Διάφορα > Ρε δεν ΠΑΣ καλα!

OIKONOMIA ΩΡΑ 0

(1/2) > >>

pasajax:

--- Παράθεση ---Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δικαιωμάτων, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών.

Περισσότερα από 180 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στον κόμβο των Κερδυλλίων, με αποτέλεσμα να κλείσει η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τους παράπλευρους δρόμους της παλιάς Εθνικής Οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες των ομοσπονδιών Ο.Α.Σ. (Oμοσπονδία Aγροτικών Συλλόγων) και Ο.Δ.Α.Σ. (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων) ανέστειλαν μέχρι τη Δευτέρα τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης, που από την Παρασκευή το απόγευμα παρέταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του κόμβου Στρυμονικού, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στις Σέρρες θα εντατικοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα, όπου η Ομοσπονδία Αδέσμευτων Αγροτών ν. Σερρών αποφάσισε τον αποκλεισμό του οδικού δικτύου από και προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Μπλόκα έχουν στηθεί κατά μήκος της εθνικής Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Λαμίας, του Κάστρου, της Θήβας και στο κομμάτι Ριτσώνα – Θήβα. Η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία μέσω Μαρτίνου και μέσω Θήβας.

Παραταγμένα στην άκρη του δρόμου, αλλά χωρίς να εμποδίζουν τη συγκοινωνία είναι τα τρακτέρ στον κόμβο της Ν. Τρίγλιας στη Χαλκιδική, στην Αγιά Λάρισας και στον κόμβο του Βογατσικού, στην π.ε.ο. Καστοριάς - Κοζάνης.

«Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους. Πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα. Είμαστε μια κυβέρνηση 100 ημερών και τώρα προχωράμε σε νέες δομές και τομές», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, και πρόσθεσε ότι «στην πρόσκληση που έχουμε απευθύνει, ενόψει του εθνικού διαλόγου για τα αγροτικά, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπάρχουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, αλλά δεν αποκλείουμε κανέναν. Μπορώ όμως, να συζητήσω μαζί τους και σε οποιοδήποτε σημείο της γης», αφήνοντας έτσι την πιθανότητα διαλόγου με τους αγρότες ακόμη και επί των μπλόκων.
--- Τέλος παράθεσης ---


www.tvxs.gr

pasajax:
Το κλείσιμο άλλων 3 τράπεζών ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ


--- Παράθεση ---Η ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έκλεισαν άλλες τρεις τράπεζες χθες Παρασκευή, καθώς η επιδεινούμενη κατάσταση όσον αφορά τα δάνεια συνεχίζει να οδηγεί στην πτώχευση κοινοτικές και περιφερειακές τράπεζες που δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Η ομοσπονδιακή επιχείρηση διασφάλισης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC) ανακοίνωσε ότι η Town Community Bank και το Trust of Antioch, στο Ιλινόι, και η St. Stephen State Bank, στο Σεντ Στίβεν της Μινεσότα, χρεοκόπησαν. Άλλες τράπεζες συμφώνησαν να αναλάβουν τους πελάτες και τις υποχρεώσεις τους. Η Barnes Banking Co, στο Κέισβιλ της Γιούτα επίσης έκλεισε, και η FDIC ανακοίνωσε ότι θα προστατεύσει τους καταθέτες ώσπου να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους σε άλλες τράπεζες.

Η υπηρεσία δεν εξήγησε τους λόγους που οι τράπεζες χρεοκόπησαν. Ωστόσο, η FDIC είχε προειδοποιήσει ότι αναμένεται σημαντικός αριθμός πτωχεύσεων και εφέτος, λόγω των εκτεταμένων ζημιών των τραπεζών από δάνεια συνδεδεμένα με υποθήκες κατοικιών, επιχειρηματικής στέγης κ.λπ.

Με αυτές που προστέθηκαν χθες, οι πτωχεύσεις τραπεζών έφθασαν τις τέσσερις εφέτος, που προστίθενται στις 140 τράπεζες που έκλεισαν το 2009, πολλές εξ αυτών εξ αιτίας των δανείων που δεν αποπληρώνονταν, συμβάλλοντας στην ύφεση. Ο αριθμός ήταν ο υψηλότερος από την κρίση των δανείων του 1992, όταν είχαν κλείσει 181 τράπεζες. Το 2008 κατέρρευσαν 25 τράπεζες, ενώ μόλις 3 είχαν κλείσει το 2007.
--- Τέλος παράθεσης ---

www.tvxs.gr

pasajax:
συνάντηση-μπατζελή-αγροτών-την-κυριακή


--- Παράθεση ---Την πρόσκληση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή αποδέχτηκε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών. Η ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ενώ οι αγρότες δεσμεύτηκαν ότι θα ανοίξουν 10 μπλόκα στα Γρεβενά μέχρι τη συνάντηση με την κ. Μπατζελή.

Στο μεταξύ, χθες, Παρασκευή, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα – επί βουλγαρικού εδάφους- συναντήθηκε επιτροπή Ελλήνων αγροτών, που είχαν αποκλείσει τον Προμαχώνα, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος, μετά από αίτημα των αγροτών της περιοχής των Σερρών, οι οποίοι αμέσως μετά, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, άνοιξαν την συνοριακή διάβαση, από τις πέντε το απόγευμα και θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων μέχρι τις 10 το βράδυ. Ωστόσο, στις 20.00 οι αγρότες έκλεισαν και πάλι αιφνιδιαστικά τα σύνορα και το κλείσιμο θα κρατήσει μέχρι να βρεθεί οικονομική λύση, όπως διαμηνύουν.

Ο κ. Μπορίσoφ κάλεσε τους αγρότες «στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας» να ανοίξουν τα σύνορα και υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία λέγοντας στα μέλη της «με ζητήσατε και ήρθα». Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έφτασε στον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ελικόπτερο. Στην εννιαμελή επιτροπή των Ελλήνων αγροτών που είχε περάσει στο βουλγαρικό έδαφος ανάφερε ότι προτού ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, δεν ήταν αντίθετος με την συνάντηση στα σύνορα, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Σαμαρά.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές ενημέρωσαν τον κ. Μπορίσοφ για τα αιτήματά τους, δίνοντας του σχετικό φάκελο. Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει για την επίλυση των αιτημάτων των αγροτών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια συνεργείου της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης που είχε περάσει στο ελληνικό έδαφος για να πάρει συνέντευξη από τους επικεφαλής της κινητοποίησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «υπήρχε και υπάρχει συνεχώς επικοινωνία με την άλλη πλευρά» και δεν υφίσταται ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, το πρωί το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ρηματική διακοίνωση με την οποία ζητούσε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών Τράικο Τράικοφ με τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη και μια σειρά από φορείς για το θέμα του αποκλεισμού του Προμαχώνα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι αγρότες των «αδέσμευτων συλλόγων» του νομού Σερρών αποφάσισαν να αποκλείσουν την οδική διάβαση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν πείστηκαν από τις σχετικές σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή. Γενικά, οι αγρότες δηλώνουν απογοητευμένοι από την ομιλία και περιμένουν μία νέα συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αύριο, Σάββατο, ή την Κυριακή, για να αποτιμήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Μπορίσοφ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατόπιν πρωτοβουλίας του δευτέρου. Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τον Βούλγαρο ομόλογό του, για την πρόθεση του να μεταβεί στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να συνομιλήσει με τους Βούλγαρους μεταφορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο πρωθυπουργός, παράλληλα, συμφώνησε με την πρόθεση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και τον προέτρεψε, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών που έχουν κλείσει τη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, επί Βουλγαρικού εδάφους, για να τους εξηγήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του ότι και την Παρασκευή απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, μήνυμα προς τους αγρότες, προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι και να προσέλθουν στον δημόσιο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, καθώς όπως τόνισε, είναι ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους αγρότες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο βουλγάρικος Τύπος για την επίσκεψη Μπορίσοφ στα σύνορα

«Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας «Φόκους», ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε «Είμαστε αδελφικοί λαοί και θέλουμε οι γεωργοί μας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, να ζούνε καλά και να παίρνουν περισσότερα χρήματα», στη συνάντηση, που είχε σήμερα στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα» με εκπροσώπους της απεργιακής επιτροπής των Ελλήνων αγροτών.

«Η παράκληση μου είναι να αφήσετε (ελεύθερα) τα σύνορα, επειδή αυτό (σ.σ το κλείσιμο τους) δημιουργεί διαθέσεις εναντίον σας στη Βουλγαρία», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ. Ο ίδιος εξήγησε ότι η πρωτοβουλία για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του «δεν στρέφεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά το αντίθετο», όπως αναφέρεται στο κείμενο.

«Ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ότι σήμερα συζήτησε και πάλι τηλεφωνικώς, για 30 λεπτά, με τον κ. Παπανδρέου, για να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει (στη Βουλγαρία)) το κλείσιμο των συνόρων», αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου «Φόκους». Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός «τόνισε επίσης και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των οδηγών στις νταλίκες (που περιμένουν στην ουρά στα σύνορα - σ.σ.), όπως και την αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών μέχρι τους είκοσι βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν σήμερα τη νύχτα».

Επίσης, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε τις μεγάλες απώλειες της Βουλγαρίας λόγω των οποίων η χώρα του έχει απευθύνει επίσημο αίτημα παρέμβασης της Κομισιόν στο πρόβλημα και ζήτησε να ανοίξουν τα σύνορα. «Αμέσως μετά τη δήλωση του βούλγαρου πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ηγεσίας των Ελλήνων απεργών ανήγγειλε την είδηση, που περιμέναμε τόσες μέρες: «Ανοίγουμε τους συνοριακούς σταθμούς». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γρήγορα και δυναμικά κι έπειτα ο πρωθυπουργός Μποίκο Μπορίσοφ αναχώρησε με ελικόπτερο» , καταλήγει το τηλεγράφημα.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας στα σύνορα με την Ελλάδα

Η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Τράιτσο Τράικοφ στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα», την οποία είχε προαναγγείλει νωρίτερα για αύριο, Σάββατο, 23 Ιανουαρίου. «Ο υπουργός Οικονομίας και Ενεργείας Τράιτσο Τράικοφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο πρωί επίσκεψη του στο συνοριακό σταθμό Κούλατα λόγω της άρσης του κλεισίματος των έλληνο-βουλγαρικών συνόρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Τρ. Τράικοφ θα συναντηθεί με ξενοδόχους, εστιάτορες και τουριστικούς πράκτορες στο χειμερινό θέρετρο Μπάνσκο για να συζητήσει για τις ζημιές τους από το κλείσιμο των συνόρων. Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Κοινό πλαίσιο αιτημάτων από τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

Σε ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο και σε κοινή έκφραση των διεκδικήσεών τους, κατέληξαν μετά από πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, οι εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφάσισαν να μεταφέρουν την απόφασή τους και στους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκα στη Νίκαια Λάρισας και στη Θήβα, με στόχο να συμφωνήσουν προκειμένου ο αγώνας τους να είναι κοινός και συντονισμένος.

Η νέα Συντονιστική Επιτροπή που συνεδρίασε στα Γρεβενά, αποφάσισε επίσης να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς μέχρι να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να μην προσέλθουν στον διάλογο που θα γίνει στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου, αλλά να επιδιώξουν απευθείας συνάντηση με την κ. Μπατζελή.

Τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων είναι: άμεση καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, εγγυημένο εισόδημα σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ενεργοποίηση του Μητρώου Αγροτών, αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100%, αποσαφήνιση του χαρακτηρισμού "κατά κύριον επάγγελμα αγρότης" και αναμόρφωση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα που βρίσκονται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Λάρισας και Μαγνησίας.

Κινητοποιήσεις

Την Δευτέρα, αγρότες που συντάσσονται με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, θα κατέβουν με λεωφορεία και θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο, όπου η κυβέρνηση έχει καλέσει τους αγρότες να συμμετάσχουν στον εθνικό διάλογο για το αγροτικό ζήτημα.

Την απόφαση τους να αποκλείσουν, επ' αόριστον από αύριο το Τελωνείο Ορμενίου, ανακοίνωσαν οι αγρότες του βορείου Έβρου. Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεθοριακό σταθμό Κήπων και στο κόμβο Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

Με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή θα έχει συνάντηση την Κυριακή το Πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των Αγροτών.

Υπόμνημα στον γ.γ. Μακεδονίας – Θράκης έδωσαν οι δασεργάτες

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους παρέδωσαν στον γενικό γραμματέα Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, στο γραφείο του στο Διοικητήριο, εκπρόσωποι του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Οι δασεργάτες αποκλείουν κατά διαστήματα, τις τελευταίες τρεις ημέρες, τον κόμβο Βρασνών - Ασπροβάλτας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων και την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων τους. Το απόγευμα θα κλείσουν από τις πεντέμιση ως τις εννιάμιση, αλλά θα ανοίγουν «ανά μία ώρα για δέκα λεπτά, ώστε να αποσυμφορείται ο κόμβος».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου δεσμεύτηκε να διαβιβάσει στην υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, το υπόμνημα των δασεργατών, προκειμένου να μεσολαβήσει προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για να εκταμιευτεί το σχετικό κονδύλιο για την πληρωμή τους και για την διευθέτηση των λοιπών αιτημάτων τους.
--- Τέλος παράθεσης ---

www.tvxs.gr

pasajax:
fitch-υπό-πίεση-οι-ελληνικές-τράπεζες-αν-αποσυρθούν-τα-έκτακτα-μέτρα--- Παράθεση ---Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα όταν αυτά αποσυρθούν, σημειώνει σήμερα ο οίκος Fitch. Όπως αναφέρει «Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δυσκολία να ισορροπήσουν τα οικονομικά τους, όταν τα έκτακτα μέτρα αποσυρθούν και η ΕΚΤ επιβάλλει πιο σφιχτούς κανόνες». Το σχόλιο ήρθε να προστεθεί στις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά spread τα οποία σήμερα σημείωσαν ιστορικό υψηλό.

--- Τέλος παράθεσης ---

www.tvxs.gr

pasajax:
τροπολογία-για-φόρους-σε-τσιγάρα-αλκοόλ-και-κληρονομιές-στη-βουλή


--- Παράθεση ---Πρόσθετοι φόροι σε τσιγάρα και ποτά, ύψους 930 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονη εφαρμογή νέων κλιμάκων και αφορολόγητων ορίων για γονικές παροχές και κληρονομιές, ισχύει από χθες το βράδυ, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με τη νέα τροπολογία, αυξάνεται ο ειδικός φόρος για τα τσιγάρα στο 70%, από 57,5% και ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ποτών κατά 20%. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η τιμή των τσιγάρων για ένα πακέτο που κόστιζε 2 ευρώ αυξάνεται κατά 0,19 ευρώ, και για το πακέτο που η τιμή του ήταν 3,20 ευρώ, κατά 0,41 ευρώ. Η επιβάρυνση των ποτών επιβάλλεται από σήμερα ενώ των τσιγάρων από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα συνολικά φορολογικά έσοδα από τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίζει το ακριβές ύψος τους, τονίζει όμως ότι η οριστική εκκαθάριση του φόρου για τις μεταβιβάσεις αυτές θα γίνει βάσει του νέου φορολογικού νόμου. Ένώ σήμερα υπάρχει αφορολόγητο όριο 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 1% επί της κληρονομούμενης περιουσίας, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι περιουσίες των 500.000 ευρώ και του 1 εκατ. ευρώ θα υποστούν μεγάλη επιβάρυνση σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.

Η ηγεσία του υπουργείου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η επιβολή αυτών των νέων φόρων, κάνει κάλο στη χώρα, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες, αφού θα αυξηθούν τα δημοσιονομικά έσοδα, αλλά και θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για την κατανάλωση τσιγάρων και ποτών.

Φεύγουν για να επιστρέψουν τον Φεβρουάριο

Αποχωρούν σήμερα οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Αθήνα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Οικονομίας, τον υπουργό Εργασίας, τους γενικούς γραμματείς στα υπουργεία Υγείας και Άμυνας και με τον υπουργό Οικονομικών. Σήμερα, το κλιμάκιο θα έχει συναντήσεις στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στη συνέχεια θα αναχωρήσει. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν πρόσθετα σκληρά μέτρα στο σκέλος των δαπανών και ακριβή ποσοτικοποίηση όλων των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος και εκείνων για την τόνωση της οικονομίας.

Μετά την αναχώρηση του κλιμακίου, ξεκινά για την κυβέρνηση ένας δεκαήμερος αγώνας δρόμου προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, κάτι που συνιστά «αγκάθι» στη σύνταξη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αγωνία καθώς το λεπτομερές και όχι εύκολο αυτό έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα, μέσα σε ένα εξαιρετικά στενό χρονοδιάγραμμα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το τελικό κείμενο του ΠΣΑ να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, στα μέσα Ιανουαρίου, στη συνέχεια να περάσει στη Βουλή και να υποβληθεί στην Κομισιόν στις 20 Ιανουαρίου, ώστε στις 27 του μήνα το Κολέγιο των Επιτρόπων να μπορεί να έχει έτοιμη εισήγηση προς την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή. Το ΠΣΑ θα εγκριθεί από το EcoFin στις 15 - 16 Φεβρουαρίου, το οποίο θα επικυρώσει και το χρόνο που θα έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της για να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κλιμάκιο του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, θα έρθει στην Ελλάδα. Οι ειδικοί της Κομισιόν αναμένεται να ξαναεπισκεφτούν την Αθήνα μέσα στον Φεβρουάριο.

Tο κλιμάκιο της Kομισιόν, κατά την επίσκεψή του, μελέτησε διεξοδικά τα στοιχεία των υπουργείων Oικονομικών, Oικονομίας, Εργασίας, Άμυνας και Yγείας και προέβη σε συστάσεις, ενώ ενημερώθηκε από την ηγεσία του κάθε υπουργείου για τα μέτρα προκειμένου να επέλθει εξυγίανση των δημοσιονομικών. Αναλυτικά:

Υπουργείο Εργασίας: «Ψαλίδι» στις δαπάνες για τις συντάξεις και περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητούν οι κοινοτικοί, οι οποίοι είχαν χθες συνάντηση με τον υπουργό Eργασίας Aν. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ. Kουτρουμάνη. Tην επιβολή φόρου για τα Tαμεία, την αύξηση των εισφορών στον κλάδο ασθενείας του OΓA, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και τον περιορισμό των δαπανών στους κλάδους Yγείας αντιπροτείνει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας. Μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει νέα συνάντηση με το κλιμάκιο, για να δοθούν αναλυτικά στοιχεία ανά Tαμείο, ενώ έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να παρουσιαστούν οι δομικές αλλαγές στο σύστημα.

Υπουργείο Άμυνας: Συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμούς και χρονοδιαγράμματα για το πώς θα επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, καθώς και αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τους εξοπλισμούς μέσα στην επόμενη τριετία παρουσιάστηκαν χθες στους ελεγκτές της EE, που επισκέφτηκαν το Πεντάγωνο.

Για το 2010 προβλέπεται μείωση 12% των λειτουργικών δαπανών, με την προοπτική η μείωση να είναι μεγαλύτερη τα επόμενα έτη. Aφορά περικοπές πλασματικών υπερωριών, εκτός έδρας, οδοιπορικών, μεταθέσεων, μεταφοράς οικοσκευών στο μόνιμο προσωπικό. Να σημειωθεί πως Eλλάδα είναι η χώρα του NATO με τις μεγαλύτερες λειτουργικές δαπάνες επί συνόλου αμυντικών δαπανών. Oι λειτουργικές δαπάνες των Eλληνικών Eνόπλων Δυνάμεων αποτελούν το 74% των αμυντικών δαπανών, ενώ στη Γερμανία οι λειτουργικές δαπάνες αποτελούν το 56% των αμυντικών δαπανών.

Υπουργείο Υγείας: Mε διετές «πάγωμα» των δαπανών για προμήθειες και φάρμακα συμμετέχει ο χώρος της Yγείας και της Πρόνοιας στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Kατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκε το θέμα της σταθεροποίησης των δαπανών Yγείας και Πρόνοιας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν σημαντική διόγκωση. Oι Eυρωπαίοι πίεσαν για περιστολή των δαπανών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων.

Υπουργείο Οικονομίας: Τα στελέχη της Kομισιόν ζήτησαν από την υπουργό Oικονομίας, Aνταγωνιστικότητας και Nαυτιλίας κ. Λούκα Kατσέλη κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησής τους το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αφού όπως υπογράμμισαν, σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός. H κ. Kατσέλη τούς ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα μέτωπα των δημόσιων επενδύσεων, της ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας. Mετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η υπουργός Oικονομίας δήλωσε: «Tο νέο ΠΣA είναι ένα συνεκτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναθέρμανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν ώστε εντός μίας τριετίας να έχει βγει η χώρα μας από την κρίση και να έχουν γίνει ορατά τα αποτελέσματα σε κάθε πολίτη».

Τρεις εκδόσεις εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο

Με τη διάθεση εντόκων γραμματίων ξεκινά τον Δημόσιο το πρόγραμμα δανεισμού του για το νέο έτος, όπως ανακοινώθηκε χθες. Το ελληνικό Δημόσιο, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, θα προβεί σε δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων εξαμήνου και δωδεκαμήνου και μία εβδομάδα μετά, στις 19 Ιανουαρίου, σε μία έκδοση τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιανουάριο το Δημόσιο αντιμετωπίζει υποχρεώσεις κυρίως από έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος μίλησε στο «Dow Jones Newswires», η Ελλάδα ενδεχομένως να προχωρήσει αυτό το έτος σε έκδοση ομολόγων σε δολάρια, ενώ εξετάζει και άλλα νομίσματα, επιχειρώντας να διευρύνει τη βάση δανεισμού.

Ο κ. Παπανικολάου επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι «ιδιαίτερα ευέλικτη» στον τρόπο προσέγγισης των αγορών, ενώ πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες για τον χρόνο, τη διάρκεια και τη στρατηγική πώλησης στο πρόγραμμα των ομολογιακών εκδόσεων δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Εκτίμησε, τέλος, ότι τα spreads θα περιοριστούν αν το Πρόγραμμα Σταθερότητας γίνει δεκτό με θετικά σχόλια στις αγορές.

Προχθές, ο κ. Παπανικολάου είχε δηλώσει πως το Δημόσιο εξετάζει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δανεισμό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη συνεργασία τραπεζών αλλά και σε προσφορά ομολόγων μέσω κοινοπραξίας τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο το Δημόσιο είχε αντλήσει το ποσό των 2 δισ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση που έγινε με κοινοπραξία πέντε τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Βελτιωμένο εμφανίζεται το κλίμα στην αγορά ομολόγων, αν και σημειώθηκε ελαφρά άνοδος του spread που διαμορφώθηκε στις 230 μονάδες βάσης, έχοντας προηγουμένως αγγίξει έως και τις 223 μονάδες βάσης. Το Blooberg.com έγραφε χθες ότι ο διεθνής επενδυτικός οίκος Robeco, που είναι ο μεγαλύτερος διεθνής θεσμικός επενδυτής με επενδύσεις ύψους 186 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα, διατύπωσε θετικά σχόλια για την Ελλάδα και κάνει σύσταση διακράτησης σε ελληνικά ομόλογα, εκτιμώντας ότι έχουν φθάσει σε αρκετά χαμηλές τιμές και προβλέποντας σταθεροποίηση των spreads, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει ήδη τιμωρηθεί από τις αγορές.

Στήριξη Θαπατέρο στην Ελλάδα

Τη στήριξή του στην Ελλάδα προσέφερε χθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας.

Ο κ. Θαπατέρο απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης για τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξουν την Ελλάδα υποδεικνύοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό το τεστ στήριξης προς ένα κράτος μέλος θα στεφθεί με επιτυχία και πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως απαιτείται περισσότερος οικονομικός συντονισμός και «περισσότερη οικονομική ένωση» στην Ε.Ε.
--- Τέλος παράθεσης ---

www.tvxs.gr

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση