Αποστολέας Θέμα: Με προπηλακισμούς η υποδοχή του ΚΑΣ στην αρχαία Δωδώνη  (Αναγνώστηκε 1106 φορές)

Αποσυνδεδεμένος PAS-o-media

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.614
    • Προφίλ
    • Φίλαθλοι ΠΑΣ
epiruspost.gr
Παράθεση
  Με προπηλακισμούς η υποδοχή του ΚΑΣ στην αρχαία ΔωδώνηΠρωτοφανείς ήταν οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, κατά την επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κλιμακίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και αρχαιολόγων της τοπικής εφορείας. Οι κάτοικοι τους υποδέχθηκαν με προπηλακισμούς, ενώ ένας από αυτούς πέταξε ένα ποτήρι με καφέ κατά πρόσωπο υπαλλήλου.
Αφορμή αποτέλεσαν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι καθώς δεν μπορούν να αναπτύξουν καμία απολύτως δραστηριότητα στην ζώνη απολύτου προστασίας που καλύπτει μία μεγάλη περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και παραμένει νεκρή, όσο και η τσιμεντοποίηση τμήματος του αρχαίου θεάτρου και η καθυστέρηση στην αναστήλωση.


Οι κάτοικοι της Δωδώνης μιλούν για συνεχή εμπαιγμό τους από την πολιτεία, αφού επί δώδεκα χρόνια το θέατρο μένει κλειστό, τα έργα προχωρούν με βήματα χελώνας, ενώ η πιλοτική αναστήλωση σε ένα μικρό μέρος του θεάτρου, με μέθοδο που χρησιμοποιεί ως κύριο υλικό το τσιμέντο έχει εγείρει ένα νέο κύμα αντιδράσεων.
Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΑΣ έγινε με σκοπό να δει από κοντά το έργο που έχει γίνει ώστε να δώσει το πράσινο φως ή να απορρίψει την συνέχισή του στο υπόλοιπο θέατρο.
Η απόφαση αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα και είναι σίγουρο ότι στην περίπτωση που γνωμοδοτήσει θετικά οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων θα είναι καθολικές.
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί το αίτημα για αλλαγή των ορίων της ζώνης απολύτου προστασίας, ενώ σχετικά με την χρηματοδότηση του μνημείου ανέφερε ότι θα διατεθούν τρία εκατομμύρια από το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»


Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λίλας Μαραγκού, που μετέχει και στην Επιτροπή Δωδώνης, καθώς αποκάλεσε άσχετους όσους αντιδρούν στην μέθοδο αναστήλωσης του θεάτρου και απέδωσε τις συνεχείς διαμαρτυρίες του Δήμου και των φορέων στην έντονη επιθυμία τους για τουριστική ανάπτυξη.

Σκληρή ήταν η απάντηση που της έδωσε ο Δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και οι κάτοικοι της περιοχής μπορεί να είναι άσχετοι όμως ειναι αυτοί που διαφύλαξαν στους αιώνες τον αρχαιολογικό χώρο και η αγωνία τους είναι να τον παραδώσουν και στις επόμενες γενιές.
Ο PAS-o-media είναι κοινόχρηστος λογαριασμός που χρησιμοποιείται από διάφορα μέλη του forum. Σκοπός του είναι η δημοσίευση ειδήσεων του pas.gr και η αναδημοσίευση/μεταφορά / δημοσιοποίηση κειμένων που αφορούν τον ΠΑΣ, ή ενδιαφέρουν τους φίλους του από διάφορα Μ.Μ.Ε.