Αποστολέας Θέμα: Πλατάνια SOS  (Αναγνώστηκε 2510 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 21.396
  • Προφίλ
Πλατάνια SOS
« στις: Τρι 14 Ιούλ 2020 17:18 »
ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Παραλίμνιο χωρίς τα πλατάνια;

Kαι εργαστηριακά πιστοποιήθηκε η παρουσία του μεταχρωματικού έλκους Ceratocystis platani στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό Διονυσίου Φιλοσόφου των Ιωαννίνων. Ο «Τύπος Ιωαννίνων» είχε γράψει ήδη από τα τέλη Μαΐου για το ενδεχόμενο της εξέλιξης αυτής.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της, έρχεται μάλιστα να προειδοποιήσει για τα χειρότερα: «Είναι πλέον θέμα χρόνου να ξηρανθεί και να χαθεί για πάντα η εμβληματική δεντροστοιχία που περιβάλλει το Κάστρο των Ιωαννίνων, γνωστή στο πανελλήνιο. Μια δυσμενής εξέλιξη για την οποία το Δασαρχείο Ιωαννίνων είχε προειδοποιήσει και είχε αναδείξει με κάθε τρόπο ήδη από το 2010».

Τα αίτια της εξέλιξης αυτής τα αποδίδει σε ανθρώπινες ενέργειες και σε αμέλεια τήρησης των μέτρων προφύλαξης από διάφορες εμπλεκόμενες κατά καιρούς υπηρεσίες ή και αυθαίρετες ενέργειες πολιτών που προκαλούν πληγώσεις στα πλατάνια.

Σημειώνεται δε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες δεν έχουν αρμοδιότητα λήψης μέτρων εντός οικισμών παρά μόνο την πιστοποίηση της παρουσίας του παθογόνου και την παροχή οδηγιών για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Σε χθεσινή κοινή αυτοψία του Δασαρχείου Ιωαννίνων, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ιωαννιτών και ειδικού επιστήμονα από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων,. προτάθηκε η ανάγκη άμεσης εκρίζωσης της ασθένειας με νέκρωση, υλοτομία και απομάκρυνση όλων των προσβεβλημένων δέντρων και των γειτονικών τους, ενώ είναι εξαιρετικά επείγον να ενημερωθούν εκ νέου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες (Περιφέρεια Ηπείρου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Δήμοι, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.). Μάλιστα, αύριο στις 10 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη για το θέμα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Παράλληλα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διά του Δασαρχείου Ιωαννίνων, απευθύνει ύστατη έκκληση σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα ή υλοποιούν έργα στις εκτάσεις όπου φύονται πλατάνια, να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι εάν δεν δράσουν άμεσα και συντονισμένα, είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό το επόμενο διάστημα, το πρόβλημα να γιγαντωθεί τόσο που να μετατραπεί από σημειακό σε ανεξέλεγκτο και πλέον μη διαχειρίσιμο.

«Ειδικότερα και μετά την εργαστηριακή πιστοποίηση της ύπαρξης του παθογόνου στην παραλίμνια οδό του Κάστρου Ιωαννίνων,  εάν δεν τηρηθούν όσα προβλέπονται είναι πλέον αναπόφευκτη η πλήρης απογύμνωση της παραλιακής ζώνης με όποια οικονομικά, περιβαλλοντικά και αισθητικά αποτελέσματα θα σήμαινε αυτό» καταλήγει.
typos-i.gr

Αποσυνδεδεμένος Kun

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 953
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #1 στις: Τρι 14 Ιούλ 2020 17:24 »
Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι πολύ άσχημο για την περιοχή.

Στο χωριό μου και σε ένα γειτονικό τα πλατάνια ξεράθηκαν λόγω ασθένειας με συνέπεια να κοπούν. Επίσης η διαδρομή από Γιάννενα προς Ηγουμενίτσα, μέσω των χωριών των Φιλιατών, αποτελείται από πλατάνια κατά μήκος του Καλαμά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι μερικά ξαιρένονται δυστυχώς.  :( :(

"Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει"
PAS Giannina 1966
ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Αποσυνδεδεμένος pextempalla

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.565
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #2 στις: Τετ 15 Ιούλ 2020 14:26 »
Δηλαδή η μόνη λύση είναι το κόψιμο των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από το μύκητα;
Αν ναι, τότε Ας ελπίσουμε ότι τα δέντρα θα είναι λίγα και ο Δήμος να προχωρήσει σε επαναφύτευση με νέα δέντρα όσο μεγαλύτερου μεγέθους γίνεται.

Αποσυνδεδεμένος davelis

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.340
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #3 στις: Πεμ 16 Ιούλ 2020 09:54 »
Η λυση ειναι επαναφύτευση με αλλου ειδους φυτά
Πχ Αγριοκατσανιά

Οι ξενοι την χρησιμοποιουν  κατα κόρον
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC

Αποσυνδεδεμένος mandrakoukos

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.304
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #4 στις: Πεμ 16 Ιούλ 2020 10:07 »
Ο δήμαρχος εδώ έβαλε σε παρτέρια ένα πολύ ωραίο και ταιριαστό δέντρο, τον φοίνικα. Έτσι κι αλλιώς άπατη θα πάει η μαλακία που έκανε, μήπως να τους στείλει πάνω, να πάρει μια εξωτική νότα η παραλίμνια;

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2.237
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #5 στις: Σαβ 26 Σεπ 2020 00:17 »
ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Κόβουν τα πλατάνια της Παραλιμνίου

Πεθαίνουν από το Μεταχρωματικό Έλκος...

Κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε από το Δασαρχείο Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (Ι.Μ.Δ.Ο.), πιστοποιήθηκε πλέον και εργαστηριακά η παρουσία του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου Ceratocystis platani στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό Διονυσίου Φιλοσόφου, επιβεβαιώνοντας πιθανά ότι και όλες οι άλλες πρόσφατες απότομες ολικές ξηράνσεις σε ...διάφορες περιοχές της πόλης (για τα οποία δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία λόγω ολικής ξήρανσης), αποτελούν «θύματα» της θανατηφόρου ασθένειας. Η δραματική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών και αμέλειας τήρησης των μέτρων προφύλαξης από διάφορες εμπλεκόμενες κατά καιρούς υπηρεσίες ή και αυθαίρετες ενέργειες πολιτών που προκαλούν πληγώσεις στα πλατάνια. Έτσι είναι πλέον θέμα χρόνου να ξηρανθεί και να χαθεί για πάντα η εμβληματική δεντροστοιχία που περιβάλει το κάστρο Ιωαννίνων γνωστή στο πανελλήνιο, δυσμενής εξέλιξη για την οποία το Δασαρχείο Ιωαννίνων είχε προειδοποιήσει και αναδείξει με κάθε τρόπο ήδη από το 2010 (ενημερωτικές εκδηλώσεις, υπόδειξη κατάλληλων χειρισμών στο πεδίο, εκτύπωση αφισών και φυλλαδίων, ημερίδες, αρθρογραφία, συνεντεύξεις κτλ).
Τις επόμενες ημέρες θα κοπούν συνολικά 14 πλατάνια στην παραλίμνιο....https://epirusgate.blogspot.com/2020/09/blog-post_9004.html#more...Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία Πρασίνου, στην παρούσα φάση θα κοπούν συνολικά 17 πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στην παραλίμνια περιοχή.

Ένα δέντρο θα κοπεί στη Λεωφόρο Γράμμου και άλλα δύο εντός του Κάστρου, πριν την είσοδο στο Ιτς Καλέ.

Όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα και με τις υποδείξεις που θα γίνουν από τα δασαρχείο. Μία από τις λύσεις που εξετάζονται και θεωρούνται κατάλληλες είναι η αντικατάστασή τους με βελανιδιές...

https://epirusonline.gr/eidiseis/ipeiros/diloseis-toy-dimarchoy-gia-ta-scholeia-kai-tin-kopi-platanon/
« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 26 Σεπ 2020 00:23 από PAS and stale bread »

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2.237
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #6 στις: Τρι 17 Νοέ 2020 16:49 »
Από το Κάστρο ξεκίνησε η κοπή και η απομάκρυνση πλατάνων

Στην κοπή των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος προχωρούν από σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για μία διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά τις υποδείξεις του δασαρχείου το οποίο προσδιόρισε τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα. Η κοπή ξεκίνησε από το Κάστρο, όπου απομακρύνονται δύο δέντρα, θα συνεχιστεί αύριο με την απομάκρυνση ενός ...δέντρου στην περιοχή της Λομνοπούλας και από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η κοπή στην παραλίμνιο. Στην παρούσα φάση θα κοπούν συνολικά 17 πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στην συστάδα της παραλιμνίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν από το δασαρχείο.

https://epirusgate.blogspot.com/2020/11/blog-post_867.html

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 21.396
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #7 στις: Πεμ 19 Νοέ 2020 19:01 »
Κόβονται τα πλατάνια που νοσούν, στόχος η σωτηρία της παραλίμνιας συστάδας

Η σωτηρία του μεγαλύτερου μέρους της παραλίμνιας συστάδας αποτελεί την προτεραιότητα του Δήμου και σ’ αυτό αποσκοπεί η άμεση κοπή και απομάκρυνση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος.
Η κοπή των δέντρων ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ενώ παράλληλα εξετάζεται ο τρόπος για την αποκατάσταση της περιοχής.
Όπως είναι γνωστό συνολικά θα κοπούν 14 δέντρα στην παραλίμνια ζώνη της πόλης.
«Είναι η τελική πράξη του δράματος αλλά και μία προσπάθεια για να σώσουμε τα υπόλοιπα πλατάνια της παραλιμνίου. Κανένας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με την εικόνα αυτή όμως αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στο πιο όμορφο κομμάτι της πόλης, στο στολίδι της πόλης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Γιώργος Σαούγκος ανέφερε ότι η νόσος του μεταχρωματικού έλκους στην παραλίμνια ζώνη εντοπίστηκε φέτος για πρώτη φορά και σε διάσπαρτα σημεία.
«Κάνουμε την επέμβαση αυτή προκειμένου να αποφύγουμε την επέκταση και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα καθώς βλέπουμε σε άλλα χωριά όπως η Πλατανιά και οι Λογγάδες να έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα πλατάνια», ανέφερε ο κ. Σαούγκος.
Σχετικά με την αποκατάσταση του τοπίου και τις νέες φυτεύσεις έκανε γνωστό ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν μπορούν να φυτευθούν νέα πλατάνια.
Έτσι θα γίνει επιλογή ειδών που προσομοιάζουν ενώ σημείωσε ότι η φύτευση νέων δέντρων θα ξεκινήσει άμεσα.
Δήμος Ιωαννιτών - Municipality Of Ioannina (φωτογραφίες)

Να έχουμε να θυμόμαστε  :'(

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2.237
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #8 στις: Τετ 25 Νοέ 2020 16:59 »
Τα πλατάνια που έγιναν…καρέκλες!

Άναυδοι οι διερχόμενοι πολίτες

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει στην τοπική κοινότητα η εικόνα των κομμένων πλατάνων στο παραλίμνιο.
Από τη μια, εμφανής είναι η στεναχώρια και η λύπη για την απότομη αυτή αισθητική αλλαγή σε ένα σημείο κατατεθέν των Ιωαννίνων, που όμως κρίθηκε απαραίτητη για να αποτραπεί η μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους και σε περισσότερα δέντρα.

Από την άλλη, ωστόσο, σοκ και έντονο προβληματισμό προκαλεί η μετατροπή των κορμών των κομμένων πλατάνων σε… καρέκλες!

Όπως φαίνεται και στις εικόνες, σε σημεία όπου χρειάστηκε να κοπούν αρκετά δέντρα στη σειρά, η υπηρεσία αποφάσισε να προβεί σε μια «εικαστική» παρέμβαση και να μετατρέψει τις βάσεις των δέντρων σε θέσεις θέασης προς την ανατολική πλευρά της Παμβώτιδας…

https://epirusonline.gr/eidiseis/ipeiros/ta-platania-poy-eginan-karekles/

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4.162
 • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #9 στις: Πεμ 26 Νοέ 2020 10:21 »
Δεν πήγα ακόμα να το δω αλλά νομίζω έπρεπε ήδη οι αρμόδιοι να έχουν αποφασίσει τι θα μπει και την ίδια ώρα που κόβεται το ένα να φυτεύεται το καινούριο. Όπως διάβασα αλλού, πλατάνια δεν μπορούν να μπουν για τα επόμενα 10 χρόνια οπότε δε θα ξαναδούμε πλατάνια στη θέση όσων κόβονται.

Άσχετο αλλά δε βρίσκω και κατάλληλο τοπικ. Μήπως είναι ευκαιρία τώρα που δεν έχει πολλή κίνηση έξω να γίνει κανένα έργο στην πόλη (π.χ. οι διαβάσεις που ξεκίνησαν να κάνουν και έγιναν 3-4 όλες κι όλες - τουλάχιστον στο κέντρο);   
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2.237
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #10 στις: Τετ 02 Δεκ 2020 17:03 »
Σειρά πήραν τα πλατάνια στην Βορ. ΗπείρουΜετά τα πλατάνια που κόπηκαν στο παραλίμνιο και στο Κάστρο, σειρά πήραν τρία ακόμη μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος δένδρα, στη νησίδα της Βορ. Ηπείρου

Όσο απογοητευτική είναι η εικόνα του χώρου που μετά την κοπή μένει κενός και ακάλυπτος, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι, όταν τα τεράστια δένδρα κλαδεύονται σταδιακά από την κορυφή και φτάνοντας στο κάτω μέρος του κορμού, κόβονται και πέφτουν στο έδαφος. Η δενδροστοιχία της οδού Βορ. Ηπείρου όπως και στην οδό 8ης Μεραρχίας, όπου επίσης έχει κοπεί ένας αιωνόβιος πλάτανος είναι ακόμη πιο παλιά από την αντίστοιχη του παραλιμνίου μετώπου.

Επί τόπου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης και ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για το εργοτάξιο και την υπηρεσία Πρασίνου Αριστείδης Παππάς που έκανε γνωστό, ότι οι εργασίες απομάκρυνσης πλατάνων θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες με την κοπή τριών ακόμη δένδρων, που έχουν επισημανθεί, ότι νοσούν από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους στην πλ. Μαβίλη.

Αναφορικά με την «εικαστική παρέμβαση» που έγινε από τα συνεργεία τις προηγούμενες ημέρες στο παραλίμνιο, όπου τρεις κορμοί δένδρων μετατράπηκαν σε καθίσματα, ο κ. Παππάς τόνισε, ότι αυτό αποτέλεσε πρωτοβουλία του συνεργείου, η οποία όμως δε μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό μηχάνημα για την εκσκαφή και απομάκρυνση του δένδρου από τις ρίζες του.

Αναφορικά τέλος με την φύτευση νέων δένδρων και την επιλογή τους, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνάντηση των συναρμόδιων υπηρεσιών και εξετάστηκαν κάποιες πιθανές λύσεις, όπως είναι η φύτευση βελανιδιών ή σφενδαμιών, που προσομοιάζουν στα πλατάνια και το κυριότερο, δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να νοσήσουν.

https://epirusonline.gr/eidiseis/ipeiros/seira-piran-ta-platania-stin-vor-ipeiroy/

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4.162
 • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #11 στις: Παρ 04 Δεκ 2020 20:25 »
Μιας και πέρασα από τον Παραλίμνιο αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν και τόσο μεγάλες διαφορές. Μακάρι να μείνει εκεί... Μια μικρή... τρύπα δίπλα στην Κυρά Φροσύνη και στην ευθεία πριν τη Σκάλα απ' όπου και οι φωτογραφίες με τους κορμούς - καθίσματα, τα οποία πάντως τα "κούρεψαν" ήδη.

Είδα και 2 δέντρα με κόκκινο Χ ακριβώς μπροστά στο Μώλο. Αν πρόκειται να κοπούν, τότε πραγματικά η διαφορά σ' αυτό το κομμάτι θα είναι εμφανής αφού πιο... φάτσα - φόρα δεν έχει!

Εξάλλου, συνεχίζοντας τον παραπάνω συλλογισμό μου για την ευκαιρία που δίνεται ως προς την πραγματοποίηση έργων λόγω της περιορισμένης κίνησης πεζών και οχημάτων, πιστεύω οτι πρέπει να προχωρήσουμε στην εκ νέου ασφαλτόστρωση του Παραλίμνιου δρόμου. Μεγάλο χάλι! Από τη μια μεριά, οι τοπικοί άρχοντες αναγνωρίζουν οτι η Λίμνη, το Κάστρο και οι πέριξ αυτών δρόμοι είναι "η βιτρίνα της Πόλης" αλλά από την άλλη δεν κάνουν και κάτι για την ανάδειξή τους. Κι εδώ μιλάμε για τα αυτονόητα! Ασφαλτόστρωση, μάζεμα σκουπιδιών, περιποίηση πράσινου και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ καθαρισμός των φανών που είναι απόλυτα ταιριαστοί με το χώρο αλλά δεν έχουν καθαριστεί ποτέ.

Και αναφέρω μόνο όσα δεν κοστίζουν πολύ ενώ και οι τρέχουσες συνθήκες ευνοούν την πραγματοποίησή τους. Για τα μεγάλα, κοστοβόρα και σημαντικά (Λίμνη, καθαρισμός Κάστρου κλπ) δεν τρέφω καμία αυταπάτη με αυτούς που διαθέτουμε (όχι τώρα, τα τελευταία πολλά χρόνια). Σκέφτομαι πάντως σε τι κατάσταση θα ήταν αν κουμάντο στην Πόλη έκαναν όσοι δραστηριοποιούνται στο Δήμο Τρικκαίων τα τελευταία χρόνια. Νομίζω είμαστε άτυχοι...

Τέλος,

Παράθεση
Αναφορικά τέλος με την φύτευση νέων δένδρων και την επιλογή τους, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνάντηση των συναρμόδιων υπηρεσιών και εξετάστηκαν κάποιες πιθανές λύσεις

Γιατί ρε φίλε τη Δευτέρα; Και γιατί δεν το αφήνατε για τη Δευτέρα Παρουσία; Ξέρετε εδώ και τόσο καιρό οτι πρέπει να κοπούν κάποια δέντρα. Έπρεπε ήδη να ξέρετε τι θα μπει και να το έχετε φυτέψει κιόλας.

Άιντε


     
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 21.396
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #12 στις: Παρ 04 Δεκ 2020 20:44 »
Διαφωνώ μόνο στο κομματάκι περί τύχης.

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4.162
 • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #13 στις: Παρ 04 Δεκ 2020 20:47 »
Σε καταλαβαίνω αλλά αν δεις ανάμεσα από ποιους είχες να επιλέξεις μπορεί και να συμφωνήσεις.
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 21.396
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #14 στις: Παρ 04 Δεκ 2020 20:51 »
Σε καταλαβαίνω αλλά αν δεις ανάμεσα από ποιους είχες να επιλέξεις μπορεί και να συμφωνήσεις.
Δεν είναι μόνο οι τωρινές εκλογές αλλά γενικότερα.Πρέπει να υπάρχουν συχνές αλλαγές και όχι οι ίδιοι και οι ίδιοι ή οικογενειοκρατία.Κάποιες φορές θα βγει σκάρτος αλλά που θα πάει θα πετύχεις και τον καλό.

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2.237
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #15 στις: Σαβ 05 Δεκ 2020 02:22 »
Σε καταλαβαίνω αλλά αν δεις ανάμεσα από ποιους είχες να επιλέξεις μπορεί και να συμφωνήσεις.
Δεν είναι μόνο οι τωρινές εκλογές αλλά γενικότερα.Πρέπει να υπάρχουν συχνές αλλαγές και όχι οι ίδιοι και οι ίδιοι ή οικογενειοκρατία.Κάποιες φορές θα βγει σκάρτος αλλά που θα πάει θα πετύχεις και τον καλό.


500 χρόνια τουρκιά και νοοτροπία ραγιά. Πως να μην μάθεις να ζεις ολιγαρκής μετά από τόσες γενιές. Βλέπεις άλλους δήμους να πηγαίνουν μπροστά και σου κακοφαίνεται. Εκεί δεν υπάρχει ραγιαδισμός; Ήμασταν η άλλη Ελλάδα; Άλλο κομμάτι ο κάμπος, άλλο εμείς. Εμείς μια ζωή στο περιθώριο. Και να πεις ότι σαν λαός γενικά είναι πιο αξιόλογοι από εμάς; Χωρίς να θέλω να φανώ υπερόπτης, κάθε άλλο. Και δεν είναι μόνο τα Τρίκαλα. Και η Λάρισα που ήταν μια αηδία πόλη, τα τελευταία χρόνια με τις πεζοδρομήσεις όλοι οι τελευταίοι δήμαρχοι την έχουν κάνει να ντρέπεσαι να την περπατήσεις.

Τα Γιάννενα μέχρι χτες ήταν ένα απομονωμένο "νησί" ανάμεσα από βουνά και από λαγκάδια χωρίς τρένο, χωρίς δρόμους, όπου η διαδρομή για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ήταν ολόκληρο ταξίδι αρκετά κουραστικό και με τον κίνδυνο να χάσεις την ζωή σου για πλάκα. Και τον δρόμο όταν κλείναμε με κινητοποιήσεις όπως πχ το 2003 χέστηκε η φατμέ στο γενί τζαμί για το κράτος.

Θυμάμαι ατάκα του Νικοτσόλη 20+ χρόνια πριν απευθυνόμενος στον Λάκη. "Εκείνο τον έρμο τον δρόμο την εγνατία θα προλάβουμε να τον δούμε άραγε; ή θα 'μαστε φσκι στ περίβλιπτ;"

Σκεφτείτε αυτή η πόλη να μην είχε φυσική ομορφιά, να μην ήταν στις top 3 ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας που είναι σήμερα και να ήταν σαν το Αγρίνιο. Και να έπρεπε να αναδειχθεί σαν πόλη μόνο με έργα που θα έπρεπε να κάνουν οι φορείς της πόλης που είχαμε όλο αυτά τα χρόνια. Ούτε το χειρότερο χωριό του νομού Ηλείας δεν θα ήμασταν.     

Κάθε δεκαετία πάμε και χειρότερα. Βλέπεις πχ από τη δεκαετία του 20 και 30 είχαν την έμπνευση να φυτέψουν τις κουτσουπιές στην Δόμπολη που ομορφαίνουν τον τόπο μέχρι σήμερα. Τα ωραία δέντρα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην Δωδώνης. Το παραλίμνιο. Θέατρο Φρόντζου. Και και. Βλέπεις φωτογραφίες με την κεντρική πλατεία της πόλης από τα 70ς και σε πιάνει το κλάμα με το σημερινό χάλι. Βλέπεις και τα σχέδια για την νέα πλατεία και σε κόβει κρύος ιδρώτας. Ήμασταν όμως και κάπου πρώτοι σε όλη την Ευρώπη σαν πόλη. Παίρναμε κάθε χρόνο το βραβείο για το πιο κιτς- εμετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Θέλει και αυτό ένα ταλέντο, δεν μπορείς να πεις.

Εδώ έπρεπε ήδη να έχεις σαν πόλη τουλάχιστον δυο μεγάλα κλειστά συν τα δυο μικρά  και να σχεδιάζεις και τρίτο. Και τώρα σου τάζουν ένα σκουριασμένο μεταχειρισμένο που τελικά αντί για αυτό σου δίνουν 2 θερμοσίφωνες και 2 μπασκέτες και τους λες και ευχαριστώ και νιώθεις υποχρεωμένος.
Είχες πρόεδρο δημοκρατίας επί 10 χρόνια βέρο Γιαννιώτη που επί δεκαετίες έπαιρνε χιλιάδες σταυρούς Γιαννιωτών και δεν έκανε μια ενέργεια να πιέσει τους αρμόδιους την εποχή που ακόμα έρεε το χρήμα να γίνει ένα κανονικό κλειστό στην πόλη του. Θα μου πεις διακοσμητικό ρόλο είχε ναι αλλά μπορούσε στο κάτω κάτω να πιέσει καταστάσεις, να αφήσει στον τόπο του κάτι. Και την ίδια εποχή η Πάτρα πήγαινε για το ενδέκατο.

Απελπισία δεν σε πιάνει μόνο με αυτούς που έχεις να επιλέξεις. Απελπισία σε πιάνει και με αυτούς που επιλέγουν, με τι κριτήρια, στις τοπικές και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος το 1990 σε συνέντευξη είχε πει ότι η Ελλάδα με καλή παιδεία που θα αλλάζει προς το καλύτερο θέλει άλλα 200 χρόνια για να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα για να αποβάλει τα παλιά κατάλοιπα. Σήμερα με κακή παιδεία που πάει απ' το κακό στο χειρότερο τι πιθανότητες έχουμε να πετύχουμε έναν καλό; Άστα να πάνε. Υπομονή. Μέχρι τότε ο καλός θα 'ρθει. Εμείς θα 'μαστε "φσκι στ περίβλιπτ" ή τέφρα στην λίμνη.  :P

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 18.966
 • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #16 στις: Κυρ 06 Δεκ 2020 11:05 »
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4.162
 • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #17 στις: Κυρ 06 Δεκ 2020 12:50 »
Μ' έπιασε η καρδιά.

Κράτα τα ξύλα για τς τζαμάλες. (Τις ποιες;;;;;) :'(

Τι άλλο θα μας βρει δεν ξέρω...   
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4.162
 • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #18 στις: Σαβ 12 Δεκ 2020 12:07 »
Πέρασα Κυριακή βράδυ μετά το ματς. Οι αλλαγές δε "χτυπάνε" τόσο πολύ.

Ξαναπέρασα χτες το πρωί. Τα 2 στη σειρά σημαδεμένα δέντρα που λέγαμε, λίγο δίπλα απ' το λιμάνι, έχουν κοπεί. Πέρασα με το αυτοκίνητο οπότε δε στάθηκα πολύ για να δω πόσο φαίνεται. Ε, θα φαίνεται, δε θα φαίνεται( ; ), θα φαίνεται...

Είχε γίνει λόγος για 14 συνολικά δέντρα που θα κοπούν. Μου φαίνεται οτι έχουν κοπεί περισσότερα (αθροιστικά και στις 2 πλευρές του δρόμου φυσικά). Σε γενικές γραμμές πάντως, αν μείνει ως έχει δεν είναι μεγάλο το κακό. Αν συνεχιστεί αυτή η δουλειά θα κλαίμε. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από το 12 ως τη Σκάλα, περιοχή που έχει δεχτεί και τη μεγαλύτερη καταστροφή. Σε 1-2 σημεία υπάρχουν μεγάλα κενά.

Φύτευση νέων δέντρων άμεσα κι επιτέλους κλείστε το δρόμο και κάντε καινούρια ασφαλτόστρωση. Αν όχι τώρα, πότε;
   
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Συνδεδεμένος Tsimendos

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.401
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #19 στις: Σαβ 12 Δεκ 2020 15:20 »
Κλείστε το δρόμο και κάντε τον πεζόδρομο να φχαριστιέται ο κόσμος περπάτημα. Για το κομμάτι γύρω από το κάστρο που δεν εξυπηρετεί κάποια κυκλοφοριακή ανάγκη της πόλης. Είναι μόνο για μπαλαμούτι στο αυτοκίνητο.

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4.162
 • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #20 στις: Κυρ 13 Δεκ 2020 11:10 »
Ότι αφορά σε έργα της Πόλης έχει τρομερό ενδιαφέρον!

Ωραία θα ήταν να έχουμε πεζοδρομήσει τον Παραλίμνιο αλλά εγείρεται μια σειρά ζητημάτων. Αναφέρω τα κυριότερα:

- Συχνά είναι τιγκαρισμένα τα πάρκινγκ σε Σφαγεία και Μαβίλη, την ίδια στιγμή που καθ' όλο το μήκος της Παραλίμνιας Οδού δε χωράει να παρκάρει ούτε ποδήλατο. Πού θα πάνε όλα αυτά τα αυτοκίνητα;

- Πόσο θα αντέξουν Κουντουριώτη και Γιοσέφ Ελιγιά αν υποδεχτούν τον όγκο των οχημάτων που σήμερα χρησιμοποιούν και την Παραλίμνια Οδό στην κίνησή τους προς Γαριβάλδη - Αρχ. Μακαρίου;


Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε έργο τέτοιου μεγέθους πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός γενικότερου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού ως αποτέλεσμα βαθιάς μελέτης που θα χαρακτηρίζεται από διορατικότητα. Τουτέστιν έργα για το σήμερα και το αύριο κι όχι για... λίγο από σήμερα και πολύ από χτες!

Πιστεύω οτι με την πεζοδρόμηση της Δ. Φιλοσόφου (Παραλίμνιο) ακυρώνεις οποιαδήποτε προοπτική πεζοδρόμησης της Γ. Ελιγιά που νομίζω έχει συζητηθεί. Προσωπικά θα προτιμούσα πεζοδρόμηση της Γ. Ελιγιά και σύνδεσή της με τη Σιαράβα, η οποία θα πεζοδρομηθεί στο σύνολό της απ' όσο έχουν αφήσει να εννοηθεί. Δημιουργείς έτσι ένα σημαντικό δίκτυο πεζόδρομων σε ένα ιστορικό, ιδιαίτερο, όμορφο και αρκετά άγνωστο κομμάτι της Πόλης! Αν δε, καταφέρεις να πεζοδρομήσεις και την Εθν. Αντιστάσεως (για μένα είναι στους τοπ δρόμους της Ελλάδας) μονοδρομώντας ουσιαστικά και τη Γαριβάλδη, αλλάζεις την εικόνα ολόκληρης της περιοχής.   

Σε ότι αφορά την Παραλίμνιο, πρότασή μου θα ήταν να πραγματοποιηθεί διαπλάτυνση πεζοδρομίων και στις 2 πλευρές του δρόμου. Παρκάρισμα μόνο από την πλευρά του Κάστρου αφού έτσι κι αλλιώς δε θα υπάρχει ικανό πλάτος για παρκάρισμα εκατέρωθεν. Παράλληλα θα απαγορευτεί η στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων που μπορούν να "αδειάζουν" τον κόσμο τους μπροστά στο Κάστρο και να παρκάρουν κάπου εκτός "ζώνης" μέχρι να τους ξαναπαραλάβουν. Έτσι, θα περισσεύει πολύς χώρος για περπάτημα και βόλτα, χωρίς να απαγορεύσεις εντελώς την κυκλοφορία. Εννοείται πως χρειάζεται ανάπλαση ολόκληρης της κάτω πλευράς με καινούρια πλακόστρωση, περιποίηση του πράσινου και γενικά αναδιαμόρφωση του χώρου (από Μαβίλη μέχρι Σκάλα κι αφήνω έξω το κομμάτι Μαβίλη - Μάτσικας - Λιμνοπούλα γιατί είναι από... άλλο έργο)!

Πιστεύω οτι αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα και δε χρειάζεται και πολλή κουβέντα σχετικά είναι η καινούρια ασφαλτόστρωση, ο καθαρισμός του χώρου (αυτά τα φανάρια δεν μπορώ να τα βλέπω ασπούμε) και ο εκ νέου καθαρισμός του Κάστρου που το έχουν αφήσει στην τύχη του (και το οποίο είναι από μόνο του -όπως η Λίμνη- ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα).     
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος Kun

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 953
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #21 στις: Δευ 28 Δεκ 2020 23:04 »
Στενάχωρο το ότι κόβονται δέντρα πόσο μάλλον που χαλάνε τη θαυμάσια οπτική στη λίμνη. Ακατόνοητο το ότι οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κόψουν τα πλατάνια, χωρίς να υπάρχει ένα πλάνο για το μετά.

Τα Γιάννενα τόσο η πόλη όσο και ο νομός θα μπορούσαν να αποτελούσαν τουριστικό θέρετρο της Δυτικής Ελλάδας. Η πόλη είναι πανέμορφη και μέσα στις 3-5 πιο όμορφές της χώρας. Ο νομός πάλι έχει διάφορες περιοχές (Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Ζίτσα, κλπ) που μπορείς να συνδυασείς διάφορες μορφές τουρισμού μαζί (θρησκευτικό, αθλητικό, πολιτισμικό, υγείας, δραστηριότητες, κλπ). Έχουμε δρόμους επιτέλους, δύο αεροδρόμια στην Ήπειρο, ωραίες παραλίες από την Πρέβεζα μέχρι τη Σαγιάδα και αντί λοιπόν τόσο σαν περιφέρεια όσο και ο Νομός και η πόλη των Ιωαννίνων να είναι το κέντρο του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα δυστυχώς η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας.

Θα μου πεις δε τα ξέρεις, σε αυτή τη χώρα κυριαρχούν ακόμα ο ραγιαδισμός και οι στρεβλές νοοτροπίες του παρελθόντος.
"Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει"
PAS Giannina 1966
ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 21.396
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #22 στις: Τρι 20 Απρ 2021 13:33 »
Στην εποχή των σφενδάμων...

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20-04-2021, 12:09

Ήταν τον περασμένο Νοέμβριο όταν κόπηκαν 14 πλατάνια στον παραλίμνιο δρόμο των Ιωαννίνων, με το τοπίο, όπως το είχαν συνηθίσει οι Γιαννιώτες επί δεκαετίες, να αλλάζει. Η κοπή των πλατάνων έγινε μετά τη διαπίστωση της ύπαρξης του μύκητα Ceratocystis platani, στον οποίο οφείλεται η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων.

Πέντε μήνες μετά, η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών προχωρά στη φύτευση νέων δέντρων –όχι πλατάνων. Η φύτευση νέων πλατάνων είναι απαγορευτική για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Γι’ αυτό και επιλέχτηκε ένα είδος που προσομοιάζει με πλάτανο: ο σφένδαμος ο πλατανοειδής, ένα φυλλοβόλο δέντρο γρήγορης ανάπτυξης.

Τα εννιά πρώτα σφενδάμια φυτεύονται ήδη στην παραλίμνια περιοχή. «Θα καλύψουμε όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά την κοπή των πλατάνων. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να ανακοπεί η νόσος του μεταχρωματικού έλκους και να σώσουμε την υπόλοιπη δενδροστοιχία» δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς.

Οι έντονες ανησυχίες για τη μετάδοση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους εξακολουθούν να υπάρχουν. Όπως είπε και ο κ. Παππάς, η υπηρεσία έχει εντοπίσει δύο ακόμη «ύποπτα» δέντρα. Από την αρχή της όλης υπόθεσης, ήταν σαφές ότι η συγκεκριμένη ασθένεια, από τη στιγμή που εμφανίστηκε, θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για την παραλίμνια δεντροστοιχία, κι όχι μόνο.

Όσον αφορά τους κορμούς που έχουν απομείνει από τα πλατάνια, αυτοί θα απομακρυνθούν με χρήση ειδικού μηχανήματος, καθώς είναι αδύνατο να ξεριζωθούν.

Επίσης, στο πλαίσιο της προστασίας των τειχών του Κάστρου, ανακοινώθηκε ότι θα κοπεί ένα πεύκο.
typos-i.gr

Αποσυνδεδεμένος pextempalla

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.565
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #23 στις: Τρι 20 Απρ 2021 22:11 »
Ευτυχώς έκαναν την επιλογή να βάλουν σφένδαμους και όχι βελανιδιές που είχε ακουστεί και αυτό....

Αποσυνδεδεμένος fon7

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 21.396
  • Προφίλ
Απ: Πλατάνια SOS
« Απάντηση #24 στις: Τρι 29 Ιούν 2021 18:31 »
Σε εγκατάλειψη το αλσύλλιο.. Εκτός λειτουργίας το δίκτυο δασοπυρόσβεσης!

Απογοητευτικά αλλά και ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων μετά από αυτοψίες και ελέγχους που πραγματοποίησε στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης.

Ελλείψεις στα μέσα δασοπυρόσβεσης, εγκατάλειψη, υποδομές που δεν έχουν συντηρηθεί!

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε αναλυτική γραπτή έκθεση την οποία απέστειλε στο Δασαρχείο Ιωαννίνων. Στην έκθεση καταγράφει αναλυτικά τα προβλήματα και ζητά την άμεση λήψη μέτρων από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πυροσβεστική από την αυτοψία διαπίστωσε ότι το δίκτυο πυρόσβεσης που είναι εγκατεστημένο στο αλσύλλιο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να το καθιστούν επιχειρησιακά μη λειτουργικό.

Τα αντλιοστάσια δεν μπορούν να δώσουν επαρκή ποσότητα νερού ενώ από το δασαρχείο δεν έγιναν σημαντικές εργασίες όπως είναι η απομάκρυνση ξερών δέντρων και καθαρισμοί.

Επίσης βαρέλια με νερό ή άμμο που  υπήρχαν κατά μήκος της δασικής οδού είτε έχουν απομακρυνθεί είτε έχουν καταστραφεί.

Επίσης μέσα στο αλσύλλιο έχουν τοποθετηθεί μελισσοσμήνη χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς.

Η Πυροσβεστική ζητά άμεσες παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί η προστασία του αλσυλλίου από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Κίνδυνος που γίνεται μεγαλύτερος τις μέρες αυτές λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.
epiruspost.gr