Διάφορα > Ρε δεν ΠΑΣ καλα!

Πλατάνια SOS

(1/7) > >>

fon7:
ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Παραλίμνιο χωρίς τα πλατάνια;

Kαι εργαστηριακά πιστοποιήθηκε η παρουσία του μεταχρωματικού έλκους Ceratocystis platani στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό Διονυσίου Φιλοσόφου των Ιωαννίνων. Ο «Τύπος Ιωαννίνων» είχε γράψει ήδη από τα τέλη Μαΐου για το ενδεχόμενο της εξέλιξης αυτής.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της, έρχεται μάλιστα να προειδοποιήσει για τα χειρότερα: «Είναι πλέον θέμα χρόνου να ξηρανθεί και να χαθεί για πάντα η εμβληματική δεντροστοιχία που περιβάλλει το Κάστρο των Ιωαννίνων, γνωστή στο πανελλήνιο. Μια δυσμενής εξέλιξη για την οποία το Δασαρχείο Ιωαννίνων είχε προειδοποιήσει και είχε αναδείξει με κάθε τρόπο ήδη από το 2010».

Τα αίτια της εξέλιξης αυτής τα αποδίδει σε ανθρώπινες ενέργειες και σε αμέλεια τήρησης των μέτρων προφύλαξης από διάφορες εμπλεκόμενες κατά καιρούς υπηρεσίες ή και αυθαίρετες ενέργειες πολιτών που προκαλούν πληγώσεις στα πλατάνια.

Σημειώνεται δε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες δεν έχουν αρμοδιότητα λήψης μέτρων εντός οικισμών παρά μόνο την πιστοποίηση της παρουσίας του παθογόνου και την παροχή οδηγιών για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Σε χθεσινή κοινή αυτοψία του Δασαρχείου Ιωαννίνων, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ιωαννιτών και ειδικού επιστήμονα από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων,. προτάθηκε η ανάγκη άμεσης εκρίζωσης της ασθένειας με νέκρωση, υλοτομία και απομάκρυνση όλων των προσβεβλημένων δέντρων και των γειτονικών τους, ενώ είναι εξαιρετικά επείγον να ενημερωθούν εκ νέου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες (Περιφέρεια Ηπείρου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Δήμοι, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.). Μάλιστα, αύριο στις 10 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη για το θέμα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Παράλληλα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διά του Δασαρχείου Ιωαννίνων, απευθύνει ύστατη έκκληση σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα ή υλοποιούν έργα στις εκτάσεις όπου φύονται πλατάνια, να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι εάν δεν δράσουν άμεσα και συντονισμένα, είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό το επόμενο διάστημα, το πρόβλημα να γιγαντωθεί τόσο που να μετατραπεί από σημειακό σε ανεξέλεγκτο και πλέον μη διαχειρίσιμο.

«Ειδικότερα και μετά την εργαστηριακή πιστοποίηση της ύπαρξης του παθογόνου στην παραλίμνια οδό του Κάστρου Ιωαννίνων,  εάν δεν τηρηθούν όσα προβλέπονται είναι πλέον αναπόφευκτη η πλήρης απογύμνωση της παραλιακής ζώνης με όποια οικονομικά, περιβαλλοντικά και αισθητικά αποτελέσματα θα σήμαινε αυτό» καταλήγει.
typos-i.gr

Kun:
Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι πολύ άσχημο για την περιοχή.

Στο χωριό μου και σε ένα γειτονικό τα πλατάνια ξεράθηκαν λόγω ασθένειας με συνέπεια να κοπούν. Επίσης η διαδρομή από Γιάννενα προς Ηγουμενίτσα, μέσω των χωριών των Φιλιατών, αποτελείται από πλατάνια κατά μήκος του Καλαμά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι μερικά ξαιρένονται δυστυχώς.  :( :(

pextempalla:
Δηλαδή η μόνη λύση είναι το κόψιμο των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από το μύκητα;
Αν ναι, τότε Ας ελπίσουμε ότι τα δέντρα θα είναι λίγα και ο Δήμος να προχωρήσει σε επαναφύτευση με νέα δέντρα όσο μεγαλύτερου μεγέθους γίνεται.

davelis:
Η λυση ειναι επαναφύτευση με αλλου ειδους φυτά
Πχ Αγριοκατσανιά

Οι ξενοι την χρησιμοποιουν  κατα κόρον
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC

mandrakoukos:
Ο δήμαρχος εδώ έβαλε σε παρτέρια ένα πολύ ωραίο και ταιριαστό δέντρο, τον φοίνικα. Έτσι κι αλλιώς άπατη θα πάει η μαλακία που έκανε, μήπως να τους στείλει πάνω, να πάρει μια εξωτική νότα η παραλίμνια;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση