Αποστολέας Θέμα: Επιδοτήσεις αθλητικών συλλόγων  (Αναγνώστηκε 2101 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.773
  • Προφίλ
Επιδοτήσεις αθλητικών συλλόγων
« στις: Παρ 16 Ιούν 2017 21:57 »
Παράθεση
Ο Δήμος Ιωαννιτών επιχορηγεί αθλητικά σωματεία
Σταθερά δίπλα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό παραμένει ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζοντας να στηρίζει τις προσπάθειες τοπικών Σωματείων. Όπως έχει κάνει και στο παρελθόν έτσι και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή έφερε προς συζήτηση τα αιτήματα τριών αθλητικών Σωματείων προκειμένου το Σώμα να δώσει την έγκρισή του για την οικονομική τους ενίσχυση.

Άλλωστε τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στο παρελθόν με τον Δήμο να είναι διαχρονικά αρωγός του ερασιτεχνικού αθλητισμού και σίγουρα θα είναι κοντά στα αθλητικά σωματεία και στο μέλλον, όποτε του ζητηθεί.

«Στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων θεωρούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε στη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και για το λόγο αυτό εξετάζουμε όλα τα αιτήματα που μας στέλνουν Σωματεία και Σύλλογοι, προχωρώντας, όποτε μας δίνεται η δυνατότητα στην κάλυψη μέρους των οικονομικών τους αναγκών», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας κατά τη εισήγηση του θέματος, ενώ δεσμεύτηκε παράλληλα ότι η πολιτική στήριξης των γιαννιώτικων ερασιτεχνικών σωματείων θα συνεχιστεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την επιχορήγηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ενός ιστορικού Συλλόγου που έχει φέρει αμέτρητε επιτυχίες στην πόλη, ο οποίος όμως αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Για τη δεύτερη φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην Καστοριά θα απαιτηθούν πλέον των 7.000,00€ για διαμονή και μετακινήσεις ενώ σε 3.000 ευρώ υπολογίζονται τα έξοδα για εκδηλώσεις και φιλοξενία της Εθνικής ομάδας του Καναδά η οποία επέλεξε τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου για την προετοιμασία της.

Μετά από σχετικό αίτημα του ΝΟΙ, η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια σε διακρίσεις ιστορία, και αναγνωρίζοντας την σπουδαία κοινωνική προσφορά του Ομίλου στην πόλη μας, εισηγήθηκε και έγινε δεκτή στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση επιχορήγησης 10.000 ευρώ προς το σωματείο.

Επίσης εγκρίθηκε και το αίτημα για επιχορήγηση του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννενα, ο οποίος κάθε χρόνο μετέχει σε διάφορα τουρνουά ποδοσφαίρου που γίνονται το μήνα Ιούνιο στο εξωτερικό.

Σε όλες τις εκδηλώσεις ως σήμερα μετείχαν και άποροι αθλητές για τη συμμετοχή των οποίων συνέδραμαν επιχειρήσεις της πόλης μας και ιδιώτες φίλοι του σωματείου, ώστε και αυτά τα παιδιά ηλικίας 10-15 ετών να μπορούν να μετέχουν με τους υπόλοιπους συναθλητές και να μην αισθάνονται μειονεκτικά.

Εξαντλώντας τις περισσότερες πηγές χρηματοδότησης ώστε περίπου δέκα άποροι αθλητές από τους εκατό συνολικά να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, και μετά από σχετικό αίτημα του Σωματείου, ζητήθηκε η συμβολή του Δήμου με το ποσό της τάξης των 3.000,00€, ώστε και σ' αυτή την αποστολή να μπορούν πάλι να μετέχουν όσοι δεν έχουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Η Δημοτική Αρχή, στα πλαίσια της πολιτικής στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αφουγκραζόμενη το παραπάνω αίτημα και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τη συμμετοχή άπορων νεαρών αθλητών σε αυτή τη διοργάνωση που αποτελεί εμπειρία ζωής, εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση επιχορήγησης 3.000 ευρώ προς το σωματείο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, η οποία έγινε δεκτή.

Τέλος και μετά από σχετικό αίτημα, η Δημοτική Αρχή, στα πλαίσια της πολιτικής ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, και αναγνωρίζοντας την προσφορά της γυναικείας ομάδας Ποδοσφαίρου Α.Ο. Περάματος «Προοδευτική» στην προβολή της πόλης μας πανελληνίως, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση επιχορήγησης με το ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί το κόστος των μετακινήσεων της ομάδας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να καταστεί βιώσιμη και να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο, τόσο στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στον νομό μας και στην προβολή του Δήμου μας σε όλη την Βόρειο Ελλάδα και Θεσσαλία, όσο και στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την περεταίρω διάκριση της.

Η «Προοδευτική» μετά την περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο 2016-2017 αγωνίστηκε στην Β΄ Εθνική κατηγορία αντιμετωπίζοντας τις αντίστοιχες ομάδες της Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης , Βόλου (2 ομάδες) και Τρικάλων.

Στην ομάδα αγωνίζονται ταλαντούχες κοπέλες από τον Δήμο μας και άλλες πόλεις της Ελλάδας, (Κατερίνη, Βόλο, Άρτα, Αγρίνιο, Κιλκίς), οι οποίες σπουδάζουν σε σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μέχρι σήμερα έχουν κληθεί και αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος αρκετές παίκτριες της ομάδας.
sportsioannina.gr

Παράθεση
Επιλεκτικές επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων
Μείζονα ερωτήματα αλλά και έντονη δυσαρέσκεια, μεταξύ των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, προκαλεί η απόφαση του Δημοτικού Σωματείου Ιωαννίνων, να προχωρήσει στην χρηματοδότηση τριών σωματείων.

Στο Δήμο, όπως είναι γνωστό, δραστηριοποιούνται δεκάδες σύλλογοι με εκατοντάδες αθλητικές. Αθλητές που έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και διεθνές.

Δραστηριοποιούνται ομάδες πολλών και διαφορετικών αθλημάτων, που στέκονται όρθιες επειδή τις στηρίζουν οι γονείς των παιδιών.

Παρόλα αυτά, όσοι απευθύνθηκαν στο Δήμο, βρήκαν πόρτες κλειστές.

Ακόμη και σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις –πανελλήνια πρωταθλήματα- που προτάθηκε να φιλοξενηθούν στα Γιάννινα, δεν έτυχαν καμιάς οικονομικής ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε άλλες πόλεις.

Μια μικρή έρευνα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δείχνει ότι πολλοί δήμοι σε ολόκληρη την χώρα, στηρίζουν οικονομικά τα αθλητικά σωματεία.

Αλλά το κάνουν με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εγγράφουν την σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό τους και στην συνέχεια δημοσιοποιούν προκήρυξη, όπου καλούν τα σωματεία να υποβάλλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Στην Άρτα, για παράδειγμα, όπου την τελευταία τριετία χρηματοδοτούνται συστηματικά τα σωματεία, ζητείται το πρόγραμμα δράσης τους, ο προϋπολογισμός τους, ο απολογισμός και το καταστατικό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, προχώρησε στην έγκριση επιχορήγησης τριών σωματείων, ύστερα μάλιστα από εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών και όχι του αντιδημάρχου Αθλητισμού, ο οποίος, όπως έγινε σαφές και στην συνεδρίαση, είχε εντελώς διαφορετική οπτική, επισημαίνοντας την ανάγκη της διάφανης διαδικασίας.

Ο αθλητισμός, κυρίως ο ερασιτεχνικός, έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη και ορθώς ο Δήμος μπαίνει σε αυτή την διαδικασία. Μόνο που αυτή οφείλεται να είναι, αξιοκρατική και διάφανη και να μην τυγχάνουν επιχορήγησης όσοι τυχαίνει να έχουν τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

epiruspost.gr
sportsioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.773
  • Προφίλ
Απ: Επιδοτήσεις αθλητικών συλλόγων
« Απάντηση #1 στις: Δευ 19 Ιούν 2017 18:59 »
Παράθεση
Καταγγελίες για τις αθλητικές επιχορηγήσεις στον Δήμο Ιωαννιτών
Τη δημοτική αρχή κατηγορεί η δημοτική παράταξη «Γιάννενα, πολίτες για την ανατροπή», για «παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και προτεραιοτήτων γύρω από τα ζητήματα του αθλητισμού στη πόλη». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι αθλητικές υποδομές του Δήμου έχουν αφεθεί στη τύχη τους» και «δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική γύρω από τον αθλητισμό για όλους, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις ευθύνης του Δήμου».

Η ανακοίνωση γίνεται με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και την επιχορήγηση τριών σωματείων. Η παράταξη τονίζει ότι τα σωματεία είναι μεν ιστορικά, αλλά η επιχορήγηση με 16.000 ευρώ «αποτελεί σκάνδαλο που βαρύνει σύσσωμη την Δημοτική Αρχή και όλους όσους ανέχονται να λειτουργεί ο Δήμος με τέτοιο τρόπο». Ζητάει να καθιερωθούν αντικειμενικά κριτήρια για την επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων και να ενισχύονται αυτά που «ασκούν όντως ουσιαστικό και παραγωγικό κοινωνικό αθλητικό έργο. Σωματεία που δεν είναι σωματεία σφραγίδες, με καταστατικά, αναγνωρισμένα από οικείες ομοσπονδίες και τη ΓΓΑ, που έχουν ταμειακούς προϋπολογισμούς και απολογισμούς και δεν λειτουργούν κερδοσκοπικά». Ζητάει επίσης να αναπτύξει ο Δήμος στρατηγικό σχεδιασμό, «που γιατί όχι, να απαιτεί ισχυρότερη ενίσχυση π.χ. του ναυταθλητισμού σε μια λογική ενίσχυσης της παραλίμνιας αθλητικής δραστηριότητας, ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού και των αθλημάτων που μπορούν να τον υποστηρίξουν. Αλλά τέτοιες πρακτικές είναι μακριά από λογική δημοσίων σχέσεων και το ψηφοθηρικού πελατολογίου». Τέλος, η παράταξη καλεί τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της πόλης να προχωρήσουν σε αιτιολογημένες αιτήσεις επιχορήγησής τους από το Δήμο. «Αν η δημοτική αρχή δε θέλει να κάνει δουλειά για να μοιράζει χρήματα κατά το δοκούν… ας αναγκαστεί τουλάχιστον να το αιτιολογήσει και να το εξηγήσει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της πόλης αλλά και όσους χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις ευθύνης του Δήμου», καταλήγει η παράταξη.
typos-i.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.773
  • Προφίλ
Απ: Επιδοτήσεις αθλητικών συλλόγων
« Απάντηση #2 στις: Τρι 20 Ιούν 2017 09:14 »
Παράθεση
"Είναι υποχρέωση του Δήμου να ενισχύσει τα αθλητικά σωματεία"
Για τα παράπονα σχετικά με την επιχορήγηση σωματείων από τον Δήμο Ιωαννιτών, τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης και γνωστός αθλητικογράφος, κ. Νίκος Τσώλης.

Όπως υπογράμμισε για την αποκατάσταση της αλήθειας:
"Στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκα υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης όλων των σωματείων της περιοχής, ανάλογα με την κατηγορία και τις διακρίσεις και ζήτησα να αποδίδεται στον Αθλητισμό το 1,5 που βάσει του προϋπολογισμού πρέπει να κατανέμεται στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.
Στον Πολιτισμό δίνεται, στον Αθλητισμό όχι και ας απασχολεί 4.000 και πλέον αθλητές ή νέα παιδιά πού ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες.
Και πριν ένα χρόνο είχα κάνει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την υποχρέωση του Δήμου να συνεισφέρει οικονομικά στα σωματεία και τους Αθλητικούς συλλόγους αλλά "αγρόν αγόρασαν".
sportsioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.773
  • Προφίλ
Απ: Επιδοτήσεις αθλητικών συλλόγων
« Απάντηση #3 στις: Τρι 20 Ιούν 2017 15:43 »
Παράθεση
Διευκρινίσεις για την επιχορήγηση
του Ν.Ο.Ι. από τον Δήμο Ιωαννιτών
Με έκπληξη διαβάσαμε ανάρτηση παλιού αθλητή και γονέα πρωταθλητών του Ν.Ο.Ι που γνωρίζει καλά πώς έχουν σήμερα τα πράγματα στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό γενικότερα αλλά και στο σωματείο μας. Αναρωτιέται γιατί χρειάζεται σήμερα ο Όμιλος οικονομική ενίσχυση προκειμένου να πληρώσει τα οδοιπορικά των αθλητών του για το καλοκαιρινό Πρωτάθλημα της Καστοριάς. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
1ον) Κάθε σωματείο, επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό κάνει ό,τι μπορεί για να βρει οικονομική ενίσχυση ή χορηγούς ώστε να ανταποκριθεί στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις, ειδικά σήμερα που έχει παγώσει κάθε επιχορήγηση από πλευράς της επίσημης Πολιτείας. Η αναζήτηση λοιπόν, ενίσχυσης από φορείς όπως ο Δήμος Ιωαννιτών ή από ιδιώτες χορηγούς δεν είναι… ζητιανιά που πλήττει το κύρος ενός αθλητικού συλλόγου. Είναι συνήθης και ευρέως διαδεδομένη πρακτική.
2ον) Τα οδοιπορικά (μετακινήσεις και διαμονή) για συμμετοχή στη β΄ φάση του Πανελλ. Πρωταθλήματος Κωπηλασίας της Καστοριάς, όπως ισχύει και για εκείνα της α΄ φάσης στον Σχινιά βαρύνουν στο μεγαλύτερο βαθμό τις οικογένειες των ίδιων των αθλητών! Με τα 7.000 ευρώ λοιπόν της ενίσχυσης από τον Δήμο Ιωαννιτών θα καλυφθούν έξοδα που διαφορετικά θα τα επωμίζονταν οι γονείς των αθλητών μας και όχι ο ίδιος ο Όμιλος, ο οποίος στις δικές του οικονομικές υποχρεώσεις ανταπεξέρχεται, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, χάρη στη συνετή διαχείριση των περιουσιακών του στοιχείων.

Δημήτριος Μήτταρης
Γενικός Γραμματέας
Ομάδα φίλων ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. (Ν.Ο.Ι.)

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.773
  • Προφίλ
Απ: Επιδοτήσεις αθλητικών συλλόγων
« Απάντηση #4 στις: Τρι 12 Ιαν 2021 21:18 »
Ο Δήμος αρωγός των αθλητικών σωματείων

Ο Δήμος Ιωαννιτών κατανοεί απόλυτα και συμμερίζεται τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στα αθλητικά σωματεία της περιοχής αλλά και στους αθλούμενους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
Η Δημοτική Αρχή κάνει γνωστό ότι στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου θα συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των σωματείων αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η κατάρτιση του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων».
Τις αμέσως επόμενες ημέρες εκπρόσωποι του Δήμου θα έχουν συναντήσεις με τα σωματεία προκειμένου να προχωρήσουν στην καταγραφή των προβλημάτων.
Ο Δήμος θα συνεχίσει να μεριμνά για την καλή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Νίκος Τσόλης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αθλητισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης αναλαμβάνουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον αθλητισμό στα όρια του Δήμου.
Ελπίδα όλων είναι αυτή την χρονιά θα ξεπεράσουμε την πανδημία και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Δήμος Ιωαννιτών - Municipality Of Ioannina

Leontes Club banner