Επειδή πολλοί αναρωτιέστε τι γίνεται με τα χρέη σε περίπτωση πτώσης στη Γ' ή τα ερασιτεχνικά:
27/05/2025 15:07(...)
ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣε γενικές γραμμές από την ανακοίνωση αυτή βγαίνει ένα καλό και ένα άσχημο σενάριο για τα οποία αναφερθήκαμε και παραπάνω. Αν ευοδωθούν οι συνομιλίες που λένε ότι κάνουν με επενδυτή, τα πράγματα έστω και στο παρά πέντε θα μπουν σε μια σειρά και ο ΠΑΣ μπορεί να αλλάξει επίπεδα. Αν όμως δεν γίνει αυτό, τότε ο ΠΑΣ θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια. Το άσχημο είναι ότι από το 2016 και μετά που υπήρξαν τροποποιήσεις στον
βασικό αθλητικό νόμο 2725/1999 δεν σβήνουν και τα χρέη με τον υποβιβασμό σε ερασιτεχνικές κατηγορίες. Αν μια ΠΑΕ τεθεί αυτοδικαίως σε εκκαθάριση, χωρίς να υποβιβαστεί από επαγγελματική κατηγορία ή λόγω αναδιάρθρωσης ή άλλη αιτία,
η ομάδα περιέρχεται στο ιδρυτικό της σωματείο και δεν έχει καμία υποχρέωση για τα χρέη της ΠΑΕ. Αν επανέλθει αγωνιστικά σε επαγγελματική κατηγορία, τότε η νέα ΠΑΕ που θα συσταθεί αναλαμβάνει πάλι τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ ως εξής: Όλα τα χρέη σε ΙΚΑ και Δημόσιο, το 50% των χρεών σε τρίτους (παίκτες, προπονητές κλπ) όπως και το άλλο 50% σε περίπτωση που οι οφειλές δεν ικανοποιηθούν από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης και από τη διεκδίκηση με δικαστικές αποφάσεις από αυτούς που τα δημιούργησαν.Όσον αφορά τα χρέη σε ΙΚΑ και Δημόσιο, η νέα ΠΑΕ θα πρέπει να πληρώσει μόνο τα ποσά της βασικής οφειλής, χωρίς τους τόκους και τις προσαυξήσεις. Για τον λόγο αυτόν μέχρι του ποσού της βασικής οφειλής σε ΙΚΑ, Δημόσιο, θα γίνεται παρακράτηση εσόδων, ήτοι 5% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και 20% από τα εισιτήρια όλων των αγώνων. Φυσικά το Δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα στραφούν και κατά αυτών που δημιούργησαν τα χρέη, καθώς όλοι ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον.
(...)
https://www.agon.gr/athlitika/127036/to-kalo-kai-to-kako-senario-gia-ton/Με λίγα λόγια, αν όσα μεταφέρει ο κυρ Βαγγέλης είναι σωστά, σε περίπτωση φούντου σε ερασιτεχνική κατηγορία, οι μπαταχτσήδες αν δεν έχουν τίποτα στο όνομά τους ,την βγάζουν λάδι. Το επίμαχο σημείο:
όπως και το άλλο 50% σε περίπτωση που οι οφειλές δεν ικανοποιηθούν από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης και από τη διεκδίκηση με δικαστικές αποφάσεις από αυτούς που τα δημιούργησαν.Τόσο απλά στον άθλιο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε αυτή τη γελοία χώρα που κυβερνάται από μαφιόζους, κλέφτες και λαμόγια.