112
« στις: Τρι 09 Φεβ 2010 21:30 »
Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό με την ιθαγένεια στους μετανάστες και έχω την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης το αντιμετωπίζουν ευκαιριακά, ανάλογα με τα συμφέροντα τους.
Κατ' αρχήν να συμφωνήσω με τον πρωθυπουργό ότι Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι. Όπως επίσης Έλληνας γεννιέσαι και άμα γουστάρεις ή δεν το αισθάνεσαι αποποιείσαι την ιθαγένεια, τα διακαιώματα και τις υποχρεώσεις που σου παρέχει αυτός ο <<τίτλος>>.
Όμως με βάση ποια κριτήρια γίνεται κάποιος Έλληνας;
Με πέντε χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και άμα δούμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και ο κόσμος ξεσηκώνεται τα κάνουμε δέκα;
Με το να λέμε σωρηδόν ότι όσοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα είναι εξ' ορισμού Έλληνες; Να κάνουμε τότε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο στο Δελβινάκι ή στη Σαγιάδα να κονομήσουμε κιόλας.
Από την άλλη δεν θυμάμαι να προσκάλεσε κανέναν μετανάστη η Ελλάδα να έρθει να μείνει και να εργαστεί εδώ, ώστε να υπάρχει διαχωρισμός νόμιμων και παράνομων (με εξαίρεση ίσως τους Αλβανούς που προσκάλεσε ο Σαμαράς όταν πρωτοάνοιξαν τα σύνορα).
Άρα κάποιοι παράνομοι γίνανε νόμιμοι στην πορεία και οι υπόλοιποι παράνομοι έχουν βάσιμες ελπίδες να γίνουν και αυτοί νόμιμοι σε κάποια χρόνια, αν η χώρα χρειάζεται περισσότερο εργατικό δυναμικό ώστε να τους νομιμοποιήσει. Μέχρι τότε βέβαια, ούτε λόγος, ούτε χρήμα για απέλαση, οπότε κλείνουμε τα μάτια και κάνουμε πως δεν τους βλέπουμε. Βεβαίως πολλοί από αυτούς ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, όμως ίσως αυτές οι συνθήκες να είναι λίγο καλύτερες από τις συνθήκες στη χώρα τους και επιλέξανε (αναγκάστηκαν) να έρθουν εδώ (ή να περάσουν από εδώ). Η απόδοση ιθαγένειας όμως δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα λύσει τις συνθήκες διαβίωσης τους.
Καλώς λοιπόν κάποιοι από τους παράνομους μετανάστες γίνανε νόμιμοι γιατί και φόρους πληρώνουν, και ένσημα κολλάνε, και περίθαλψη έχουν, και <<δωρεάν παιδεία>>, και σύνταξη μετά από κάποια χρόνια, και κοινωνικό έργο προσφέρουν ανά την επικράτεια. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά φτάνει μόνο αυτό;
Ποια θα είναι τα περαιτέρω ωφέλη τους και ποιες οι περαιτέρω υποχρεώσεις τους; Θα αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με ότι αυτό συνεπάγεται (πελατειακή σχέση τουλάχιστον αρχικά με το κόμμα που τους έδωσε την ιθαγένεια, ύποπτους βουλευτές και τοπικούς άρχοντες για ανθελληνική στάση και προβοκάτσιες στο μέλλον), θα καταταγούν στο στρατό και θα τους στέλνει το ελληνικό κράτος σε τάγματα ανεπιθύμητων και θα τους τσακίζει σε αγγαρείες φοβούμενο <<πράκτορες>> όμορων χωρών, μη διαρεύσουν τα φοβερά κρατικά μυστικά για την άμυνα της χώρας και επίσης θα έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο. Ως πολύτεκνοι και μειωνοτικοί (π.χ. Μουσουλμάνοι) θα γίνουν ανάρπαστοι.
Από την άλλη η Ελλάδα θα λέει στα χαρτιά ότι δεν είμαστε 11, αλλά 12 ή 13 εκατομμύρια, άρα Ευρωπαική Ένωση, Τούρκοι, Αμερικάνοι, ΝΑΤΟ κ.λ.π. πρέπει να μας λαμβάνετε σοβαρότερα υπόψη λες και αυτοί είναι ηλίθιοι και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Παράλληλα πιστεύει ότι θα αυξηθεί η βάση των φορολογούμενων και ασφαλισμένων, άρα και τα έσοδα του κράτους θα ανασάνουν, και το ασφαλιστικό θα βγει από την εντατική, χωρίς να έχει γίνει κάποια σοβαρή μελέτη για αυτό.
Και αν σήμερα η χώρα μας είναι μία φορά ξέφραγο αμπέλι λόγω συνοριακής φύλαξης αλλά και γεωγραφικής θέσης (σταυροδρόμι ηπείρων), αν μαθευτεί ότι δίνεται αφειδώς η ιθαγένεια θα γίνει εδώ πέρα του κουτρούλη ο γάμος (μάθανε ότι γ........., πλακώσανε κι οι γύφτοι).
Άρα για να μην το κουράζουμε, ναι στην ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες, μετά όμως από την εκπλήρωση αυστηρών όρων και προυποθέσεων. Να έχει συμπληρώσει έναν ικανό αριθμό ενσήμων σε εργασία (η ακριβής διάρκεια δεν είναι το ζητούμενο) ή φοίτησης σε ελληνικά σχολεία για τα παιδιά, να έχει καθαρό ποινικό μητρώο (έχουμε πολλούς εγκληματίες, δεν θέλουμε κι άλλους), και στη συνέχεια, αφού θέλει να περάσει στο δεύτερο στάδιο της αίτησης, να υπάρχει μία ανεξάρτητη αρχή τύπου ΑΣΕΠ η οποία με εξετάσεις και συνεντεύξεις να αποφασίζει αν κάποιος μπορεί να αποκτήσει την ελληνική και κατ' επέκταση την ευρωπαική ιθαγένεια που για πολλούς είναι το ζητούμενο, αφού θα έχει καταλάβει με λεπτομέρεια όλα τα οφέλη, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα έχει.
Με τη σημερινή μορφή που πάει να περάσει η ιθαγένεια, είμαι υπερ ενός δημοψηφίσματος, στο οποίο θα ψήφιζα όχι, γιατί σε λίγα χρόνια θα τα βρούμε μπροστά μας και θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε.