν τα κατάφερε.

Η πολυβραβευμένη ποιήτρια και ακαδημαϊκός, γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή για την αναγνωρισιμότητα της ποίησης της, που άνθισε στο έδαφος της καθημερινότητας, της γυναίκας, της συναισθηματικής απώλειας και της ματαίωσης, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από σύντομη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

Θυμίζουμε, η Κική Δημουλά, που αντιμετώπιζε χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, νοσηλευόταν από τις 2 Φεβρουαρίου.


Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ποιήτριες και πεζογράφους της εποχής μας. Θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος.

Χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι η προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών, η ασυνήθιστη χρήση κοινών λέξεων και η πικρή φιλοπαίγμων διάθεση.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα βουλγαρικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά. Αποσπάσματα του έργου της έχουν συμπεριληφθεί στα σχολικά διδακτικά βιβλία.

«Στην ποίηση το μεγαλύτερό μου προσόν είναι ότι φοβάμαι πως απέτυχα», είχε παραδεχτεί σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της. «Δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνουν τα ποιήματά μου όταν πεθάνω. Δε με ενδιαφέρει τι θα συμβεί όταν δεν θα ζω. Ο θάνατος είναι απόλυτος. Άμα τελειώνουμε, να τελειώνουμε. Τελεία και παύλα. Όχι αποσιωπητικά. Τα αποσιωπητικά φτάνουν όσο ζούμε. Αν αυτό λέγεται εγωπάθεια, το δέχομαι προθύμως».

Γεννημένη στις 6 Ιουνίου 1391, η Κική Δημουλά πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952 με την ποιητική συλλογή Ποιήματα, την οποία αποκήρυξε έπειτα από λίγο και την απέσυρε από την κυκλοφορία.

Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957). Εργάστηκε σαν υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Ήταν πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).

Τιμήθηκε το 1972 με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης.

Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα:

«Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».


Χαρακτηριστική υπήρξε η γλωσσική της τόλμη, που συχνά την οδηγούσε σε μία ιδιαίτερα ευρηματική λεξιπλασία.

Η ποίηση της Δημουλά προσφέρει φιλόξενη στέγη σε καθημερινές πληγές και κοινά ανθρώπινα βιώματα, τολμά να δώσει διάσταση ποιητική και φιλοσοφική σε ποιήματα που αντλούν υλικό από το περιβάλλον του οικιακού βίου, και κατορθώνει να άρει τη γυναικεία καθημερινότητα στη σφαίρα της αυθεντικής ποίησης.

Η ποίησή της ανέκαθεν τρεφόταν από τον έρωτα. Ένα από τα πιο γνωστά της ποιήματα μέσα από τη συλλογή Το λίγο του κόσμου (1971) είναι ο Ὁ Πληθυντικός Ἀριθμός. Γνωστό ακόμα και σε όσους δεν γνωρίζουν το ποιητικό έργο της Δημουλά, σίγουρα έχουν πέσει πάνω στους παρακάτω στίχους, που έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο:

Ὁ Πληθυντικός Ἀριθμός

Ὁ ἔρωτας,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
πολύ οὐσιαστικόν,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
γένους οὔτε θηλυκοῦ οὔτε ἀρσενικοῦ,
γένους ἀνυπεράσπιστου.
Πληθυντικός ἀριθμός
οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες.

Ὁ φόβος,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
στήν ἀρχή ἑνικός ἀριθμός
καί μετά πληθυντικός:
οἱ φόβοι.
Οἱ φόβοι
γιά ὅλα ἀπό δῶ καί πέρα.

Ἡ μνήμη,
κύριο ὄνομα τῶν θλίψεων,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
μόνον ἑνικοῦ ἀριθμοῦ
καί ἄκλιτη.
Ἡ μνήμη, ἡ μνήμη, ἡ μνήμη.

Ἡ νύχτα,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
γένους θηλυκοῦ,
ἑνικός ἀριθμός.
Πληθυντικός ἀριθμός
οἱ νύχτες.
Οἱ νύχτες ἀπό δῶ καί πέρα.

https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1448580/pethane-i-poiitria-kiki-dimoyla-vids


16
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
15:00 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
15:00  ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΝΤΟΥ - ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
13:00 ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
14:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΧΑΝΙΑ
15:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ - ΚΑΣΣΙΟΠΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16:00 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

17
Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα
Λεβαδειακός - Δόξα Δράμας
Παναχαΐκή - Εργοτέλης
Απόλλων Σμύρνης - Κέρκυρα
Απόλλων Λάρισας - Χανιά
Απόλλων Πόντου - Καραϊσκάκης

18
MVP ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

19
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16:00 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
15:00 ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
15:00 ΧΑΝΙΑ - ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
17:00 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
15:00 ΚΑΣΣΙΟΠΗ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΝΤΟΥ
15:00 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

20
Δόξα Δράμας-Πλατανιάς
Λεβαδειακός -Παναχαϊκή
ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Σμύρνης
Εργοτέλης-Απόλλων Λάρισας
Κέρκυρα-Απόλλων Πόντου
Χανιά-Καραϊσκάκης

21
MVP ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

22
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16:00 ΧΑΝΙΑ - ΚΑΣΣΙΟΠΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
14:45 ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
15:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
15:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
15:00 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16:00 ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

23
Απόλλων Πόντου - ΠΑΣ Γιάννινα
Παναχαϊκή - Δόξα Δράμας
Απόλλων Σμύρνης -Πλατανιάς
Απόλλων Λάρισας - Λεβαδειακός
Καραϊσκάκης - Εργοτέλης
Χανιά Κέρκυρα

24
MVP ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΧΑΝΙΑ

25
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
15:00 ΚΑΣΣΙΟΠΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
16:00 ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
14:45 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΧΑΝΙΑ
15:00 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
15:00 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΝΤΟΥ
17:00 ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

Σελίδες: [1] 2 3 ... 29