Αποστολέας Θέμα: Ελληνικό ποδόσφαιρο  (Αναγνώστηκε 25435 φορές)

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #150 στις: Δευ 02 Οκτ 2023 21:12 »

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #151 στις: Τετ 22 Νοέ 2023 20:26 »
* "Έρχομαι από την Σμύρνη για να δω το πραγματικό σμυρνέικο ντέρμπι. Σας χαιρετώ αδερφια μου"
- Ο Andrew Simes, Λεβαντίνος σκοτσέζικης καταγωγής, γόνος μια οικογένειας που ζει στη Σμύρνη από τον 19ο αιώνα, κι οπαδός του Πανιωνίου, ήρθε προχτές από τη Σμύρνη, για να δει στη Ριζούπολη το σμυρναίικο ντέρμπι Απόλλωνα-Πανιωνίου, φέρνοντας το παραπάνω πανό.
- Πιο συγκινητικά ακόμα ήταν τα λόγια που έγραψε στο προφίλ του:
(^) "This weekend I had the privilege to travel to Athens to attend one of the best derbies in the world. No, Real Madrid, Juventus or Bayern Munich weren't playing. You probably may have never even heard of the two teams I watched, Panionios and Apollon. That is also the case with the new generation in Athens these days. People prefer teams which win every trophy in the market. But I left the house at three in the morning to watch two teams in another country's third division. These teams were founded between 1890 and 1891 in Izmir, the city that my family and I have lived in for six generations. Chances are my forefathers played against them or watched them. After a war in 1922, these teams had to leave the city they were founded in and settled in Greece...
(^) ... I was stopped by the police at Izmir airport because I was carrying a banner which I had prepared in a language they could not read. It was in Greek and read: "I come from Izmir to watch the original Izmir derby and I salute all my brothers". We waited for a translator who I had the most difficult time convincing that I was travelling all this way for a football match. Luckily, I was allowed to leave and later that morning, I arrived at Athens airport and proceeded to clear customs. The customs agent asked my intentions of being in Greece, to which I replied to attend a football match. He looked at my British passport, at the two Greek football team scarves I had around my neck, and double checked his computer for my origin: Izmir. In full sarcasm he asked "Let me get this straight, you are British, you are coming from Izmir, to attend a match between Panionios and Apollon?" "You wouldn't understand" I replied. He shook his head and stamped my passport. I was in! ...
(^) ... The stadium is anything but full. The few remaining fans are made of older men who know not the meaning of surrender and younger men who burn with an innocent fire inside... Once upon a time, men supported teams, and supported them well. Players never felt alone and children were taught about traditions and values. These fans took charge because that's what they did. But somewhere along the way, the world decided it no longer needed real fans. Uncaring businessman by uncaring businessman taking over clubs, transfer by transfer bringing clubs financially to their knees, fans were stripped of their pride, their first love, and the traditions handed down to them by their fathers and were left stranded on the road between a spectator and a coma. Fans slowly retreated into the dark recesses and began vanishing. Today, there are questions our passionless society has no answers for. The world sits idly by as clubs crumble, players don't care about their teams, and those children have nothing to share with their fathers on any given weekend. Now the world needs new heroes. We need men to put down the iPhone, step away from the TV and derail football from the tracks of consumerism and destruction. Its time to answer the call. Its time to bring out more fans like Panionios and Apollon".
-
ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (φωτογραφίες)

Αποσυνδεδεμένος mandrakoukos

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #152 στις: Πεμ 23 Νοέ 2023 22:45 »
Σε άλλα νέα, ένας Μαρινακης μπλα μπλα μπλα η ΕΠΟ, μπίρ μπίρ ο Κλατενμπεργκ. Αυτά.

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #153 στις: Πεμ 22 Αύγ 2024 18:15 »
Παράθεση
Οκτώ Λέσχες Φιλάθλων πήραν βεβαίωση από το Υπουργείο Αθλητισμού
Σε επτά Λέσχες Φιλάθλων, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες ΠΑΕ της Super League, οι οποίες συναίνεσαν αρμοδίως, χορηγήθηκε από το Υπουργείο Αθλητισμού η απαιτούμενη βεβαίωση για την εμπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων τους, προκειμένου να λάβουν κατόπιν από τις οικείες Αστυνομικές Υποδιευθύνσεις, μετά και τους προβλεπόμενους επιτόπιους ελέγχους, την ετήσια άδεια λειτουργίας τους.

Πρόκειται για τις εξής:

– Λέσχη Οπαδών και Φίλων ΑΕΚ «Γνήσια Θύρα 21-1975 (Ορίτζιναλ 21-1982)» (ΠΑΕ ΑΕΚ)

– Λέσχη Φίλων Α.Σ. Άρη Θεσσαλονίκης (ΠΑΕ Άρης)

– Λέσχη Φίλων Ολυμπιακού «Θύρα 7» (ΠΑΕ Ολυμπιακός)

– Λέσχη Φιλάθλων Ο.Φ.Η. «Snakes Θύρα 4 1986 Κεντρική» (ΠΑΕ ΟΦΗ)

– Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Παναθηναϊκού «ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π» (ΠΑΕ Παναθηναϊκός)

– Λέσχη Φιλάθλων Πανσερραϊκού «Τσε Γκεβάρα» (ΠΑΕ Πανσερραϊκός)

– Λέσχη Φίλων Α.Σ. ΠΑΟΚ (ΠΑΕ ΠΑΟΚ).

Επιπλέον, βεβαίωση χορηγήθηκε, έπειτα από τη συναίνεση του ερασιτεχνικού σωματείου «ΝΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908», στη Λέσχη Φιλάθλων «Αυτόνομη Θύρα 10».
novasports.gr

Άντε και στα δικά μας

Αποσυνδεδεμένος christos

• Hero Member
  • ΠΑΣ...γιατί κάποια πράγματα μένουν πάντα ίδια...
    • Προφίλ
« Απάντηση #154 στις: Παρ 11 Οκτ 2024 13:28 »
Μιλησα με εναν συμφοιτητη μου απο το παλαι ποτε, που μενει Πυργο και ηταν φανατικος Πανηλειακος.

Μου ειπε με τρεμαμενη φωνη οτι ο Πανηλειακος δεν δηλωσε συμμετοχη ουτε στην Γ' Ερασιτεχνικη, οποτε στο τελος της σαιζον παυει να υφισταται ως Αθλητικο Σωματειο.

Το καλοκαιρι ειχε πεθανει και ο Σταυροπουλος, ο παλιος τους Ιδιοκτητης που τους ανεβασε στην Α Εθνικη , για οσους μεγαλυτερης ηλικιας θυμουνται...

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #155 στις: Παρ 11 Οκτ 2024 20:48 »
Έφτιαξαν μια νέα ομάδα,παιδί του Πανηλειακού.
Βέβαια κάποια στιγμή μπορεί να αναστήσουν και τον Πανηλειακό ξανά με λίγο διαφορετικό όνομα πιθανόν.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ΑΟ Κέρκυρα που δεν γούσταραν την Κασσιόπη και πάλευαν 7 χρόνια μέχρι να κατεβάσουν την ομάδα τους στους αγωνιστικούς χώρους.

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #156 στις: Τρι 22 Οκτ 2024 14:36 »
Παράθεση
Ανταμ Γκριν στο Gazzetta: «Ερωτεύτηκα την Δόξα Βύρωνος, στόχος η Super League 1»

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, Ανταμ Γκριν, είναι ο άνθρωπος που επανέφερε τα όνειρα στον κόσμο της Δόξας Βύρωνος και μέσω του Gazzetta αποκαλύπτει για πρώτη φορά τα όνειρά του: Η αγάπη του για την Ελλάδα, η Ελληνίδα σύζυγός του, η κίνησή του να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος κι ο στόχος της Super League 1.

Ανταμ Γκριν. Αυτός είναι ο άνθρωπος που εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει τον κόσμο της Δόξα Βύρωνος να ονειρεύεται και πάλι!

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μέσω του Gazzetta, δίνοντας το στίγμα που θέλει να αφήσει τόσο στο στην ομάδα και στην πόλη του Βύρωνα όσο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο... έρωτας με την πρώτη ματιά, η αγάπη του για την Ελλάδα, ο γάμος με Ελληνίδα, ο γιος του Λουκάς, το project της Καλλιθέας που έχει ως παράδειγμα και ο Δημήτρης Κολοβός που θέλει μια μέρα να ντύσει στα μπλε της Δόξας.

Ο 30χρονος επιχειρηματίας, μιλά επίσης για την επιχείρησή του στην Αμερική και τους... φόβους που υπήρχαν πριν εμπλακεί με το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς είχε ακούσει ότι ασχολούνται μ' αυτό στην Ελλάδα, άνθρωποι που μέσω αυτού κάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στήνουν αγώνες.

Ο στόχος είναι ένας, όμως: Η Δόξα Βύρωνα να επιστρέψει στο προσκήνιο και γιατί όχι και στη Super League 1!

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σας να ασχοληθείτε με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Η αγάπη μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε όταν γνώρισα την ελληνική κουλτούρα πριν από 10 χρόνια. Στην Αμερική, το ποδόσφαιρο, δεν είναι και τόσο γνωστό άθλημα αλλά απ' όταν έκανα Ελληνες φίλους και τελικά παντρεύτηκα Ελληνίδα, είδα την αγάπη και το πάθος που όλοι είχαν γι' αυτό. Στα ταξίδια που έκανα στην Ελλάδα, πήγα σε διάφορα παιχνίδια του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και όχι μόνο. Αυτό πραγματικά με έκανε να αγαπήσω την κουλτούρα πίσω απ' αυτό το άθλημα».

Πώς προέκυψε η Δόξα Βύρωνος;

«Ήρθα σε επαφή με την Δόξα όταν αποφάσισα να αγοράσω μια ομάδα στην Ελλάδα. Είχα κάποιους φίλους στην Ελλάδα που ήταν παίκτες και μου είπαν ότι η Δόξα είναι μια μικρή αλλά δυνατή ομάδα που χρειάζονταν έναν επενδυτή που θα την πήγαινε πραγματικά στο επόμενο επίπεδο, όπως της αξίζει. Κοιτούσα επίσης κι άλλες ομάδες αλλά μετά τις αρκετές συναντήσεις με τη Δόξα - να το πω απλά - ερωτεύτηκα, κι ήταν ένα συναίσθημα που δεν μπορούσα να παραμελήσω. Ένιωσα ότι ήταν η οικογένεια μου και πλέον είμαστε μια μεγάλη οικογένεια».

Είστε ένας επιχειρηματίας με τις δουλειές σας στις ΗΠΑ. Γιατί αποφασίσατε να εμπλακείτε με το ελληνικό ποδόσφαιρο και μάλιστα με μια ομάδα ναι μεν ιστορική αλλά με συμμετοχή σε πρωτάθλημα που δεν έχει εμπορική ανταπόδοση;

«Μπήκα στο ελληνικό ποδόσφαιρο όχι για τα χρήματα. Αυτήν τη στιγμή είμαι εδώ ώστε να βοηθήσω μια ομάδα και τον κόσμο της να μεγαλώσουν βάση της δυνατότητας που έχουν και όλοι ξέρουν. Ο γιος μου ο Λουκάς, ο οποίος τώρα είναι 6 ετών με έχει πραγματικά εμπνεύσει με πολλούς τρόπους. Παίζει ποδόσφαιρο απ' όταν ήταν 2 ετών και τώρα αγωνίζεται σε μια ακαδημία εδώ στην Νέα Υόρκη. Είπα στον εαυτό μου λοιπόν ότι ισως τον βοηθούσα αν αγόραζα μια ακαδημία εδώ στην Αμερική ή μια ομάδα ή τέλος πάντως κάτι σχετικό. Ωστόσο, όπως προείπα, το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν ήδη στην καρδιά μου οπότε γιατί να μην δώσω σε μια ομάδα την οικονομική ενίσχυση ώστε να ανέβει στη Γ' Κατηγορία, έπειτα στην Β' και γιατί όχι και στην Super League 1. Ας πούμε, η ομάδα της Καλλιθέας, είναι το τέλειο παράδειγμα - μια ομάδα η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να κάνει τέτοια μεγάλη επιτυχία. Αυτό είναι το αγαπημένο μου project αυτήν τη στιγμή στην ζωή μου. Μόλις έγινα 30 ετών κι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα της ζωής μου».

Θα μας πείτε δύο λόγια για την επιχείρησή σας;

«Είμαι ιδιοκτήτης ενός γραφείου συμβούλων για ιδιωτικά τζετ. Είμαστε μεσίτες για ναυλώσεις ιδιωτικών αεροπλάνων είτε μεταφέρουν πολύ πλούσιους ανθρώπους σε διακοπές, αθλητές, μουσικούς κλπ. Εξειδικευόμαστε επίσης σε ναυλώσεις φορτίων. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες logistics για να ναυλώσουμε ολόκληρο τον κινούμενο εξοπλισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου του B747, εξαρτήματα αεροδιαστημικής, στρατιωτικό/αμυντικό φορτίο κ.λπ. Εάν κάποιος χρειάζεται ιδιωτικό αεροπλάνο για οποιονδήποτε λόγο, παρέχουμε αυτήν την υπηρεσία».

Ενημερώνεστε για τα παιχνίδια της ομάδας σας όσο είστε στις ΗΠΑ;

«Ναι. Το διοικητικό μου συμβούλιο με κρατά ενήμερο κάθε μέρα για το τι συμβαίνει στην ομάδα και μου περιγράφουν σε κάθε παιχνίδι την εξέλιξη του. Η Δόξα είναι κάθε μέρα στο μυαλό μου».

Γνωρίζατε κάτι για την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Ναι, ερχόμουν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια και έχω πολλούς φίλους εκεί. Η σύζυγος μου είναι Ελληνίδα, και εγώ αρχίζω και μιλάω αρκετά καλά την γλώσσα πλέον! Επίσης βαφτίστηκα επισήμως ως Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός».

«Είχα ακούσει για μαφία και στημένους αγώνες. Αγαπημένος μου Ελληνας παίκτης ο Κολοβός, ελπίζω να τον πάρω στην Δόξα»
Ο αγαπημένος σας Ελληνας παίκτης;

«Ο αγαπημένος μου Έλληνας παίχτης αυτή την στιγμή είναι ο Δημήτρης Κολοβός. Τον παρακολουθώ εδώ και χρόνια και μου αρέσει το ποδοσφαιρικό του στυλ και το ότι είναι ένας αρκετά "επιθετικός" παίκτης . Μια μέρα ελπίζω να έχω την ευκαιρία να τον κάνω μεταγραφή στην Δόξα!».

Στο MLS συμμετέχουν δύο Ελληνες, ο Κούτσιας κι ο Κατράνης. Ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτούς τους δύο παίκτες;

«Πιστεύω ότι είναι τέλειο για την έκθεση του ποδοσφαίρου εδώ στην Αμερική. Αυτοί οι παίκτες είναι εξαιρετικοί και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω το MLS να "μεγαλώνει" τόσο πολύ με Έλληνες/Ευρωπαίους παίκτες. Κατά την γνώμη μου, τα επόμενα 10 χρόνια , το MLS θα γίνει ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου».

Όταν ήρθατε να ασχοληθείτε με το ελληνικό ποδόσφαιρο, υπήρξε κάποια ανησυχία σας; Κάτι για το οποίο οι δικοί σας άνθρωποι προσπάθησαν να σας αποτρέψουν από την τελική σας απόφαση;

«Ναι, ήμουν λίγο ανήσυχος καθώς αρκετοί άνθρωποι μου είχαν εκφράσει την αρνητική τους οπτική για το ελληνικό ποδόσφαιρο στις χαμηλότερες κατηγορίες . Άκουσα για "στημένους" αγώνες, μαφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ. Επιπλέον, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει οικονομικό όφελος για εμένα μέχρις ότου η ομάδα να φτάσει τουλάχιστον στην Β' Εθνική . Παρόλα αυτά, κατάλαβα τα ρίσκα, συνέθεσα ένα εξαιρετικό Διοικητικό Συμβούλιο και έχω τις ηγετικές ικανότητες να φτάσουμε την ομάδα σε ένα πολύ καλό επίπεδο».

Ποιο είναι το πλάνο σας για την ομάδα και ποιος ο στόχος σας;

«Το πλάνο μου είναι απλό: Να δημιουργήσουμε το καλύτερο περιβάλλον για τους παίκτες, το προσωπικό και τον κόσμο μας. Η Δόξα έχει πλούσια και ιστορική κουλτούρα και η δουλειά μου είναι να παρέχω οικονομικούς πόρους ώστε να δυναμώσει η ομάδα φέρνοντας παίκτες υψηλής ποιότητας, δίνοντάς τους την καλύτερη ποιότητα παροχών από εγκαταστάσεις, προσωπικό, μέχρι και ρουχισμό».
gazzetta.gr

Μέχρι και η τελευταία γειτονιά βρίσκει κάποιον.Μόνο στα Γιάννινα έχουμε ανομβρία επενδυτών.

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #157 στις: Τρι 04 Μάρ 2025 18:33 »
Παράθεση
Εντυπωσιακά πράγματα το Σάββατο. Ο Θανάσης Τόλιος (δεξιά) άφησε το τέρμα του και στις καθυστερήσεις ισοφάρισε με κεφαλιά σε 2-2 το Ανθούπολη - Αλεξάνδρεια. Η είδηση βέβαια είναι ότι διανύει το 49ο έτος της ηλικίας του. Και ο Αντώνης Κοσμίδης (στις δύο αριστερά φωτογραφίες) επιστρατεύθηκε σε ηλικία 46 ετών να παίξει στην άμυνα του Ερμή Αμυνταίου, αφού δεν συμπλήρωνε η ομάδα του. Και έπαιξε συμπαίκτης με το γιό του. Αναλυτικά τα ρεκόρ στο άρθρο της ΕΠΟ.
Και μην αρχίσετε να γράφετε τις ίδιες σαχλαμάρες τόπο στα νιάτα, και άλλα τέτοια. Αυτοί ενδιαφέρονται να παίξουν αυτοί παίζουν. Δεν κόβουν σε κανένα το δρόμο, απλά τα παιδιά, όσα έχουν απομείνει στη χώρα γερόντων, δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, η ζωή έχει αλλάξει... Κρατάμε τα ρεκόρ, δεν χρειάζεται γκρίνια. Μπράβο στους εραστές της μπάλας και τους πιστούς των ομάδων τους.
https://www.epo.gr/News.aspx?a_id=54452&NewsType=21
soccerbase.gr

Παράθεση
Ιστορικά ρεκόρ στη Γ’ Εθνική
Δύο εντυπωσιακά ρεκόρ επιφύλασσε η 1η αγωνιστική του Μαρτίου στη Γ' Εθνική, καθώς υπάρχει πλέον νέος μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ και νέος μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής πλην τερματοφυλάκων.

Θανάσης Τόλιος, ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ -και μάλιστα γκολκίπερ!

Ο αγώνας στο γήπεδο Νεάπολης Λάρισας έφτασε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Η Ανθούπολη προηγείτο στο σκορ με 2-1 και οι φιλοξενούμενοι της ΑΕ Αλεξάνδρειας κέρδισαν κόρνερ. Ο τερματοφύλακας της ομάδας, Θανάσης Τόλιος, προωθήθηκε στην αντίπαλη περιοχή και με κεφαλιά ισοφάρισε σε 2-2, δημιουργώντας ένα ακόμα εντυπωσιακό ρεκόρ στα χρονικά της Γ'  Εθνικής.

Είχαμε αναφερθεί παλαιότερα σε αυτόν, όταν έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία που έπαιξε σε ενδεκάδα. Τώρα συνέτριψε το ρεκόρ του μεγαλύτερου σκόρερ σε ηλικία. Την 1η Μαρτίου που διεξήχθη το ματς ήταν 48 ετών, 2 μηνών και 24 ημερών. Ως τώρα ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ ήταν ο Σάββας Παντελιάδης, τέσσερα σχεδόν χρόνια νεότερος από τον Τόλιο. Για να καταρριφθεί το ρεκόρ του θα πρέπει πλέον, κάποιος ποδοσφαιριστής εκτός τερματοφυλάκων να φτάσει σε τέτοια ηλικία αγωνιζόμενος και να σκοράρει, κάτι πολύ δύσκολο, είτε ένας τερματοφύλακας σε μεγαλύτερη ηλικία να παίξει και να πετύχει γκολ!

Σε δύο εβδομάδες ο Τόλιος, εφόσον αγωνίζεται ακόμα, θα πάρει και το απόλυτο ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε.

Το γκολ του ήταν το πρώτο σε επίπεδο Γ' Εθνικής, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει το ίδιο πράγμα ως παίκτης της Αναγέννησης Κολινδρού στο τοπικό πρωτάθλημα Πιερίας.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκόρερ στη Γ' Εθνική:

1. Θανάσης Τόλιος 48 ετών, 2 μηνών και 24 ημερών
(01.03.2005 Ανθούπολη - ΑΕ Αλεξάνδρειας)

2. Σάββας Παντελιάδης 44 ετών, 3 μηνών και 6 ημερών
(09.03.2022 Δόξα Δράμας - Αναγέννηση Πλαγιάς)

3. Τάσος Καραμάνος 43 ετών, 4 μηνών και 16 ημερών
(01.12.2013, Πανναυπλιακός - Δόξα Νέας Μανωλαδας)

4. Μανώλης Ρουμπάκης 43 ετών, 2 μηνών και 7 ημερών
(13.03.2022 Πόρος - Ατσαλένιος)

5. Κώστας Νεμπεγλέρας 42 ετών, 11 μηνών και 4 ημερών
(18.03.2018 Αστέρας Ιτέας - Αχιλλέας Φαρσάλων)

Αντώνης Κοσμίδης, ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στη Γ΄ Εθνική!

Ο Ερμής Αμυνταίου αντιμετωπίζει προβλήματα και ενισχύει το ρόστερ του ώστε να συνεχίσει στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Έτσι ο Αλεκσάνταρ Μακσίμοφ παράταξε την ομάδα του απέναντι στην πρωτοπόρο Αναγέννηση Καρδίτσας με ένα νέο πρόσωπο.

Ο Αντώνης Κοσμίδης επιστρατεύθηκε να επιστρέψει στην ενεργό δράση και πήρε θέση στην άμυνα της ομάδας του. Ο Κοσμίδης την ημέρα του αγώνα ήταν 45 ετών, 9 μηνών και 8 ημερών και έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής (πλην τερματοφυλάκων) που έχει αγωνιστεί στην κατηγορία. Μόνο δύο τερματοφύλακες έχουν παίξει σε μεγαλύτερη ηλικία. Πήρε το ρεκόρ του Σάββα Παντελίδη, αφού ήταν σχεδόν ενάμισι χρόνο μεγαλύτερος.

Είναι εντυπωσιακό ότι συμπαίκτης του Αντώνη Κοσμίδη στο παιχνίδι του Ερμή ήταν ο γιός του Κοσμάς Κοσμίδης, που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 16 χρόνια του! Συμπαίκτες πατέρα και γιό είχαμε πέρυσι στην κατηγορία για πρώτη φορά, τον Γιάννη και τον Χαράλαμπο Φιρινίδη.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές (πλην τερματοφυλάκων) στη Γ' Εθνική

1. Αντώνης Κοσμίδης 45 ετών, 9 μηνών και 8 ημερών
(01.03.2025 Αναγέννηση Καρδίτσας - Ερμής Αμυνταίου)

2. Σάββας Παντελιάδης 44 ετών, 4 μηνών και 15 ημερών
(17.04.2022 Αγροτικός Αστέρας - Αναγέννηση Πλαγιάς)

3. Σωτήρης Τσάτσος 44 ετών, 4 μηνών και 4 ημερών
(19.04.2023 Μ Αλέξ Ορφανίου - Καμπανιακός)

4. Τάσος Καραμάνος 43 ετών, 10 μηνών και 3 ημερών
(21.05.2014 Πανναυπλιακός - ΑΕ Ερμιονίδας)

5. Χρήστος Κετικίδης 43 ετών, 8 μηνών και 27 ημερών

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές στη Γ' Εθνική

1. Γιώργος Καραγκούνης 48 ετών, 3 μηνών και 6 ημερών
(24.03.2018 Προοδευτική - Ζευγολατιό)

2. Θανάσης Τόλιος 48 ετών, 2 μηνών και 24 ημερών
(01.03.2005 Ανθούπολη - ΑΕ Αλεξάνδρειας)

3. Αντώνης Κοσμίδης 45 ετών, 9 μηνών και 8 ημερών
(01.03.2025 Αναγέννηση Καρδίτσας - Ερμής Αμυνταίου)

4. Δημήτρης Κουτσόπουλος 44 ετών, 11 μηνών και 11 ημερών
(01.04.2023 Διγενής Νεοχωρίου - Ζάκυνθος)

5. Σάββας Παντελιάδης 44 ετών, 4 μηνών και 15 ημερών
epo.gr

Αποσυνδεδεμένος yazid

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #158 στις: Πεμ 06 Μάρ 2025 19:34 »
Στον φετινό ΠΑΣ έπαιζε ο Τόλιος άνετα. Ακόμα και σε αυτή την ηλικία.

Αποσυνδεδεμένος dk

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #159 στις: Πεμ 06 Μάρ 2025 22:31 »
Στον φετινό ΠΑΣ έπαιζε ο Τόλιος άνετα. Ακόμα και σε αυτή την ηλικία.
Σαν τερματοφύλακας σίγουρα... εκεί πού "παίζεται" θα ήταν αν αγωνιζόταν ως επιθετικός.
Σιγά σιγά όμως δημιουργούνται οι συνθήκες έτσι ώστε να έπαιζε σε οποιαδήποτε θέση !

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #160 στις: Κυρ 09 Μάρ 2025 17:41 »
Άλλη μια απόδειξη ότι η προϊστορία δεν παίζει μπάλα.

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #161 στις: Παρ 26 Σεπ 2025 14:24 »
Εχθές το απόγευμα στην Ερμούπολη γράφτηκε ιστορία.

Η Ελλάς Σύρου υποδέχτηκε στο πλήρως ανακαινισμένο γήπεδο της το Αιγάλεω για το Κύπελλο Ελλάδος και επικράτησε με 3-0. Αυτό ήταν το πρώτο επαγγελματικό παιχνίδι της ομάδας που διεξήχθη στην έδρα της στις Κυκλάδες.

Η φωτογραφία είναι του Μάρκου Βουτσίνου. Στο προφίλ του στο instagram μπορείτε να δείτε κι άλλες από το χθεσινό παιχνίδι:
https://www.instagram.com/p/DPBLrgwjIqi/?img_index=2

Ένα βίντεο με το ανακαινισμένο γήπεδο από τη σελίδα ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ 1929:
https://www.facebook.com/ellassyros/videos/1685118082153990
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #162 στις: Δευ 13 Οκτ 2025 20:21 »
Αν στο γήπεδο του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας εφαρμόζεται ο κανόνας «Όποιος τη στέλνει έξω, την κυνηγάει», τότε απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξεις μπάλα εκεί είναι να ξέρεις και καλό κολύμπι.

Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα Above View που μας έχει τροφοδοτήσει αρκετές φορές με ωραίες εικόνες από γήπεδα της επαρχίας.

Σε αυτό το thread στο twitter έχουμε μαζέψει πολλά από τα γήπεδα της χώρας που έχουμε ανεβάσει κατά καιρούς:
https://x.com/sombrerogr/status/1787880651439452376
El Sombrero (φωτογραφία)

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #163 στις: Παρ 14 Νοέ 2025 20:02 »
Το “When Nobody’s Watching” σε πρώτη ελεύθερη, πανελλήνια μετάδοση, στο ERT 2 Sports.
Την Κυριακή (16.11), στις 22:30, το πρώτο ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, μετά την πορεία του στον κινηματογράφο, ξεκινά το ταξίδι του για να μπει σε όλα τα σπίτια και να διαδώσει το μήνυμα ανάπτυξης ενός σπορ που δεν αξίζει να βρίσκεται στο περιθώριο.
Finally, someone is watching.
#psapp
ΠΣΑΠΠ - Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών (βίντεο)

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #164 στις: Κυρ 11 Ιαν 2026 22:22 »
Μια ωδή στους «κυρ-Θανάσηδες» του ποδοσφαίρου των 90s
Είναι Σάββατο πρωί. Είσαι 11-12-13 ετών. Το ραντεβού δίνεται στα «γραφεία του συλλόγου». Η έκφραση ακούγεται επιβλητική αλλά στην πραγματικότητα τα γραφεία είναι μια καμαρούλα μια σταλιά, δύο επί τρία, σε ένα ισόγειο χωμένο σε ένα στενό. Όταν υπάρχει απαρτία κάποιοι αναγκαστικά στέκονται όρθιοι.
Μόλις καταφθάνουν όλοι γίνεται ένας γρήγορος έλεγχος απουσιών. Ο βασικός σέντερ μπακ λείπει και κανένας δεν γνωρίζει γιατί. Η μόνη επιλογή που έχεις είναι να καλέσεις στο σταθερό στο σπίτι του. Δεν απαντάει κανείς. Τέλος αναζήτησης. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο. Κάποιος άλλος θα πρέπει να καλύψει τη θέση.
Ο κόουτς γράφει την ενδεκάδα στον πίνακα. Όσο τη γραφεί, δεν ακούγεται κιχ. Όλοι περιμένουν να δουν αν θα ξεκινήσουν. Η ομάδα θα παίξει σήμερα 4-4-2 με ρόμβο. Βασικά, η ομάδα πάντα παίζει 4-4-2 γιατί δεν γνωρίζει κανένα άλλο σύστημα. Το 10αρι ξέρει συνήθως την περισσότερη μπάλα από όλους. Αλλά δεν τρέχει. Καθόλου. Το θεωρεί έγκλημα κατά του ποδοσφαίρου να προσπαθήσει έστω να μαρκάρει. Όλο το τρέξιμο στο κέντρο το ρίχνει το 6αρι, που μπορεί να παίξει τρία ματς σερί χωρίς να καταλάβει τίποτα.
Ο ένας εκ των δυο επιθετικών είναι το μεγαλύτερο αλάνι της περιοχής. Είναι από αυτούς τους νεαρούς με το έμφυτο ταλέντο που μυρίζονται το γκολ αλλά και τις φασαρίες. Μπορεί μετά το 30' να σέρνει τα πόδια του από την κούραση αλλά αν ξεκινήσει τσακωμός οπουδήποτε στο γήπεδο είναι ο πρώτος που θα βρεθεί με τη μια στην καρδιά των γεγονότων. Ο τερματοφύλακας είναι πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος σαν τον Φαν ντερ Σαρ. Οι ομοιότητες με τον Ολλανδό σταματάνε εκεί. Τις ελάχιστες φορές που κάποιος αναγκάζεται να γυρίσει την μπάλα στον τερματοφύλακα η μισή ομάδα κάνει το σταυρό της να μην κάνει τσαφ. Η άλλη μισή κλείνει τα μάτια. Με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης της ενδεκάδας μοιράζονται οι φανέλες και ετοιμάζονται τα δελτία.
Αμέσως μετά αρχίζουν τα ζόρια. Ακόμα κι όταν ο αγώνας είναι εντός έδρας το γήπεδο βρίσκεται στην άλλη άκρη του δήμου. Για να πας χρειάζεσαι όχημα. Και όχι μόνο ένα. Τις περισσότερες φορές στη μάζωξη δίνουν το παρών μόνο 15-16 ανυπόμονοι πιτσιρικάδες στο ξεκίνημα της εφηβείας, ο προπονητής και ένας φιλότιμος μπαμπάς.
Οι εποχές που οι γονείς γνωρίζουν τα πάντα για το παιδί τους και είναι πανταχού παρόντες δεν έχουν έρθει ακόμη. Στα παιχνίδια οι θεατές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και πιο συχνά είναι τσακαλοπαρέες, φίλοι των ντόπιων παικτών, παρά πατεράδες και μανάδες. Κάποιοι γονείς δεν ξέρουν καν πού και με ποιον αντίπαλο παίζει ο κανακάρης τους εκείνη τη μέρα. Σε μια περίπτωση ένας πατέρας που είχε σκάσει μύτη πρώτη φορά για να βοηθήσει με τη μετακίνηση είχε ρωτήσει τον γιο του στο αμάξι "και πώς τη λένε είπαμε την ομάδα σας;". Η βασική συνεισφορά τους είναι ότι μια στο τόσο βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αγοραστούν στολές, τσάντες, παπούτσια ή κανένας λαχνός.
Τα αυτοκίνητα ετοιμάζονται. Δυο αμάξια για 18 άτομα; Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Απλά μαθηματικά. Τη λύση δίνει σχεδόν πάντα ο κυρ-Θανάσης. Ο κυρ-Θανάσης είναι μεγάλος σε ηλικία ή τουλάχιστον μοιάζει μεγάλος στα παιδικά μάτια. Δεν έχει γιο στην ομάδα, δεν είναι μέλος του ΔΣ, δεν παίρνει μισθό από το σύλλογο. Μένει στη γειτονιά, είναι θαμώνας στο διπλανό καφενείο, παρακολουθεί τα παιχνίδια του αντρικού και στο παρελθόν ο γιος του έπαιξε για λίγο στο εφηβικό.
Ο κυρ-Θανάσης είναι σταθερά εκεί για να βοηθήσει όπως μπορεί το παιδικό τμήμα. Μαζί με τον κόουτς είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Έχει τον άτυπο ρόλο του βοηθού προπονητή, κάνει τον «ταξιτζή» κάθε σ/κ, μας συνοδεύει παντού, δίνει το παρών στα αποδυτήρια και σε κάποιες προπονήσεις, βοηθάει στα κουβαλήματα, βάζει από την τσέπη του για να κεράσει μαζί με τον κόουτς τυρόπιτα και κακάο μετά από κάποιες μεγάλες νίκες, κάνει τον ειρηνοποιό σε τυχόν συρράξεις με τους αντιπάλους, δίνει συγχαρητήρια μετά από καλές εμφανίσεις και παρηγορεί μετά από ήττες.
Όταν η ομάδα έχει παίξει χάλια και ο κόουτς ρίχνει καντήλια στα αποδυτήρια, ο κυρ-Θανάσης περιμένει υπομονετικά να φύγει από τα αποδυτήρια ο εξοργισμένος Γιάννης Ιωαννίδης των φτωχών, μπαίνει μετά και προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό λέγοντας πως "συμβαίνουν αυτά, είμαι σίγουρος πως θα είστε καλύτεροι στο επόμενο".
Κάποιες φορές λόγω μέρας και ώρας δεν εμφανίζεται ούτε ο φιλότιμος μπαμπάς. Τότε ο κόουτς ή ο κυρ-Θανάσης κάνουν αναγκαστικά δυο δρομολόγια εν τάχει. Τις περισσότερες φορές στο αμάξι χώνονται περισσότεροι επιβάτες απ' όσους θα ενέκρινε και η πιο ελαστική επιτροπή οδικής ασφάλειας. Μαζί τους βρίσκονται τα γεμάτα σακίδια τους, το δίχτυ με τις μπάλες, οι τσάντες με τις εμφανίσεις.
Σε ένα παλιό Toyota Corolla που αναστενάζει σε κάθε γκαζιά στοιβάζονται σαν να παίζουν tetris τόσα άτομα που αν μας σταματούσε ποτέ η αστυνομία θα χρειαζόταν λίγη ώρα μόνο για να βγούμε και να μας μετρήσει. Κανένας φυσικά δεν παραπονέθηκε ποτέ για τον συνωστισμό. Ελλείψει άλλων ενήλικων εθελοντών οι επιλογές ήταν πολύ συγκεκριμένες. Ή θα καθόσουν για ώρα στα γόνατα των συμπαικτών σου και θα κουτουλούσατε τα κεφάλια σας όταν έπεφτε η ρόδα σε λακκούβα ή δεν θα κατέβαινε η ομάδα στο ματς. Έχεις δοκιμάσει να πεις σε 16 τρελαμένα πιτσιρίκια που έκαναν προπονήσεις όλη την εβδομάδα ότι τζάμπα ξύπνησαν, δεν θα παίξουν μπάλα και οι αντίπαλοι θα πάρουν το ματς άνευ αγώνα;
Με τα χίλια ζόρια φτάνετε επιτέλους στο γήπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος δεν έχει χόρτο. Ελάχιστα στην πόλη είχαν. Την πρώτη φορά που θα παίξετε σε χορτάρι ένας εξωτερικός παρατηρητής θα δει 16 παιδικά πρόσωπα να αστράφτουν με απόλυτο συγχρονισμό, με τα μάτια και τα στόματα ορθάνοιχτα, λες και έχουν ανοίξει τα δώρα των Χριστουγέννων και έχουν ανακαλύψει το νέο Playstation.
Η μπάλα αναπηδάει ανεξέλεγκτα στο ξερό και κάθε πτώση, ειδικά άτσαλη, είναι ένα μικρό φλερτ με τον πόνο και λίγο αίμα. Η σκόνη εγκαθίσταται σε κάθε σπιθαμή του σώματος σου και στη συνέχεια μεταφέρεται παντού στο αμάξι του κυρ-Θανάση, γιατί οι πολυτέλειες με το ντουζ στα αποδυτήρια είναι για τους μεγάλους. Στην καλύτερη περίπτωση, βρίσκεις μια ξέμπαρκη βρύση για να καθαρίσεις τουλάχιστον τις λάσπες από τα παπούτσια.
Το ματς θα τελειώσει. Όλη η αποστολή θα στοιβαχτεί ξανά στα 2-3 διαθέσιμα αμάξια. Αν η εμφάνιση είναι καλή, όλοι θέλουν να πάνε με τον προπονητή για να ακούσουν τα εύσημα. Αν η εμφάνιση είναι μάπα, όλοι τρέχουν να προλάβουν μια από τις 5-6-7 θέσεις στο αμάξι του κυρ-Θανάση που θα βρει κάτι θετικό να σχολιάσει στην απόδοση του καθενός. Τα αυτοκίνητα θα επιστρέψουν στα γραφεία και ο καθένας θα πάρει το δρόμο για το σπίτι. Πίσω θα μείνουν μόνο ο κόουτς και ο κυρ-Θανάσης, που θα συμμαζέψουν τις μπάλες και τις φανέλες και θα δώσουν ραντεβού για την επόμενη φορά, με την ελπίδα πως τότε θα εμφανιστεί κανένας φιλεύσπλαχνος οδηγός ακόμα.
Πολλά χρόνια αργότερα, αναπολώντας εκείνες τις εποχές με γνωστούς και φίλους, θα ανακαλύψεις ότι τελικά σε κάθε ομάδα υπήρχε κι ένας «κυρ-Θανάσης» (ή και δυο). Σε κάποιες περιπτώσεις είχε γιο στην ομάδα, σε κάποιες όχι. Ένας άνθρωπος που θυσίαζε ώρες από τη ζωή του, ακόμα και χρήματα, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού, για να μπορούν κάποια παιδιά που δεν ήταν δικά του να κυνηγήσουν το όνειρο τους ή απλά να κάνουν το κέφι τους παίζοντας μπάλα.
[Η φωτογραφία είναι τυχαία και απεικονίζει το «νταμάρι του Ναυπλίου» όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια]

El Sombrero (φωτογραφία)

Πόσοι άραγε να βρίσκουν κάπου εδώ μέσα τους εαυτούς τους;

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #165 στις: Πεμ 15 Ιαν 2026 17:57 »
Το ελληνικό ποδόσφαιρο και η απουσία ξένων επενδυτικών σχημάτων

Το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει, εκ πρώτης όψεως, με αγορά που θα έπρεπε να έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Δεν πρόκειται για μικρό οικοσύστημα, ούτε για πρωτάθλημα εκτός ευρωπαϊκού χάρτη. Διαθέτει ιστορικούς συλλόγους, ενεργή βάση φιλάθλων, νέες και υπό αναβάθμιση αθλητικές υποδομές και -κυρίως- σταθερή σύνδεση με το ευρωπαϊκό σύστημα της UEFA, το οποίο παράγει επαναλαμβανόμενες χρηματορροές.

Κι όμως, αν κανείς κοιτάξει τον χάρτη των εξαγορών ομάδων στην Ευρώπη από ξένους επενδυτές, η Ελλάδα είναι απούσα. Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει αξία και επενδυτική προοπτική. Είναι γιατί αυτό δεν μετουσιώνεται σε πραγματικές εξαγορές κι όχι απλά φημολογίες.

Η απάντηση βρίσκεται σε μια λεπτή αλλά κρίσιμη διάκριση: άλλο «υπάρχουν χρήματα στην αγορά» και άλλο «το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σε σταθερή οικονομική βάση». Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι επαρκές στο πρώτο, αλλά δυσκολεύεται στο δεύτερο. Και ακριβώς αυτό είναι που κρατά τους σοβαρούς επενδυτές σε απόσταση, ακόμη κι όταν το προϊόν έχει πραγματικές δυνατότητες.

Η Ευρώπη ως πλεονέκτημα – αλλά αφορά λίγους
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η τρέχουσα 12η θέση στο ranking είναι εξόχως σημαντική επειδή μεταφράζεται σε περισσότερα και ευκολότερα «μονοπάτια» προς τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και άρα σε περισσότερες πιθανότητες εισροής χρημάτων.

Τα πριμ συμμετοχής στη League Phase των διοργανώσεων και τα μπόνους αποτελεσμάτων/προκρίσεων λειτουργούν ως πραγματικός οικονομικός καταλύτης. Στο Champions League, η απευθείας παρουσία ενός συλλόγου μπορεί να αλλάξει τον ισολογισμό του μέσα σε μία σεζόν. Στο Europa League και στο Conference League, η «βάση» είναι μικρότερη, αλλά η κλιμάκωση μέσα στη χρονιά μπορεί να παράγει κρίσιμη ρευστότητα.

Το κρίσιμο όμως σημείο είναι ότι αυτά τα «ευρωπαικά έσοδα» αφορούν λίγα σωματεία. Τέσσερις, το πολύ πέντε ομάδες (ανάλογα με τη συγκυρία) έχουν ρεαλιστική πιθανότητα συμμετοχής και πρόσβαση σε αυτά τα ποσά. Για το υπόλοιπο πρωτάθλημα, η ευρωπαϊκή συμμετοχή αποτελεί εξαίρεση, όχι σταθερό έσοδο και βάση σχεδιασμού. Δεν μπορεί στην πράξη να αποτελεί μέρος του αφηγήματος για την προσέλκυση επενδυτών, όταν απλά επιτυγχάνεται μια φορά ανά δεκαετία.

Η επένδυση στη «μεσαία ζώνη»
Αν υπάρχει ένα επενδυτικό σημείο που συχνά περνά κάτω από το ραντάρ, είναι η ομάδα της «μέσης κατάταξης» – χωρίς άμεση ευρωπαϊκή πίεση, χωρίς υπερβολικές αποτιμήσεις για εξαγορά, αλλά με χώρο για οργανωτική και αγωνιστική αναβάθμιση. Σε αυτά τα σωματεία, το στοίχημα δεν είναι η άμεση έξοδος στην Ευρώπη, αλλά η δημιουργία αξίας ανεξάρτητα από αυτήν.

Πρώτο πεδίο είναι η ανάπτυξη παικτών. Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφίας, μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος πρόσβασης σε ταλέντο από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Με οργανωμένο scouting και σαφές πλάνο εξέλιξης, μια σταθερή ομάδα της Super League μπορεί να δημιουργήσει μεταπωλητική αξία και κατ’ επέκταση έσοδα.

Σε δεύτερο επίπεδο, η απουσία διαρκούς πίεσης πρωταθλητισμού επιτρέπει την οικοδόμηση δομών: ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία, οργανωμένο σύστημα επιλογής ποδοσφαιριστών, δεύτερη ομάδα με αναπτυξιακό ρόλο και στοχευμένες συνεργασίες. Η απόδοση ενός τέτοιου μοντέλου έρχεται από πωλήσεις παικτών, έλεγχο κόστους και, σε βάθος χρόνου, ευρωπαϊκή διεκδίκηση ως αποτέλεσμα οργάνωσης και όχι συγκυρίας.

Ακριβώς εδώ όμως προκύπτει το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαιρικού οικοσυστήματος: για να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο, χρειάζεται περιβάλλον που να προστατεύει όλους τους εμπλεκόμενους, να μειώνει λειτουργικούς κινδύνους και να διασφαλίζει αξιοπιστία του προϊόντος.

Γιατί τα ξένα κεφάλαια διστάζουν πραγματικά
Οι επενδυτές δεν φοβούνται το οικονομικό ρίσκο. Φοβούνται τους κινδύνους που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε όρους και να μπουν σε ρήτρες. Στην Ελλάδα, δύο κατηγορίες λειτουργικού κινδύνου εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα στην αντίληψη της αγοράς: η αξιοπιστία του αγωνιστικού περιβάλλοντος και η ασφάλεια/εικόνα του προϊόντος.

Το πρώτο αφορά την αίσθηση -σωστή ή λάθος, αλλά υπαρκτή ως αντίληψη- ότι ζητήματα διαιτησίας, θεσμικών παρεμβάσεων ή ισορροπιών ισχύος μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την «ατμόσφαιρα» αλλά και την προβλεψιμότητα του πρωταθλήματος.

Το δεύτερο αφορά τη βία. Τα επεισόδια στα γήπεδα δεν είναι απλώς πρόβλημα δημοσίων σχέσεων. Για ένα fund ή έναν στρατηγικό επενδυτή είναι παράγοντας κινδύνου σε χορηγίες, εμπειρία αγώνα, προϊόν, οικογενειακό κοινό, ακόμη και σε λειτουργικά κόστη ασφαλείας.

Σε αυτά προστίθεται το ζήτημα της τήρησης συμβολαίων. Η FIFPRO έχει επανειλημμένα αναδείξει περιπτώσεις καθυστερήσεων πληρωμών και συστηματικών παραβιάσεων, ενώ στο παρελθόν έχει εκδώσει προειδοποιήσεις μεταγραφών που αφορούσαν την Ελλάδα, με ειδική αναφορά σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Για έναν ξένο επενδυτή, αυτά δεν είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Επηρεάζουν άμεσα το πόσο ρίσκο είναι διατεθειμένος να αναλάβει, δυσκολεύουν την προσέλκυση ποιοτικών ποδοσφαιριστών και αυξάνουν τις πιθανότητες νομικών και λειτουργικών εμπλοκών που δεν μπορούν εύκολα να προβλεφθούν.

Μια πρώτη -και αδιέξοδη- απόπειρα ξένης επένδυσης
Παρότι το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα παραμένει εκτός ραντάρ διεθνών επενδυτών, η Ελλάδα και ειδικότερα η ΑΕΚ βρέθηκε σχετικά νωρίς στο επίκεντρο ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Η εμπλοκή της ENIC ξεκίνησε το 1997, σε μια περίοδο όπου ο σύλλογος αναζητούσε κεφαλαιακή ενίσχυση και διοικητική σταθερότητα.

Η ENIC απέκτησε τον έλεγχο της ΠΑΕ, επένδυσε σημαντικά ποσά για τα δεδομένα της εποχής και ανέλαβε ενεργό ρόλο στη διοίκηση, με τον Λάκη Νικολάου να τοποθετείται στη θέση του προέδρου. Η παρουσία της ΑΕΚ εντασσόταν στη στρατηγική πολυϊδιοκτησίας του αγγλικού ομίλου, ο οποίος διατηρούσε συμμετοχές και σε άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Tottenham.

Στην πράξη, ωστόσο, η επένδυση δεν εξελίχθηκε σε μακροπρόθεσμο σχέδιο. Παρά την ανταγωνιστικότητα της ομάδας, δεν προέκυψε ουσιαστική ενσωμάτωση της ΑΕΚ στο ευρύτερο δίκτυο της ENIC, ούτε διαμορφώθηκε ένα σταθερό μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης της ευρωπαϊκής της παρουσίας. Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν δεν απέδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα εντός γηπέδου, ενώ η αποδοχή της διοικητικής παρουσίας από μεγάλο μέρος των φιλάθλων παρέμεινε περιορισμένη.

Η σταδιακή απεμπλοκή της ENIC οδήγησε στο τέλος της πρώτης οργανωμένης απόπειρας ξένης επένδυσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσα ακολούθησαν στη συνέχεια -η εμπλοκή της NetMed, οι διαρκείς φήμες για νέους επενδυτές και η ανάληψη της διοίκησης από τον Μάκη Ψωμιάδη- ξεφεύγουν από το πλαίσιο του παρόντος.

Η αποχώρηση του αγγλικού ομίλου έκλεισε την πρώτη οργανωμένη απόπειρα ξένης επένδυσης, αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα σαφές μάθημα: χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο και στρατηγικό πλάνο, ακόμη και ισχυρά σχήματα δυσκολεύονται να έχουν διάρκεια.

Παραδείγματα εξαγορών σε αγορές «κοντινές» στην κλίμακα της Ελλάδας
Η σύγκριση που έχει ουσία για την Ελλάδα δεν είναι με τα πρωταθλήματα «άλλων κόσμων», όπως η Αγγλία ή η Ισπανία. Είναι με αγορές που δεν ανήκουν στην ελίτ, αλλά έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν πλαίσια συναλλαγών που οι ξένοι επενδυτές μπορούν να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν. Το Belgian Pro League, η Danish Superliga και (σε αισθητά μικρότερο βαθμό) η Primeira Liga αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στο Βέλγιο, η Standard Liège πέρασε στην 777 Partners το 2022, ενώ νωρίτερα η City Football Group απέκτησε τη Lommel SK. Στη Δανία, ο Matthew Benham της Μπρέντφορντ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της FC Midtjylland ήδη από το 2014. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στην Πορτογαλία. Η Rio Ave εξαγοράστηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και της Nottingham Forest, ο οποίος επέλεξε να επενδύσει σε πορτογαλικό σύλλογο όχι με άμεσο στόχο την ευρωπαϊκή διάκριση, αλλά ως βάση πρόσβασης στην πορτογαλική και τη βραζιλιανική αγορά.

Το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι αν οι συγκεκριμένες επενδύσεις -που αναφέρονται ως παραδείγματα, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις εξαγορών στις συγκεκριμένες χώρες- δικαιώθηκαν αγωνιστικά ή οικονομικά. Είναι ότι πραγματοποιήθηκαν μέσα σε πλαίσια που προσφέρουν στον επενδυτή σαφή δικαιώματα, προβλέψιμες διαδικασίες και σταθερότητα.

Κύπρος: Μικρότερη αγορά, περισσότερες ξένες επενδύσεις
Η Κύπρος αποτελεί χρήσιμη σύγκριση για την Ελλάδα, ακριβώς επειδή δεν υπερέχει ούτε σε μέγεθος ούτε σε ευρωπαϊκή προοπτική. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει ουσιαστική ξένη εμπλοκή σε συλλόγους, λειτουργώντας συχνά ως «δοκιμαστικό πεδίο» επενδυτικών σχεδίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Pafos FC, η οποία πέρασε το 2017 σε ξένα χέρια και ακολούθησε μια πορεία σταδιακής επαγγελματικοποίησης και αγωνιστικής αναβάθμισης, μέχρι τους ομίλους του Champions League. Αντίστοιχα, πρόσφατα και ο Απόλλων Λεμεσού ανακοίνωσε είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με προοπτική απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου.

Η Κύπρος δεν αποτελεί «παράδεισο» για ποδοσφαιρικές επενδύσεις. Εκπέμπει, ωστόσο, προς τα έξω μικρότερο θεσμικό θόρυβο, πιο καθαρές εταιρικές διαδικασίες και μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις μεταβάσεις ιδιοκτησίας.

Τι θα ζητούσε ένας σοβαρός επενδυτής για να μπει στην ελληνική αγορά
Για έναν σοβαρό επενδυτή, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να μεταμορφωθεί. Χρειάζεται να γίνει προβλέψιμο. Όχι απαραίτητα πιο πλούσιο ή πιο ανταγωνιστικό, αλλά πιο καθαρό ως προς το πώς λειτουργεί.

Για έναν επενδυτή, το βασικό ερώτημα δεν αφορά το ρόστερ ή τη θέση στη βαθμολογία, αλλά το πλαίσιο: αν οι κανόνες εφαρμόζονται με συνέπεια και αν το περιβάλλον επιτρέπει έναν σχεδιασμό με ορίζοντα και όχι αποφάσεις της στιγμής. Χωρίς αυτή τη βάση, κάθε επιχειρηματικό πλάνο μένει θεωρητικό.

Το ίδιο ισχύει και στο εσωτερικό των συλλόγων. Διαχωρισμός ιδιοκτησίας και διοίκησης, σαφείς διαδικασίες και διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων είναι προϋποθέσεις για την είσοδο τρίτων κεφαλαίων. Όσο οι ομάδες λειτουργούν κυρίως με όρους προσώπων, η επένδυση παραμένει δύσκολη.

Καθοριστικό είναι και το ζήτημα των υποχρεώσεων. Ο επενδυτής πρέπει να γνωρίζει τι αναλαμβάνει από την πρώτη στιγμή, χωρίς «κρυφά» βάρη που εμφανίζονται στην πορεία. Όταν ο έλεγχος μιας ομάδας συνοδεύεται από αβεβαιότητα, το ενδιαφέρον περιορίζεται.

Κρίσιμο ρόλο παίζει και το πώς παρουσιάζεται το ίδιο το πρωτάθλημα ως προϊόν. Όσο η εμπορική του αξία εξαρτάται αποκλειστικά από τους ισχυρούς συλλόγους και όχι από μια κεντρική στρατηγική που ενισχύει συνολικά το brand, η αγορά παραμένει άνιση και δύσκολα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες.

Συνοψίζοντας, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υστερεί σε κοινό, ιστορία ή δυνατότητα παραγωγής αξίας. Υστερεί στη δημιουργία μιας ενιαίας, αξιόπιστης εικόνας και στην ύπαρξη θεσμικής σταθερότητας. Η ευρωπαϊκή παρουσία αποτελεί σαφές πλεονέκτημα, αλλά αφορά λίγους, ενώ επενδυτικές ευκαιρίες βρίσκονται και στη μεσαία ζώνη, εκεί όπου ένα οργανωμένο μοντέλο ανάπτυξης παικτών και αξιοποίησης της αγοράς μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία χωρίς να εξαρτάται άμεσα από την UEFA.

Για να έρθουν ξένα κεφάλαια, απαιτείται περιβάλλον που λειτουργεί με προβλέψιμους κανόνες και δεν υπονομεύει το ίδιο το προϊόν. Όσο αυτά δεν υφίστανται, το ξένο κεφάλαιο θα συνεχίσει να βλέπει την Ελλάδα ως μια αγορά με πραγματικές δυνατότητες, αλλά με κόστος αβεβαιότητας που δύσκολα δικαιολογείται.
sportbiz.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #166 στις: Πεμ 15 Ιαν 2026 17:58 »
Οι ομάδες δεν μεγαλώνουν μόνες τους: η αξία της τοπικής υποστήριξης στον αθλητισμό
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, η υποστήριξη της τοπικής ομάδας αποτελεί δομικό στοιχείο του αθλητικού οικοσυστήματος. Στο αγγλικό ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, η επιλογή ομάδας δεν έχει ως σημείο αναφοράς τους τίτλους, αλλά …τον ταχυδρομικό κώδικα. Η ομάδα της γειτονιάς, της πόλης ή της περιφέρειας λειτουργεί ως φυσική προέκταση της τοπικής ταυτότητας. Στην Ελλάδα, αντίθετα, αυτή η λογική παραμένει περιορισμένη, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το ζήτημα δεν είναι η έλλειψη ομάδων. Υπάρχουν πολλές, σε κάθε γωνιά της χώρας, και αρκετές από αυτές αγωνίζονται στην κορυφαία κατηγορία του αθλήματός τους (π.χ. Παναιτωλικός, ΟΦΗ, Καρδίτσα, Κολοσσός Ρόδου). Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί δεν αποτελούν μαζική επιλογή στήριξης, ακόμη και από ανθρώπους που ζουν δίπλα τους.

Η υποστήριξη της ομάδας της περιοχής στην οποία ζει κάποιος δεν είναι ρομαντική επιλογή. Είναι (μεταξύ άλλων) οικονομική πράξη με άμεση και μετρήσιμη επίδραση. Περισσότερα εισιτήρια σημαίνουν σταθερές ταμειακές ροές, καλύτερη πρόβλεψη εσόδων και δυνατότητα προγραμματισμού. Ακόμη και μια μικρή αύξηση στη μέση προσέλευση, της τάξης του 10-15%, μπορεί να αλλάξει αισθητά την εικόνα ενός ετήσιου προϋπολογισμού και να επιτρέψει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό και αγωνιστική οργάνωση.

Μια ομάδα με γεμάτο – έστω μικρό – γήπεδο είναι ταυτόχρονα πιο ελκυστική για τοπικούς και περιφερειακούς χορηγούς. Όχι μόνο λόγω προβολής, αλλά επειδή προσφέρει επαναλαμβανόμενη επαφή με ένα σαφώς ορισμένο κοινό και άμεση σύνδεση με την τοπική αγορά. Για πολλές επιχειρήσεις της περιφέρειας, η στήριξη της τοπικής ομάδας αποτελεί έναν από τους πιο αποδοτικούς τρόπους παρουσίας στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Παράλληλα, η μαζική υποστήριξη δημιουργεί αποτύπωμα. Κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό. Η ομάδα μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς, σε αφορμή συνάντησης, σε εβδομαδιαίο γεγονός. Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, οι επιλογές οργανωμένης ψυχαγωγίας είναι περιορισμένες. Ο αγώνας της τοπικής ομάδας μπορεί να λειτουργήσει ως βασική διέξοδος, αλλά και ως μηχανισμός κοινωνικής συνοχής, χτίζοντας δεσμούς που διαρκούν περισσότερο από μια αγωνιστική περίοδο.

Κι όμως, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η υποστήριξη των «μεγάλων». Ομάδες με πανελλαδική ή ιστορική ακτινοβολία, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας. Ένα φαινόμενο που τροφοδοτείται από την έντονη αστικοποίηση, την τηλεοπτική υπερέκθεση και τη λογική της επιτυχίας ως μοναδικού κριτηρίου. Όταν ο μισός πληθυσμός συγκεντρώνεται σε δύο πόλεις και η αθλητική αφήγηση περιστρέφεται γύρω από λίγα σωματεία, η τοπική ομάδα γίνεται σχεδόν αόρατη.

Καθοριστικό ρόλο παίζει και ο τρόπος με τον οποίο τα αθλητικά μέσα ιεραρχούν την επικαιρότητα. Η υπερβολική κάλυψη των μεγάλων ομάδων – ακόμη και σε επίπεδο φημών ή δευτερευόντων θεμάτων – δεν περιορίζει απλώς τον χώρο για την περιφέρεια. Διαμορφώνει αντίληψη για το τι αξίζει και τι όχι. Αντίθετα, ειδήσεις ουσίας για ομάδες της περιφέρειας, όπως επενδύσεις, αναβαθμίσεις ή αγωνιστικές υπερβάσεις, αντιμετωπίζονται συχνά επιδερμικά, χωρίς ανάλυση και συνέχεια. Έτσι, ομάδες με πραγματική δραστηριότητα εμφανίζονται μικρότερες απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα.

Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος: χωρίς προβολή δεν έρχεται κόσμος, χωρίς κόσμο δεν υπάρχουν έσοδα, χωρίς έσοδα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Οι ομάδες παραμένουν εγκλωβισμένες στο τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τελικά το επιχείρημα όσων δεν τις στηρίζουν, όχι λόγω έλλειψης δυναμικής, αλλά λόγω περιορισμένων πόρων και ορατότητας.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της στρέβλωσης είναι η εικόνα πολλών ελληνικών γηπέδων να γεμίζουν μόνο όταν φιλοξενούνται οι «μεγάλοι». Κερκίδες άδειες για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, που ξαφνικά αποκτούν παλμό όταν ο αντίπαλος έχει πανελλαδικό εκτόπισμα. Ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι μεγάλο μέρος των φιλάθλων προέρχεται από την ίδια την περιοχή, αλλά στηρίζει τους φιλοξενούμενους.

Ωστόσο, ευθύνη έχουν και οι ίδιες οι ομάδες. Πολλές αντιμετωπίζουν την κοινότητα ως δεδομένο και όχι ως πεδίο διαρκούς επένδυσης. Οι δράσεις εξωστρέφειας, όταν υπάρχουν, είναι συχνά αποσπασματικές και χωρίς σαφή στόχο. Δεν εντάσσονται σε ένα σταθερό πλάνο ανάπτυξης κοινού και σχέσης με την πόλη. Χωρίς συνέπεια και παρουσία στην καθημερινότητα της περιοχής, η ομάδα δύσκολα γίνεται «η ομάδα μας».

Σε ένα σύγχρονο αθλητικό περιβάλλον, ακόμη και οι περιφερειακές ομάδες καλούνται να λειτουργούν με όρους οργανισμού. Να επενδύουν συστηματικά στη σχέση με την κοινότητα, να σχεδιάζουν δράσεις με διάρκεια και να αξιοποιούν τα τοπικά τους δίκτυα.

Η τοπική υποστήριξη δεν προκύπτει αυτόματα. Χτίζεται.

Σε μια χώρα με τόσο έντονη πληθυσμιακή συγκέντρωση και συνεχή αποδυνάμωση της περιφέρειας, η επιλογή να υποστηρίξεις την ομάδα της περιοχής σου δεν είναι απλώς εναλλακτική. Είναι αναγκαία. Όχι μόνο για το άθλημα, αλλά για την ίδια την τοπική κοινωνία. Γιατί χωρίς κόσμο δεν υπάρχουν ομάδες. Και χωρίς ομάδες, δεν υπάρχει αθλητισμός.
sportbiz.gr

Αυτό νομίζω μας αφορά άμεσα και εμάς