Διάφορα > Ρε δεν ΠΑΣ καλα!

ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΡΑ 0

(1/2) > >>

pasajax:

--- Παράθεση ---ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προς την ένταξη των νεοπροσληφθέντων δημοσίων υπαλλήλων απευθείας στο ΙΚΑ, το οποίο θα εξελιχθεί σε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Βήμα», στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών- που αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος- θα ενταχθούν σταδιακά οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή όσοι προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Έτσι, με την πάροδο του χρόνου το Δημόσιο θα καταβάλλει τις εισφορές του κράτους και του εργοδότη στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, δηλαδή στο ΙΚΑ, για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, η οποία θα είναι ενιαία για όλους.

Για όσους εργάζονται ήδη στο Δημόσιο, η σύνταξη θα σύμφωνα με όσα ισχύουν. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι γυναίκες, για τις οποίες αναμένεται να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, μετά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξίσωση των ορίων ηλικίας με τους άνδρες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο διάλογος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Απριλίου και το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουνίου.

Παράλληλα, μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η σύνδεση των εισφορών με το ύψος των συντάξεων, με τελικό στόχο να γίνει το σύστημα περισσότερο ανταποδοτικό. Για το θέμα που συζητείται ήδη στην Επιτροπή Διαλόγου, η καθηγήτρια κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη κατέθεσε πακέτο μέτρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, προτείνοντας αλλαγές στη δομή τού συστήματος (εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές).

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ωστόσο, προβλέπει ξεκάθαρα την καθιέρωση στο μέλλον της εθνικής σύνταξης, την οποία θα λαμβάνουν όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, και της ανταποδοτικής, η οποία θα είναι ανάλογη των εισφορών κάθε ασφαλισμένου. Η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος, αναφέρει η εφημερίδα, απαιτεί τουλάχιστον 7 με 8 χρόνια, καθώς οι αλλαγές είναι μεγάλες, ενώ θα οδηγήσει και σε μεγάλες περικοπές συντάξεων.
--- Τέλος παράθεσης ---


www.tvxs.gr

pasajax:

--- Παράθεση ---Από τον Νοέμβριο απλήρωτοι είναι οι 250 εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας Elite, οι οποίοι απειλούνται άμεσα να μείνουν χωρίς δουλειά. Στις 10 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς δεν χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, επιχείρημα το οποίο οι εργαζόμενοι αμφισβητούν και έχουν από τότε προβεί σε οργανωμένες και ομαδικές κινητοποιήσεις ανάμεσα στις οποίες και η κατάληψη του εργοστασίου.

Η παραγωγή μίας από τις δύο μεγαλύτερες υποδηματοποιίες της χώρας άρχισε σταδιακά να μειώνεται καθώς ο εργοδότης ενημέρωσε τους εργάτες ότι δεν υπάρχουν πρώτες ύλες. Η ανακοίνωση βρήκε απροετοίμαστους τους εργάτες διότι η εταιρεία έχει τζίρο 30 εκατομμυρίων ευρώ, οι παραγγελίες της αυξάνονταν κατά 20% ενόψει της θερινής περιόδου και η παραγωγή είχε διπλασιαστεί. Φαίνεται ότι η Elite αποφάσισε να αφήσει οριστικά τον τομέα της παραγωγής και να ασχοληθεί με το εμπόριο καθώς εδώ και δύο χρόνια διαθέτει καταστήματα υπό την επωνυμία της.

Οι εργαζόμενοι, από τις 10 Δεκέμβρη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και ενώ στην αρχή απλώς παρευρίσκονταν στον χώρο του εργοστασίου ελέγχοντας διάφορες λειτουργίες, πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποίησαν την κατάληψή του μετά από προσπάθεια της εργοδοσίας να βγάλει τα εμπορεύματα από το εργοστάσιο για να τα πουλήσει κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικασθούν στις 26 Ιανουαρίου.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων έχει ήδη συναντηθεί πολλές φορές με εκπροσώπους του υπουργείου εργασίας με τελευταία την χθεσινή τριμερή συνάντηση, που ακολούθησε την πορεία από τον Κολωνό έως το υπουργείο Εργασίας. Η πορεία και η συνάντηση που ήταν κανονικά προγραμματισμένες για την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, αναβλήθηκαν λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από το υπουργείο να ανοιχθούν οι αποθήκες για να βγει το εμπόρευμα στην αγορά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Τα αιτήματα των εργαζομένων προς το υπουργείο Εργασίας είναι η προσφορά έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους. Όπως λέει στο tvxs ο κ. Σκουλής Γιάννης, πρόεδρος των εργαζομένων στην Elite, «ο ΟΑΕΔ διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα όμως εμείς δικαιούμαστε αυτά τα 1.000 ευρώ καθώς τα έχουμε καταβάλλει στον ΟΑΕΔ μέσω της εργασίας μας». Αυτήν την φορά, ο κ. Κωστόπουλος, υποσχέθηκε ότι το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις αλλά θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ, την επόμενη Τετάρτη. Όσον αφορά την εργοδοσία, ο ιδιοκτήτης της υποσχέθηκε εχθές να δώσει τον μισό μισθό του Νοεμβρίου σήμερα, και την Δευτέρα ενώ τον υπόλοιπο από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου καταβλήθηκε μία προκαταβολή των 300 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στην συνέλευσή τους αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη προσωρινά , αν συμφωνήσουν με την εργοδοσία την Δευτέρα να τους δοθεί ολόκληρος ο μισθός του Νοεμβρίου, και να αφήσουν τα εμπορεύματα να πωληθούν στα καταστήματα της Elite, έτσι ώστε να μπορέσει να τους καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι αναμένουν την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, για χορήγηση νέου δανείου ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση, η αίτηση για το οποίο κατατίθεται σήμερα. Τα αιτήματα των εργαζομένων πέρα από την καταβολή των δεδουλευμένων τους, των αποζημιώσεών τους και των συντάξεων όσων είναι κοντά στη σύνταξη, είναι και η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Ο κ. Σκουλής Γιάννης, δηλώνει ότι τα πρακτικά που έχουν υπογραφεί δεσμεύουν την εταιρεία να χρησιμοποιήσει το ενδεχόμενο δάνειο για την επιβίωση του εργοστασίου και την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Η οργάνωση και η ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι είναι εντυπωσιακή. Το κλείσιμο της Elite θα συμπαρασύρει και μικρότερες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν, με συνέπεια να μείνουν χωρίς δουλειά περίπου 2000 άνθρωποι. Η κατάληψη του εργοστασίου έχει κερδίσει την στήριξη κατοίκων και επιτροπών κατοίκων, καθώς και αντιπροσωπειών του ΣΥΝ και του ΚΚΕ.
--- Τέλος παράθεσης ---www.tvxs.gr

pasajax:
  ELITE


--- Παράθεση ---Άνοιξαν τελικά τις αποθήκες του εργοστασίου για να κυκλοφορήσει το εμπόρευμα οι εργαζόμενοι στην Elite, λήγοντας την κατάληψη. Παρόλα αυτά συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας όντας παρόντες στο χώρο του εργοστασίου αναμένοντας τις κινήσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, οι εργάτες της Elite ζητούσαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα του Νοεμβρίου και να τους δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δικαιούνταν από τον ΟΑΕΔ για να σταματήσουν για το διάστημα των εκπτώσεων την κατάληψη του εργοστασίου. Παράλληλα, ανέμεναν την απόφαση των τραπεζών (Εθνική και Attica), για το αν θα χρηματοδοτήσουν με 6,5 εκατομμύρια ευρώ την επιχείρηση ώστε να επαναλειτουργήσει.

Αυτή τη Δευτέρα καταβλήθηκε μεν το σύνολο του μισθού του Νοεμβρίου όμως δεν είναι εξασφαλισμένη ακόμη ούτε η χρηματοδότηση από τις τράπεζες ούτε και η έκτακτη ενίσχυση. Συγκεκριμένα, η Attica Bank ενέκρινε δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η Εθνική δεν έχει απαντήσει ακόμη. Όσον αφορά το έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ αυτό χρειάζεται την έγκριση του Υπουργείου Εργασίας, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα, κ. Σπυρόπουλου, θα εγκριθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι θα μεθοδεύσουν τις διαδικασίες για την πληρωμή τους την εβδομάδα που έρχεται. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες που θα πληρωθούν τον μισό μισθό του Δεκεμβρίου άμεσα.

Παρόλα αυτά, κάτω από την πίεση της οικονομικής ανέχειας που πλήττει τους εργαζόμενους τους τελευταίους μήνες, η κατάληψη προς το παρόν λήγει με την ελπίδα ότι τα εμπορεύματα που θα πωληθούν στις εκπτώσεις θα αποφέρουν έσοδα, οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν το εργοστάσιο και αυτό θα επαναλειτουργήσει, χωρίς όμως να είναι κανείς βέβαιος για την συνέχεια.
--- Τέλος παράθεσης ---

www.tvxs.gr

pasajax:
 ασφαλιστικά-μέτρα-κατά-των-τελωνειακών-κατέθεσε-το-υπ-οικονομικών

Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα οι τελωνειακοί σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων τους, καθώς παράνομη έκρινε την απεργία τους το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας, εκδικάζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών. «Η απόφαση θα επιδοθεί το Σάββατο στους τελωνειακούς υπαλλήλους, οι οποίοι από την Κυριακή οφείλουν να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους», σημειώνει το υπουργείο.

Άκαρπη ήταν η συνάντηση την Παρασκευή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους των τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι παρέμειναν αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της απεργίας τους, αποφασισμένοι να την παρατείνουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Ωστόσο, ήδη από την Παρασκευή η απεργία έσπασε σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Κανονικά εργάζονται και οι τελωνειακοί υπάλληλοι στα τελωνεία Νίκης στο νομό Φλώρινας και Ευζώνων στον αντίστοιχο του Κιλκίς, ενώ το ΕΒΕΑ εκτιμά ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει καταφέρει να μεταπείσει τους τελωνειακούς να λήξουν την απεργία που συνεχίζεται μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη από το πρωί της Παρασκευής εκτελωνίζονται κανονικά τα καύσιμα στο ΣΤ’ Τελωνείο. Μερίδα τελωνειακών υπαλλήλων επέστρεψαν στα πόστα τους, ερχόμενοι σε κόντρα με την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, για συνέχιση της απεργίας του κλάδου μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Μάλιστα, δεκάδες οδηγοί βυτιοφόρων από την Αθήνα προστρέχουν από το πρωί στη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να εφοδιαστούν με καύσιμα.

Παράλληλα, γεμίζουν με καύσιμα τα πρατήρια της Κρήτης, καθώς οι τελωνειακοί του νησιού επέτρεψαν την τροφοδοσία της αγοράς.

Σημειώνεται ότι και ο σταθμός φορτοεκφόρτωσης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στη Σίνδο, κάνει κανονικά φορτώσεις, καθώς οι βυτιοφορείς ανέστειλαν την προγραμματισμένη για χθες απεργία τους.

Οι τελωνειακοί χαρακτηρίζουν ως μεμονωμένα περιστατικά τη λειτουργία ορισμένων τελωνείων και δηλώνουν ότι παραμένουν αποφασισμένοι στην συνέχιση της απεργίας μέχρι την προσεχή Τετάρτη, αλλά εμφανίζονται διατεθειμένοι να συναντήσουν εκ νέου τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να βρεθεί λύση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σημείωσε, αναφορικά με την απεργία, ότι «είναι δικαίωμα», αλλά «από εκεί και πέρα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας». Όπως υποστήριξε, και οι επαγγελματικές ομάδες πρέπει να αντιληφθούν ότι όσοι έχουν αμοιβή «πιο προνομιακή» από κάποιους άλλους θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμοι σε αυτές τις θυσίες. Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε, τέλος, τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειωθεί η κερδοσκοπία στα καύσιμα.

Πιο σκληρή φαίνεται να είναι η στάση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών υπαλλήλων. Η Ένωση προειδοποίησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Ο Γ. Κασσιμάτης, πρόεδρος της Ένωσης και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν, κλάδος δημοσίων υπαλλήλων, που δε συγκαταλέγεται στους αδικημένους - κάθε άλλο μάλιστα - αγνοεί την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας μας, την οποία δείχνουν αντίθετα να κατανοούν εργαζόμενοι με πολύ μικρότερες απολαβές και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα». Ο κ. Κασσιμάτης κατηγόρησε τους τελωνειακούς ότι θέτουν «σε ομηρία μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και μέσω αυτών και εργαζομένων, που αγωνίζονται να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές».

Παρόμοια είναι η αντίδραση και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία, σε ανακοίνωσή της, έκανε έκκληση να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις. «Το ελληνικό εμπόριο είναι για άλλη μια φορά όμηρος απεργιακών κινητοποιήσεων εργασιακών ομάδων με μεγάλη συνδικαλιστική δύναμη. Οι συνέπειες είναι εκ των προτέρων γνωστές, αλλά και καταστροφικές, για το εμπόριο, την βιομηχανία, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τις εταιρείες τροφοδοσίας, τους μεταφορείς και φυσικά για τους Έλληνες καταναλωτές» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Ύστατη έκκληση του επιχειρηματικού κόσμου προς τους απεργούς να σταματήσουν την απεργία τους μετέφερε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων με τους οποίους συναντήθηκε το απόγευμα. Ζήτησε να σταματήσει η απεργία διότι η κατάσταση της οικονομίας είναι σημαντικότερη από την προάσπιση συμφερόντων προσωπικών ή συντεχνιακών ή άλλων. Επίσης δήλωσε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όλοι χάνουν λεφτά όμως και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να βγούμε από την κρίση και σημείωσε ότι τα ΔΕΤΕ (Δικαιώματα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών) τα οποία ο κλάδος ζητάει να μην υπαχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να θυμάται ο κλάδος ότι τα πληρώνουν οι επιχειρηματίες τους οποίους σήμερα οι τελωνειακοί δυσκολεύουν στην προώθηση του έργου τους.

Ουρές στα πρατήρια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το φαινόμενο των ουρών στα πρατήρια καυσίμων, καθώς οι οδηγοί σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, μετά την απόφαση των τελωνειακών για παράταση της απεργίας τους ως την ερχόμενη Τετάρτη. Επιπλέον, η αγορά έχει μείνει χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, περίπου τα μισά πρατήρια της Αττικής δεν διαθέτουν πλέον αμόλυβδη, ενώ στα υπόλοιπα τα αποθέματα εξαντλούνται. Στα πρατήρια που έχει εξαντληθεί η αμόλυβδη αρκετοί καταναλωτές στρέφονται αναγκαστικά στη σούπερ αμόλυβδη, η τιμή της οποίας είναι κατά μέσο όρο 18 λεπτά ακριβότερη από την απλή, φτάνοντας να πωλείται μέχρι και 1,68 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι σήμερα 1,267 ευρώ (1,07 ελάχιστη και 1,42 μέγιστη) ενώ η σούπερ αμόλυβδη διαμορφώνεται σε 1,45 ευρώ (από 1,04 ως 1,679).


www.tvxs.gr

pasajax:
αντιπαράθεση-για-τις-απολύσεις-στην-αγρα

Δημόσια παρέμβαση υπέρ του εκδοτικού οίκου "Άγρα" πραγματοποίησαν 30 συγγραφείς και άνθρωποι των τεχνών με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου από τις συγκεκριμένες εκδόσεις και το κίνημα συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα στο πρόσωπο του απολυμένου.

Η διαμάχη ξεκίνησε μετά την αντίδραση του εργαζόμενου Ντίνου Παλαιστίδη στη δυσμενή αλλαγή των εργασιακών του συνθηκών, για την οποία αφού απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης χωρίς να πάρει απάντηση, στη συνέχεια κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να ακολουθήσει η απόλυσή του για "αντισυμβατική συμπεριφορά".

Από την πλευρά των συγγραφέων πάντως, τονίζεται πως επιχειρείται η συκοφάντηση και ο διασυρμός των εκδόσων "Άγρα", με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, οι λεπτομέρειες του οποίου, όπως λένε, θα κριθούν στα δικαστήρια...

Παρακάτω παρατίθενται τόσο το κείμενο των 30 συγγραφέων όσο και το κείμενο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου με το ιστορικό της υπόθεσης και την καταγγελία για το θέμα του Ντίνου Παλαιστίδη. Επίσης, το κείμενο των απεργών - εργαζομένων της Άγρας σχετικά με την υπόθεση.

Κείμενο υποστήριξης των Εκδόσεων Άγρα
(17/2/2010)

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις Εκδόσεις Άγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματα αλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου των εργαζομένων και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου επικρατούν σ' αυτόν.

Τις τελευταίες μέρες με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή την απόλυση εργαζομένου από τον εκδοτικό οίκο, υπό συνθήκες που ασφαλώς θα κριθούν από τα δικαστήρια, ο εκδοτικός οίκος επιχειρείται να εμφανιστεί ως διώκτης των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εκφοβίζει και απολύει εργαζόμενους.
Τίποτα δεν είναι αναληθέστερο από τους παραπάνω ισχυρισμούς και γι' αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τις Εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και το διασυρμό.

Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ, συγγραφέας, ομοτιμος καθηγητής ΑΠΘ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, συγγραφέας, καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών
ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ, συγγραφέας
ΕΛΓΚΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, ιστορικός
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος, επιμελ. κειμένων
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ, συγγραφέας, διευθυντής ΜΙΕΤ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ, συγγραφέας, καθηγητής Παντείου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ, ζωγράφος
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, γιατρός, ζωγράφος
ΑΛΕΚΟΣ ΒΛ. ΛΕΒΙΔΗΣ, ζωγράφος
ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ζωγράφος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, ψυχίατρος, συγγραφέας, μεταφραστής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΕΛΙΑΛΗΣ, γραφίστας, ιδρυτής Μουσείου Design
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, συγγραφέας, ιστορικός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ, συγγραφέας, βυζαντινολόγος, καθηγ. Πανεπιστημίου Κύπρου
ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, μεταφραστής, επιμελητης εκδόσεων, δημοσιογράφος
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΩΚΟΣ, καθηγητής ΑΠΘ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΤΑΤΑΣ, συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ, συνθέτης
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ, βυζαντινολόγος
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ, βυζαντινολόγος
ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, φωτογράφος
ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ, συγγραφέας, σκηνοθέτης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας, καθηγητής ΑΠΘ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ, συγγραφέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ, ποιητής

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου
(29/1/2010)

Καταγγέλλουμε την απόλυση του συναδέλφου Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ

Η απόλυσή του είναι άδικη και προκλητική. Έχει εκδικητικό χαρακτήρα και αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα του συνδικαλισμού και στο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Ο συνάδελφος είχε προσληφθεί το Μάη του 2004 ως υπάλληλος γραφείο (και για εξωτερικές εργασίες). Όμως με τη μεταφορά των εκδόσεων ΑΓΡΑ στο κτίριο της Ζωοδόχου Πηγής (Ιούλης 2007) και την έναρξη λειτουργίας του βιβλιοπωλείου (Οκτώβρης 2007), ο συνάδελφος τοποθετείται στο βιβλιοπωλείο και τα καθήκοντά του αλλάζουν. Μαζί με τα καθήκοντα στο βιβλιοπωλείο, ο εργαζόμενος εκτελούσε και άλλα καθήκοντα σχετικά με τη λειτουργία του εκδοτικού οίκου, τα οποία εκπλήρωνε με συνέπεια, παρ’ ότι του είχε ανατεθεί μεγάλος φόρτος εργασίας.

Για την εργασιακή του συνθήκη, το φόρτο εργασίας και την παράλογη απαίτηση να κάνει ενίοτε εξωτερικές εργασίες (μάλιστα με το δικό του μηχανάκι) ζήτησε, από τον Ιούλη του 2008, συνάντηση με τον εργοδότη. Όμως, αυτός αδιαφόρησε και ουσιαστικά απαξίωσε το συνάδελφο και το αίτημά του. Ο συνάδελφος για νε περιφρουρήσει την εργασιακή του συνθήκη ζήτησε να αλλαχτεί η ειδικότητά του σε πωλητή. Με δύο επιστολές του (Ιούλης 2009 και Νοέμβρης 2009) έθεσε και πάλι τα ζητήματα που τον απασχολούσαν καθώς και το ζήτημα για αλλαγή ειδικότητας. Εισέπραξε και πάλι αδιαφορία.

Στις 2/12/2009 ο εργαζόμενος στέλνει εξώδικο στην εταιρεία και λέει πως αν μέχρι τις 8/12/2009 δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που τον απασχολούν, θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η εταιρεία «απαντά» με εξώδικο γεμάτο ανακρίβειες και ψεύδη. Την Παρασκευή 8/1/2010 γίνεται η 3μερής συνάντηση στην Επιθεώρηση. Η Επιθεωρήτρια Εργασίας γνωμοδοτεί ότι, «η εταιρεία θα μπορούσε να επανεξετάσει το αίτημα του εργαζόμενου με προοπτική επίλυσης».

Στις 13/1 η εταιρεία προχωρά σε απόλυση του συναδέλφου για «αντισυμβατική συμπεριφορά» (!!!). Ο εργοδότης, κύριος Πετσόπουλος εκτός του ότι θεωρεί πως στην εταιρεία όλοι πρέπει να κάνουν τα πάντα, θεωρεί επίσης και πως το να ζητάς τα δικαιώματά σου είναι αντισυμβατική συμπεριφορά.

Οι συνάδελφοι στις εκδόσεις ΑΓΡΑ αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή. Έθεσαν στον εργοδότη το ζήτημα της ανάκλησης της απόλυσης. Αυτός άφησε αρχικά να εννοηθεί πως μπορεί να επανεξετάσει την απόφασή του. Επί δεκαπέντε μέρες «το σκεφτόταν». Όπως αποδείχτηκε αυτό ήταν απλά στάχτη στα μάτια, ήταν μια ταχτική αποπροσανατολισμού και κωλυσιεργίας. Στις 28/1 καλεί τον απολυμένο και αφού του λέει πως, και μόνο η παρουσία του στο χώρο τού είναι δυσάρεστη, του προτείνει να αποδεχτεί την απόλυση και να επαναπροσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ουσιαστικά δηλαδή, να αποδεχτεί ο συνάδελφος το πέταγμά του από τη δουλειά, όταν λήξει η σύμβαση ορισμένου χρόνου. Τότε δε θα μιλάμε για απόλυση, αλλά για λήξη της σύμβασης. Ο απολυμένος τότε δε θα μπορεί να απαιτήσει ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης με συνδικαλιστικά και νομικά μέσα. .

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Μας εξοργίζει η απόλυση, μας εξοργίζει και η κοροϊδία.
Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση. Να γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ.
Βομβαρδίστε με μηνύματα διαμαρτυρίας το μέιλ (info@agra.gr) και το ΦΑΞ (210-7018649)
των εκδόσεων ΑΓΡΑ

Να στηρίξουμε τις ΑΠΕΡΓΙΕΣ στις οποίες προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΡΑ»: Τετάρτη 3/2 και Παρασκευή 5/2. Συγκέντρωση έξω από την «ΑΓΡΑ» (Ζωοδ. Πηγής 99 Εξάρχεια) στις 9.00 π.μ.

Ο Σύλλογός μας συγκροτεί ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ για τη στήριξη των ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ: Αριθμός Λογ/σμού Εθνικής Τράπεζας 137/769971-92

Κείμενο των εργαζομένων-απεργών της «Άγρας» σχετικά με την απόλυση του συναδέλφου Ντίνου Παλαιστίδη

Εμείς οι εργαζόμενοι στις εκδόσεις «ΑΓΡΑ», νοιώθουμε την ανάγκη να τοποθετηθούμε δημόσια, σχετικά με την απόλυση του συναδέλφου Ντίνου Παλαιστίδη. Επειδή ακούγονται διάφορα και κάποιοι προτρέχουν να μιλήσουν για μας χωρίς εμάς, θέλουμε να τονίσουμε πως οι πλέον αρμόδιοι να μιλήσουν για τις εργασιακές μας σχέσεις είμαστε εμείς! Θέλουμε λοιπόν να πούμε ότι, οι συνθήκες εργασίας στην «Άγρα» σαφώς και δεν μοιάζουν με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε και βρισκόμαστε σε κάποιο εργασιακό παράδεισο, χωρίς προβλήματα! Υπάρχουν
προβλήματα, που λόγω της έλλειψης διάθεσης για διάλογο και λύση τους εκ μέρους της εργοδοσίας, οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Η απόλυση του συναδέλφου Ντίνου Παλαιστίδη μας αιφνιδίασε όλους. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς το μεγάλο εργασιακό φόρτο που αναλάβαμε όλοι μας (και ο συνάδελφος Ντίνος) τα τελευταία χρόνια.

Ένας εργασιακός φόρτος που προέκυψε εξαιτίας της μεγέθυνσης της «Άγρας» στην οποία είχαμε συμβολή όλοι μας! Η πίεση λοιπόν που ασκείται εξαιτίας του μεγάλου φόρτου δουλειάς, οδήγησε το συνάδελφο τα τελευταία δύο χρόνια, στο να ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον εργοδότη με στόχο την αποσαφήνιση-επαναδιατύπωση των καθηκόντων του, πράγμα που δεν έγινε. Αντίθετα, μετά τη συνάντηση με την επιθεώρηση
εργασίας, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν η απόλυσή του. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και για αυτό το λέμε δημόσια, πως ο συνάδελφος μέχρι και την στιγμή της απόλυσής του, εκτελούσε με συνέπεια όλα τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί. Πιστεύουμε ότι, μια εργασιακή διαφορά δεν μπορεί να αντιμετωπίζετε με αυτό τον τρόπο.

Ζητάμε έστω και την ύστατη ώρα, και αφού έχουν από τη μεριά μας προηγηθεί προσπάθειες ενός μήνα, την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου Ντίνου Παλαιστίδη, την επιστροφή του στην πρότερη εργασιακή κατάσταση και την δρομολόγηση οριστικής λύσης μέσω του διαλόγου και της έντιμης συνεννόησης! Αυτή είναι και η μόνη λύση για να προστατευθεί το ύφος, το ήθος των εκδόσεων «Άγρα»!! Ο αγώνας συνεχίζεται!

Αθήνα, 19.02.10
Οι εργαζόμενοι - απεργοί


www.tvxs.gr

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση