Διάφορα > Ρε δεν ΠΑΣ καλα!

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

(1/3) > >>

pextempalla:
Με τα καλά μας και τα κακά μας, με ομοψυχία και αλληλοσπαραγμό, κάπως έτσι φτάσαμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην πατρίδα μας.
Μακάρι να είμαστε πάντα ενωμένοι γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά.

pextempalla:
Και ένα πράγματι απίστευτο δημοσίευμα που πραγματικά δεν ήξερα τίποτε για το θέμα:

Η ΑΕ Ποντίων Κοζάνης τιμά την Αϊτή, την πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση.
Η ΑΕΠ Κοζάνης τιμά την Αϊτή, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική επανάσταση, με αφορμή τη χώρα καταγωγής του ποδοσφαιριστή της Στιβ Σέλσο Σεντ-Ντουκ.

Η Α.Ε.Π. Κοζάνης, ένα προσφυγικό σωματείο που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Football League, έχει στο δυναμικό της τον Αϊτινό Στιβ Σέλσο ο οποίος κατάγεται από την Αϊτή και προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσει την χώρα του.

Kι αυτό διότι, το μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό, η Αϊτή, (στην τότε ελληνική γλώσσα του Κοραή «Χαΐτιον»), ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση το 1821.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

 «H ΑΕΠ Κοζάνης τιμά την Aϊτή, τη χώρα του ποδοσφαιριστή μας Σέλσο, που πρώτη αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε και χαιρέτησε επίσημα, με επιστολή του προέδρου της, στις 15/01/1822, ήταν η μακρινή Αϊτή. Καθώς έχουμε τη χαρά να μετέχει στις τάξεις μας ο ποδοσφαιριστής μας Σέλσο, θέλουμε κι εμείς να τιμήσουμε ιδιαίτερα, τη συγκινητική αυτή κίνηση.

Η Αϊτή, στις μακρινές θάλασσες της Καραϊβικής, ήταν μια μικρή φτωχή χώρα με δικά της τεράστια προβλήματα, αφού δεν είχε ακόμα αποτινάξει πλήρως το ζυγό των Γάλλων αποικιοκρατών. Ο Αδαμάντιος Κοραής, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού διαφωτισμού, έστειλε επιστολή -όπως και σε άλλους ηγέτες- στον πρόεδρο της Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, ζητώντας συνδρομή στον αγώνα της χώρας μας.

Ο Μπουαγιέ απάντησε πως η χώρα του είναι φτωχή και δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά, όμως, παρ’ όλα αυτά, έστειλε συμβολικά 45 τόνους καφέ, να πουληθούν και να αγοραστούν καριοφύλια. Έστειλε επίσης και 100 εθελοντές να πολεμήσουν για την απελευθέρωση μας. Άσχετα αν δεν μπόρεσαν να φτάσουν ποτέ λόγω των τεράστιων δυσκολιών του ταξιδιού εκείνης της εποχής, η κίνηση αυτή ήταν συγκλονιστική.

Εμείς, σαν προσφυγικό Σωματείο, τιμούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση τόσο τον τεράστιο Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των προγόνων μας, αλλά και τιμούμε τη μικρή μακρινή χώρα του ποδοσφαιριστή μας Σέλσο. Όταν με το καλό ξεπερασθεί η δοκιμασία της πανδημίας, το σωματείο μας, προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσει την Αϊτή, με συμμετοχή της πρεσβείας της και Ελλήνων εκπροσώπων».

https://www.gazzetta.gr/football/ellada/article/1577557/i-ae-pontion-kozanis-tima-tin-aiti-tin-proti-hora-poy-anagnorise-tin-elliniki-epanastasi

Kun:
Ευγνομωσύνη σε όλες τις Ηρωίδες και όλους τους Ήρωες που έγιναν θυσία ξεκινώντας την Επανάσταση για την Ελευθερία.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!!!

fon7:
Την Αιτή πάντως δεν θυμηθήκαμε να την τιμήσουμε.Είναι αντιτουριστική.

Mikkael_Sin:
Σφάλμα (αν με ρωτάς) αλλά τώρα θέλουμε να τα έχουμε πολύ καλά με τς Γάλλοι.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση