Διάφορα > Ρε δεν ΠΑΣ καλα!

Παμβώτιδα...

(1/8) > >>

astralon:


-4 Σεπτεμβρίου 2013...

-Δεν είναι κάτι καινούριο...ουτε πρωτόγνωρο...

-Αυτό αντικρίζει κανείς
αν κάνει μια βόλτα στον Μώλο...

-Μια πράσινη παχύρευστη άλγη στην επιφάνεια του νερού
σκουπίδια να επιπλέουν
έντονη και ανυπόφορη δυσοσμία
και αρνητικά τα σχόλια όλων όσοι βρίσκονται εκεί....

-Μήπως η εικόνα δυσφημεί τουριστικά
έστω και λίγο τα Ιωάννινα?

-Φυσικά εντύπωση κάνει
η παντελής έλλειψη των υδρόβιων πτηνών στο σημείο
που συνήθιζαν σε ...μακροβούτια...

-Απο κάτω απο το νερό .....δεν ξέρω τι μπορεί να γίνεται... :-?

-Αυτά τα ολίγα ως μικρές παρατηρήσεις...

-Δεν ξέρω αν το φαινόμενο (και όχι μόνο τώρα)
προβληματίζει έστω και στοιχειωδώς...
-Αν δεν οφείλεται στην ρύπανση...τότε πού οφείλεται άραγε...

=======================================

Παλιότερα, στις 29/11/2011
το skai.gr είχε αναρτήσει το εξής :


--- Παράθεση ---Στο "κόκκινο" η ρύπανση στη λίμνη Ιωαννίνων

Ο μεγαλύτερος όγκος της ρύπανσης προέρχεται από τα ζωικά απόβλητα αφού γύρω από τη λίμνη λειτουργούν πάνω από 650 πτηνοτροφία και κτηνοτροφικές μονάδες (....)

Σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πάνω από 40 τόνοι φωσφορικών λιπασμάτων και υλικών καταλήγουν στη λίμνη κάθε χρόνο.

Επίσης υπάρχει έλλειψη αποχετευτικού δικτύου σε αρκετούς οικισμούς περιμετρικά της λίμνης και δεν υπάρχει σύστημα βιολογικού καθαρισμού.

Η λίμνη Ιωαννίνων αν και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και αποτελεί περιοχή σημαντική για τα πουλιά όμως το καθεστώς προστασίας στην ουσία δεν εφαρμόζεται. Μεγάλες κτιριακές μονάδες έχουν κατασκευαστεί ακόμα και μέσα στην προστατευόμενη περιοχή και λειτουργούν μικρές βιοτεχνικές μονάδες.
http://www.skai.gr/news/environment/article/187740/sto-kokkino-i-rupansi-sti-limni-ioanninon/

--- Τέλος παράθεσης ---

fon7:

--- Παράθεση ----Μήπως η εικόνα δυσφημεί τουριστικά
έστω και λίγο τα Ιωάννινα?

--- Τέλος παράθεσης ---
όχι λίγο.πάρα πολύ.Φυσικά δεν είναι το μόνο.

Drake:
Το συγκεκριμένο φαινόμενο, δηλαδή η αύξηση του φυτοπλανκτού (blooming) ειναι περιοδικό, τυπικά δυο φορές το χρόνο άνοιξη και φθινόπωρο και φυσιολογικό σε λίμνες σα την δικιά μας. Αυτό που μπορεί να είναι πρόβλημα (δείκτης του προβλήματος καλλίτερα) είναι πόσο έντονο είναι, κάτι που χρειάζεται μετρήσεις κλπ. για να διερευνηθεί. Οφείλεται στο συνδυασμό άφθονης ηλιοφάνειας, ευνοικών θερμοκρασιών και αφθονίας θρεπτικών (νιτρικά φωσφωρικά). Οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι ψιλοστανταρ, αλλά τα επίπεδα των θρεπτικών καθορίζονται και από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η Παμβώτιδα έχει την "τύχη" (την τιμή θα έλεγα) να φιλοξενεί στις όχθες τις μια πόλη με πολι-τισμένους κατοίκους που την έχουν γραμμένη στο παπάρι τους. Όταν κάποια στιγμή μας είχε πνίξει η μπόχα φτιάξαμε βιολογικό καθαρισμό λυμμάτων. Ο οποίος ηταν δευτερογενής (για να φάει και κανα λαμόγιο ψωμάκι). Δευτερογενής σημαίνει πως εξαφάνιζε την σκατούλα σαν οντότητα (οργανικό και μικροβιολογικό φορτίο) αλλά η ψυχή της ηταν εκεί (νιτρικά φωσφωρικά) παρέα στην Κυρα Φροσύνη.
Δεν γνωρίζω εαν πλεον λειτουργεί και τρίτο σταδιο στον βιολογικό, αλλά δεν είναι μόνο ο χαλές μας που ταΐζει την πρασινάδα. Οι "επιτυχημένες βιολογικές" καλλιέργειες γύρω από τη λίμνη που ούτε τις ψεκάζουν με "ασφαλή για το περιβάλλον και εμάς" φυτοφάρμακα, ούτε τις μπουκώνουν με συνθετικά λιπάσματα στέκονται επάξια στο ρόλο που επιτελούσε η ταπεινή κουραδίτσα μας (αν δε το κάνει ακόμη).
Προσθέστε τις υπερσύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, την διακοπή εισρροής καθαρού νερού (αν και τώρα οι άρχοντες του τόπου έχουν την καταπληκτική ιδέα να μας φέρουν τον Αώο), την πλήρως σχεδιασμένη οικιστική ανάπτυξη, τον εγκιβωτισμό των όχθεων, τα αποπλύμματα των δρόμων που ειναι φουλ στο heavy mettal και άλλες μικρότερες πηγές ρύπανσης, καλό θα είναι να αρχίσουμε να χωνεύουμε σιγά σιγά το γεγονός πως σε λίγο θα μιλάμε για τον "κάμπο της Παμβώτιδας".
Πωλούνται οικόπεδα τρέξτε να προλάβετε!
Λυπάμαι για το δυσοίωνο του πόστ που αναφέρεται σε μια γωνια της πόλης μας που είναι ακόμη όμορφη και θα μπορούσε να είναι ομορφότερη.   
 
 

ΛΑΜΙΑ FANS:
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ! ΣΩΣΤΑ ΑΝΕΒΗΚΕ!

Η ΛΙΜΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ!

ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ!

Καρχιμανης, Φιλιος κ.λπ. ας αναλαβουν τις ευθυνες τους!

New:
Στο διάστημα που λειτούργησε το remezzo ο ευτροφισμός στη λίμνη οργίασε.
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση