Διάφορα > Ρε δεν ΠΑΣ καλα!

Πλατάνια SOS

<< < (2/7) > >>

PAS and stale bread:
ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Κόβουν τα πλατάνια της Παραλιμνίου

Πεθαίνουν από το Μεταχρωματικό Έλκος...

Κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε από το Δασαρχείο Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (Ι.Μ.Δ.Ο.), πιστοποιήθηκε πλέον και εργαστηριακά η παρουσία του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου Ceratocystis platani στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό Διονυσίου Φιλοσόφου, επιβεβαιώνοντας πιθανά ότι και όλες οι άλλες πρόσφατες απότομες ολικές ξηράνσεις σε ...διάφορες περιοχές της πόλης (για τα οποία δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία λόγω ολικής ξήρανσης), αποτελούν «θύματα» της θανατηφόρου ασθένειας. Η δραματική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών και αμέλειας τήρησης των μέτρων προφύλαξης από διάφορες εμπλεκόμενες κατά καιρούς υπηρεσίες ή και αυθαίρετες ενέργειες πολιτών που προκαλούν πληγώσεις στα πλατάνια. Έτσι είναι πλέον θέμα χρόνου να ξηρανθεί και να χαθεί για πάντα η εμβληματική δεντροστοιχία που περιβάλει το κάστρο Ιωαννίνων γνωστή στο πανελλήνιο, δυσμενής εξέλιξη για την οποία το Δασαρχείο Ιωαννίνων είχε προειδοποιήσει και αναδείξει με κάθε τρόπο ήδη από το 2010 (ενημερωτικές εκδηλώσεις, υπόδειξη κατάλληλων χειρισμών στο πεδίο, εκτύπωση αφισών και φυλλαδίων, ημερίδες, αρθρογραφία, συνεντεύξεις κτλ).
Τις επόμενες ημέρες θα κοπούν συνολικά 14 πλατάνια στην παραλίμνιο....https://epirusgate.blogspot.com/2020/09/blog-post_9004.html#more...Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία Πρασίνου, στην παρούσα φάση θα κοπούν συνολικά 17 πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στην παραλίμνια περιοχή.

Ένα δέντρο θα κοπεί στη Λεωφόρο Γράμμου και άλλα δύο εντός του Κάστρου, πριν την είσοδο στο Ιτς Καλέ.

Όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα και με τις υποδείξεις που θα γίνουν από τα δασαρχείο. Μία από τις λύσεις που εξετάζονται και θεωρούνται κατάλληλες είναι η αντικατάστασή τους με βελανιδιές...

https://epirusonline.gr/eidiseis/ipeiros/diloseis-toy-dimarchoy-gia-ta-scholeia-kai-tin-kopi-platanon/

PAS and stale bread:
Από το Κάστρο ξεκίνησε η κοπή και η απομάκρυνση πλατάνων

Στην κοπή των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος προχωρούν από σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για μία διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά τις υποδείξεις του δασαρχείου το οποίο προσδιόρισε τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα. Η κοπή ξεκίνησε από το Κάστρο, όπου απομακρύνονται δύο δέντρα, θα συνεχιστεί αύριο με την απομάκρυνση ενός ...δέντρου στην περιοχή της Λομνοπούλας και από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η κοπή στην παραλίμνιο. Στην παρούσα φάση θα κοπούν συνολικά 17 πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στην συστάδα της παραλιμνίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν από το δασαρχείο.

https://epirusgate.blogspot.com/2020/11/blog-post_867.html

fon7:
Κόβονται τα πλατάνια που νοσούν, στόχος η σωτηρία της παραλίμνιας συστάδας

Η σωτηρία του μεγαλύτερου μέρους της παραλίμνιας συστάδας αποτελεί την προτεραιότητα του Δήμου και σ’ αυτό αποσκοπεί η άμεση κοπή και απομάκρυνση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος.
Η κοπή των δέντρων ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ενώ παράλληλα εξετάζεται ο τρόπος για την αποκατάσταση της περιοχής.
Όπως είναι γνωστό συνολικά θα κοπούν 14 δέντρα στην παραλίμνια ζώνη της πόλης.
«Είναι η τελική πράξη του δράματος αλλά και μία προσπάθεια για να σώσουμε τα υπόλοιπα πλατάνια της παραλιμνίου. Κανένας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με την εικόνα αυτή όμως αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στο πιο όμορφο κομμάτι της πόλης, στο στολίδι της πόλης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Γιώργος Σαούγκος ανέφερε ότι η νόσος του μεταχρωματικού έλκους στην παραλίμνια ζώνη εντοπίστηκε φέτος για πρώτη φορά και σε διάσπαρτα σημεία.
«Κάνουμε την επέμβαση αυτή προκειμένου να αποφύγουμε την επέκταση και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα καθώς βλέπουμε σε άλλα χωριά όπως η Πλατανιά και οι Λογγάδες να έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα πλατάνια», ανέφερε ο κ. Σαούγκος.
Σχετικά με την αποκατάσταση του τοπίου και τις νέες φυτεύσεις έκανε γνωστό ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν μπορούν να φυτευθούν νέα πλατάνια.
Έτσι θα γίνει επιλογή ειδών που προσομοιάζουν ενώ σημείωσε ότι η φύτευση νέων δέντρων θα ξεκινήσει άμεσα.
Δήμος Ιωαννιτών - Municipality Of Ioannina (φωτογραφίες)

Να έχουμε να θυμόμαστε  :'(

PAS and stale bread:
Τα πλατάνια που έγιναν…καρέκλες!

Άναυδοι οι διερχόμενοι πολίτες

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει στην τοπική κοινότητα η εικόνα των κομμένων πλατάνων στο παραλίμνιο.
Από τη μια, εμφανής είναι η στεναχώρια και η λύπη για την απότομη αυτή αισθητική αλλαγή σε ένα σημείο κατατεθέν των Ιωαννίνων, που όμως κρίθηκε απαραίτητη για να αποτραπεί η μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους και σε περισσότερα δέντρα.

Από την άλλη, ωστόσο, σοκ και έντονο προβληματισμό προκαλεί η μετατροπή των κορμών των κομμένων πλατάνων σε… καρέκλες!

Όπως φαίνεται και στις εικόνες, σε σημεία όπου χρειάστηκε να κοπούν αρκετά δέντρα στη σειρά, η υπηρεσία αποφάσισε να προβεί σε μια «εικαστική» παρέμβαση και να μετατρέψει τις βάσεις των δέντρων σε θέσεις θέασης προς την ανατολική πλευρά της Παμβώτιδας…

https://epirusonline.gr/eidiseis/ipeiros/ta-platania-poy-eginan-karekles/

Mikkael_Sin:
Δεν πήγα ακόμα να το δω αλλά νομίζω έπρεπε ήδη οι αρμόδιοι να έχουν αποφασίσει τι θα μπει και την ίδια ώρα που κόβεται το ένα να φυτεύεται το καινούριο. Όπως διάβασα αλλού, πλατάνια δεν μπορούν να μπουν για τα επόμενα 10 χρόνια οπότε δε θα ξαναδούμε πλατάνια στη θέση όσων κόβονται.

Άσχετο αλλά δε βρίσκω και κατάλληλο τοπικ. Μήπως είναι ευκαιρία τώρα που δεν έχει πολλή κίνηση έξω να γίνει κανένα έργο στην πόλη (π.χ. οι διαβάσεις που ξεκίνησαν να κάνουν και έγιναν 3-4 όλες κι όλες - τουλάχιστον στο κέντρο);   

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση