Αποστολέας Θέμα: Πολιτική και ποδόσφαιρο  (Αναγνώστηκε 30227 φορές)

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Πολιτική και ποδόσφαιρο
« στις: Τετ 19 Μάι 2010 00:22 »
Ένα παρόμοιο θέμα υπήρχε και στο παλιό forum. Πιστεύω οτι είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα. Αφορμή ήταν ένα άρθρο στην Goalnews της Κυριακής.
Αντιγράφω:
Παράθεση
«Φέραμε τον Σαββίδη, δεν πήραμε την ΑΕΚ!»


Ο επί χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΚΕ Γιώργος Τζιάς αποκαλύπτει στο βιβλίο πως ήρθε ο Κύπριος στην Ενωση και πως δεν αγόρασε το κόμμα την ΑΕΚ από τον Ζαφειρόπουλο!


Μέσα από το βιβλίο του «προσκύνημα στους ξεχασμένους ζάνες» το άλλοτε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επί χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητισμού του «Περισσού» κ. Γιώργος Τζιάς αποκαλύπτει πως το κόμμα έφερε στην Ενωση το Κύπριο μεσοεπιθετικό Γιώργο Σαββίδη με την παρέμβαση του Χαρίλαου Φλωράκη και την άρνηση να αγοράσει την ΑΕΚ μετά από πρόταση του Ζαφειρόπουλου!

Αναλυτικά το απόσπασμα με τις αποκαλύψεις για την ΑΕΚ:

«Ενα πρωί με καλεί στο γραφείο του ο Χαρίλαος. Απόρησα. Είναι γνωστό ότι η σχέση του γερόλυκου κομμουνιστή, όπως και των περισσότερων ηλικιωμένων συντρόφων μας, με τον αθλητισμό και τα παράγωγά του δεν ήταν οι πιο καλές... Ακου, σύντροφε, μου είπε. Απέναντι από το σπίτι μου μένει εκείνος ο παράγοντας της ΑΕΚ (ο λόγος για τον κ. Ανδρέα Βούλγαρη ). Δικός μας άνθρωπος είναι, φαίνεται καλό παιδί. Η γυναίκα του είναι φιλενάδα με τη δική μου, τη Μάγδα. Κάθε μέρα έρχεται για καφέ και ζητάει να βοηθήσουμε την ομάδα του άνδρα της. Μ΄ έχουν φάει και οι δύο. Θέλει, λέει, να παρέμβουμε για να κάνουν μια καλή μεταγραφή... θέλουν τον Κύπριο, τον αρχηγό της Ομόνοιας ( Γιώργο Σαββίδη ). Είναι λέει πολύ καλός. Πάρε, σε παρακαλώ, τους συντρόφους μας, εκεί κάτω στο ΑΚΕΛ, πες τους ότι τους το ζητάμε χάρη και κανόνισέ το».

Ο Σαββίδης και ο Χαρίτος

«Τι να έκανα;» θυμάται ο κ. Τζιας. « Μίλησα με τον πρόεδρο της Ομόνοιας. Νομίζω ότι ήταν ο Παπαϊωάννου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και αργότερα υπουργός στην κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου . Η επιθυμία του Χαρίλαου έκαμψε τις αντιρρήσεις τους και έτσι ο κουμπάρος**, όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά τα χανούμια, ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες στη Νέα Φιλαδέλφεια (το καλοκαίρι του 1987). Επαιξε καλή μπάλα, έγινε αρχηγός στην ομάδα τους και όλοι, κομματικοί, παράγοντες και φίλαθλοι, έμειναν ευχαριστημένοι. Μια μεταγραφή που, έτσι για την ιστορία, δεν ξεπέρασε τα σαράντα εκατομμύρια δραχμές ».

Ηταν όμως να μην ανοίξει η όρεξη... « Την επόμενη χρονιά πάλι μια από τα ίδια. Θέλουμε τον Ανδρέα Χαρίτου, μας είπαν. Τον τερματοφύλακα που είναι και αρχηγός της Εθνικής Κύπρου. Τι να κάνω. Αποφασίσαμε να ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία. Τηλέφωνα στο ΑΚΕΛ, παρακάλια με όλα τα σχετικά, αλλά, ευτυχώς για μας, σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι της Κύπρου (με την Ολλανδία στις 28/10/1987), έγιναν επεισόδια.Ο ήρωάς μας έφαγε βαριά καμπάνα από την UΕFΑ και έτσι η κυπριακή παροικία της ΑΕΚ δεν αυξήθηκε και η παραδοσιακή Αριστεράέχασε την ευκαιρία να γίνει, έστω και έτσι, αθλητικός ατζέντης ».

Το αλισβερίσι με τη... γειτόνισσα

Αριστερά, ο αρχηγός της «κομμουνιστικής» Ομόνοιας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος με παρέμβαση του ΚΚΕ ήρθε από την Κύπρο στην ΑΕΚ. Στο μέσον, ο βιομήχανος αθλητικών ειδών και αφεντικό της ΑΕΚ κ. Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, που έδινε την ομάδα με περίπου 200 εκατ. δρχ. (περίπου 587.000 ευρώ) στο ΚΚΕ αλλά τελικά η ηγεσία του «Περισσού» δεν απετόλμησε το εγχείρημα να... μπλέξει με μια ΠΑΕ. Δεξιά, ο τερματοφύλακας της Σπαρτάκ Μόσχας και της τότε Σοβιετικής Ενωσης Ρινάτ Ντασάεφ, τη μεταγραφή του οποίου στον Παναθηναϊκό... χάλασε το ΚΚΕ Οι σχέσεις του ΚΚΕ με τη... γειτόνισσα ΑΕΚ (ΠερισσόςΝέα Φιλαδέλφεια) χρονολογούνται από την εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό. Σφυρηλατήθηκαν τη δεκαετία του 1970 όταν γραμματέας της ΑΕΚ ήταν το στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ κ. Δημήτρης Μουρίκης και μέλος του ΔΣ ο κ. Α. Βούλγαρης και συνεχίστηκαν επί επαγγελματικού ποδοσφαίρου με πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ τον βιομήχανο αθλητικών ειδών κ. Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.

«Σύντροφε, ο Ζαφειρόπουλος μας χρειάζεται, επανέρχεται ο Ανδρέας (Βούλγαρης). Θέλει να συναντήσει κάποιον από την πρεσβεία. Αμα βοηθήσει το κόμμα, μπορεί να μας δώσουν κάποιον δικό τους στην ομάδα. Για σκέψου λίγο, θα είναι ο πρώτος σοβιετικός ποδοσφαιριστής που θα παίξει σε ομάδα του εξωτερικού. Αν αυτή η ομάδα είναι η ΑΕΚ, φαντάσου την προβολή της χώρας μας, τα οφέλη για το κόμμα από μια τέτοια μεταγραφή. Να, τον άλλο μήνα παίζει φιλικό στο ΟΑΚΑ η Εθνική μας με τους Σοβιετικούς. Εκεί στο ημίχρονο του αγώνα κανόνισε το ραντεβού » διηγείται ο κ. Τζιας.

Ο πρέσβης και ο καπετάνιος

Πρέσβης της Σοβιετικής Ενωσης στην Ελλάδα εκείνη την εποχή ήταν ο Βίκτορ Στουκάλιν . Προσωπικότητα ισχυρή και η τοποθέτησή του σε αυτό το νευραλγικό πόστο της Μεσογείου δεν ήταν καθόλου τυχαία. «Την ημέρα του αγώνα (23/4/1988, Ελλάδα- ΕΣΣΔ 0-4)... ο Ανδρέας (Βούλγαρης) στριφογύριζε ανήσυχος στο κάθισμά του. Η ώρα περνούσε και ο Ζαφειρόπουλος δεν φαινόταν πουθενά. Προφανώς μας είχε στήσει. Και καλά εμάς. Τον Στουκάλιν όμως; Είδαμε και πάθαμε να κανονίσουμε τη συνάντηση και τώρα γινόμασταν ρεζίλι. Τελικά μας ειδοποίησε ότι κάτι επείγον του έτυχε, ότι ζητάει συγνώμη, ότι επιφυλάσσεται για μιαν άλλη φορά ».

Κατά τον κ. Τζια την ευκαιρία συνάντησης με τον κ. Στουκάλιν άρπαξε από τα μαλλιά ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης. « Ο καπετάνιος με γνώριζε. Πέρασε από μπροστά μου και άνετος κατευθύνθηκε προς τον σοβιετικό αξιωματούχο. Κοίτα, είπα στον Ανδρέα. Πέταξε το πουλί. Σας πρόλαβαν οι βάζελοι. Προσπάθησα να καταλάβω τι κουβέντιαζαν οι δύο άνδρες. Μίλαγαν χαμηλόφωνα, στα αγγλικά. Πλησίασα... Πότε πρόλαβε ο μπαγάσας, είχε αρχίσει την κουβέντα για τους ποδοσφαιριστές. Του έλεγε για τον έναν, του κριτικάριζε τον άλλον και από εδώ το είχε, από εκεί το είχε, κατέληξε να του ζητάει τον τερματοφύλακα. Μίλαγε για μεταγραφή του Ρινάτ Ντασάεφ... Ο πρέσβης χαμογελώντας απαντούσε ευγενικά αλλά συνάμα και αόριστα. Διπλωμάτης μεγάλος, δεν ήθελε να δεσμευτεί. Η ιδέα όμως του καλάρεσε. Δεν θα ήταν άσχημο να γινόταν εδώ στην Ελλάδα η πρώτη μεταγραφή σοβιετικού αθλητή στο εξωτερικό, στον χώρο της δικής του ευθύνης και μάλιστα στον σύλλογο μιας οικογένειας με τέτοια οικονομική επιφάνεια... Αυτό το κατάλαβε ο καπετάνιος και επιμένοντας του απέσπασε τελικά την υπόσχεση. Στο κόμμα πάντως το θέμα δεν συζητήθηκε και πολύ. Με συνοπτικές διαδικασίες ταχθήκαμε αρνητικά και η όποια προοπτική της μεταγραφής πάγωσε ».

Το πείραμα και ο φόβος

Ο κ. Ζαφειρόπουλος δεν πήγε στο ραντεβού με τον Στουκάλιν, όταν όμως το 1988 αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΠΑΕ ΑΕΚ έσπευσε και πάλι στο ΚΚΕ. Αναφέρει σχετικά ο κ. Τζιας: « Με τον Ζαφειρόπουλο συναντηθήκαμε ξανά όταν αποφάσισε να πουλήσει την ΠΑΕ. O βιομήχανος ήξερε, πιθανόν καλύτερα από εμάς, ότι το χρήμα υπάρχει και ήρθε με πρόταση. Μας την έδινε με ένα ποσό που δεν ξεπερνούσε τα διακόσια εκατομμύρια δραχμές. Ποσό όχι μικρό, αλλά ούτε μεγάλο για μια τέτοια επένδυση... Το γιατί, σαν κόμμα, δεν κάναμε την κίνηση, έστω και σαν πείραμα, είναι μια άλλη ιστορία. Μέσα μου είμαι βαθιά πεισμένος ότι το ζήτημα δεν ήταν οικονομικό. Ηταν πάνω απ΄ όλα, ο φόβος μας, η αδυναμία μας να δούμε το καινούργιο. Βολεμένοι στο δικό μας μικρόκοσμο, μας έλειπε η διάθεση για ρίσκο » σχολιάζει το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ».
φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος fotaras

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 56
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #1 στις: Τετ 19 Μάι 2010 01:03 »
Παράθεση
Τίτλος:       «Μαύροι» και... «κόκκινοι» στις εξέδρες!
Δημοσιεύθηκε:      Wed 21 Mar 2007
Περιγραφή:      του Γιώργου Θαλάσση*

Κείμενο:
Η δράση των νεοφασιστών και η αντίδραση των αντιρατσιστών στα ελληνικά γήπεδα


Το κείµενο είναι αφιερωµένο στη µνήµη του 20άχρονου Αλβανού µετανάστη Γκραµός Παλούσι που δολοφονήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2004 στη Ζάκυνθο, επειδή είχε το «θράσος» να πανηγυρίσει τη νίκη της Εθνικής Αλβανίας επί της Εθνικής Ελλάδος.

Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ». Το εµετικό και ρατσιστικό σύνθηµα που ακούστηκε το καλοκαίρι του 2004 κατά τους πανηγυρισµούς Ελλήνων (λέµε τώρα...) φιλάθλων για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος ποδοσφαίρου, «ακούστηκε» και πάλι. Αυτή τη φορά ήταν οι Ελληναράδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, που προφανώς νιώθοντας πολύ... Άρειοι ήθελαν να θυµίσουν στον 16άχρονο (Αλβανικής καταγωγής) ποδοσφαιριστή τού Παναθηναϊκού, Σωτήρη Νίνη, ότι αυτοί έχουν στα χέρια τους το... ληξιαρχείο τού κράτους και δεν πρόκειται να του επιτρέψουν να πάρει την ελληνική υπηκοότητα! Φυσικά, ο Σωτήρης Νίνης όχι µόνο θα πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά θα κληθεί και στην Εθνική Ελπίδων προς απογοήτευση των Ελληναράδων οπαδών του ΠΑΟΚ.
Αν ο Σωτήρης Νίνης άκουσε ρατσιστικά συνθήµατα από «αντίπαλους» οπαδούς, τι να πει ο Γκανέζος Κόφι Αµπόνσα που τον Απρίλιο του 2005 «άκουσε» ρατσιστικά συνθήµατα από οπαδούς της οµάδας που αγωνιζόταν τότε, το Αιγάλεω; Ο Γκανέζος αµυντικός απογοητευµένος από την όλη συµπεριφορά των οπαδών, αλλά και από το γεγονός ότι η διοίκηση της ΠΑΕ Αιγάλεω δεν έβγαλε µια ανακοίνωση (έτσι για τα µάτια) καταδίκης των ρατσιστικών φαινοµένων αποφάσισε να αποχωρήσει από την οµάδα.

Στη µηχανή του χρόνου


Τις προηγούµενες δεκαετίες η παρουσία νεοφασιστικών πυρήνων στα ελληνικά γήπεδα ήταν βασικά µια µυθολογία που αφορούσε µια οργάνωση «φάντασµα» τη ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών). Υποτίθεται ότι εµφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν µια παρέα Παναθηναϊκών φορούσε στρατιωτικές στολές, κάποιοι είχαν ξυρισµένο κεφάλι και κρεµούσαν µια ναζιστική σηµαία στη Θύρα 13. Η µυθολογία για τη ΝΟΠΟ την ήθελε βασική οµάδα κρούσης, έναντι του «εχθρού» των άλλων οµάδων. Οι φήµες τους θέλουν να εµπλέκονται σε ρατσιστικές επιθέσεις κυρίως στην ευρύτερη περιοχή Ζωγράφου, Αµπελοκήπων, Ιλισίων. Το όνοµα ΝΟΠΟ δεν ξανακούστηκε µετά από παρέµβαση του τότε προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε εκκαθάριση των οργανωµένων οπαδών τού Παναθηναϊκού. Πάντως είναι αξιοπερίεργο ότι µια δήθεν «µαχητική» οργάνωση δεν έχει αφήσει πίσω της ούτε ένα κείµενο, µια ένδειξη της ύπαρξής της. Υποτίθεται ότι και στην ΑΕΚ υπήρξε αντίστοιχη κίνηση µε τίτλο «Τροµοκρατική Οργάνωση Φιλάθλων ΑΕΚ» (ΤΟΦΑ). Δεν κατάφερε να αποκτήσει σηµαντική υπόσταση και δράση αφού η δηµιουργία της συνέπεσε µαζί µε την «ORIGINAL», η οποία ήταν µαζικότερη και κυριάρχησε. Και η ιστορία ( ; ) της ΤΟΦΑ είναι παρόµοια µε της ΝΟΠΟ. Εµφανίσεις «φάντασµα», ανάρτηση πανό στο γήπεδο, σηµαίας µε τη σβάστικα και τίποτα άλλο. Ούτε γραφεία, ούτε κείµενα. Τίποτα! Έτσι άνετα θα µπορούσε να πει κάποιος ότι και στον Άρη υπήρχε πυρήνας νεοφασιστών αφού για χρόνια στη θύρα 3 υπήρχε πανό µε σβάστικα, νεκροκεφαλές και το σύνθηµα: «Καλώς ήρθατε στο Νταχάου...».

Υπάρχουν νεοφασίστες στα γήπεδα;

Η απάντηση στο ερώτηµα είναι, ΝΑΙ! Όµως κύριο πεδίο δράσης είναι το Ίντερνετ και λιγότερο οργανωµένες προσπάθειες. Μοναδική, οργανωµένη εξαίρεση αποτελεί η δράση εδώ και λίγα χρόνια, υπό την αιγίδα της «Χρυσής Αυγής», της «Γαλάζιας Στρατιάς». Υποτίθεται ότι είναι σύνδεσµος φιλάθλων της Εθνικής Ελλάδος (µάλιστα ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτσης τους δίνει και εισιτήρια...). Στη «Γαλάζια Στρατιά» ουσιαστικά γίνεται στρατολόγηση στη «Χρυσή Αυγή» (παλιότερα) και στην «Πατριωτική Συµµαχία» (τώρα). Παράλληλα, τα ίδια µέλη είναι και ιδρυτές τού Συνδέσµου Φίλων τής Λάτσιο (www.laziohellas.gr). Εντελώς συµπτωµατικά η Λάτσιο είναι η αγαπηµένη οµάδα όλων των νεοφασιστών τού ποδοσφαιρικού κόσµου. Η δράση των νεοφασιστών στα ελληνικά γήπεδα θυµίζει λίγο από την δράση των κοµµουνιστών σε εποχές παρανοµίας. Η λογική της «οµάδας-θρησκείας», αποτελεί ιδανικό υπόβαθρο. Δηµιουργούν µια δυναµική-ηγετική εικόνα, στον χώρο, για τους εαυτούς και το γκρουπ τους. Και τα εκµεταλλεύονται, µέσω του µηχανισµού τής ταύτισης, για να «ψαρέψουν» υποστηρικτές, οι οποίοι θα δεχτούν –πολύ πιο εύκολα– και τις άλλες απόψεις ή πρακτικές τους. Πολύ «δουλειά» κάνει και το σάιτ «Αντεπίθεση» (http://resistance-hellas.blogspot.com/) που έχει ειδικό κοµµάτι για τα γήπεδα.

Κόκκινοι και εθνικιστές;

Αν προσέξετε, στους αγώνες του Ολυµπιακού υπάρχουν πολλά πανό τού συνδέσµου Misfits της Καλλιθέας. Ο εν λόγω σύνδεσµος έχει σήµα τη νεκροκεφαλή των SS. Φαίνεται ότι στον Ολυµπιακό δεν ενοχλείται κανένας. Ούτε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης, του οποίου ο πατέρας πολέµησε τους ιδεολογικούς «πατέρες» του εν λόγω σήµατος. O σύνδεσµος Misfits δεν είναι καµία µυστικιστική σέχτα. Είναι νοµιµότατος έχει έδρα και τηλέφωνο (Οδός: Θησέως 22, Καλλιθέα, τηλ.: 6945700683, Email: misfits@ultras.gr, http://misfits.ultras.gr/). Αν, λοιπόν, ο σύνδεσµος Misfits περιορίζεται ( ; ) µόνο στη νεκροκεφαλή των SS για έµβληµα, για πολλούς µήνες στο διαδίκτυο κάποιοι που αυτοδιαφηµιζόντουσαν ως εθνικιστές Ολυµπιακοί, είχαν σάιτ µε τον τίτλο «Red Nasionalists», το οποίο σήµερα έχει «πέσει». Το κεντρικό σύνθηµά τους ήταν: «ΘΡΥΛΟΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ!». Σε σχετικό κοµµάτι αναφέρουν τις «15 αρχές του RED-NATIONALISTS ΤΟΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ “ΠΟΡΦΥΡΑΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ”». Εκεί διαβάζουµε µεταξύ άλλων: «θέση έχουν οι Ολυµπιακοί, οι πατριώτες και οι εθνικιστές. Οποιοσδήποτε άλλος απορρίπτεται... Μπορούν να παραβρεθούν είτε Ολυµπιακοί είτε συναγωνιστές άσχετοι µε την ιδέα του Ολυµπιακού, χωρίς όµως δικαιώµατα πέραν της ελευθερίας του λόγου τους. Οι Red-Nationalists, κατά κόσµον “Πορφυρά Φάλαγγα” δεν αποτελούν επίσηµο σύνδεσµο του Ολυµπιακού. Δεν αποτελούν καν σύνδεσµο (προς το παρόν). Δεν έχουµε σχέση µε τη Θύρα 7 σαν “Πορφυρά Φάλαγγα” τουλάχιστον προς το παρόν. Διεκδικούµε έναν Ολυµπιακό που τον πρώτο λόγο έχει ο σκεπτόµενος και βίαιος συνάµα ΛΑΟΣ του, καθώς και µια Ελλάδα που τον πρώτο λόγο θα έχουν τα ΠΑΙΔΙΑ της. Μη µας κατηγορείτε για φασίστες! Το να αγαπάς, να υποστηρίζεις, να προστατεύεις και να σέβεσαι την πατρίδα σου είναι τιµή και χρέος τού καθενός! Αν αυτό είναι φασισµός, τότε όλοι οι Ολυµπιακοί είµαστε φασίστες γιατί όλοι µας αγαπάµε, υποστηρίζουµε, προστατεύουµε και σεβόµαστε τον Έφηβο!».

Ρατσιστική προπαγάνδα

Σε άλλο σηµείο τού σάιτ υπήρχε η άποψη για την... ορθότητα του ρατσισµού: «Προάγει τη συνεργασία µεταξύ οµόφυλων λαών µε κοινό ιστορικό υπόβαθρο, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις συναλλαγές µε άλλες φυλές, µε σκοπό τη διαφύλαξη της καθαρότητας του αίµατος και της φυλής... Είναι πολύ λογικό κάποιες κατώτερες φυλές να θέλουν να αλλοιώσουν το ινδοευρωπαϊκό φύλο µε σκοπό να εδραιώσουν τη δική τους επικυριαρχία επάνω µας ή το λιγότερο να διασφαλίσουν την ύπαρξή τους εις βάρος των δικών µας παιδιών... Ο καθένας να δει τα πραγµατικά αδέρφια του και να βρει τρόπο ώστε να συνεργαστεί µε αυτά για το κοινό καλό, για τη διασφάλιση της ύπαρξης της λευκής φυλής µας και το µέλλον για τα παιδιά µας». Όσο το σάιτ των «Κόκκινων Εθνικιστών» ήταν στον αέρα, «φιλοξενούσε» σάιτ από οµοϊδεάτες συνδέσµους όπως του ΑΠΟΕΛ, της Λάτσιο, της Ίντερ. Επίσης είχε (σιγά µην δεν είχε...) τις ιστοσελίδες της «Γαλάζιας Στρατιάς» και της «Χρυσής Αυγής».
Βέβαια, πανό µε φασιστικά σύµβολα (νεκροκεφαλές των SS, κέλτικοι σταυροί κ.λπ.) «κοσµούν» τις εξέδρες αρκετών οµάδων, π.χ. του Απόλλωνα Καλαµαριάς. Είναι πραγµατικά απορίας άξιο πώς µια οµάδα που εκπροσωπεί τον Ποντιακό ελληνισµό, το κατ’ εξοχήν προσφυγικό κοµµάτι των Ελλήνων, να «ανέχεται» πανό µε φασιστικά σύµβολα. Εδώ πρέπει να ισχύει η εκδοχή τής άγνοιας. Δηλαδή κάποιος που ξέρει τι είναι η συγκεκριµένη νεκροκεφαλή την έφτιαξε και οι υπόλοιποι απλά... κάθονται στην εξέδρα πίσω απ’ αυτό το πανό. Είναι µια συνήθης τακτική. Πώς αλλιώς θα γέµιζαν τα φασιστικά σάιτ µε φωτογραφίες από τα γήπεδα...

Η αντιφασιστική πλευρά


Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει Σανκτ Πάουλι (στο τεύχος 9 της ΓΑΛΕΡΑΣ υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ). Ξέρετε, η γερµανική οµάδα από το Αµβούργο που «στεγάζει» ποδοσφαιρικά το αριστερό, αντιεξουσιαστικό κίνηµα των γηπέδων. Βέβαια υπάρχει ο Αστέρας Εξαρχείων, που όµως αγωνίζεται στην ερασιτεχνική κατηγορία Αθηνών, υπάρχει το κλαµπ φίλων της Σανκτ Πάουλι στην Αθήνα (www.fcstpauli.gr), αλλά οµάδα που θα εκφράσει συνολικά το αντιφασιστικό κλίµα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει. Σε πολλές ελληνικές εξέδρες υπάρχουν αντιφασιστικά πανό. Στο Περιστέρι οι «Φεντεγίν» του Ατρόµητου Αθηνών έχουν µόνιµα αντι-ναζί πανό. Το ίδιο ισχύει και για το «πέταλο» των Λαρισινών «Μόνστερς» όπου υπάρχει πανό µε απαγορευτικό πάνω σε έναν κέλτικο σταυρό. Έντονη αντιφασιστική δράση έχουν και οι «Navajo» της Παναχαϊκής. Θέλετε λόγω χρωµάτων (κόκκινα, µαύρα), θέλετε λόγω παράδοσης (την Παναχαϊκή ίδρυσαν Αναρχικοί της Πάτρας στις αρχές του 19ου αιώνα) το «Navajo» club δίνει τη δική του... αντιφασιστική µάχη στις εξέδρες των γηπέδων της Β‘ Εθνικής.

Η διαφορετική ΑΕΚ


Στην εξέδρα των οργανωµένων οπαδών τής ΑΕΚ η ιδεολογική κυριαρχία τής Original (www.original21.com) είναι αδιαµφισβήτητη. Με στενούς δεσµούς µε τους οπαδούς τής Λιβόρνο, της Μαρσέιγ, αλλά και της Σανκτ Πάουλι, πολλές φορές στις εξέδρες του ΟΑΚΑ έχουν «κρεµαστεί» πανό αλληλεγγύης. Το πιο πρόσφατο, αυτό για τον προφυλακισµένο αντιεξουσιαστή Νίκο Κουνταρδά. Μάλιστα, ο Κουνταρδάς, σε κείµενό του που είχε δηµοσιευθεί στο Athens Indymedia, είχε σηµειώσει στο υστερόγραφο: «ΥΓ2: Να εκφράσω την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ µου κι ένα ξεχωριστό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την στήριξη σε κάποιους…”αλήτες των γηπέδων”: τα παιδιά της ORIGINAL, του Αστέρα Εξαρχείων, της Λιβόρνο, της St. Pauli αλλά και του Παπάφη Club, οι οποίοι αποδεικνύονται ότι είναι πολύ πιο συνειδητοποιηµένοι από κάποιους άλλους θεωρούµενους “σοβαρούς”. Να συνεχίσουν τις κοινωνικές “παρεµβάσεις” τους, τον antifa κι αντιρατσιστικό χαρακτήρα τους µέσα, αλλά κυρίως έξω από τα γήπεδα και να αντισταθούνε στην ηλεκτρονική παρακολούθηση και στον νέο τροµονόµο των εξουσιαστών που έχει στόχο τούς απανταχού ταραχοποιούς των γηπέδων. Τέλος, θα θυµίσω για πάρτη τους τα λόγια του Che: “Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα ακόµη όπλο για την Επανάσταση”».

Πηγές: Ριζοσπάστης, Αυγή, Ελευθεροτυπία, Εποχή. Athens Indymedia.

Ο Γιώργος Θαλάσσης είναι έκτακτος συνεργάτης της ΓΑΛΕΡΑΣ σε ποδοσφαιρικά, αντιφασιστικά θέµατα...

του Γιώργου Θαλάσση*

Το κείμενο αρχικά δημοσιεύθηκε στην:
Ιστοσελίδα:    Περιοδικό Γαλέρα
URL:    http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=624

Ένα άρθρο διαφορετικό απ'το προηγούμενο(αν και έχει αναφορά πάλι για την ΑΕΚ),πιο γενικό,άλλα οπωσδήποτε πολιτικού περιεχομένου κ αυτό...
Ένα άρθρο όχι πολύ παλιό, αλλά μονίμως επίκαιρο...
Ένα άρθρο στο οποίο πολλά που αναφέρθηκαν τότε ισχύουν και σήμερα...κάποια όμως έπαψαν...κάποια καινούργια εμφανίστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια...κάποια άλλα που υπήρξαν και υπάρχουν τυχαίνει να μην αναφέρονται...
 
Γιατί,πολύ απλά,το ποδόσφαιρο εκτός από το χόρτο, παίζεται και στις εξέδρες,παίζεται και στο δρόμο,παίζεται και στις οικογένειες και τις παρέες,παίζεται και στην ίδια μας τη ζωή γενικότερα... ;)
Zagori Ultras - ANTINAZI PAS - toros locos
Παράθεση
Sex,booze & rock'n'roll

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #2 στις: Δευ 24 Μάι 2010 22:30 »


Eίναι οργανωμένοι σύνδεσμοι που συμμετείχαν πρόσφατα σε αντι-ρατσιστικό φεστιβαλ στην Γερμανία, νομίζω στο Αμβούργο (διορθώστε όποιος ξέρει).
φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.377
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #3 στις: Τρι 25 Μάι 2010 23:49 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #4 στις: Δευ 28 Ιούν 2010 21:03 »
Παράθεση
H  Γαλάζια Στρατιά ιδρύθηκε το 2000. Έκανε την παρουσία της αισθητή αμέσως. Οι λίγοι υποστηρικτές της ήταν σταθερά παρόντες στα παιχνίδια της εθνικής ποδοσφαίρου από τις 7/10/2004 έως σήμερα. Τα πανό με τους κέλτικους σταυρούς που πάντα αναρτούν μπροστά από την εξέδρα τους δείχνουν το στίγμα της. Τα ιδρυτικά της μέλη είναι χρυσαυγίτες. Ο Ηλίας Παναγιώταρος, φύρερ της Γ/Σ, ήταν πέρυσι υποψήφιος ευρωβουλευτής του συνδυασμού ΠΑΤΡΙ.Σ., δηλαδή της Χρυσής Αυγής.

Ο παροξυσμός που ακολούθησε την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Ελλάδα έδωσε μεγάλη προβολή στο "Σύνδεσμο Οπαδών Εθνικών Ομάδων Γαλάζια Στρατιά". Τα φλάμπουρά τους ήταν στημένα στην Ομόνοια. Εκεί, τη νύχτα των πανηγυρισμών, ξυλοδαρμοί μεταναστών έγιναν ανεκτοί από τη συντριπτική πλειοψηφία των παραληρούντων...απλών οπαδών.
Ήταν μια πρόγευση για το τι θα επακολουθούσε την ήττα της εθνικής Ελλάδας στην Αλβανία και τους πανηγυρισμούς των Αλβανών μεταναστών. Στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στο Ρέθυμνο και αλλού, εξαπολύθηκε πογκρόμ εναντίον τους. Ένα μαινόμενο πλήθος, καθοδηγούμενο έντεχνα από τους εθνικιστές, αφήνει στο διάβα του εκατοντάδες τραυματίες και ένα νεκρό (Ζάκυνθος).
Η πολιτική και το ποδόσφαιρο είναι θεαματικά παιχνίδια. Οι ναζιστές το γνωρίζουν, γι΄ αυτό και έχουν βρει πεδίο για προπαγάνδα, στρατολόγηση και δράση μέσα στα γήπεδα.
-Γράφει σχετικά ο Ελεύθερος Κόσμος:
"Η σχεδιαζόμενη "μαλθακοποίηση" της κοινωνίας έχει προχωρήσει τόσο, που μέσα στα γήπεδα θα έλεγε κανείς πως δρουν τα τελευταία ζωντανά κύτταρα της ελληνικής νεολαίας. Υπάρχει δυνατότητα αφύπνισης της νεολαίας αυτής και καθοδήγησής της ενάντια στον πραγματικό εχθρό;" (Ε.Κ.,25/11/2004)
Οι φασίστες δεν είναι πολλοί, αλλά είναι μόνιμα παρόντες στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Λειτουργούν, προβάλλοντας μεθοδικά τα σύμβολα και τα συνθήματά τους. Ελπίζουν να προσεγγίσουν και πολιτικά ένα μέρος των οπαδών με τους οποίους μοιράζονται τις κερκίδες. Υπάρχουν για αντίβαρο αντιφασιστικοί σύνδεσμοι, αλλά οι εθνικιστές χούλιγκαν είναι πιο προσηλωμένοι στο προπαγανδιστικό τους σκοπό και καθιερωμένοι πια στη συνείδηση των φανατικών, άρα ακλόνητοι. Προς το παρόν, έχουν ευνοϊκές προοπτικές.
Η Χρυσή Αυγή θριαμβολογεί ανορθόγραφα:
"Ο Εθνικισμός είναι εδώ και πολύ καιρό ξανά όχι μόνο στους δρόμους, στα πεζοδρόμια σε κάθε γειτονιά, αλλά και στα γήπεδα. Το τελευταίο καλά φυλλασόμενο και ακόμα καλύτερα ελεγχόμενο κάστρο των αναρχοαριστερών προοδευτικάριων κάθε απόχρωσης επιτέλους πέφτει...
...Ως πότε πίστευαν ότι θα μας κάνουν να νιώθουμε μειονεκτικά σε σχέση με τα πρεζάκια και τους άμυαλους χούλιγκαν που κάτω από τη σημαία με το "αλφάδι", ή το "πεντάφυλλο",ή τη γαϊδουρομουτσούνα του Τσε, σπάνε, καίνε, καταστρέφουν, "ντηλάρουν", δηλτηριάζοντας έτσι το πιο ζωτικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, τη νεολαία;" (Χ.Α., 25/11/2004)
- Σε κάθε μεγάλο σύλλογο υπάρχει ένας οργανωμένος πυρήνας φασιστών οπαδών: "Μας αφορούν κυρίως οι "μεγάλοι" των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Ο Παναθηναϊκός έχει την φήμη του συλλόγου με τους περισσότερους εθνικιστές οπαδούς. Σ' αυτό συντέλεσε η παλιά ιστορία της Ν.Ο.Π.Ο., αλλά και η συχνή εμφάνιση εθνικιστικών συμβόλων στις κερκίδες των οργανωμένων του. Όπως ο κέλτικος σταυρός σε πράσινο φόντο που αναρτήθηκε στο "Π" της θύρας 13 το περασμένο Σάββατο. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στην Α.Ε.Κ., που παρά τις αντικρουόμενες απόψεις, ένας δυναμικός πυρήνας Εθνικιστών έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, κυρίως την τελευταία τριετία. Στον Ολυμπιακό η κατάσταση είναι εξίσου θετική. Σε όλους τους τελευταίους αγώνες δεν λείπει από την εξέδρα των φανατικών η κόκκινη σημαία με τον λευκό-μαύρο μαίανδρο. Δίπλα στην γνωστή νεκροκεφαλή που καθιερώθηκε πλέον και στην θύρα 7.'' (Ε.Κ., 25/11/2004).
Στον ΠΑΟ: Από το Ναζιστικό Όμιλο Παναθηναϊκών Οπαδών του '80 φτάσαμε στους φασίστες, που υπάρχουν στους ULTRAS της θύρας 13.
Στον Ολυμπιακό, οι MISFITS είναι ένας δυνατός σύνδεσμος στην θ.7.
Στην ΑΕΚ δρα ο σύνδεσμος Getto.
Στον Άρη, από το 1966, υπάρχουν οι "Ιερολοχίτες".
Στον ΠΑΟΚ οι φασίστες δρουν μέσα στους "Βορείους" και στους "Βυζαντινούς Μαχητές".
Στην Κύπρο ξεχωρίζουν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ. Ως ομάδα της ΕΟΚΑ Β είναι το κυπριακό αντίστοιχο της ιταλικής Λάτσιο.
-Μικρότερες ομάδες με έντονη την παρουσία και δράση φασιστών είναι: Λάρισα, Αχαρναϊκός, Καλαμαριά, Καλλιθέα, Βέροια ακόμα και στον Πανιώνιο.
-Η Γαλάζια Στρατιά καλείται να αναλάβει ρόλο οργανωτικό στη συσπείρωση των συνδεσμιτών ομοϊδεατών, καθοδηγώντας τους σε κοινές προπαγανδιστικές κινήσεις: " Δε μιλάμε βέβαια να μαζεύονται, ας πούμε, μέλη των "Βορείων" με ομοϊδεάτες τους από τους "Ιερολοχίτες" και να κάθονται στην ίδια κερκίδα, αλλά θα ήταν καλό, σε θέματα εθνικής σημασίας να υπάρχει κοινή γραμμή. Ένα πρόσφορο παράδειγμα είναι το "Σκοπιανό" θέμα. Θα ήταν μια νίκη αν μπορούσε να τοποθετηθεί ένα πανώ από κοινού που να γράφει "Μακεδονία, Γη Ελληνική" ή κάτι παρόμοιο." (Χ.Α.,25/11/2004)
Όπως αναφέρθηκε, οι ναζί δεν είναι πολλοί. Βρίσκονται, ωστόσο, ανάμεσα σε πολλούς και το μικρόβιο του εθνικισμού είναι αρκετά κολλητικό. Το μάθαμε καλά αυτό. Ήταν το καλοκαίρι του ελληνικού αθλητισμού, λένε. Όμως, το καλοκαίρι του ελληνικού εθνικισμού συνεχίζεται. Κάθε Κυριακή...

Από www.epohi.gr
φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #5 στις: Δευ 28 Ιούν 2010 23:42 »
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΣ

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Η δημοκρατία του ποδοσφαίρου είναι το Α και το Ω της δημοφιλίας του. Το ποδόσφαιρο είναι το συνώνυμο της αίσθησης (ή της ψευδαίσθησης) της Δημοκρατίας. «Όλοι μπορούν να παίξουν μπάλα»! Αυτό είναι το ποδοσφαιρικό θεώρημα – φενάκη που συντηρεί το αέναο της αυταπάτης γύρω από το ποδόσφαιρο.
Εντούτοις, είναι το δημοκρατικότερο των αθλημάτων, αφού μπορούν να παίξουν οι πάντες. Οι κοντοί, όπως ο Δομάζος, και οι ψηλοί, όπως ο Αντωνιάδης. Οι χοντροί, όπως ο Πούσκας, και οι δαντελένιοι, όπως ο Βαν Μπάστεν. Οι ασθενικοί(περιγράφουν το Γκαρίντζα σαν «υπόλειμμα πολυομελίτιδας») και οι λιγότερο υγιείς (μέχρι και ο Πελέ έπασχε από…πλατυποδία!).
Στο ποδόσφαιρο αναπαράγεται κάθε τόσο ο μύθος του Δαυίδ με το Γολιάθ. Μόνο που εδώ υπάρχουν αποδείξεις! «Ο τρόπος με τον οποίο οι μικρόσωμοι άντρες μπορούν να καταστρέψουν τους μεγαλόσωμους» (Νικ Χόρνμπι) διδάσκεται σχεδόν κάθε Κυριακή και είναι ένα θαύμα που δε θα το δεις σε καμιά εκκλησία!
Το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοκρατικό άθλημα που «επιτρέπει» να μιλούν για λογαριασμό του οι πάντες, μέχρι κι αυτοί που δεν ξέρουν αν η μπάλα είναι στρογγυλή ή τετράγωνη.
Το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοκρατικό «βασίλειο» που έχει καταργήσει το «κληρονομικό δίκαιο». Ούτε ο «αυτοκράτορας» Μπέκενμπάουερ, ούτε ο «βασιλιάς» Πελέ, ούτε ο «Θεός» Μαραντόνα, κανένας τους και ποτέ δε μεταβίβασε κάτι από το ποδοσφαιρικό του «βασίλειο» στα παιδιά του. Το ποδόσφαιρο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου αποδεικνύεται ότι η ιδιοφυία δεν κληρονομείται!
Η Δημοκρατία του ποδοσφαίρου αποθεώνεται και από το γεγονός ότι συστατικό στοιχείο του – περισσότερο από κάθε άλλο άθλημα – είναι το ανθρώπινο λάθος. Καμιά μηχανιστική μεταφορά του μέσα στο γήπεδο, καμιά προπόνηση, κανένα σχέδιο, καμιά εντολή προπονητή δεν μπορεί να απαλλάξει το ποδόσφαιρο από την ανθρώπινη φύση του: το λάθος!
Το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι των αυτογκόλ. Είναι ένα παιχνίδι λαθών, που ο αντίπαλος πάντα θα προσπαθεί να τα εκμεταλλεύεται.
Η μπάλα, το παιχνίδι, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτούς που το βλέπουν. Το ποδόσφαιρο ανήκει στη μοναδική κατηγορία των αθλημάτων που η εξέδρα κατάφερε να διαμορφώσει όρους και κανόνες στο παιχνίδι. Το γύρισμα της μπάλας στην αγκαλιά του τερματοφύλακα, αυτή η πράξη δειλίας τελικά καταργήθηκε διά νόμου. Το βάρος των αποδοκιμασιών της κερκίδας υπήρξε ασήκωτο. Ο τερματοφύλακας δε θα ξαναμπλοκάρει την μπάλα από γύρισμα συμπαίκτη του!
Το ποδόσφαιρο είναι ίσως το μοναδικό άθλημα που η εξέδρα απέβαλε διαιτητή, επειδή έδειξε κόκκινη κάρτα σε παίκτη. Ο παίκτης ξαναμπήκε στο γήπεδο και ο αγώνας συνεχίστηκε με άλλο διαιτητή. Συνέβη στην Κολομβία. Ο ποδοσφαιριστής ήταν ο Πελέ…
Σε μια μελέτη για τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Αγγλίας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τη δεκαετία του ’70, προκύπτει ότι «οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν από όσες πιθανότητες έχουν αν παίξουν εκτός έδρας». Τελικά η φράση για τον οπαδό – 12ο παίκτη της ομάδας μοιάζει να είναι κάτι παραπάνω από κλισέ.
Στο ποδόσφαιρο η εξέδρα είναι ο τελικός κριτής όλων όσων διαδραματίζονται στο χόρτο. Ενίοτε συμβαίνει το απίστευτο, όπως συνέβη το 1964. Τότε που οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, απηυδισμένοι από το δούλεμα των παικτών των ομάδων τους που – όπως πίστευαν – ήταν συνεννοημένοι να λήγουν τα μεταξύ τους παιχνίδια ισόπαλα, μπήκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου και το έκαναν «καλοκαιρινό».
Αυτή η δύναμη όσων βρίσκονται «απ’ έξω» από τη γραμμή του άουτ, κάνει το ποδόσφαιρο ένα χώρο, για να νομίζουν οι «πολλοί» ότι υπάρχουν, ότι οι αφεντάδες τους λογαριάζουν, ότι τους χρειάζονται. Και πράγματι τους χρειάζονται. Ίσως τους χρειάζονται όπως τα λιοντάρια χρειάζονταν τους μονομάχους, ίσως τους χρειάζονται όπως τα κανόνια τις σάρκες, αλλά τους χρειάζονται. Ειδάλλως «ένας αγώνας χωρίς οπαδούς είναι σα να χορεύεις χωρίς μουσική»(Γκαλεάνο).
Το γήπεδο
Εδώ είναι και ο χώρος όπου όλα (μοιάζουν να) επιτρέπονται. Οι σύγχρονοι άρχοντες προσφέρουν στο πλήθος την ασπίδα της ανωνυμίας και κείνο μπορεί να κάνει την «επανάστασή του» τραγουδώντας εν χορώ στη θέα των ΜΑΤ: «Καλώς τα παιδάκια με τα ροπαλάκια».
Αλλά έως εκεί! Γιατί, όταν τα όρια απειληθούν να ξεπεραστούν, το γήπεδο παύει να είναι χώρος εκτόνωσης και συνάμα ασφαλιστική δικλείδα της εξουσίας. Μπορεί να μετατραπεί και σε χώρο εκτέλεσης. Όπως επί Πινοσέτ, στη Χιλή. Ή σε πεδίο εφαρμογής της χαφιεδοκάμερας.
Όμως, έστω κι έτσι, ό,τι τελετουργικές επινοήσεις κι αν έχουν εφευρεθεί τα τελευταία χρόνια, το ποδόσφαιρο θα είναι πάντα ταυτισμένο με την εικόνα του αρχηγού της ομάδας να παίρνει το κύπελλο από τα χέρια της βασίλισσας και αμέσως μετά να της γυρίζει τον……κώλο του, για να πανηγυρίσει μαζί με το λαό!
Το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοφιλές, διότι μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή.
Το ποδόσφαιρο είναι «κατασκευασμένο» με τα υλικά που φτιάχτηκε ο άνθρωπος. Έχει μέσα του την αυτοθυσία και τη γενναιότητα. Αλλά την ίδια ώρα συνυπάρχει με την απάτη, την κλεψιά, την ανυποληψία, με το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» (μόνο που εδώ λέγεται κάπως αλλιώς: «Η μπάλα περνάει – ο παίχτης δεν περνάει»).
Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα όπου η πιο λατρεμένη στιγμή μετά το γκολ, είναι η ντρίμπλα, δηλαδή η προσποίηση, δηλαδή η απάτη. Η απάτη, όντως είναι μέρος του παιχνιδιού. Αλλά προσοχή: άλλη η ηθική του παιχνιδιού και άλλη η ηθική της «αγοράς».
Στο ποδόσφαιρο, ο άνθρωπος την απάτη την «αποδέχεται» κυρίως σαν άσκηση ευφυίας, αλλά όχι σαν εύσημο για ένα έγκλημα, όχι σαν επιβράβευση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Στο ποδόσφαιρο δεν έχει σπάσει το νήμα που έρχεται να συνδέσει το γήπεδο Καραϊσκάκη με τα στάδια της αρχαίας Σπάρτης εκεί που διδασκόταν η αρχή «κλέψε αλλά μη σε δουν». Στο ποδόσφαιρο, συνεπώς, πάντα ελλοχεύει η τιμωρία του Καιάδα για τους αλαζόνες, τους κυνικούς, τους υβριστές και τους αμετροεπείς.
Στην μπάλα, όπως και στη ζωή, τα πράγματα δεν είναι ευθύγραμμα. Δεν αποδίδονται πάντα «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ο Κρόιφ δεν έγινε ποτέ παγκόσμιος πρωταθλητής. Ούτε ο Πλατινί. Ούτε ο Ζίκο. Αντίθετα, το … «κατσίκι», ο Ιταλός Ρόσι, μπλεγμένος σε στημένα ματς και λοιπές «ευγενείς» δραστηριότητες στο ιταλικό κάλτσιο, έγινε. Αλλά στην απορία του Φιντέλ Κάστρο προς το Μαραντόνα «δηλαδή σουτάρεις χωρίς να κοιτάζεις την μπάλα;», το ποδόσφαιρο θα είναι πάντα ο χώρος που θα ισχύει η απάντηση του Ντιέγκο: «Σύντροφε το τι μπορεί να κάνει ο ανθρώπινος νους δεν έχει όριο».
Αυτό είναι το ποδόσφαιρο: μια ιστορία δημοκρατίας και ταυτόχρονα απάτης. Όπου, τελικά, ό,τι και να κάνουν οι πολυεθνικές του ποδοσφαίρου, η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, το βασικό στοιχείο του παιχνιδιού παραμένει. Πρωταγωνιστές του παιχνιδιού είναι αυτοί που παίζουν μέσα στο γήπεδο. Είναι αυτοί που τελικά πάντα θα έχουν τη δύναμη – αν ποτέ αποφασίσουν – να πετάξουν έξω από το γήπεδο και τους πουλημένους διαιτητές και τα αφεντικά τους. Γιατί, πολύ απλά, χωρίς αυτούς τους παίκτες στο ποδόσφαιρο»(και τους λαούς στη ζωή), παιχνίδι δεν υπάρχει.

Εφημερίδα «Οδηγητής»
* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #6 στις: Τρι 09 Νοέ 2010 23:11 »
sport-fm.gr
Παράθεση
«Οι πράξεις σας θα ντρόπιαζαν ακόμα και τον διάβολο στην κόλαση. Ιρλανδία, Ιράκ, Αφγανιστάν. Δεν θέλουμε ματωμένες παπαρούνες στα χέρια μας». Αυτό έγραφε το πανό που σήκωσαν κάποιοι οπαδοί της Σέλτικ, στο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Αμπερντίν, που έληξε με θρίαμβο 9-0 υπέρ της ομάδας τους.

Το πανό απευθύνεται στην "Poppy appeal", μία οργάνωση που έχει στόχο την οικονομική υποστήριξη των στρατιωτών και έχει για σήμα της την παπαρούνα.

Η Σέλτικ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητάει συγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από το πανό, ενώ τονίζει ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος PAS-o-media

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.613
    • Προφίλ
    • Φίλαθλοι ΠΑΣ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #7 στις: Πεμ 10 Φεβ 2011 02:42 »
epirusonline.gr

«Εξουσία, τι μπάλα παίζεις;» στο Θυμωμένο



Παράθεση
Ένα βιβλίο με πάντοτε επίκαιρο θέμα, το «Εξουσία, τι μπάλα παίζεις;» του αθλητικογράφου Διονύση Ελευθεράτου(εφημερίδα Sportday, Novasports Fm, εφημερίδα Πριν) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20, 2651068550). Για το βιβλίο, εκτός του συγγραφέα, θα μιλήσουν οι παλαίμαχοι του ΠΑΣ, Εδουάρδο Κοντογεωργάκης και Ηλίας Μάιπας, ο τέως γενικός γραμματέας του ΠΣΑΤ και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης, ο διευθυντής της εφημερίδας Sportday Γιώργος Χελάκης και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Γκόντζος και Γιώργος Τσαντίκος. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος και κοστίζει (με έκπτωση) περίπου 14 ευρώ.

Ο PAS-o-media είναι κοινόχρηστος λογαριασμός που χρησιμοποιείται από διάφορα μέλη του forum. Σκοπός του είναι η δημοσίευση ειδήσεων του pas.gr και η αναδημοσίευση/μεταφορά / δημοσιοποίηση κειμένων που αφορούν τον ΠΑΣ, ή ενδιαφέρουν τους φίλους του από διάφορα Μ.Μ.Ε.

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.075
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #8 στις: Δευ 03 Ιούν 2013 20:50 »
http://rfu.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3.html


Οπαδοι Γαλατασαραι-Φενερ-Μπεσικτας ολοι μαζι για ενα απωτερο σκοπο....


« Τελευταία τροποποίηση: Δευ 03 Ιούν 2013 21:21 από ayuto1966 »
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.292
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #9 στις: Σαβ 14 Μάρ 2015 23:32 »
Παράθεση
Οι πολιτικοποιημένες κερκίδες της Ευρώπης (pics)

Ποιος είπε πως ποδόσφαιρο και πολιτική δεν πάνε μαζί; Όποιος και να το είπε κάνει μεγάλο λάθος! Αρκεί μια ματιά στις κερκίδες των φανατικών στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης προκειμένου να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος. 

Πυρήνες ακροδεξιών και ακροαριστερών ή νεοναζί και αναρχικών δεσπόζουν με την παρουσία τους στις κερκίδες των γηπέδων. Ταξικές και πολιτικές διαφορές ποτίζουν με ένταση και μίσος σπουδαίους αγώνες στη Γηραιά Ήπειρο και κάνουν τον... άμαχο πληθυσμό να αναρωτιέται αν πήγε να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα ή πολιτική εκδήλωση.

Ιταλία

Στη γειτονική χώρα, όπως άλλωστε και στην Κύπρο, μπορεί κάποιος να συναντήσει τις πλέον έντονα πολιτικοποιημένες κερκίδες. Από τη μια αριστεροί και ακροαριστεροί και από την άλλη ακροδεξιοί και νεοναζί. Από τη μία η Λιβόρνο και η Ρόμα από την άλλη η Ελλάς Βερόνα και η Λάτσιο.

Στη κερκίδα των Λιβορνέζι ανάμεσα στα πανό και τις σημαίες με το έμβλημα της ομάδας θα δεις σφυροδρέπανα αλλά και το πρόσωπο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ενώ οι οπαδοί της Ελλάς Βερόνα είναι εκείνοι που κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με νεοναζιστικές ομάδες.

Περίπου οι ίδια εικόνα και στο ντέρμπι του μίσους στην «Aιώνια πόλη». Οι... αριστερόστροφοι Ρωμαίοι που εκπροσωπούν την εργατική τάξη της πόλης (αν και κυρίως την τελευταία πενταετία σε ένα κομμάτι της κερκίδας έχει παρατηρηθεί μια... δεξιά στροφή) απέναντι στους Λατσιάλι οι οπαδοί των οποίων χαιρετούν ναζιστικά και έχουν καμάρι πως αποτελούσαν την αγαπημένη ομάδα του Μουσολίνι.

Όπως είναι φυσιολογικό οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους οπαδούς των συγκεκριμένων ομάδων έχουν σταθεί πολλές φορές η αφορμή για να «πέσει» ανελέητο ξύλο και να προκληθούν σοβαρά επεισόδια.

Γερμανία

Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον πιο ξεκάθαρα και απλά. Με δεδομένο το... βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν της χώρας οι Αρχές οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης της νεοναζιστικής ιδεολογίας την κόβουν σχεδόν στην προσπάθεια γέννησής της. Παρόλα αυτά (μικροί είναι η αλήθεια) πυρήνες όπως η «Εθνική Αντίσταση της Ντόρτμουντ» (NWDO) και η Μπορούσενφροντ (Μέτωπο της Μπορούσια) ήταν αρκετά για να δώσουν ένα στίγμα στους οπαδούς της ομάδας με τα κιτρινόμαυρα.

Από την άλλη στο Αμβούργο οι οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι έχουν να υπερηφανεύονται πως διατηρούν (και μάλιστα με σχετική άνεση) τον τίτλο της πιο Αναρχικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και δεν αναφερόμαστε στον τρόπο παιχνιδιού της αλλά στην ιδεολογία που κυριαρχεί στην κερκίδα. Αντιρατσιστές, αντιφασίστες, αντισεξιστές, ροκάδες (στην είσοδο της ομάδας στα εντός έδρας παιχνίδια ακούγεται το τραγούδι Hells bells των AC-DC) είναι μερικοί μόνο από τους «τίτλους τιμής» που συνοδεύουν τους οπαδούς που γεμίζουν ασφυκτικά το γήπεδο και διασκεδάζουν ανεξάρτητα από το αν η ομάδα τους κερδίζει ή χάνει.

Ισπανία

Σε αντίθεση με την Γερμανία εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στη χώρα της Ιβηρικής στις κερκίδες δεσπόζει η ακροδεξιά ιδεολογία με πρωτεργάτες τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης (αγαπημένης και πολλαπλά ωφελούμενης από τον δικτάτορα Φράνκο) αλλά και της Εσπανιόλ. Και στις δυο αυτές κερκίδες δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σημαίες του Γ' Ράιχ ενώ αξέχαστο σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους θα μείνει το περιστατικό όπου οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Εσπανιόλ αποδοκίμασαν την ώρα του αγώνα τον τερματοφύλακα της ομάδας του Κάρλος Καμενί ο οποίος κατάγεται από το Καμερούν!

Στον αντίποδα στέκεται η Μπαρτσελόνα της οποίας η έδρα βρίσκεται στη Βαρκελώνη που αποτελούσε το προπύργιο των Αριστερών στον εμφύλιο πόλεμο. Η κερκίδα της Μπάρτσα βέβαια δεν αποτελείται από Αναρχικούς, ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η ιστορική λεπτομέρεια σε συνδυασμό με το μίσος για την Μαδρίτη και οτιδήποτε συνδέεται με την Ρεάλ άφησε το στίγμα της με τους περισσότερους «μπλαουγκράνα» να δηλώνουν αριστεροί.

Αντιφασιστική κερκίδα στην Ισπανία διαθέτει και η Ράγιο Βαγιεκάνο οι οπαδοί της οποίας έχουν έντονη πολιτική δράση στους δρόμους της Μαδρίτης και αυτό το μεταφέρουν και στην κερκίδα.

Γαλλία

Στη Γαλλία τα πράγματα λίγο πολύ είναι ξεκάθαρα ακόμα και... γεωγραφικά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με Βόρειους και Νότιους. Καμία σχέση με τον Αμερικάνικο εμφύλιο. Εδώ υπάρχουν οι ακροδεξιοί της Παρι Σεν Ζερμέν και οι αριστεροί της Ολιμπίκ Μαρσέιγ.

Εδώ η αντιπαλότητα στην κερκίδα ξεπερνά τα όρια του γηπέδου. Βγαίνει στους δρόμους και τους βάφει με αίμα καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων είναι συχνές, σφοδρές και αιματηρές.

Αγγλία

Η περίπτωση της Αγγλίας είναι ιδιαίτερη και σίγουρα χρίζει μεγαλύτερης ανάλυσης. Στο Νησί το πρόβλημα που υπάρχει αφορά περισσότερο τους δρόμους παρά τις κερκίδες. Αυτό, βεβαία, οφείλεται στην καταπολέμηση του χουλιγκανισμού επί Θάτσερ. Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα τα Δρακόντεια μέτρα της Σιδηράς Κυρίας δεν εξάλειψαν τον χουλιγκανισμό απλά τον έβγαλαν έξω από το γήπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το κομμάτι πολιτική και κερκίδα. Στην Αγγλία δεν πρόκειται να συναντήσεις κάτι τέτοιο στον βαθμό τουλάχιστον που τον συναντάς σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόλα αυτά ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στους οπαδούς της Τσέλσι οι οποίοι είναι μακράν οι πλέον πολιτικοποιημένοι οπαδοί. Οι κυνηγοί κεφαλών (όπως είναι γνωστό ένα κομμάτι της κερκίδα των μπλε του Λονδίνου) είναι συνδεδεμένοι με την νεοναζιστική οργάνωση Blood and Honor το ένοπλο κομμάτι της οποίας είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Combat 18 μια εκ των σκληρότερων ναζιστικών ομάδων της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο περιστατικό που καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οπαδοί της Τσέλσι να μην επιτρέπουν την είσοδο στο συρμό του μετρό ενός μαύρου άνδρα στο Παρίσι (είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία για το ματς με την Παρί στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ).

Οι άτυχοι της υπόθεσης είναι οι οπαδοί της Τότεναμ. Όχι επειδή είναι αριστεροί (σε καμία ομάδα της Αγγλίας δεν κυριαρχεί η συγκεκριμένη ιδεολογία, άλλωστε) αλλά επειδή ο σύλλογος έχει... εβραϊκές καταβολές.

Κύπρος

Στη μεγαλόνησο εύκολα θα μπορούσαν να μετονομάσουν το πρωτάθλημα σε... προεκλογική εκστρατεία! Εκεί οι κερκίδες του ΑΠΟΕΛ από τη μία και της Ομόνοιας από την άλλη παραδίδουν δωρεάν μαθήματα πολιτικής αντιπαλότητας. Δεξιοί και ακροδεξιοί στους μεν και αριστεροί- ακροαριστεροί στους δε. Ελληνικές σημαίες και εθνικιστικά συνθήματα στη κερκίδα του ΑΠΟΕΛ, σφυροδρέπανα και συνθήματα υπέρ της... «17 Νοέμβρη» στο πέταλο των οργανωμένων της Ομόνοιας δεν αφήνουν το παραμικρό ίχνος αμφιβολίας ως προς το τι πρεσβεύει η κάθε ομάδα.

Και στη Κύπρο η κόντρα μεταξύ των δύο κερκίδων έχει πολλές φορές ξεπεράσει τα όρια του γηπέδου με πολλά και αιματηρά «ραντεβού» ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων


Ελλάδα

Στα του οίκου μας η υπόθεση είναι ίσως πιο εύκολη απ' οπουδήποτε αλλού. Σε καμία από τις κερκίδες των μεγάλων ομάδων δεν υπάρχουν έντονα τα σημάδια της πολιτικοποίησης. Σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ υπάρχουν και ακροδεξιοί και ακροαριστεροί πυρήνες σε άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο αλλά πουθενά δεν επικρατεί το πολιτικό έναντι του αθλητικού.

Επιπλέον, οι εποχές που οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν τα παιδιά της εργατικής τάξης ενώ οι αντίστοιχοι του Παναθηναϊκού της αστικής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η όποια αναφορά σε έναν τέτοιο διαχωρισμό έχει αξία μόνο αν επιχειρηθεί να γίνει στις ημέρες γέννησης των δυο συλλόγων.

Εσχάτως, θα μπορούσε κάποιος να πει πως σημάδια έντονης πολιτικοποίησης παρατηρούνται στους «Fentagin» του Ατρόμητου και στην «Αυτόνομη Θύρα 10» του Ηρακλή. Αμφότεροι με κύρια τα αντιφασιστικά και αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά τους, χωρίς όμως κάποιος από αυτούς να έχει μέχρι στιγμής το… αντίπαλον δέος.


Τέλος, μια κατηγορία μόνοι τους είναι οι οπαδοί του Αστέρα Εξαρχείων. Και μόνο το ότι οι οπαδοί του Αστέρα που κάθε Κυριακή γεμίζουν το γήπεδο της «Αλεπότρυπας» σε κάθε γκολ της ομάδας φωνάζουν «Μπάτσοι- Γουρούνια- Δολοφόνοι» αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι ο Αναρχικός χώρος έχει τη δική του ομάδα!

Οι οπαδοί του Αστέρα, μάλιστα, πριν μερικά χρόνια είχαν διοργανώσει πάρτι... υποβιβασμού στην πλατεία Εξαρχείων όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα αγάπης προς την ομάδα και... μίσους προς το κράτος!
Πηγή newsbeast.gr - http://www.gazzetta.gr/plus/article/714971/oi-politikopoiimenes-kerkides-tis-eyropis-pics
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.377
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #10 στις: Παρ 20 Μάρ 2015 12:10 »
"Αριστερές κερκίδες" ....Livorno,Ternana,Empoli,Piza,Fiorentina,Perugia,Atalanta,Genoa

"Δεξιές κερκίδες".... Lazio, Roma , Inter ,  Palermo , Udinese , Hellas Verona ,Triestina,Ascoli

50-50:... Torino,Bologna
"προς τα αριστερά".... Milan,Venezia
"προς τα δεξιά"... Napoli,Juventus
"apolitic"..... Ancona ,Sampdoria
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος drakos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 908
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #11 στις: Παρ 20 Μάρ 2015 13:56 »
Μακάρι οἱ ὀπαδοί τῆς Ὀμόνοιας νὰ περιορίζονταν στὰ σφυροδρέπανα, σηκώνουν καὶ Τουρκικές ἢ καί σημαῖες τοῦ Ψευδοκράτους.

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.377
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #12 στις: Παρ 20 Μάρ 2015 14:09 »
"αριστερές κερκίδες".... Rayo Vallecano,Sevilla,Real Sociedad,Athletic Bilbao,Burgos,Celta Vigo,FC Cadiz,Deportivo La Coruna,Tenerife

"δεξιές κερκίδες".... Atletico Madrid,Real Madrid,Real Betis,Espanol ,Sporting Gijon,Valencia



" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος PASkal

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 405
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #13 στις: Παρ 20 Μάρ 2015 14:56 »
Επισης αριστερες κερκιδες

Ιταλια-Modena,Cosenza,Ancona

Γερμανια-Σαν Παουλι,Ντορτμουντ,Φορτουνα Ντυσσελντορφ

our life always in blue and white...

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #14 στις: Παρ 20 Μάρ 2015 15:28 »
Το αρχικό άρθρο είναι με στοιχεία παλιά. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά πλέον και από αυτά που γράφει ο Ράστα (που είναι σε μέσες άκρες σωστός). Ο Πασκάλ έπεσε στα μισά έξω. Θα ετοιμάσω κάτι μές στο Σαββατοκύριακο και θα το κοτσάρω την Δευτέρα.
φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος ΒΑΣΙΛΗΣ

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 320
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #15 στις: Παρ 20 Μάρ 2015 17:12 »
Η κερκίδα του  :mono:προς τα που βαγέρει;

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #16 στις: Σαβ 21 Μάρ 2015 10:57 »
Όσοι προέρχονται από Αβέρωφ, δεξιόστροφοι. Οι του Ατρομήτου αριστερόστροφοι.

Οι νεότεροι ΚΟΔΗΣΟ.
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.377
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #17 στις: Σαβ 21 Μάρ 2015 16:12 »
Όσοι προέρχονται από Αβέρωφ, δεξιόστροφοι. Οι του Ατρομήτου αριστερόστροφοι.

Οι νεότεροι ΚΟΔΗΣΟ.
:) :) :)
   chilly,δώσε τα νεώτερα στοιχεία,μήπως κ τα θκαμ είναι απ την εποχή που ο pastakis έπαιζε πρέφα στο "μεταλυκειακό",όντας οπαδός της ΤΟRINO....  :) τη "πετριά" με τη chelsea ,την έχει αρπάξει από τότε....
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος yazid

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.000
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #18 στις: Σαβ 21 Μάρ 2015 20:30 »
Σε σχέση με το αρχικό άρθρο:
Η Ρόμα δεν είναι αριστερή ομάδα.Είναι δεξιά αλλά όχι τόσο δεξιά όσο η Λάτσιο (πως θα μπορούσε άλλωστε).Άρα εκεί η κόντρα είναι μεταξύ δεξιών-ακροδεξιών.

Αποσυνδεδεμένος pagourenko1966

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.735
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #19 στις: Σαβ 21 Μάρ 2015 20:37 »
Σε σχέση με το αρχικό άρθρο:
Η Ρόμα δεν είναι αριστερή ομάδα.Είναι δεξιά αλλά όχι τόσο δεξιά όσο η Λάτσιο (πως θα μπορούσε άλλωστε).Άρα εκεί η κόντρα είναι μεταξύ δεξιών-ακροδεξιών.

Σαν μια κοντρα βενιζελου-βοριδη ενα πραγμα! :P :P :P :P

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #20 στις: Δευ 23 Μάρ 2015 16:17 »
Πάμε λοιπόν. Κατα αρχήν πρέπει να διευκρινιστεί οτι η πολιτικοποίηση της κερκίδας είναι παλιό φαινόμενο. Κύριοι εκφραστές της ήταν οι Ιταλοί και οι Κύπριοι. Οι Κύπριοι επειδή οι ομάδες τους ήταν κομματικά όργανα από την ιδρυσή τους και οι Ιταλοί επειδή εκεί η πολιτικοποίηση της κοινωνίας ήταν τεράστια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ειδικά από τα τέλη της δεκαετίας του 60. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει την ίδια πολιτικοποίηση και στο γήπεδο, αλλά οι διώξεις εναντίον των αριστερών και οι ρουφιάνοι των δεξιών συχνά απετρέπαν την εμφάνιση συμβόλων και εκφράσεων. Παρόλα αυτά, υπήρχαν διάφορα περιστατικά στην χώρα μας, που δείχναν από παλιά τις πολιτικές ρίζες μιας ομάδας, την πολιτική της μετεξέλιξη αλλά και την πολίτικη υπόσταση των οπαδών. Φυσικά με την αλλαγή της κοινωνίας παγκοσμίως, κάποιες ομάδες άλλαξαν και αυτές πολιτικό χρωματισμό. Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι οτι οπαδικοί λόγοι έκαναν πολλές (κυρίως αριστερές) κερκίδες να αποτινάξουν από πάνω τους τα πολιτικά τους σύμβολα προκειμένου να συσπειρώσουν τον κόσμο τους (ειδικά σε δύσκολες εποχές για κάθε ομάδα), για να γίνουν πιο ελκυστικές σε πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς (?) με καλύτερη σχέση με την βία και άλλες παραπολιτικές ομάδες-συμμορίες (αυτό κυρίως στην Ιταλία) ή ακόμα και επειδή υπήρχε μια στόχευση στην σύλληψη πολιτικοποιημένων ατόμων (κυρίως αριστερών) από το κράτος με την κατηγορία της συμμετοχής τους σε επεισόδια.  Τελειώνοντας την εισαγωγή, είναι αναγκαίο να ειπωθεί οτι διαφορετική έννοια έχει μια αριστερή κερκίδα στην Αγγλία και διαφορετική στην ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Δηλαδή μια αριστερή κερκίδα στην Αγγλία (ή σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία) κάνει πιο πολύ σε κεντρώα κερκίδα της Νότιας Ευρώπης, απόρροια της πιο καπιταλιστικής κοινωνίας εκείνων των χωρών.
Ξεκινάω από την Iταλία (προσωπικά αγαπημένη σκηνή) που η πολιτικοποίηση της κερκίδας και οι σχέσεις-αδελφοποιήσεις μεταξύ οπαδών χρειάζονται τόμους εγκυκλοπαίδειας για να αναλυθούν και να περιγραφούν μέσα στην ιστορική διαδρομή. Αριστερές ομάδες ήταν, είναι και θα είναι οι: Livorno (λόγω των ναυπηγείων και των εργατών εκεί), η Genoa (λόγω του λιμανιού και επειδή η Γένοβα σαν πόλη ήταν πάντα πρωτοπόρα σε κοινωνικούς αγώνες) η Ternana, η Pisa, η Potenza, η Foligno, η Fano, η Catanzaro, η Cazarano, η Cingolana, η Cosenza, η Arezzo, η Empoli, η Virtus Verona (λόγω του αριστερού ποδοσφαιρικού κοινού της πόλης που δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει την φασιστική Hellas (=ελλάς=ελλάδα) Verona). Η Livorno και η Genoa δέχτηκαν αρκετό πόλεμο και καταπίεση από τις αρχές (αστυνομικές και πολιτικές) και πάρα πολλά άτομα αξιοσέβαστα (σε οπαδικό επίπεδο) φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να φάνε αποκλεισμό από το γήπεδο (Diffidati). Ειδικά οι ΒΑL (Brigatte Autonomo Livornesi) αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Το ίδιο επιχειρήθηκε να γίνει και στην Αtalanta και πέτυχε στην κεντροποίηση της κερκίδας. Μια πόλη και μια ομάδα παραδοσιακά αριστερή μέσω των πιέσεων της αστυνομίας, της νέας εποχής και της εμπορευματοποίησης, μεταλλάχτηκε σε ένα κεντρώο συνοθύλευμα (Curva Nord) και που ενιότε πετάνε μπανάνες ή κάνουν ουγκ-ουγκ (δείγμα της εισόδου μελών του LegaNord στην Curva). Αυτοί που δεν το δέχτηκαν αναγκάστηκαν να πάνε στην απέναντι θύρα (Curva Sud – Forever) για να συνεχίσουν την ένδοξη παράδοση των BNA (Brigatte NeroAzzuri) που διαλύθηκαν. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Φλωρεντία με την Fiorentina, μονό που εκεί δεν υπήρξε διχασμός.΄Έτσι πλέον η Curva Fiesole έγινε κεντρώα με μόνο τους GruppoSigna να παραμένουν πιστοί στις ιδέες τους αλλά και στην θέση τους στην Fiesole. Aριστερίζουσα κερκίδα έχει η Cavese αν και έχουν εξαφανιστεί τα πολιτικά σύμβολα, όπως επίσης και η Perugia που εκεί όμως συμβαίνει το εκπληκτικό να συνυπάρχει η Κουβανική σημαία και οι σημαίες με το κόκκινο αστέρι δίπλα στις Ιταλικές. H Perugia έχει από τα πιο ξακουστά πανεπιστήμια, που είχε παρασύρει και την ίδια την πόλη σε πιο προοδευτικά-ανήσυχα μονοπάτια, με αρκετά κινήματα να ξεκινάνε από αυτή την πόλη.
Μια χαρακτηριστική κατηγορία είναι η Bologna και η Τorino που συνυπάρχουν club καθαρά αριστερά (Freaks της Bologna, Ultras της Torino) και καθαρά δεξιά (Μods της Bologna, Korps της Torino) αν και σαν ομάδες ήταν αριστερές (Τorino οι εργάτες της πόλης, Bologna η πόλη-προπύργιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας). Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η Salernitana αλλά και η Venezia στην οποία όμως τα club των οπαδών φτάσαν στο σημείο να μαχαιρώνονται καταλήγοντας στην δημιουργία δυο ποδοσφαιρικών ομάδων.
Πηγαίνοντας στον κέντρωο χώρο (ή του no-politica αν θέλετε) βρίσκουμε δυο γίγαντες: Νapoli και Roma. Η Napoli πίστευε πάντα στο no-politica, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου τείνει προς τα δεξιά με τον απόλυτο νόμο όμως της μη ανάρτησης συμβόλων πολιτικών. Αντίθετα η Roma ήταν η αριστερή ομάδα της Ρώμης (αν και ιδρύθηκε από τον Duce), που με τον χρόνο όμως έγινε δεξιά (ειδικά οι Ultras). Οι μόνοι που ξέφυγαν ήταν οι Fedayin και οι IrishClan. Τα τελευταία δυο χρόνια αποφασίστηκε να επιμείνουν στο  No-politica και αν μπορέσουν να μην βγάζουν πολιτικά σύμβολα: σβάστικες-στόχους (τα αστέρια έχουν να βγουν από τα τέλη της δεκαετίας του 80).
Mια κατηγορία από μόνη της είναι η Milan. Το Μιλάνο τόπος εργατών και αγωνιστών, με πανεπιστήμιο βαρβάτο που κατεύθυνε αγώνες και ιδεολογίες. Η Inter η ομάδα της άρχουσας τάξης και η Milan των εργατών και των φοιτητών. Tην περίοδο της ανόδου των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην πολιτική σκηνή-ένοπλη πάλη, στον οπαδικό χώρο ανέβαιναν οι Brigatte RosoNerri της Μilan. Aφού άφησαν ιστορία οπαδικά, με την είσοδο του Μπερλουσκόνι άρχισε η πτώση τους και η αγωνιστική άνοδος της ομάδας κυρίως στην Ευρώπη. Οπότε σταδιακά εξαφανίστηκαν, ανέλαβαν οι κεντρώοι FossiDelLeoni και τελικά η Milan έγινε η ομάδα της μόδας, των νεόπλουτων και ενίοτε των κεντροδεξιών που πλέον βγάζουν και φασιστικά σύμβολα.
Σαφώς κεντρώες ομάδες είναι η Sampdoria (οι Ultras ψιλοαριστερίζουν, οι ΤittoCuchiaroni κεντρώοι), η Messina, η Catania, η Chievo, η Caglari και η Cesena (ψιλοαριστερίζει).
Αντίθετα οι δεξιές ομάδες δεν είχαν καμία εξέλιξη ή μετάλλαξη μέσα στον χρόνο. Τα ίδια σκατά ήταν μια ζωή. Lazio (μπλε-άσπρα προς τιμή της ελλάδας), ΗellasVerona, Inter, Juventus, Ascoli, Varese, Avellino, Foggia, Udinese, Vicenza, Padova, Trieste, Palermo οι πιο σημαντικές από αυτές. Και εδώ υπήρξε η προσπάθεια ελέγχου από την αστυνομία, αλλά οι μόνοι που το πλήρωσαν ήταν οι οπαδοί της Lazio, οι οποίοι φυλακίστηκαν λόγω όμως οικονομικών σκανδάλων μέσα στο μεγαλύτερο τους σύνδεσμο Irriducibili).

H συνέχεια αύριο με την υπόλοιπη Ευρώπη για να μην σας κουράζω.
« Τελευταία τροποποίηση: Δευ 23 Μάρ 2015 16:58 από chilly »
φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 24.907
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #21 στις: Δευ 23 Μάρ 2015 16:43 »
Ενδιαφέροντα αυτά.Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια ανάλυση και για τα Γιάννενα.Η κερκίδα και οι πολιτικοκοινωνικοοικονομικές συνθήκες στο πέρασμα του χρόνου.Από τον Ηρακλή το 1918 μέχρι σήμερα.Ίσως και με τις εξελίξεις πιο πριν.

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #22 στις: Δευ 23 Μάρ 2015 16:49 »
'Ολα θα γίνουν. Υπομονή.
φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος ΑΠΕΙΡΟΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.435
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #23 στις: Δευ 23 Μάρ 2015 16:55 »
νομίζω πως μπέρδεψες το tesserati με το diffidati αν κατάλαβα καλά.
ΑΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ...ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ Η ΝΤΡΟΠΗ  !

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Πολιτική και ποδόσφαιρο
« Απάντηση #24 στις: Δευ 23 Μάρ 2015 16:58 »
νομίζω πως μπέρδεψες το tesserati με το diffidati αν κατάλαβα καλά.
Σωστός. Κεκτημένη ταχύτητα. Το άλλαξα.
φορεβερ