Ηχούν… καμπάνες για τον Καμπανιακό
Τρεις είναι οι φετινές αναφορές για «ύποπτα» παιχνίδια στα οποία συμμετείχε η ομάδα, που σύμφωνα με τη Sportradar είχε εμπλοκή και σε χειραγωγημένο ματς της περσινής σεζόν.
Ηχούν… καμπάνες για τον Καμπανιακό
Η Sportradar, η εταιρεία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης, που είναι συμβεβλημένη τόσο με την UEFA όσο και με την ΕΠΟ, εδώ και μία δωδεκαετία χτυπάει καμπανάκια για το πρόβλημα της χειραγώγησης αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Έχει στείλει δεκάδες φακέλους με αναφορές για παιχνίδια ελληνικών ομάδων που είναι «ύποπτα», χωρίς να… ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου. Οι κανονισμοί της ΕΠΟ και ειδικότερα ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν είναι αποτρεπτικοί σε ό,τι αφορά το στήσιμο αγώνων, καθώς δεν επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στις «βρόμικες» ομάδες, όπως θα έπρεπε, και γι’ αυτό κάθε χρόνο παρουσιάζονται δύο τρεις ΠΑΕ που έχουν αρκετές αναφορές για «μιλημένα» παιχνίδια.
Σε αυτήν τη λίστα, μεταξύ άλλων συλλόγων, τα τελευταία χρόνια έχουν… παρελάσει η Καλλονή, ο Απόλλων Λάρισας, ο ΟΦ Ιεράπετρας, η ΑΕ Καραϊσκάκης, η Αναγέννηση Καρδίτσας, η Παναχαϊκή και η Ηλιούπολη, η οποία, όπως αναφέρεται σε περσινή έκθεση της Sportradar για το παιχνίδι της με τον Παναργειακό, έχει εμπλοκή σε 14 στημένα ματς!
Στο ίδιο… μοτίβο
Την τρέχουσα περίοδο, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, o Καμπανιακός, ο οποίος αγωνίζεται στο Α΄ όμιλο του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας 2, έχει τρεις αναφορές για παιχνίδια του που θεωρούνται «ύποπτα».
Πρόκειται για τους αγώνες Καμπανιακός – Νίκη Βόλου 1-3 (22/11), Ηρακλής – Καμπανιακός 2-2 (30/11) και Καμπανιακός –Αναγέννηση Καρδίτσας 0-3 (6/12). Την περσινή περίοδο είχε σταλεί στην ΕΠΟ αναφορά για το ΠΑΣ Γιάννινα – Καμπανιακός 4-1, το οποίο διεξήχθη στις 23 Μαρτίου 2025 για την πέμπτη αγωνιστική των πλέι οφ της ΣΛ2.Για το συγκεκριμένο ματς στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Yπάρχουν ξεκάθαρες και πληθωρικές στοιχηματικές αποδείξεις ότι η εξέλιξη και το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα επηρεάστηκε παράτυπα, με στόχο την απόκτηση οικονομικού κέρδους. Οι στοιχηματικές αποδείξεις τελικά καταδεικνύουν ότι οι παίκτες του στοιχήματος γνώριζαν εκ των προτέρων για την ήττα του Καμπανιακού».Και στα συμπεράσματα επισημαινόταν: «α) Ιδιαίτερα ύποπτα στοιχηματικά μοτίβα υπέρ της ήττας του Καμπανιακού και β) Τα στοιχηματικά μοτίβα και οι συμπληρωματικές πληροφορίες που σήμερα τα συνοδεύουν παρέχουν ενδείξεις ότι ο Καμπανιακός υπήρξε πιθανότατα συνένοχος στη χειραγώγηση του συγκεκριμένου αγώνα».
Το παράδειγμα της Κύπρου
Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ προχώρησε στην «ελάφρυνση» των ποινών για το στήσιμο αγώνων (!) και για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα μία λύση είναι να «υιοθετηθούν» αυτούσιες οι σχετικές διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στον Πειθαρχικό Κανονισμό της κυπριακής ομοσπονδίας. Σε αυτές αναφέρεται ότι στην τρίτη αναφορά (φάκελος) για χειραγώγηση αγώνα η ομάδα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα!
Αναλυτικά οι διατάξεις του ΠΚ της ΚΟΠ για τα στημένα ματς: «Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει ενημέρωση από την UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα για οιονδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα πρωταθλήματος που διοργανώνει η ΚΟΠ και στην οποία καταλογίζεται και/ή αποδίδεται υπαιτιότητα σε συγκεκριμένο σωματείο, θα επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:
1. Στον πρώτο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο 50.000 ευρώ.
2. Στον δεύτερο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο 50.000 ευρώ και αφαίρεση 6 βαθμών. Σε περίπτωση που ο φάκελος αφορά ομάδα Β΄, Γ΄ ή Επίλεκτης Κατηγορίας ή οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας πρωταθλήματος ΚΟΠ, τότε, επιπρόσθετα της ποινής του προστίμου των 50.000 ευρώ και της αφαίρεσης των 6 βαθμών, θα επιβάλλεται η ποινή της απαγόρευσης ανόδου του σωματείου στην πιο πάνω ανώτερη κατηγορία και στη θέση του θα προάγεται το αμέσως επόμενο σωματείο.
3. Στον τρίτο φάκελο θα επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής των σωματείων στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν (διαβάθμιση) και αποκοπή όλων των χορηγιών και/ή εσόδων τα οποία τα σωματεία θα ελάμβαναν από τη συμμετοχή τους στα εν λόγω πρωταθλήματα.
4. Στον τέταρτο φάκελο θα επιβάλλεται η ποινή προστίμου 100.000 ευρώ και παράλληλα διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας».
Αυτές οι διατάξεις είναι και η λύση του προβλήματος των «μιλημένων» αγώνων που «λερώνουν» το ελληνικό ποδόσφαιρο…
https://www.documentonews.gr/article/ichoun-kabanes-gia-ton-kabaniako/