Αποστολέας Θέμα: Πλατάνια SOS  (Αναγνώστηκε 4261 φορές)

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #25 στις: Τετ 17 Νοέ 2021 12:52 »
Κόβονται άμεσα 25 πλατάνια στο παραλίμνιο!

Σοκάρει η έκθεση για την εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους

Σοκαριστική είναι η έκθεση του Δασαρχείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών, για την εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που έχει προσβάλει δεκάδες αιωνόβια δένδρα στο παραλίμνιο των Ιωαννίνων.

Μετά τις κοπές 10 πλατάνων τον περσινό χειμώνα από την πλ. Μαβίλη και την Κυρά Φροσύνη, έως τη Νότια Πύλη του Κάστρου, η έκθεση που συνιστά και πρόταση που θα εφαρμοστεί άμεσα προβλέπει την άμεση κοπή 15 ακόμη πλατάνων που φέρουν την ασθένεια, αλλά και δέκα ακόμη που δεν έχουν νοσήσει, αλλά γειτνιάζουν με τα άρρωστα πλατάνια και για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας κρίνεται σκόπιμη η κοπή και αυτών!

Οι εργασίες κοπής και απομάκρυνσης των πλατάνων προτείνεται να ξεκινήσουν άμεσα, κάτι που πιθανότατα θα γίνει από αύριο Πέμπτη, με την Τροχαία Ιωαννίνων να έχει ενημερωθεί, ώστε να μεριμνήσει για τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραλίμνια οδό Διον. Φιλοσόφου. Στην ίδια έκθεση επίσης προτείνεται και η άμεση κοπή και απομάκρυνση δύο άρρωστων πλατάνων στην περιοχή της Ανατολής.

https://epirusonline.gr/eidiseis/ipeiros/kovontai-amesa-25-platania-sto-paralimnio/


 >:( >:( :'(

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 25.884
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #26 στις: Τετ 17 Νοέ 2021 18:46 »
Μέχρι να κοπούν όλα

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #27 στις: Πεμ 18 Νοέ 2021 13:10 »
Ο Ρήγας Τσακίρης, δασολόγος Δασαρχείου Ιωαννίνων, μίλησε στο OPEN για την ασθένεια των πλατανιών, εξηγώντας πώς μολύνθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε:

"Τα πλατάνια έχουν την ασθένεια "μεταχρωματικό έλκος". Πρόκειται για ένα μύκητα, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος μύκητας είχε μεταφερθεί από πολεμικό υλικό από κιβώτια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στα λιμάνια της Ιταλίας και της Γαλλίας. Από εκεί με τα χρόνια μεταπήδησε στα ντόπια πλατάνια. Περίπου το 2004 ήρθε στην Ελλάδα με μολυσμένα φτυάρια πλατάνων από την Ιταλία. Έπειτα εξαπλώθηκε και έφτασε μέχρι τα Ιωάννινα. Ωστόσο, στα Ιωάννινα υπάρχει περίπτωση να έφτασε από την γειτονική Αλβανία, όπου και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα".

"Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τα σώσουμε. Αυτή η ασθένεια μεταφέρεται με μηχανήματα και με μολυσμένα εργαλεία, ενώ τα δέντρα μπορούν να μολύνουν και τα διπλανά τους. Μάλλον η δεντροστοιχία μολύνθηκε από κάποιες ενέργειες κλάδευσης που έγιναν εδώ πριν από κάποια χρόνια. Αλλά επειδή είναι δίπλα στην Λίμνη, δεν το είχαμε καταλάβει αμέσως. Δεν μπορούσαμε να το ανιχνεύσουμε. Πέρυσι, καταφέραμε να το επιβεβαιώσουμε εργαστηριακά στα πρώτα δέντρα. Είδαμε ότι τα πλατάνια αυτά νεκρώνουν και προσπαθούν", συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης.

"Θα κάνουμε κάποια πειράματα για να δούμε πώς θα αποκατασταθούν. Έχουμε κάνει μία βαθμολογική κλίμακα με διάφορα είδη δέντρων, έχουμε μία λίστα με περίπου δέκα είδη που θα δοκιμάσουμε. Βέβαια, θέλουμε να έχουμε γηγενή είδη και πρέπει να λάβουμε υπόψιν διάφορους παράγοντες. Τα πλατάνια συμπεριφέρθηκαν για πάρα πολλά χρόνια άριστα, αλλά δεν μπορούμε να ξαναβάλουμε", κατέληξε, αναφέροντας πως μία από τις επικρατέστερες επιλογές είναι οι βελανιδιές.

https://www.news247.gr/perivallon/ioannina-enas-mykitas-skotonei-ta-yperaionovia-platania-pos-molynthikan.9429179.html

Αποσυνδεδεμένος KASABIAN

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 971
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #28 στις: Πεμ 18 Νοέ 2021 15:01 »
δηλαδή εδώ και εικοσι χρόνια είναι γνωστή η ασθένεια των πλατάνων αλλά στα Γιάννενα κλαδεύανε χωρίς να απολυμαίνουν τα εργαλεία τους....πραγματικά δεν ξέρω τι να πω
ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑΝΝΕΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΔΑΤΟΣ

Αποσυνδεδεμένος pextempalla

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.117
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #29 στις: Παρ 19 Νοέ 2021 14:56 »
Αρχίσαμε πάλι τις μαλακίες με τις βελανιδιές μόνο και μόνο επειδή είναι γηγενές είδος; Δε συζητάμε για φοίνικες......
Σφενδάμια να βάλετε κύριοι που μοιάζουν με τα πλατάνια. Μην πάτε να αλλάξετε τη μορφολογία του παραλίμνιου μετώπου.

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #30 στις: Σαβ 20 Νοέ 2021 12:48 »
Τα πλατάνια της Παμβώτιδας



Τα πλατάνια στην παραλίμνια περιοχή, τα οποία βρίσκονται πια αντιμέτωπα με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους και τον ενδεχόμενο αφανισμό τους, μετρούν από 60 έως 110 χρόνια ζωής.

Η μεγάλη δεντροστοιχία (πάνω από 300 πλατάνια) από την πλατεία Μαβίλη μέχρι τη Σκάλα  φυτεύτηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους. Σε φωτογραφίες προ ενός αιώνα, απεικονίζονται μερικά πλατάνια στην περιοχή της πλατείας Μαβίλη και από την άλλη πλευρά, στην περιοχή της Σκάλας. Τη δεκαετία του ’30 ήταν όμως που ξεκίνησε μια πιο συστηματική δεντροφύτευση, με την τότε Φιλοδασική Ένωση να έχει έναν δραστήριο ρόλο.

Εκείνη την εποχή, το παραλίμνιο κομμάτι, το «Δώδεκα», όπως το αποκαλούμε σήμερα, είχε ήδη αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός χωμάτινου δρόμου. Μέχρι το 1920, η πρόσβαση των Γιαννιωτών σε αυτή την περιοχή δεν ήταν εύκολη, και τα τείχη του Κάστρου στέκονταν επιβλητικά πάνω στα νερά της λίμνης. Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν όμως να προχωρήσουν στην επιχωμάτωση στα «ριζά» του Κάστρου από την πλευρά της λίμνης. Το 1931, ο χωμάτινος δρόμος πήρε το όνομα του Διονυσίου Φιλοσόφου, ο οποίος είχε βρει τραγικό θάνατο από τους Τούρκους μετά την αποτυχημένη εξέγερση το 1611 στα Γιάννενα.

Η κρίσιμη παρέμβαση, η οποία διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ως έχει μέχρι σήμερα, έγινε τη δεκαετία του ’50. Ως υπουργός Δημοσίων Έργων, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενέκρινε μισό εκατομμύριο δραχμές για την κατασκευή της παραλίμνιας οδού, με τον τότε δήμαρχο Γρηγόρη Σακκά να υποδέχεται με μεγάλη θέρμη τα νέα. Για να ευχαριστήσει τον Καραμανλή, μετονόμασε την  παραλίμνια οδό Διον. Φιλοσόφου σε οδό Κων. Καραμανλή –μια ονομασία που διήρκεσε μια δεκαετία όταν και επέστρεψε το όνομα του επαναστάτη κληρικού.

Κατά τη δεκαετία του ’50, έγινε και η δεντροφύτευση των πλατάνων στην υπόλοιπη νέα παραλίμνιο οδό. Η δεντροστοιχία αυτή κατάφερε να γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης των Ιωαννίνων και από τα αγαπημένα φωτογραφικά θέματα Γιαννιωτών και επισκεπτών.


1935: Τα πλατάνια αριστερά ξεκινούν να αναπτύσσονται. Η δεξιά πλευρά ακόμα άδεια
(από το λεύκωμα του Τ. Παπασταύρου "Ιωαννίνων Ενθύμιον")




1934: Φωτογραφία του Βασίλη Κουτσαβέλη. Πλατάνια με την πρωινή πάχνη μέχρι την περιοχή της Κυρά Φροσύνης.
Τα τείχη του Κάστρου διακρίνονται ακόμη




O παραλίμνιος δρόμος με τα πλατάνια τη δεκαετία του '60


*Στην κεντρική φωτογραφία, η παραλίμνια περιοχή της Κυρά Φροσύνης, χωρίς πλατάνια, με τον φακό του Φρεντ Μπουασονά περίπου το 1913

https://typos-i.gr/article/ta-platania-ths-pambwtidas 





Να 'χουμε να θυμόμαστε πλέον :'(

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #31 στις: Σαβ 02 Απρ 2022 12:59 »
Όταν οι λόφοι των Ιωαννίνων δεν είχαν δέντρα…



Οι λόφοι των Ιωαννίνων δεν ήταν πάντα πράσινοι. Πολλά από τα δασύλλια που υπάρχουν σήμερα, οφείλονται κυρίως στην πολιτική εκτεταμένης αναδάσωσης που ακολούθησε η πόλη από τη δεκαετία του ’20 και μετά.

Τον 19ο αιώνα, οι λόφοι γύρω από την πόλη ήταν γυμνοί και άδενδροι λόγω της εντατικής βόσκησης και της ξύλευσης. Σε κάποιες περιοχές, εκτός πόλης, και συγκεκριμένα στα Γραμμενοχώρια, η αποψίλωση των δασών είχε ξεκινήσει για… οικοδομικούς λόγους.

Στα «Γιαννιώτικα Σύμμεικτα» (1959) ο λόγιος Δημήτρης Σαλαμάγκας παραθέτει άρθρο εφημερίδας του 1876 στο οποίο αναφέρεται: «απ’ όταν ο Αλή Πασιάς Τεπελενιώτης έβαλε χείρα επί των δασών, άτινα πανταχόθεν περιεκόσμουν τα μέρη ταύτα, όπως κατασκευάση άσβεστον (για το κτίσιμο του Κάστρου), η γεωργική τάξις ώρμησε πανταχόθεν κατά των δασών». Τις συνέπειες της αποψίλωσης των δασών, τα Γιάννενα τις βίωσαν στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και η λειψυδρία έκανε την εμφάνισή της.

Από το 1878, άρχισε να συζητείται ήδη η πρόταση για αναδάσωση των λόφων των Ιωαννίνων αλλά και του Μιτσικελίου. Σε πρώτη φάση, οι Γιαννιώτες προσέφυγαν στις… προσευχές. Ο Σαλαμάγκας θυμάται ότι επί οθωμανοκρατίας ακόμη, λίγο πριν από την απελευθέρωση, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης ξηρασίας, είχε γίνει πάνδημη εκκλησιαστική λιτανεία. Αναφέρει δε ότι μια παρόμοια λιτανεία είχε γίνει και παλιότερα, επικαλούμενος σχετική αναφορά του Χρηστοβασίλη.

Η αναδάσωση ή η φύτευση ως μέτρο αντιμετώπισης της λειψυδρίας και ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζονται και των υπόγειων νερών άρχισε να γίνεται πραγματικότητα πολλά χρόνια αργότερα, το 1928, από τη Δασική Υπηρεσία με τη βοήθεια της τότε Φιλοδασικής Ένωσης Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών.

Η Φιλοδασική Ένωση Ιωαννίνων συστάθηκε το 1923. Με τη σύστασή της έγιναν οι πρώτες ενέργειες δεντροφύτευσης γυμνών χώρων της πόλης και των γύρω περιοχών. Εκείνη την περίοδο φυτεύτηκαν δέντρα στον χώρο γύρω από το τότε Δημαρχείο (όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο) και στον λόφο Βελισσαρίου.

Η πιο οργανωμένη δεντροφύτευση ξεκίνησε το 1928, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας. Εκατόν εβδομήντα δενδρύλλια φυτεύτηκαν στο Μεϊντάνι, τμήμα του σημερινού αισθητικού δάσους της πόλης. Τα δενδρύλλια προήλθαν από το δενδροκομείο που υπήρχε στην περιοχή του γεωργικού σταθμού Κατσικά. Λόγω της μη επάρκειας των «παραγόμενων» δέντρων, στις αρχές της δεκαετίας του ’30 αποφασίστηκε η δημιουργία δασικού φυτωρίου στους Αμπελόκηπους.

Με τη λειτουργία του δασικού φυτωρίου, η επιχείρηση αναδάσωσης ή φύτευσης των λόφων της πόλης έγινε πιο εντατική. Το 1932 συνεχίστηκε η φύτευση στον λόφο «Μεϊντάνι» και στον λόφο της Κιάφας.

Αρχικά, οι ρυθμοί δεν ήταν πολύ γρήγοροι. Κι αυτό λόγω των περιορισμένων πιστώσεων για προμήθεια σύρματος και πασσάλων. Το μέτρο που είχε ληφθεί τότε, ήταν να περιφράσσονται οι προς δεντροφύτευση χώροι για να αποφευχθούν καταστροφές οι οποίες είχαν γίνει στο παρελθόν.

Κατά το 1935-36, η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στην όλη διαδικασία επιτάχυνε τις διαδικασίες. Γύρω από την εμπλοκή του Δήμου στις δεντροφυτεύσεις, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Τα Χριστούγεννα του 1935, πολλοί εργάτες της πόλης ήταν άνεργοι. Παρουσιάστηκαν λοιπόν στον τότε δήμαρχο, τον Δημήτρη Βλαχλείδη, και ζήτησαν εργασία με επίμονο τρόπο και υπό την «απειλή» ότι θα έδιναν το παρών τους κατά την επίσκεψη του βασιλιά στην επέτειο της 21ης Φεβρουαρίου. Αποφασίστηκε λοιπόν η έγκριση ενός κονδυλίου 100.000 δραχμών για την ενίσχυση των άνεργων εργατών. Μετά από συνεννοήσεις, οι εργάτες απασχολήθηκαν σε δεντροφύτευση.

Μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φυτεύτηκαν και άλλες περιοχές όπως ο λόφος της «Προσκύνησης», ο Προφήτης Ηλίας κ.λπ., με την «επιστράτευση» ακόμα και μαθητών σχολείων έναντι αμοιβής. Μετά τον πόλεμο, οι υπηρεσίες προχώρησαν σε νέες φυτεύσεις καθώς πολλά δέντρα είχαν κοπεί κατά την Κατοχή (κυρίως τα δέντρα στον λόφο «Μεϊντάνι» που ήταν πιο ανεπτυγμένα).

Το 1949, ξεκίνησε και η δεντροφύτευση σε Ντραμπάτοβα και Μιτσικέλι.

https://typos-i.gr/article/otan-oi-lofoi-twn-iwanninwn-den-eixan-dentra

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #32 στις: Τετ 08 Ιούν 2022 23:02 »
Προάγγελος κακών… ειδήσεων




Νέα δέντρα έχουν σημαδευτεί στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων.
Τα δέντρα δείχνουν άρρωστα και αναμένεται να κοπούν “τραυματίζοντας” ακόμη περισσότερο την άλλοτε γεμάτη πλάτανους περιοχή.

https://www.sportsioannina.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ac%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-photo/



Μέχρι να κοπούν όλα


 :(    :facepalm:

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #33 στις: Δευ 13 Ιούν 2022 13:47 »
Εκατοντάδες πλατάνια χάνονται κάθε χρόνο στην Ήπειρο… Αγώνας δρόμου στην παραλίμνιο

Το μεταχρωματικό έλκος αφανίζει τα πλατανοδάση της Ηπείρου. Από το 2010 και μέχρι τώρα οι εστίες είναι δεκάδες σε όλη την περιοχή χωρίς τα μέτρα που έχουν ληφθεί να μπορούν να ανακόψουν τη νόσο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην Βουλή τόσο από τα αρμόδια δασαρχεία όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ερώτηση για τη νόσο των πλατάνων στην Ήπειρο είχε κατατεθεί από βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Ο Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, απαντώντας, σημειώνει ότι «ο περιορισμός της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου ήδη αποτελεί αντικείμενο δράσεων για το Υπουργείο και τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες. Το ΥΠΕΝ, έχοντας απόλυτη επίγνωση του κινδύνου για τα πολύ σημαντικά οικοσυστήματα, όπου κυριαρχούν τα πλατάνια, συνεχίζει τις προσπάθειες καταπολέμησης και για το λόγο αυτό στο τριετές σχέδιο δράσης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής περιλαμβάνεται η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσεων καταπολέμησης του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, όπως υλοποίηση προληπτικών υλοτομιών, εκρίζωση και υλοτομία των προσβεβλημένων δένδρων, εφαρμογή ζιζανιοκτόνων και μυκητοκτόνων με παράλληλο έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους, προληπτικά μέτρα και δράσεις ενημέρωσης».

Από τα στοιχεία που παρέχει το Δασαρχείο Ιωαννίνων προκύπτει ότι το 2010 είχαν εκδοθεί αποφάσεις για καθαρισμό σε επτά εστιακές ζώνες και το 2019 οι αντίστοιχες αποφάσεις αφορούσαν σε 34 εστιακές ζώνες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στα «Νέα» η γεωπόνος της Περιφέρειας Ηπείρου Βάσω Παπαδημητρίου, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Εθνική Οδό Αρτας – Ιωαννίνων αλλά και στους μεγάλους ποταμούς, όπως ο Αχέροντας και ο Λούρος: «Εδώ και περίπου μία δεκαετία αντιμετωπίζουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Κάθε χρόνο απομακρύνουμε από την Εθνική Οδό περίπου 500 άρρωστα πλατάνια, πολλά από τα οποία είναι πολλών ετών. Μάλιστα, μέχρι πέρυσι κόβαμε τα ασθενή δέντρα και τα καίγαμε. Από φέτος, όμως, τα ξεραμένα δέντρα πηγαίνουν σε εργοστάσιο στα Γρεβενά, όπου γίνονται πέλετ».

Αγώνας δρόμου για να μην εξαπλωθεί ο μύκητας γίνεται και στην παραλίμνια ζώνη των Ιωαννίνων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, από τα συνολικά 300 μεγάλα πλατάνια που υπάρχουν τα 45 χρειάστηκε να κοπούν, καθώς το 70% από αυτά ήταν άρρωστα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν υγιή και έπρεπε να απομακρυνθούν για να μη συνεχιστεί η καταστροφική πορεία του μύκητα. Την ίδια στιγμή, πέριξ της πόλης των Ιωαννίνων ξεραίνονται 60-70 πλατάνια ετησίως.

https://www.epiruspost.gr/ekatontades-platania-chanontai-kathe-ch/

Αποσυνδεδεμένος pextempalla

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.117
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #34 στις: Τρι 14 Ιούν 2022 11:21 »
Πέρασα προχτές από τον παραλίμνιο.
Εκτός από τα σφενδάμια είδα ότι έχουν φυτέψει και μερικές βελανιδιές.
Τελικά τι γίνεται; Ποιος αποφασίζει για το τι θα φυτευτεί;
Θέλουμε μια δεντροστοιχία ομοιόμορφη ή θα την κάνουμε μικτή;
Άμα είναι να βάλουμε και ιτιές, σκλήθρα ή οτιδήποτε άλλο γουστάρουμε.....

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 25.884
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #35 στις: Παρ 26 Αύγ 2022 20:24 »
Κι άλλα κόκκινα «Χ» σε πλατάνια


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26-08-2022, 19:47
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Η κοπή πλατάνων στο παραλίμνιο αστικό μέτωπο των Ιωαννίνων δεν έχει σταματήσει.

Κι άλλα πλατάνια έχουν νεκρωθεί εξαιτίας της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που οφείλεται στον μύκητα Cerastocystis platani, με τα κόκκινα «Χ» να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Το κόκκινο «Χ» προαναγγέλλει την επερχόμενη κοπή του δέντρου.

Ο μύκητας εμφανίστηκε στην πόλη των Ιωαννίνων την άνοιξη του 2020. Από τότε οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η «μάχη» με τον μύκητα δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Σχεδόν 50 πλατάνια, συνολικά, έχουν απομακρυνθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει από την περιοχή του «Δώδεκα» μέχρι τη «Σκάλα», όπου το τοπίο έχει απογυμνωθεί σχεδόν από τα πλατάνια.
typos-i.gr

Μόλις κοπούν όλα τα πλατάνια θα λυθεί το πρόβλημα.Πρακτικά πράγματα.Γίδια.

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #36 στις: Πεμ 08 Σεπ 2022 21:32 »

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 25.884
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #37 στις: Παρ 19 Ιούλ 2024 19:23 »
Παράθεση
Θλίψη στην παραλίμνιο.. Κόπηκε και ο ψηλότερος πλάτανος της περιοχής!


Ο ψηλότερος πλάτανος της παραλιμνίου είναι πλέον παρελθόν.. Η εικόνα από τα μηχανήματα και τους εργάτες που έκοβαν τα κλαδιά του και στην συνέχεια τον κορμό, μόνο θλίψη προκαλεί..

Ο πλάτανος στη συμβολή των οδών Φιλοσόφου και Καραμανλή, που έριχνε την σκιά του στην πλατεία και τον πεζόδρομο, δεν υπάρχει πια.. Χτυπήθηκε από το μεταχρωματικό έλκος, άρχισε να ξεραίνεται και τελικά με την υπόδειξη του δασαρχείου κόπηκε.









Ήταν ο ψηλότερος της περιοχής και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η εικόνα του η πλέον χαρακτηριστική καθώς ήταν η πρώτη που αντίκριζε κανείς φτάνοντας προς την παραλίμνιο και κάλυπτε σχεδόν όλο το παρκάκι προς την πλευρά του Κάστρου.

Τις τελευταίες ημέρες οι κοπές δέντρων είναι αρκετές και δυστυχώς υποχρεωτικές και επιβεβλημένες.

Αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να ανακοπεί η νόσος, κάτι που μέχρι στιγμής και παρά τις κοπές που ξεκίνησαν από το 2021, δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Έτσι όλο και περισσότερα δέντρα αρρωσταίνουν, όλο και περισσότερο απογυμνώνεται η κατάφυτη περιοχή, όλο και περισσότερο αλλάζει..
epiruspost.gr

Επιτέλους θα γίνει ένας ωραίος κρανίου τόπος το παρλίμνιο.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 25.884
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #38 στις: Παρ 19 Ιούλ 2024 19:25 »
Παράθεση
Ξεραίνονται και τα νέα δέντρα στο παραλίμνιο; (Φωτό)



Ανησυχητική είναι η εικόνα ορισμένων δέντρων τα οποία αντικατέστησαν τα άρρωστα πλατάνια.

Η επιλογή του σφενδάμου, σύμφωνα με τους ειδικούς , κρύβει αρκετές “παγίδες” καθοτι προσβάλλεται συχνά απο μύκητες.
sportsioannina.gr

Από επιτυχία σε επιτυχία.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 25.884
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #39 στις: Κυρ 28 Ιούλ 2024 11:50 »
Πλατάνια στην παραλίμνια περιοχή: Από το 2018, στο 2024



Η παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, ειδικά στη Σκάλα, αλλά και περιμετρικά, στο Κάστρο, αλλάζει αναγκαστικά την τελευταία εξαετία.

Η αιτία είναι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που «χτύπησε» τα δέντρα. Η ασθένεια ενέσκηψε το 2018 όταν και κόπηκε το πρώτο δέντρο που επλήγη. Η διασπορά του μύκητα γίνεται κυρίως από μολυσμένα μηχανήματα εκσκαφής ή εργαλεία κλάδευσης και κοπής που χρησιμοποιήθηκαν σε ήδη πληγέντα δέντρα.

Ωστόσο, φάνηκε ότι τα συνεργεία (ιδιωτικά και μη) δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση και δεν λάμβαναν μέτρα.

Μέσα σε έξι περίπου χρόνια, κόπηκαν 55 δέντρα, από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το πάρκο Κατσάρη.


To βίντεο καταγράφει την αλλαγή της εικόνας, στο μέτωπο της Σκάλας, από το 2020 και μετά, που ξεκίνησαν οι κοπές των δέντρων:

Τα δέντρα έχουν αντικατασταθεί από σφενδάμια και βελανιδιές.

Φυσικά, θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει η εικόνα που γνωρίζαμε, αυτό όμως είναι αναπόφευκτο.

Τα μέτρα περιορισμού της ζημιάς που πήραν το (δραματικά υποστελεχωμένο) τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών και οι δασικές υπηρεσίες, είχαν εν μέρει αποτέλεσμα, περιορίζοντας σε ένα βαθμό τη ζημιά. Συνολικά, 65 δέντρα θα «χάσει» η παραλίμνια περιοχή, ενώ άλλα 16 δέντρα με πρόβλημα έχουν εντοπιστεί τον τελευταίο καιρό σε Πέραμα, Αμφιθέα και, κυρίως, Νησί.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους δεν ήταν ούτε το 2018 «νέα» στην Ήπειρο. Είχε κάνει την εμφάνισή της από το 2010 περίπου, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως τη Μεσσηνία, εμφανίστηκε στις αρχές του αιώνα.

Το παραλίμνιο μέτωπο είχε περίπου 300 πλατάνια, πριν ενσκήψει η νόσος.

Η δενδροφύτευση είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’30, μετά την επιχωμάτωση και τη δημιουργία της παραλίμνιας διαδρομής. Στη δεκαετία του ’50 έγινε πιο συστηματική δενδροφύτευση και ο δρόμος… μετονομάστηκε για λίγο, από Διονυσίου Φιλοσόφου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς ο τότε δήμαρχος Γρηγόρης Σακκάς θέλησε να τιμήσει τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων που χρηματοδότησε την κατασκευή της παραλίμνιας οδού.


typos-i.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 25.884
    • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #40 στις: Πεμ 26 Σεπ 2024 21:51 »
Παράθεση
Κόπηκαν άλλα πέντε πλατάνια στην παραλίμνιο..



Με την κοπή πέντε ακόμη πλατάνων, αυτή την φορά στην πλατεία Μαβίλη, ολοκληρώθηκε προς το παρόν η απομάκρυνση των δέντρων που χτυπήθηκαν από το μεταχρωματικό έλκος.

Τα δέντρα που νόσησαν υπέδειξαν οι δασικές υπηρεσίες και ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην κοπή και την απομάκρυνσή τους σε μία προσπάθεια να περιορίσει την ασθένεια που αποδεκατίζει τα πλατάνια.

Στην παραλίμνια ζώνη των Ιωαννίνων από το 2019 και μέχρι τώρα έχουν χαθεί δεκάδες πλατάνια με αποτέλεσμα σταδιακά η εικόνα της να αλλάζει.



Ο Δήμος αντικαθιστά τα δέντρα που κόβονται με άλλα, κυρίως σφενδάμια και βελανιδιές καθώς απαγορεύεται η εκ νέου φύτευση πλατάνων.

Ο αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας μιλώντας στο Epiruspost ανέφερε ότι προς το παρόν οι κοπές που είχαν υποδειχθεί από τις δασικές υπηρεσίες ολοκληρώθηκαν και εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να απομακρυνθούν κ άλλα δέντρα.
epiruspost.gr

Μετά τις δηλώσεις γίνεται no bet ότι θα συνεχίσουν να κόβονται κανονικά.