Αποστολέας Θέμα: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...  (Αναγνώστηκε 2157 φορές)

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Άρθρο στα αγγλικά από Τουρκάλα δημοσιογράφο:
https://greekcitytimes.com/2019/10/02/turkey-7-remaining-greek-schools-struggling-survive-281-students

Αποσυνδεδεμένος pastakis

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4.903
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #1 στις: Πεμ 03 Οκτ 2019 11:23 »
Ο ελληνισμός ανθεί ξανά στα θρανία της Ίμβρου

Το 2013, όταν άνοιξε μετά από μισό αιώνα το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο, μετρούσε μόλις τέσσερις μαθητές. Σήμερα φοιτούν 53 ελληνόπουλα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ στο νησί ζουν πάνω από 600 Έλληνες Ίμβριοι
Ηίδρυση ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο πριν από 6 χρόνια φάνταζε ακόμα και στους πιο αισιόδοξους ως ένα εξαιρετικά τολμηρό και αβέβαιο εγχείρημα. Πολλοί το θεωρούσαν ως μια ουτοπία, ένα βήμα στο κενό, καταδικασμένο εξ αρχής σε αποτυχία. Το Δημοτικό Σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους, ιδιαίτερη πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, άνοιξε το 2013, σχεδόν μισό αιώνα μετά το κλείσιμό του. Είχε μόλις 4 μαθητές στα θρανία, οι οποίοι μάλιστα την δεύτερη χρονιά μειώθηκαν σε 2.

Μόλις πέντε χρόνια μετά, το πρώτο κουδούνι χτύπησε πριν από λίγες μέρες για 53 Έλληνες μαθητές όλων των βαθμίδων στα τρία ελληνικά σχολεία που λειτουργούν πλέον στο νησί. Στην Ίμβρο ζουν σήμερα συνολικά πάνω από 500 Έλληνες, έναντι 168 γερόντων ελληνικής καταγωγής που είχαν απομείνει στην αυγή του 21ου αιώνα, εκ των οποίων είναι ζήτημα αν βρίσκονται τώρα στη ζωή οι 40.
 

Οι αφίξεις οικογενειών που αποφασίζουν να στήσουν μια νέα ζωή στον τόπο των προγόνων τους συνεχίζονται, ενώ άρχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί.


Η αξιοσημείωτη ανάκαμψη της ελληνικής κοινότητας στην Ίμβρο είναι αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών ανθρώπων που πίστεψαν στην ουτοπία και την έκαναν πράξη. Ιμβριακοί σύλλογοι στην Ελλάδα, επιφανείς Ίμβριοι της διασποράς και ομογενειακές οργανώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμβολή και του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνεργασία ενίοτε και με τις τοπικές Αρχές, πέτυχαν αυτό που πριν από ελάχιστα χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο.

Ο Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, διευθυντής σήμερα του Γυμνασίου – Λυκείου στα Αγρίδια, εργαζόταν στην Αθήνα το 2015 όταν του ζητήθηκε να αναλάβει το υπό ίδρυση τότε σχολείο, δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία του Δημοτικού. «Κούνησα το κεφάλι και είπα πως θα βοηθήσω, παρόλο που και εγώ βαθιά μέσα μου δεν πίστευα ότι είχε πολλές πιθανότητες να πετύχει το εγχείρημα», εξομολογείται μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής».

Είναι ενδεικτικό ότι όταν άνοιξε το Δημοτικό Σχολείο, ζούσε στο νησί μόνο ένας Έλληνας έφηβος, σε ηλικία Γυμνασίου-Λυκείου. Σήμερα φοιτούν σε αυτό 37 μαθητές και μαθήτριες.


Ο διευθυντής του Ελληνικού Γυμνασίου - Λυκείου, Ιωακείμ Καμπουρόπουλος
Ο ίδιος θυμάται τον τραχύ και ανηφορικό δρόμο που έπρεπε να διανύσει με τους συνεργάτες του στα πρώτα βήματα, αντιμέτωπος όχι τόσο πολύ με τα -υπαρκτά και δύσκολα- πρακτικά προβλήματα, αλλά κυρίως με την καχυποψία τόσο της τουρκικής κοινωνίας όσο και της ελληνικής κοινότητας. «Από τη μια οι Έλληνες μας έλεγαν ‘γιατί το κάνετε αυτό; Δεν έχουμε ανάγκη από σχολεία, αλλά από γηροκομεία’. Από την άλλη έπρεπε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ντόπιους, αποδεικνύοντας πως δεν είμαστε το μακρύ χέρι κανενός», εξηγεί και προσθέτει πως σήμερα η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί. Οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί πως είναι προς όφελός τους μια ανεκτική πολυπολιτισμική κοινωνία, προσβλέπουν στην ανάπτυξη μέσω του τουρισμού και στην προσέλκυση νέου πλούτου στο νησί.

Ο κ.Καμπουρόπουλος είχε φύγει από την Ίμβρο το 1981, σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε ηλικία μόλις 8 χρονών, και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να πάει στο σχολείο. Η ελληνική εκπαίδευση στο νησί είχε απαγορευτεί από το 1964 και έκτοτε έκλεισαν τα 7 ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων με τους συνολικά 700 μαθητές σε μια ανθούσα τότε κοινότητα σχεδόν 8.000 Ελλήνων. Ακολούθησαν τρεις δεκαετίες διωγμών, μέσω ενός σχεδίου εκτουρκισμού, που εφαρμόστηκε συστηματικά με σειρά νόμων και αποφάσεων (αναγκαστικές απαλλοτριώσεις περιουσιών, εποικισμός, εγκατάσταση ανοικτής φυλακής, απαγόρευση ελληνικής εκπαίδευσης κ.ά.), με αποτέλεσμα ο ελληνικός πληθυσμός να συρρικνωθεί δραματικά και τα χωριά να ερημώσουν.

Μετά το 2000 υπήρξαν μια σειρά από θετικές εξελίξεις, που σταδιακά άλλαξαν το κλίμα και άνοιξαν το δρόμο για την αντιστροφή της πορείας.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η έκθεση-κόλαφος του Ελβετού βουλευτή Αντρέας Γκρος που κατέγραφε με λεπτομέρεια τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο. Η υιοθέτησή της από τη Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 2008, υποχρέωσε την τουρκική ηγεσία να έρθει σε διάλογο με τους εκπροσώπους των Ελλήνων Ιμβρίων και να τους παραχωρήσει μια σειρά από ελευθερίες. Η ελληνική εκπαίδευση επιτράπηκε ξανά τα επόμενα χρόνια.

«Τίποτα δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας πολλών ετών, με μπροστάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο και τα δύο μεγάλα σωματεία Ιμβρίων, Μακεδονίας – Θράκης και Αθηνών», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, Παύλος Σταματίδης και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα χρόνια εμείς δεν κάναμε μνημόσυνα, ούτε παίζαμε το παιχνίδι του καλού και του κακού. Κρατούσαμε άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής στην πατρίδα και δουλεύαμε μεθοδικά, με συνεχείς παρεμβάσεις, με συναντήσεις με τον Ερντογάν, με τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο της Ίμβρου, με τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Ελλάδα και Τουρκία».


Ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας - Θράκης, Παύλος Σταματίδης, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης
Οι Έλληνες που εγκαθίστανται στην Ίμβρο δεν είναι μόνο συνταξιούχοι που επιλέγουν να ζήσουν εκεί το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά και άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας, που θέλουν να στήσουν μια νέα ζωή στον τόπο των καταγωγής τους. Σημαντικό κίνητρο ήταν για κάποιους και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Γεωργίου ζούσε με την εξαμελή του οικογένεια στη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόταν σε οικοδομικές εργασίες, και είδε το εισόδημά του να συρρικνώνεται δραματικά στα χρόνια της κρίσης. Παρόλο που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ίμβρο, τόπο καταγωγής της μητέρας του, πήρε απόφαση μόνιμης εγκατάστασης στο νησί τον Δεκέμβριο του 2015. Ήταν περισσότερο δύσκολο για τη σύζυγό του, η οποία είχε σταθερή δουλειά ως βοηθός μικροβιολόγος, αλλά και για τα τέσσερα παιδιά τους, που άφηναν πίσω τους παρέες και συνήθειες. Σήμερα η οικογένεια διατηρεί καφέ στη «χώρα» του νησιού, την Παναγία. Η μεγάλη κόρη έχει αποφοιτήσει και έχει επιστρέψει ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, ο μεγάλος γιος φοιτά στην τελευταία τάξη του Λυκείου, ενώ τα δύο μικρότερα παιδιά πηγαίνουν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

«Μετά από τέσσερα χρόνια μπορώ να πω πως η επιλογή δικαιώθηκε. Δεν θέλω να φύγουμε. Προσπαθούμε να γαντζωθούμε επαγγελματικά και οικονομικά, ο τόπος γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη και η ελληνική κοινότητα έχει κάνει άλματα. Πρόσφατα είχαμε και άλλες γεννήσεις. Το μέλλον είναι εδώ», λέει στο «ΕτΚ» ο κ.Γεωργίου.

Αγκάθια και εμπόδια
Δεκάδες σπίτια Ελλήνων έχουν επισκευαστεί τα τελευταία χρόνια στα μέχρι πρότινος ερειπωμένα χωριά της Ίμβρου, προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειες που επιστρέφουν. Τα ελαιόδεντρα των παππούδων και άλλες αγροτικές καλλιέργειες εξασφαλίζουν κάποιο εισόδημα σε ορισμένες απ΄ αυτές. Άλλες έχουν ανοίξει καταστήματα εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, καφέ, ζαχαροπλαστεία) ή άλλες επιχειρήσεις (πλυντήρια αυτοκινήτων κ.α.) ενώ κάποιοι απασχολούνται για τις ανάγκες των ελληνικών σχολείων.

Τα εμπόδια στη διαδικασία επαναπατρισμού παραμένουν, και οι Ενώσεις Ιμβρίων συνεχίζουν την προσπάθεια για την άρση τους. Το κυριότερο αφορά το κληρονομικό δικαίωμα και την προϋπόθεση να έχει κανείς την τουρκική υπηκοότητα για να κάνει χρήση του. «Αν δεν την έχει πρέπει μέσα σε ένα χρόνο ή να πάρει τουρκική υπηκοότητα ή να ρευστοποιήσει την περιουσία του», εξηγεί ο Παύλος Σταματίδης.

Άλλο «αγκάθι» αποτελούν τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν συχνά οι τουρκικές Αρχές προκειμένου να παρακάμψουν την υποχρέωσή τους εκ του νόμου να επιστρέψουν τις περιουσίες που έχουν απαλλοτριωθεί, αν σε διάστημα 25 ετών δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τους λόγους για τους οποίους έγινε η απαλλοτρίωση. «Βρίσκουν τρόπους και νοικιάζουν τα κτήματα σε ιδιώτες για 50 χρόνια. Παλεύουμε με πολλές τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε.

https://www.ethnos.gr/ellada/64049_o-ellinismos-anthei-xana-sta-thrania-tis-imbroy-pics

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #2 στις: Πεμ 03 Οκτ 2019 11:58 »
Η Τουρκάλα γράφει για 17 μαθητές ενώ το Έθνος για 37 στην Ίμβρο.
Κάποιος έχει λάθος ή είναι τυπογραφικό λάθος.
Ότι και νάναι δεν αναιρεί αυτά που έγραψε η Τουρκάλα.

Αποσυνδεδεμένος Μολοσσός®©

 • Jr. Member
 • **
 • Μηνύματα: 60
 • Ταύρος εν Πασοπωλείο
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #3 στις: Πεμ 03 Οκτ 2019 21:48 »
Στην Τουρκία ζούνε αρκετά εκατομμύρια «εν δυνάμει» Έλληνες..παρ'όλη την καταστροφή της Σμύρνης, τις σφαγές, τις φωτιές και τους πνιγμούς, παρέμειναν πάρα πολλοί Έλληνες στην Σμύρνη και την μικρά Ασία...φυσικά έγιναν μουσουλμάνοι για να επιβιώσουν, αλλά αυτό δεν τους αφαιρεί την ελληνική τους εθνικότητα...στην Πόλη μία από τα ίδια...οπότε σήμερα μιλάμε για αρκετά εκατομμύρια Ελλήνων...θέμα ταμπού για τους Τούρκους βέβαια,πλέον αρχίζει να γίνεται όλο και ποιο δημοφιλές στον κόσμο...«ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» και στην Πόλη!!
ΠΑΣ φανέλα και τσίπουρο Ζαμπέλα

Αποσυνδεδεμένος OV1950

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.465
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #4 στις: Πεμ 03 Οκτ 2019 21:59 »
Κι ο Ερντογαν ελληνική καταγωγή λένε κάποιοι ότι εχει

Αποσυνδεδεμένος pastakis

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4.903
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #5 στις: Πεμ 03 Οκτ 2019 22:17 »
Kαι ο Μωαμεθ Β ο πορθητης χριστιανος ηταν!!

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #6 στις: Πεμ 03 Οκτ 2019 22:31 »
Και ο Μπάμπης ο Σουγιάς ήταν μουσουλμάνος

Αποσυνδεδεμένος P@sL@S

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 362
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #7 στις: Πεμ 03 Οκτ 2019 23:09 »
Εχουμε και εκει μειονότητα...

Έχουμε και μια άλλη, αλλά εκεί είναι καλά.. Στην Νότιο Ιταλία...Μάλιστα μπορούμε να ζητήσουμε να εξεταστεί αλλαγή ονόματος όπως έκαναν οι φίλοι μας οι ΒορειοΜακεδόνες ..

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #8 στις: Κυρ 06 Οκτ 2019 01:07 »
Είναι λογικό ότι υπάρχει πολύ περισσότερο ελληνικό DNA στους Τούρκους παρά το αντίστροφο. Σκεφτείτε το:
Πριν τη μικρασιατική καταστροφή τα παιδιά ενός Τούρκου(-άλας) με  Έλληνίδα(-ηνα) θα γίνονταν κατά πάσα πιθανότητα μουσουλμάνοι (για ένα καλύτερο μέλλον) οπότε στην ανταλλαγή πληθυσμών θα είχε παραμείνει στην Τουρκία ή θα είχε πάει στην Τουρκία (αν ήταν στην Ελλάδα αρχικά).

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #9 στις: Κυρ 06 Οκτ 2019 10:50 »
Τι φάση αυτή ακριβώς με το DNA;Για το Ιχώρ έχουμε καμιά έρευνα;
Στο μεταξύ έχουν γίνει πόσες μετακινήσεις πληθυσμών από τους αυτοκράτορες αλλά και με σελτζούκους κτλ.Για να μην πούμε για παλιότερα.

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #10 στις: Κυρ 06 Οκτ 2019 22:50 »
Τι φάση αυτή ακριβώς με το DNA;Για το Ιχώρ έχουμε καμιά έρευνα;
Στο μεταξύ έχουν γίνει πόσες μετακινήσεις πληθυσμών από τους αυτοκράτορες αλλά και με σελτζούκους κτλ.Για να μην πούμε για παλιότερα.

https://dnaconsultants.com/why-we-pu-greek-and-turkish-together/
https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Turkish_people
https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Turkish_people#/media/File:HaplogroupdifferencesbetweenTurksandGreeks.jpg

Υ.Γ. Δεν ήξερα τι ήταν το Ιχώρ και το έψαξα. Έτσι κατάλαβα ότι με ειρωνεύεσαι. Πιάσε λοιπόν και διάβαζε κανένα βιβλίο γιατί σε πιάνω αδιάβαστο πολλές φορές και χρησιμοποίησε την κοινή σου λογική πριν πετάξεις τις παπαριές σου. And get off my fucking case.

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #11 στις: Κυρ 06 Οκτ 2019 23:03 »
Υπάρχει ελληνικό DNA;Ποια η διαφορά από το DNA των υπολοίπων ανθρώπων;
Φαντάζομαι είσαι ειδικός πάνω στο θέμα.Για πες μας τι λένε οι έρευνες που έφερες;

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #12 στις: Κυρ 06 Οκτ 2019 23:25 »
Δεν υπάρχει ελληνικό DNA αυτού καθ' εαυτού. Υπάρχουν τα haplogroups.

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #13 στις: Κυρ 06 Οκτ 2019 23:39 »
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.Εσύ σαν ειδικός στην γενετική για πες μας.
Αρκετές αναφορές είδαμε τελευταία σε ελληνικό DNA.

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #14 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 00:00 »
Όταν το αρχαίο DNA πολιτικοποιείται
Ποια ευθύνη έχουν οι αρχαιολόγοι και οι γενετιστές όταν η έρευνά τους για τα προϊστορικά ευρήματα μετατρέπεται σε επιχειρήματα του 21ου αιώνα σχετικά με την εθνότητα;

Οι Φιλισταίοι και ο Νετανιάχου

Πρόσφατα, με μια σειρά από tweets, δέκα αρχαίοι σκελετοί έγιναν γεωπολιτικά πιόνια. Πως; Στις αρχές του Ιουλίου μια νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Φιλισταίοι, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των βιβλικών Ισραηλιτών, κατάγονταν από ανθρώπους που είχαν έρθει στην περιοχή της Παλαιστίνης από το Αιγαίο, τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο στην αρχή της Εποχής του Σιδήρου.

Η συγκριτική μελέτη για πρώτη φορά σύγχρονου και αρχαίου DNA δέκα ανθρώπων που έζησαν πριν από 3.600 έως 2.800 χρόνια στην αρχαία παράκτια πόλη της Ασκελόν, κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, φωτίζει την καταγωγή των Φιλισταίων, ένα ζήτημα ιδιαίτερα φορτισμένο μέχρι σήμερα από επιστημονική πλευρά, αλλά και με σύγχρονες πολιτικές προεκτάσεις. Η Ασκελόν ήταν ένα από τα βασικά κέντρα των Φιλισταίων κατά την εποχή του Σιδήρου και οι σκελετοί από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα, είχαν ανακαλυφθεί από Ισραηλινούς αρχαιολόγους το 2016.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης, με επικεφαλής την ισραηλινής καταγωγής αρχαιογενετίστρια Μίχαλ Φέλντμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», βρήκαν βάσιμες γενετικές ενδείξεις ότι οι πρόγονοι των Φιλισταίων μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή από τα δυτικά και σταδιακά, μέσα στους επόμενους αιώνες, το DNA τους αναμίχθηκε με εκείνο των ντόπιων.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έγραψε μέσω του tweet: «Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αρχαίων Φιλισταίων και των σύγχρονων Παλαιστινίων, των οποίων οι πρόγονοι ήρθαν από την Αραβική Χερσόνησο στο ομόσπονδο κράτος του Ισραήλ χιλιάδες χρόνια αργότερα. Η σχέση των Παλαιστινίων με το ομόσπονδο κράτος του Ισραήλ δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τη σχέση των 4.000 χρόνων που έχει ο εβραϊκός λαός με αυτήν τη γη».

Η νέα έρευνα ωστόσο δεν είχε τίποτα να πει για τη γενετική ιστορία των Εβραίων ή των Παλαιστινίων ή τη σχέση που έχουν οι σύγχρονοι πληθυσμοί με τη γη. Αν και η λέξη «Παλαιστίνιος» προέρχεται από τον «Φιλισταίο», οι Παλαιστίνιοι δεν θεωρούνται ως απόγονοι των Φιλισταίων και φαίνεται ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε αυτό το άσχετο σημείο για να ξεκινήσει το επιχείρημά του. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Smithsonianmag, οι συντάκτες της μελέτης δεν έσπευσαν να σχολιάσουν αλλά προετοιμάζουν μια επίσημη απάντηση. Παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Εβραίοι και οι Παλαιστίνιοι είναι γενετικά στενά συνδεδεμένοι, ο Τύπος αλλά και οι ερευνητές  δεν απάντησαν στις ανακρίβειες των σχολίων του Νετανιάχου.

Ο Tom Booth, ερευνητής στο εργαστήριο της αρχαίας γονιδιωματικής του Ινστιτούτου Francis Crick στο Λονδίνο, ανησυχεί για τη χρησιμοποίηση της μελέτης και υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου την αξιοποιεί παρερμηνεύοντάς την για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του για τα παλαιστινιακά δικαιώματα. «Πρέπει να καταδικάζετε κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιείται μια μελέτη για το παρελθόν με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Booth. «Οι πρόγονοί μας και η ζωή πριν από 4.000 χρόνια δεν φέρουν και δεν έχουν σχέση με τις ιδέες του έθνους ή της ταυτότητας, ειδικά όπως τις αντιλαμβάνονται και τις προσεγγίζουν τα σύγχρονα έθνη».

Οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ ήταν μετανάστες από την Μικρά Ασία

Νωρίτερα φέτος, μια νέα γενετική έρευνα ανέλυσε και συνέκρινε το DNA 47 νεολιθικών σκελετών (ηλικίας 4.500 έως 6.000 ετών) που έχουν βρεθεί στη Βρετανία και αποκάλυψε ότι οι πρόγονοι των κατασκευαστών του Στόουνχεντζ ήταν αγρότες που, ξεκινώντας το ταξίδι τους προς τα δυτικά από την περιοχή της σημερινής Τουρκίας και της ανατολικής ακτής του Αιγαίου, αφού διέσχισαν τη Μεσόγειο, έφθασαν στην Ιβηρική και από εκεί -μέσω Γαλλίας- κατέληξαν στη Βρετανία περίπου το 4.000 π.Χ.

Γρήγορα, λόγω και του πολύ μεγαλύτερου αριθμού τους, αντικατέστησαν τους ντόπιους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, με εξαίρεση τη Δυτική Σκωτία. Οι απόγονοί τους κάποια στιγμή, περί το 3.000 π.Χ., άρχισαν να κτίζουν το μνημείο του Στόουνχεντζ, για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς μέχρι σήμερα. Οι μετανάστες από την Μικρά Ασία «διαβάστηκαν» από κάποιες ελληνικές εφημερίδες ως Έλληνες και από κάποιες τούρκικες ως Τούρκοι.

Οι Μινωίτες, οι Μυκηναίοι και οι σημερινοί Έλληνες

Μια άλλη αρχαιογενετική μελέτη, με επικεφαλής δύο Έλληνες γενετιστές του εξωτερικού, τον Ιωσήφ Λαζαρίδη του Τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης και τον Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, η οποία δημοσιεύθηκε το 2017 στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», εστίασε στην εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είχαν μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ τους παρά τις όποιες διαφορές τους, κατάγονταν και οι δύο κυρίως από τους πρώτους νεολιθικούς γεωργούς στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ οι σημερινοί Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι σε μεγάλο βαθμό με τους Μυκηναίους. Οι εθνικιστές στην Ελλάδα έσπευσαν να διακηρύξουν ότι «η 4000χρονη φυλετική συνέχεια των Ελλήνων έχει αποδειχθεί».

Αρχαιολόγοι VS Γενετιστές

Η Susanne Hakenbeck, σημαντική αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge εξηγεί πώς οι σχολιαστές στο φόρουμ υπεράσπισης της λευκής ανωτερότητας Stormfront συχνά χρησιμοποιούν γενετικές μελέτες στα επιχειρήματά τους για τη φυλετική ανωτερότητα. Για παράδειγμα, δύο μελέτες από το 2015 έδειξαν, μέσω της αρχαίας ανάλυσης DNA, ότι οι ομάδες νεαρών ανδρών από την κουλτούρα της Yamnaya της Ευρασιατικής στέπας κατέφυγαν στη Δυτική Ευρώπη και αναμείχθηκαν με τους τοπικούς πληθυσμούς, φέρνοντας μαζί τους και τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Οι ρατσιστές λευκοί υπερασπιστές φαντάστηκαν έναν μύθο προέλευσης για την φυλή των Αρίων. «Η έρευνα συχνά τροφοδοτεί ακροδεξιές αφηγήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για μελέτες πληθυσμού στην Ευρώπη», λέει η Hakenbeck.

Αυτό το περιστατικό έγινε ξανά η αφορμή για να αποκαλυφθούν οι εντάσεις που αναπτύσσονται μεταξύ αρχαιολόγων και γενετιστών από τότε που οι αρχαίες μελέτες του DNA άρχισαν να κερδίζουν μεγάλη πολιτική προσοχή, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

Οι πρόοδοι στην τεχνολογία έχουν καταστήσει δυνατή την εξαγωγή και ανάλυση του DNA από αρχαία οστά, δόντια και άλλες πηγές και οι μελέτες που προκύπτουν φανερώνουν αλήθειες που διαφορετικά θα ήταν αόρατες. Έτσι για παράδειγμα ανακαλύψεις, όπως ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ που ζούσαν πριν από 100 χιλιάδες χρόνια στη Σιβηρία, αναγκάζοντάς μας να αναθεωρήσουμε και να μεταθέσουμε πίσω στον χρόνο την πρώτη μεγάλη μετανάστευση από την Αφρική του εξελικτικά σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens) αποσταθεροποιούν τις παλιές αντιλήψεις των διακριτών φυλετικών και εθνοτικών ομάδων.

Η απόδειξη της ποικιλομορφίας και της συνεχούς κίνησης κατά το παρελθόν υπονομεύει τις έννοιες της φυλετικής και εθνοτικής καθαρότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη διάκριση και την καταπίεση ορισμένων σύγχρονων πληθυσμών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σύγχρονες γενετικές μελέτες θα μπορούσαν πραγματικά να συνεισφέρουν πολύ θετικά στην αποδόμηση παλαιών μύθων», λέει ο David Wengrow, καθηγητής συγκριτικής αρχαιολογίας στο University College του Λονδίνου. «Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει το αντίθετο;».

Τα τελευταία χρόνια, αντιθέτως λοιπόν, οι αρχαιολόγοι και οι γενετιστές έχουν δει τα αρχαία ευρήματα του DNA να παρερμηνεύονται, μερικές φορές ως αποτέλεσμα υπεραπλούστευσης, άλλες φορές στην υπηρεσία πιο ολέθριων επιχειρημάτων για τη φυλή και την εθνικότητα.

Η ευθύνη των γενετιστών

Η Susanne Hakenbeck και άλλοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι γενετιστές (άθελά τους ή όχι) συμβάλλουν κάποιες φορές στην τροφοδοσία αυτών των αντιεπιστημονικών επιχειρημάτων αναβιώνοντας σκοτεινές ιδέες για πολιτισμικές εισβολές και μεταναστεύσεις που πολλοί αρχαιολόγοι εγκατέλειψαν από τη δεκαετία του 1960. Έχουν την τάση να σκέφτονται διαφορετικούς πολιτισμούς ως σαφώς οριοθετημένες οντότητες και αν βλέπουν αλλαγή στους τύπους κεραμικών ή άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε έναν αρχαιολογικό χώρο, τα ερμηνεύουν κάποιοι ως στοιχεία εισβολής.

«Αυτό που βλέπουμε συχνά με τις αρχαίες μελέτες DNA και αποτελεί επιστημονικά μια επιστροφή στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι το εξής. Οι γενετιστές μπορούν να πάρουν μερικά δείγματα από ορισμένους αρχαίους σκελετούς, να τα αποκαλούν με ένα [πολιτισμικό] όνομα, συνήθως επικαλούμενοι μια ιστορική πηγή, και λένε αυτοί οι σκελετοί είναι αυτοί οι άνθρωποι, και στη συνέχεια μιλάνε για εισβολή και αντικατάσταση πληθυσμών και φυλετικών ομάδων», λέει η Rachel Pope, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. « Έτσι, μια πραγματικά συναρπαστική νέα επιστήμη προσαρμόζεται σε μια παλιά κατανόηση των κοινωνικών μηχανισμών. Είναι πολύ καταθλιπτικό και είναι πολύ επικίνδυνο».

Οι αρχαιολόγοι και οι γενετιστές μάχονται γενικά πολλές φορές σχετικά με το τι μπορούμε πραγματικά να μάθουμε από το DNA και ποιες παρανοήσεις κρύβονται πίσω από αυτό. Ενώ η φυλή και η εθνικότητα εκφράζουν ιστορικοκοινωνικά προσδιορισμένες αντιλήψεις, οι γενετιστές τείνουν ορισμένες φορές να τις αποσυναρμολογούν και να τις μετατρέπουν σε βιολογικά σημαντικές κατηγορίες. Έτσι, ο μύθος ότι το DNA μπορεί να μας πει κάτι οριστικό όσον αφορά την πολιτισμική ή εθνοτική ταυτότητά μας παραμένει, γεγονός που τροφοδοτείται και από το πρόσφατο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα DNA και τις πολιτικές προεκτάσεις τους.

Η εκμετάλλευση του αρχαίου DNA είναι ίσως μόνο η τελευταία επανάληψη ενός μακρόχρονου προβλήματος. Της χρήσης αρχαιολογικών δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι καθόλου μοναδικό στους γενετιστές, αλλά είναι κοινό σε όλους τους κλάδους του ανθρώπινου παρελθόντος εδώ και πολύ καιρό», λέει ο Pontus Skoglund, ο οποίος ηγείται του αρχαίου εργαστηρίου γονιδιωματικής στο Ίδρυμα Francis Crick. Υπάρχει επίσης μια θλιβερή αποδοχή μεταξύ ορισμένων ερευνητών της γενετικής ότι ανεξάρτητα από το πώς ερμηνεύουν τα ευρήματά τους στα συμπεράσματά τους οι ίδιοι, θα περιμένουν πάντα οι πολιτικοί καλοθελητές, οι ρατσιστές, οι εθνικιστές να παρερμηνεύουν τα δεδομένα για τα δικά τους επιχειρήματα. Και ο Booth προσθέτει: «Δυστυχώς ανεξάρτητα από το τι κάνουμε, αυτού του είδους τα ευρήματα είναι τόσο σημαντικά για τους εθνικιστές και  αυτού του είδους τις απόψεις, που τα χειρίζονται και τα ταιριάζουν με την ατζέντα τους, ανεξάρτητα από το τι πραγματικά λένε τα ευρήματα».

Ωστόσο, πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι ερευνητές της γενετικής πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν (ειδικά όταν πρόκειται για πολιτισμικές ετικέτες) και πιο ενεργητικοί στις απαντήσεις τους όταν τα ευρήματά τους παρερμηνεύονται και πολιτικοποιούνται. Αναγνωρίζουν επίσης ότι πρέπει να συνεργαστούν με γενετιστές για να βρουν λύσεις που οδηγούν σε καλύτερες ερμηνείες και καλύτερες παρουσιάσεις μελετών αρχαίων DNA.
https://m.tvxs.gr/mo/i/297175/f/news/kosmos/otan-arxaio-dna-politikopoieitai.html

Αποσυνδεδεμένος OV1950

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.465
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #15 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 08:26 »
Το παραπάνω βέβαια άρθρο του tvxs-για να είμαι δίκαιος-κάνει αυτό που υποτίθεται ότι κατηγορεί, απλά το κάνει προς  "διαφορετική" φορά (τα εισαγωγικά τα βάζω γιατί εις την πράξη ή εις το υπόβαθρο και οι δυο φορές τα ίδια συμφέροντα εκπροσωπούν)

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #16 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 10:25 »
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.Εσύ σαν ειδικός στην γενετική για πες μας.
Αρκετές αναφορές είδαμε τελευταία σε ελληνικό DNA.

Δεν ξέρω ποιες αναφορές εννοείς αλλά προσωπικά όταν χρησιμοποιώ τέτοια ορολογία είναι για λόγους απλούστευσης.
Η στατιστική παίζει ασφαλώς σημαντικό ρόλο στη γενετική συνεπώς από μόνη της έχει από μικρό έως μεγάλο βαθμό πιθανότητα σφάλματος.
Παρεπιπτόντως το άρθρο που ανέβασες αφορά αρχαίους σκελετούς όπου μιλάμε ο αριθμός των δειγμάτων είναι πάρα πολύ μικρός για να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα.

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #17 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 17:53 »
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.Εσύ σαν ειδικός στην γενετική για πες μας.
Αρκετές αναφορές είδαμε τελευταία σε ελληνικό DNA.

Δεν ξέρω ποιες αναφορές εννοείς αλλά προσωπικά όταν χρησιμοποιώ τέτοια ορολογία είναι για λόγους απλούστευσης.
Η στατιστική παίζει ασφαλώς σημαντικό ρόλο στη γενετική συνεπώς από μόνη της έχει από μικρό έως μεγάλο βαθμό πιθανότητα σφάλματος.
Παρεπιπτόντως το άρθρο που ανέβασες αφορά αρχαίους σκελετούς όπου μιλάμε ο αριθμός των δειγμάτων είναι πάρα πολύ μικρός για να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα.
Μίλησες για ελληνικό DNA.Στα νήματα εδώ έγιναν και άλλες τέτοιες αναφορές.Μου φέρνεις γενετικές έρευνες για να μου δείξεις τι;Μετά αναφέρθηκες σε οπλοομάδες.Κατανοείς τις γενετικές έρευνες;Κατανοείς ότι είναι κάτι σχετικά καινούριο και φυσικά έχει δρόμο να διανήσει;
Επίσης το πιθανότερο είναι να μην σου αρέσουν τα αποτελέσματα.

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #18 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 18:33 »
Είναι λογικό ότι υπάρχει πολύ περισσότερο ελληνικό DNA στους Τούρκους παρά το αντίστροφο. Σκεφτείτε το:
Πριν τη μικρασιατική καταστροφή τα παιδιά ενός Τούρκου(-άλας) με  Έλληνίδα(-ηνα) θα γίνονταν κατά πάσα πιθανότητα μουσουλμάνοι (για ένα καλύτερο μέλλον) οπότε στην ανταλλαγή πληθυσμών θα είχε παραμείνει στην Τουρκία ή θα είχε πάει στην Τουρκία (αν ήταν στην Ελλάδα αρχικά).
@fon, το επίπεδο κατανόησής μου της γενετικής δεν είναι το θέμα εδώ. Πιάστηκες από το παραπάνω μήνυμά μου για να ξεκινήσεις και τις ειρωνείες. Ας πούμε ότι αντί για DNA χρησιμοποιήσω τη λέξη αίμα. Σου φτάνει ή θες περαιτέρω εξηγήσεις για τους Έλληνες της Ανατόλια που παρέμειναν στην Τουρκία και αφομοιώθηκαν;
Τι έχεις να πεις για το άρθρο της Τουρκάλας;

Όσο για το τι θα μου αρέσει, άσε με να το κρίνω εγώ. Είσαι τουλάχιστον ο πιο ακατάλληλος να το κρίνει.

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #19 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 18:46 »
Είναι λογικό ότι υπάρχει πολύ περισσότερο ελληνικό DNA στους Τούρκους παρά το αντίστροφο. Σκεφτείτε το:
Πριν τη μικρασιατική καταστροφή τα παιδιά ενός Τούρκου(-άλας) με  Έλληνίδα(-ηνα) θα γίνονταν κατά πάσα πιθανότητα μουσουλμάνοι (για ένα καλύτερο μέλλον) οπότε στην ανταλλαγή πληθυσμών θα είχε παραμείνει στην Τουρκία ή θα είχε πάει στην Τουρκία (αν ήταν στην Ελλάδα αρχικά).
@fon, το επίπεδο κατανόησής μου της γενετικής δεν είναι το θέμα εδώ. Πιάστηκες από το παραπάνω μήνυμά μου για να ξεκινήσεις και τις ειρωνείες. Ας πούμε ότι αντί για DNA χρησιμοποιήσω τη λέξη αίμα. Σου φτάνει ή θες περαιτέρω εξηγήσεις για τους Έλληνες της Ανατόλια που παρέμειναν στην Τουρκία και αφομοιώθηκαν;
Τι έχεις να πεις για το άρθρο της Τουρκάλας;

Όσο για το τι θα μου αρέσει, άσε με να το κρίνω εγώ. Είσαι τουλάχιστον ο πιο ακατάλληλος να το κρίνει.
Δεν είμαι εγώ αυτός που μιλάει για ελληνικό DNA  αλλά εσύ.Μάλιστα μου έφερες γενετικές έρευνες που όπως βλέπω δεν καταλαβαίνεις τι λένε.
Δεν υπάρχει ούτε ελληνικό DNA ούτε ελληνικό αίμα.Υπάρχει ανθρώπινο DNA και ανθρώπινο αίμα.
Εσύ κατανοείς την ιστορία της Μικράς Ασίας και ότι είναι σταυροδρόμι;Εδώ από τα μικρά Γιάννινα έχει περάσει κόσμος και κοσμάκης.Πόσο μάλλον για έναν τεράστιο χώρο όπως η Μικρά Ασία.

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #20 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 18:56 »
Εξήγησέ μου εσύ που ξέρεις τι είναι το J2 και Ε1b1.

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #21 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 19:02 »
Εξήγησέ μου εσύ που ξέρεις τι είναι το J2 και Ε1b1.

Υπάρχει ελληνικό DNA;Ποια η διαφορά από το DNA των υπολοίπων ανθρώπων;
Φαντάζομαι είσαι ειδικός πάνω στο θέμα.Για πες μας τι λένε οι έρευνες που έφερες;

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #22 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 19:09 »
Μάλιστα μου έφερες γενετικές έρευνες που όπως βλέπω δεν καταλαβαίνεις τι λένε.

Για να έχει κανείς ικανότητες να δει ότι ο άλλος δεν καταλαβαίνει τι λένε, πάει να πει ότι ο ίδιος καταλαβαίνει τι λένε.
Εκτός βέβαια αν είναι κακοπροαίρετος και ρίχνει λάσπη δεξιά και ...όχι αριστερά...  :)) :)) :))

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 22.746
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #23 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 19:12 »
Μάλιστα μου έφερες γενετικές έρευνες που όπως βλέπω δεν καταλαβαίνεις τι λένε.

Για να έχει κανείς ικανότητες να δει ότι ο άλλος δεν καταλαβαίνει τι λένε, πάει να πει ότι ο ίδιος καταλαβαίνει τι λένε.
Εκτός βέβαια αν είναι κακοπροαίρετος και ρίχνει λάσπη δεξιά και ...όχι αριστερά...  :)) :)) :))
Προς το παρόν έφερες κάποιες έρευνες για να υπερασπιστείς το ελληνικό DNA.Εγώ πάλι δεν βλέπω να λένε κάτι για ελληνικό DNA.Οπότε εσύ που έφερες αυτές τις έρευνες και τις κατανοείς,θα μου δείξεις που ακριβώς λένε για ελληνικό DNA.

Αποσυνδεδεμένος my8os

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.287
 • live long and prosper ΠΑΣ
  • Προφίλ
Απ: Η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αργοσβήνει...
« Απάντηση #24 στις: Δευ 07 Οκτ 2019 19:22 »
Κατ' αρχάς
Δεν υπάρχει ελληνικό DNA αυτού καθ' εαυτού. Υπάρχουν τα haplogroups.
Δεύτερον,
όταν χρησιμοποιώ τέτοια ορολογία είναι για λόγους απλούστευσης.
για να τελειώνουμε με το 'Ελληνικό DNA'.
Από εκεί και πέρα αν δεις τις απλοομάδες και ειδικά πώς κατανέμεται η J2 σε εμάς και στην Τουρκία, αλλά και το E1b1, σε συνάρτηση με αυτά που προείπα, εξηγεί αρκετά από αυτά που είπε η Τουρκάλα.
Τώρα θα μας πεις επιτέλους τη γνώμη σου για το άρθρο της Τουρκάλας;